Chudnutie BOLESTI HLAVY, MIGRÉNA - príčiny, ako si pomôžete.

20.03.2014 03:28

Bolesť hlavy prerastajúcu do migrény dostávate väčšinou neočakávane a náhle.

Keď sa chcete zbaviť bolesti hlavy, spoznajte ich príčiny, často sú individuálne.

Príčinou bolestí hlavy je zúženie alebo rozšírenie mozgových ciev.

Ženy postihuje migréna a bolesť hlavy dvakrát častejšie ako mužov.

Až  80% prípadov bolestí hlavy je spôsobených zlým životným štýlom, stresom, prostredím v ako žijete.

Bolesti hlavy sú v mnohých prípadoch sprevádzané pocitom na vracanie,  zhoršeným videním, a zvýšenou citlivosťou sluchu na vonkajšie zvukové vzruchy.

Bolesti hlavy a migrénu spôsobuje čokoláda i ostré koreniny alebo citrusy. 

Migréna vás často postihne, ak ste málo spali, alebo aj ak ste spali o niekoľko hodín dlhšie.

Bolesti hlavy sa dostavia aj po vynechávaní jedál a prejedaní.

Nevhodné stravovanie a následné nahromadenie toxínov v tele je taktiež spúšťačom bolestí hlavy. Vtedy pomáha detoxikácia organizmu.

Pokiaľ bolesťami hlavy trpíte častejšie a pravidelne (napríklad 2 krát do týždňa) nesmiete ju podceniť, pretože sa časom môže stať až chronická. Zabudnite nato, že svoju bolesť vždy vyriešite len tabletkou, časom sa účinnosť takejto liečby začne znižovať.  

Faktory spôsobujúce bolesti hlavy a migrénu.

Ø      nedostatok tekutín s nasledujúcou dehydratáciou organizmu (nápoje by ste mali piť nesýtené, primeranej teploty - nie ľadové, s vhodnou mineralizáciou  - horečnaté soli).

Ø      nepravidelnosť v každodennom režime, hladovanie či prejedanie sa

Ø      nedostatok spánku

Ø      nadmerné nervové napätie

Ø      nedostatok, alebo naopak, nadbytok fyzickej aktivity (zapríčiňuje to najmä kyselina mliečna, ktorá vzniká pri svalovej práci počas spaľovania glukózy a  pri nedostatku kyslíka. Odbúravanie tejto kyseliny môže spôsobiť bolesti svalov,  únavu, svalové kŕče)

Ø      niektoré potraviny : údené potraviny aj údené mäso, tvrdé syry, orechy, čerstvý chlieb a čerstvé pečivo, nedozreté banány,  fazuľa a ďalšie strukoviny, čokoláda, citrusové plody,  hrozienka, sušené slivky, červené víno, šumivé vína, bublinkové nápoje

Ø      chemické konzervanty nachádzajúce sa v potravinách

Ø      Migrénu môžete dostať aj vtedy, keď sa Vám znižujú zásoby svalového a pečeňového cukru -  glykogénu (hypoglykémia). Zároveň s tým klesá aj glukóza. Vtedy musíte zrýchliť príjem rýchleho cukru.  Aby ste predišli takémuto stavu doporučujeme Vám jesť tri až päť jedál denne, a to dobre energeticky vyvážených. Jednotlivé denné jedlá by mali vždy obsahovať určité sacharidové zdroje  vrátane cukrov s nižším glykemickým indexom, ktoré môžu glukózu uvoľňovať postupne, a tým udržiavať vyrovnanú hladinu krvného cukru. 

Ako sa stravovať pri bolestiach hlavy a migréne.

Ø      zvýšte príjem horčíka a vitamínu B2 (riboflavín) + B5, vitamínu C a vitamínu E

Ø      používajte púpavový a borákový olej, zázvor

Ø      konzumujte dostatok bielkovín z kuracieho mäsa, sóje, mliečne produkty, tofu, zelenú listovú zelenina, morské plody, obilniny, cesnak, petržlen, mäta, harmanček.

Ako súvisí počasie s náladou človeka.

Reakcie na vplyv počasia vo veľkej miere závisia od veku a celkového zdravotného stavu, najmä starší ľudia sú citliví. Svoje však zohráva aj genetická predispozícia.

Ideálna teplota, pri ktorej organizmus nepociťuje záťaž je 22 stupňov Celzia. Ak je teplota vyššia, organizmus pociťuje únavu, malátnosť či podráždenosť.  Horúčavy nad 30 stupňov vyvolávajú nielen negatívne pocity, nevoľnosť či závraty, ale aj impulzívne správanie. Studené počasie, najmä ak je spojené s dažďom a nedostatkom slnečného žiarenia, zas vyvoláva pocity smútku, neistoty a pesimizmu. Dlhodobo daždivé počasie môže u niektorých ľudí vyvolávať strach a depresie. Nedostatok slnečného svetla rozladí naše vnútorné hodnoty a tým naruší hormonálnu hladinu organizmu. To sa môže prejaviť smútkom, apatiou, zvýšenou únavou, problémami so vstávaním a zaspávaním či nechuťou alebo nadmernou chuťou do jedla.
Dnes  je bio predpoveď súčasťou každej predpovede počasia. Dozvieme sa z nej najmä stupeň záťaže – rizikový stupeň a to, čo nás môže počas toho- ktorého dňa pobolievať .
Ako si jednoducho pomôcť.
Pri horúčave:
• vyhľadajte miesto, kde sa schladíte
• vyhýbajte sa priamemu slnku, najmä cez obed
• pite dostatok tekutín – 2,5-3 l denne
Pri chladnom počasí:
• teplo sa oblečte
• pite teplejšie nápoje
• chráňte si pokožku
• doprajte si relax v saune či uvoľňujúcu masáž
Pri depresívnych stavoch pomáha :
• pohyb, fyzická aktivita
• čokoláda
• teplý kúpeľ s levanduľou

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite na nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY