Chudnutie Bez pravidelného a výživného OBEDA len ťažko dokážete schudnúť.

08.01.2014 04:06

Podľa zásad zdravého stravovania by obed mal byť pre každého povinnosťou a večera liečbou. Obed by mal byť chutný, výživný, výdatný a ľahký. Na jeho dôležitosť pri chudnutí poukazuje skutočnosť, že z energetického hľadiska by mal predstavovať až 40 % z celodenného príjmu kalórií. Vášmu telu by mal poskytnúť dostatočné množstvo energie na celé popoludnie a tiež ho zásobiť dôležitými látkami v podobe vitamínov, minerálov, bielkovín, enzýmov a ďalších stavebných látok. 

V každodennom strese venujeme obedu nedostatočnú pozornosť. Ľudia pre nedostatok času často obedujú v bufetoch s rýchlym občerstvením, takže jedlo im potom ostáva dlho ležať v žalúdku ťažké ako olovo, čo krátkodobo škodí nielen vašej nálade a aktivite ale dlhodobo aj zdraviu. Ticho priberáte.

Náš žalúdok nie je zberný orgán. Kvôli spaľovaniu tukov by boli ideálne troj až štvorhodinové prestávky medzi jedlami. Je to však ťažké dodržiavať, pretože máme buď málo času myslieť na jedlo alebo príliš veľký hlad. Vypúšťať obed, ako to často robia priveľmi zamestnaní ľudia, je chybou. Obedujte medzi pol dvanástou a pol druhou popoludní. Vtedy už Váš organizmus potrebuje doplniť zásoby energie a živín, aby v pohode a bez hladu zvládol zostávajúcu časť dňa. Nezabudnite na to!

Čo sa stane, keď vynecháte obed.

  • Vaše telo má nedostatok energie, bielkovín i iných živín,
  • hladina cukrov (dávka potrebnej energie) v krvi klesne pod potrebnú hladinu – úroveň,
    organizmus voči tomu bojuje a pripomína Vám to,
  • ste malátny, unavený, dostávate veľký hlad,
  • vo väčšine prípadov ho neskôr zaháňate vysoko kalorickými potravinami (sladkosti, hamburger, chipsy, oriešky, sladené nápoje a iné), proste skonzumujete ďaleko viacej kalórií ako je potrebné,
  • Váš organizmus spracuje len malú časť týchto kalórií a zvyšok si samozrejme ukladá ako zásobu energie do Vašich podkožných tukových buniek,
  • priberáte a ste nešťastný z toho, že podľa Vás zjete málo a kilá pribúdajú,
  • na Vašu smolu sa organizmus človeka pri prejedaní zbavuje prebytočných cukrov (kalórií) v krvi rýchlo, a tak sa opätovne ich hladina v krvi dostáva pod potrebnú hladinu – úroveň,
  • opäť dostávate hlad a prejedáte sa,
  • takýto postup sa v priebehu dňa opakuje viackrát a v nejednom prípade je zavŕšený neskorým večerným alebo i nočným prejedaním sa.
  • Neustále priberáte alebo máte problémy s Vašou váhou.
  • Príčinou tohto procesu je, že neobedujete alebo Váš obed je nevhodný.

Z čoho by sa mal skladať obed pri chudnutí.

Podľa najnovších výskumov by sa náš obed mal skladať z  nasledujúcich skupín potravín:

  • šalát z čerstvej zeleniny
  • jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie
  • jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Šalát z čerstvej zeleniny by mal obsahovať :

  • listovú zeleninu (čínska kapusta, hlávkový šalát, vňate). Listová kyselina je dôležitým zdrojom kyseliny listovej, nevyhnutnej pre tvorbu červených krviniek a ďalších dôležitých látok. Chlorofyl nášmu telu poskytuje dostatok prepotrebného horčíka.
  • farebnú zeleninu(mrkva, červená, žltá a zelená paprika, paradajky, cvikla, brokolica). Farebná zelenina je vynikajúcim zdrojom provitamínu A, ktorý účinne pôsobí proti rakovine. Ďalšie druhy zeleniny poskytujú bohatý sortiment výživných, ochranných látok a vitálnych látok, ktoré v nás budú pôsobiť po celý zvyšok dňa.
  • reďkovku a karfiol
  • klíčiace výhonky
  • cibuľu a cesnak

Zelenina, ktorú dávame do šalátov by mala byť krehká a pokrájaná na malé kúsky, aby sa dala dobre rozžuť. Šalát upravíme pridaním oleja lisovaného za studena (olivový, slnečnicový), citrónovej šťavy, trošku soli, kyslej smotany a hnedého cukru. Kto uprednostňuje prírodné koreniny môže si šalát ochutiť saturejkou, bazalkou či mätou. 

Soľou v šalátoch treba šetriť, obzvlášť tí, ktorí trpia vysokým tlakom. Každá zelenina obsahuje dostatok minerálnych solí, vrátane chloridu sodného.

Jedlo dodávajúce telu energiu -  kalórie

Obedňajšie jedlo by malo obsahovať niektoré z nasledujúcich potravín:

  • strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach, cícer)
  • zemiaky, cestoviny
  • obilniny (ovos, ryža, pšeno)
  • kombinácia strukovín s obilninami

Kombináciou strukovín s obilninami (ryža so šošovicou, ryža s fazuľou) získame bielkoviny vysokej biologickej hodnoty podobné mäsu.

Jedlo dodávajúce telu bielkoviny

Môžeme použiť niektorú z možností:

  • rastlinné sójové mäso s dusenou zeleninou (paprika, šampiňóny, artičoky)
  • sójové výrobky s dusenou zeleninou (tofu)
  • vajce s dusenou zeleninou
  • netučné mäso

Pre vysoký obsah cholesterolu nekonzumujeme viac ako 3 vajcia týždenne. Rastlinné produkty na báze sóje poskytujú rovnaké, alebo vyššie množstvo výživných látok ako mäso, a majú tú výhodu, že dodávajú telu oveľa menšie množstvo tuku i kalórií.

Pri chudnutí môžete konzumovať aj mäso – ale rozumne 
Aj napriek tomu že tučné červené mäso môže mať vysoký obsah nasýtených tukov a môže zvyšovať riziko srdcovo-cievnych ochorení, rozumne veľké porcie jemného, chudého mäsa sú vhodným doplnkom stravy.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY