Chudnutie BOLESTI CHRBTICE súvisia nielen s nadváhou, ako si pomôcť.

27.11.2013 06:10

Bolesti chrbtice a svalov chrbta dokážu byť nepríjemné, strpčujú nám život a oberajú nás o chuť do práce. Bolesti chrbta súvisia hlavne s nadmerným a opakovaným preťažovaním chrbtového svalstva a teda aj s vyššou nadváhou. Týmto ochorením  trpí stále viac a viac ľudí.  Táto choroba z povolania donedávna postihovala najmä robotníkov za pásom, pretože ju spôsobuje najmä mnohonásobné opakovanie rovnakých pohybov. Dnes už toto ochorenie postihuje mnoho ľudí pracujúcich s počítačom. Tí, čo hodiny vysedávajú za počítačom v jednej polohe, poskytujú tkanivám a svalom málo možností na oddych. Keďže počítačom naplno prepadla aj najmladšia generácia, prejavujú sa takéto problémy aj u detí. Odhaduje sa, že až 70 - 80 % populácie  v priemyselných štátoch trpí  bolesťami chrbtice a chrbta. Už deti navštevujú lekárov s týmto problémom, a s postupujúcim vekom sa problém stupňuje.

Precvičovanie svalstva chrbta je prostriedkom na zmiernenie bolestí chrbta. 

Správnymi cvikmi, ktoré však treba konzultovať s odborníkmi, sa dá urobiť naozaj veľa. V dnešnom uponáhľanom svete je väčšina z nás rada, ak si zájde raz do týždňa na dve hodiny aerobiku. Pre organizmus, ktorý nie je trénovaný a rozhýbaný, to však môže znamenať viac negatív ako pozitív. Je to podobné, ako keď raz za čas hráte tenis. Preťažíte si niektoré svaly, iné prakticky do pohybovej aktivity nezapájate. Pre tých, ktorí  začínajú mať s chrbticou problémy, je ideálne, ak cvičia denne 10-15 minút.
Cvičenie pod dohľadom nie je žiaden výmysel. Aj tu totiž platí známe príslovie, že športom sa dá dospieť aj k trvalej invalidite. Správne zvolené cvičenie je pritom vhodné pre ľudí, ktorí už majú s chrbticou problémy, ale môže mať aj preventívny charakter.
Test na problémy s chrbtom.
Aj tí, ktorí bolesťami chrbta netrpia, si môžu svoj chrbát otestovať. Stačí sa postaviť ku stene, dobre vystrieť a potom predkloniť. Ak máte pocit, že vás to niekde ťahá, pichá či bolí, tam môže byť problém. Na ten už treba ísť cvičením. Pomôcť môže aj sauna, vodoliečba, masáže či cvičenie na stále obľúbenejších fitloptách. Skúsený cvičiteľ obvykle bez problémov zdiagnostikuje, kde je problém, na ktorú partiu svalstva sa treba pri posilňovaní zamerať. Niekedy robíme pri  cvičení veľké chyby. Napríklad keď sa hurá systémom pustíme po dlhom ničnerobení do cvičenia aerobiku. Svaly máme spravidla stuhnuté a cvičiť začneme bez toho, aby sme ich najprv uvoľnili. To sa môže vypomstiť.
Bolesť chrbta môže prerásť až do problémov s chrbticou.
Nie vždy za bolesť chrbta môže ochabnuté svalstvo. Ak sú bolesti chrbta dlhotrvajúce, treba sa poradiť s lekárom. Možno trpíte ochorením kostného aparátu. Časté sú vybočenia stavcov, platničiek, degeneratívne ochorenia chrbtice. Tu už treba zdravotný stav konzultovať s lekárom, pretože niektoré cviky na chrbticu by vám mohli paradoxne uškodiť.
Zradná môže byť napr. bolesť hrudnej časti, ktorá príznakmi pripomína infarkt. Pri tomto type bolesti sa nemôžete nadýchnuť, bolesť môže vystreľovať do rúk. Pritom môže ísť aj o chrbticu.

Rady ako si pomôcť proti bolestiam chrbtice. 

1. Spávajte na tvrdej podložke.
2. Pri spaní ležte na boku s pokrčenými kolenami.
3. Vyhýbajte sa ležaniu na bruchu.
4. Pri sedení majte kolená o niečo nižšie ako bedrové kĺby.
5. Nedvíhajte ťažké bremená v predklone s vystretými kolenami.
6. Vyhýbajte sa dlhému státiu.
7. Bojujte proti priberaniu na váhe.
8. Zvýšte opatrnosť pri prechladnutí a chrípke.
9. Pri sedení v pracovni sa snažte mať vzpriamený trup.
10.Pravidelne denne cvičte.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY