Chudnutie ANTIOXIDANTY musia byť nevyhnutnou súčasťou stravy hlavne pri chudnutí.

26.10.2013 09:59

ANTIOXIDANTI plnia v organizme človeka nezastupiteľné úlohy a nemali by ste na ne zabudnúť pri žiadnej diéte na chudnutie. Telo pred ochoreniami chránia dva komplexné systémy, ktoré sa dopĺňajú a úzko spolupracujú – imunitný a antioxidačný systém. Antioxidačný systém likviduje voľné radikály, vysoko deštruktívne chemikálie, ktoré v tele vznikajú ako produkt látkovej premeny, a naše telo ich produkuje aj v dôsledku extrémnych záťaží alebo v dôsledku pôsobenia jedov, ktoré sa do tela dostávajú z vonkajšieho prostredia.
Imunitný systém teda predstavuje obranu skôr proti akútnym nebezpečenstvám pre naše zdravie, zatiaľ čo antioxidačný systém nás chráni pred vznikom a rozvojom chronických ochorení srdca a ciev, mozgu, pečene, metabolizmu a mnohých ďalších ochorení vrátane zhubných nádorov.

Prečo je antioxidačný systém taký dôležitý pre organizmus človeka. 

  • Aby obidva systémy mohli dobre plniť svoje úlohy, musia mať včas a vopred dostatočné množstvo látok, ktorými proti ohrozeniu pôsobia.
  • Antioxidačný systém pracuje s antioxidantmi – kyselinou alfa lipoovou, koenzýmom Q10, vitamínmi E a C a glutatiónom.
  • Pokiaľ obidva systémy pracujú s dostatočným množstvom látok, eliminujú možné zdravotné poškodenie skôr, ako k nemu dôjde. Z čisto praktického hľadiska je však medzi oboma systémami jeden významný rozdiel.
  • Nedostatok imunitných látok je možné nahradiť doplnkami stravy prípadne liekov len do určitej miery, a nie vždy úspešne.
  • Nedostatok prirodzených antioxidantov je možné nahradiť pomocou doplnkov stravy takmer na sto percent a s veľkou mierou úspechu.
  • Ako príklad možno uviesť telesný antioxidant č. 1 – kyselinu alfa lipoovú. Telo mladého zdravého človeka jej môže vyrobiť až 100 mg za deň. To je množstvo, ktoré je u zdravého človeka optimálne na dobrú funkciu antioxidačného systému. Zatiaľ čo telesná tvorba tejto látky s vekom klesá až na štvrtinu pôvodnej úrovne, organizmus fajčiara, alkoholika alebo osoby s chronickým ochorením môže mať reálnu potrebu kyseliny alfa lipoovej v rozmedzí 200 – 500 mg na deň.
  • Aj keď sa kyselina alfa lipoová nachádza v strave, napr. v listovej zelenine alebo v pečeni, ide o množstvo niekoľkých miligramov, teda také množstvo, ktoré nemôže nedostatok tejto látky v tele nahradiť. Jediným možným riešením je užívanie kyseliny alfa lipoovej ako doplnok stravy.
  • Zaistiť optimálne množstvo troch základných telesných antioxidantov – kyseliny alfa lipoovej, koenzýmu Q 10 a glutatiónu zo stravy je celkom vylúčené. Možné je ich získať výlučne z doplnkov stravy.
  • Užívaním antioxidantov vo forme doplnkov stravy je možné predísť väčšine chronických degeneratívnych ochorení vrátane niektorých typov rakoviny, alebo aspoň významne oddialiť vznik takýchto ochorení.
  • Telesný antioxidačný systém chráni génovú výbavu pred poškodením a naviac kontroluje „zlé“ gény, ktoré má každý človek, a ktoré dávajú pokyn na vznik konkrétnych degeneratívnych ochorení.
  • Podľa doterajších poznatkov naše telo produkuje asi 25 druhov antioxidantov, ale len päť tu spomínaných antioxidantov tvorí antioxidačný systém, ktorý pôsobí doslova vo všetkých tkanivách tela. Úloha ostatných telesných antioxidantov je výrazne obmedzená len na určité tkanivá a neovplyvňuje organizmus ako celok. Desiatky druhov antioxidantov rastlinného pôvodu, ktoré sa objavujú v doplnkoch stravy, môžu významne a do istej miery i cielene ovplyvniť priebeh väčšiny chronických degeneratívnych ochorení, a to tak, že posilnia a rozšíria účinnosť telesného antioxidačného systému. V žiadnom prípade však nemôžu jeho úlohu alebo prípadné zlyhanie nahradiť.
     

Prehľad antioxidantov v poradí ich významu pre antioxidačný systém

spolu s odporúčanými dennými dávkami pre (ešte) zdravého človeka od 40 – 45 rokov :

Kyselina alfa lipoová

50 mg

Koenzým Q 10

30 – 50 mg

Vitamín E

400 – 500 mg

Vitamín C

500 mg

Selén

200 mcg

Biotin

300 mcg

Vitamín B6

2 mg

Ginko biloba (extrakt)

30 mg

 

Poznámka:

  • ·  Pokiaľ je to možné, dávky sa delia na polovicu a užívajú sa ráno a večer.
  • ·  Osoby s chronickými ochoreniami užívajú niektoré antioxidanty vo zvýšených dávkach, napr. diabetici užívajú kyselinu alfa lipoovú v dennej dávke 300 – 500 mg. Konkrétne ochorenie priaznivo ovplyvňujú aj iné antioxidanty.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY