Chudnutie Ako začať chudnutie, RECEPTY na CHUDNUTIE.
Už začiatky chudnutia rozhodujú o tom, či bude úspešné. Tu je niekoľko zásadných rád. Chudnutie nikdy nezačínajte hladovkou, čoskoro skončíte vyhladovaní, prežeriete sa a budete mať úspornejší metabolizmus. Keď chcete schudnúť, tak začnite pravidelne jesť, inak vás telo donúti doplniť chýbajúcu energiu kalorickými bombami. Do svojho denného jedálneho lístka na chudnutie zaraďte maximum živín, vhodných bielkovín, ovocia, zeleniny, zložitých sacharidov, rastlinných tukov a ďalších, takto zjete menej kalórií a budete chudnúť. Nezabudnite na vhodnú tepelnú úpravu jedál, nesmažte a nevyprážajte, jedlá pripravujte dusením, varením a grilovaním. K vhodnému výberu jedál vám ponúkame zopár receptov na raňajky, obed, olovrant i večeru.
Prepočet kalórií a jaulov : 1 kcal = 4,2 kj
Pikantné kurča na zelenine
Polovica kurčaťa, mletá červená paprika, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, 50 g paradajok, 50g zeleninovej papriky, 30g šampiňónov, 1/2 strúčka cesnaku, oregáno, kari korenie, zelená petržlenová vňať, tymián, mletá červená paprika, voda, soľ.
Kurča osolíme, poprášime paprikou a opražíme na oleji. Pridáme pokrájanú cibuľu, pokrájané paradajky a zeleninovú papriku, šampiňóny a všetky koreniny. Podlejeme vriacou vodou a dusíme asi 40 minút. Podávame s hlávkovým šalátom.
1 porcia...235 kcal
Pečený kapor na masle
1 porcia kapra 150 g, 1 polievková lyžica masla, soľ, petržlenová vňať, plátok citrónu.
Kapra osolíme a prudko opečieme na panvici potrenej maslom, Posypeme petržlenovou vňaťou a ozdobíme plátkom citróna. Podávame s varenými zemiakmi
1 porcia kapra...164 kcal
Zemiaky s bylinkovým tvarohom
1 väčší zemiak umyjeme a zabalíme do zľahka naolejovaného alobalu. Pečieme pri 200°C asi 60 minút. Zmiešame 100 g nízkotučného tvarohu, 1 PL smotany, najemno nasekanú cibuľku, nasekanú pažítku a postrúhanú reďkovku. Dochutíme citrónovou šťavou, chrenom, soľou a mletým čiernym korením. Zemiaky vyberieme z alobalu a rozpolíme. Na každú polovicu navrstvíme ochutený tvaroh a posypeme nastrúhanou reďkovkou alebo pažítkou.
Energetická hodnota 1 porcie: 966 kj
Kuracie prsia so šalátom
Zmiešame 1 PL horčice, 1 ČL sójovej omáčky, 50 ml pomarančovej šťavy a 1 ČL medu. Do pripravenej marinády vložíme 1 kuracie prsia a necháme cez noc odležať v chladničke. Šalát si pripravíme zo šalátových listov a 125 g opláchnutých a rozpolených kokteilových paradajok. Pridáme zopár listov bazalky. Polejeme 1 ČL orechového oleja, 1 ČL balzamového octu a 3 ČL zeleninového vývaru. Zatiaľ opekáme mäso na 1 ČL oleja asi 8 minút. Odložíme bokom. Do výpeku nalejeme zvyšok marinády a zmiešame s 1 PL čerstvého syra.
Energetická hodnota 1 porcie: 1680 kj
Zelená fazuľka so sójovou omáčkou
Prísady (na 4 porcie): 500 g zelených fazuľkových strukov, soľ, 2 najemno pokrájané strúčiky cesnaku, 1/2 ČL najemno nasekaného ďumbiera, 2 PL sójovej omáčky, 1/2 ČL kryštálového cukru.
Postup: Fazuľkové struky očistime a prekrojíme na polovice. Do hrnca dáme vodu, osolíme, a keď zovrie, vložíme fazuľkové struky. Keď voda opäť zovrie, zmiernime oheň varíme domäkka 3 minúty. Do servírovacej misky dáme cesnak, ďumbier, sójovú omáčku a cukor. Všetko miešane, kým sa cukor nerozpustí. Fazuľové struky scedíme, vmiešame do nálevu a podávame.
Tip: Podobne pripravíme mrkvu, fazuľkové klíčky alebo, malé kukuričky.
Energetická hodnota 1 porcie 131 kJ
SENDVIČ S PAPRIKOVÝM TVAROHOM:
(na 1 porciu) Z polovičky papriky odstránime jadierka a nakrájame ju na drobné kocky. 1 až 2 listy rímskeho šalátu opláchneme, vytrasieme z neho vodu a nakrájame nadrobno. Oboje zamiešame do 75 g nízkotučného bylinkového tvarohu alebo čerstvého syra.
Rozkrojíme jeden celozrnný sendvič a natrieme tvarohom.
Energetická hodnota 1 porcie: 840kJ
RIZOTO SO ŠPENÁTOM A S HUBAMI (na 1 porciu)
Podusíme 50 g póru nakrájaného na kolieska a 75 g ryže na rizoto na l ČL oleja dosklovita. Postupne pridávame 250 g zeleninového vývaru.
Nakrájame 60 g šampiňónov na plátky, pridáme spolu s 25 g očisteného špenátu do ryže a spolu podusíme 2 až 3 minúty. Dochutíme soľou a korením, prípadne zjemníme 45 g nízkotučného čerstvého syra.
Energetická hodnota 1 porcie: 1848kJ
PÓROVÁ POLIEVKA S CITRÓNOM (na 1 porciu)
200 g póru nakrájaného na kolieska speníme na 1 ČL horúceho masla dosklovita. Zalejeme 200 ml horúceho vývaru a uvaríme domäkka. Pridáme 50 ml rastlinnej smotany a všetko spolu rozmixujeme. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením a cukrom.
Energetická hodnota 1 porcie: 693kJ
Grilovaný losos s ryžou
Uvaríme 100 g ryže. 150 g lososa pokvapkáme olivovým olejom a limetkovou šťavou a 15 minút necháme odležať. Ošúpeme 1 mango, vyberieme dužinu a nakrájame nadrobno. Rozhorúčime šťavu z pomaranča a pridáme mangovú dužinu. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a všetko dôkladne rozmixujeme. Rybu osolíme, okoreníme a zoboch strán opekáme asi 5 minút. Podávame ] s ryžou a mangovou omáčkou.
Energetická hodnota 1 porcie: 2310 kj s
Cestoviny so zeleninou
Uvaríme 100 g cestovín podľa návodu. Ošúpeme 1 mrkvu, 1 petržlen a nakrájame na menšie kocky.
Umy jeme 75 g brokolice a 60 g kokteilových paradajok a nakrájame na menšie kúsky. Očistíme 1/4 fenikla a rovnako nakrájame. Ošúpeme 1/4 cibule a nasekáme nadrobno. Zeleninu dusíme na 1 PL masla asi 5 minút. Polovičku zeleniny uvaríme v 150 ml zeleninového vývaru domäkka. Rozmixujeme, zamiešame 1 PL smotany a dochutíme.
Cestoviny podávame s omáčkou a so zvyškom zeleniny.
Energetická hodnota 1 porcie: 2394 kJ
Varené hovädzie mäso
100 g chudého hovädzieho mäsa, 1 zrnko čierneho korenia a nového korenia, soľ, 20 g koreňovej zeleniny, 1 menšia cibuľa
Mäso dáme variť do osolenej vody. Pridáme zeleninu, cibuľu a korenie. Varíme do mäkka. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
1 porcia...145 kcal
Dusený hovädzí plátok
100 g hovädzieho stehna, soľ, mleté čierne korenie, 1 pol.lyžica maizeny, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku.
Mäso vyklepeme, osolíme, potrieme pretlačeným cesnakom a poprášime maizenou. Cibuľu speníme na oleji a mäso v tom prudko opečieme z obidvoch strán. Podlejeme malým množstvom vody a dusíme do zmäknutia. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.
1 porcia...165 kcal
Hovädzia polievka s mäsom a zeleninou
100 g chudého hovädzieho mäsa, 100g zeleniny / cibuľa, mrkva, zeler, petržlen / 2 zrnká čierneho korenia, 1 zrnko nového korenia, soľ, 1/2 kocky masoxu, 7 dcl vody, petržlenová vňať.
Hovädzie mäso dáme variť do studenej vody so soľou. Štvrť hodiny pred dovarením pridáme všetky koreniny, zeleninu a masox. Mäso pokrájame na kocky a pridáme petržlenovú vňať.
1 porcia ...100 kcal
Hovädzia polievka s rezancami a mäsom
Príprava je taká istá ako v predchádzajúcom recepte, ale nakoniec zavaríme 15 g bezvaječných rezancov
1 porcia...127 kcal
Srbská polievka
150 g chudého hovädzieho mäsa, 1 paprika, 30 g paradajkového pretlaku, 100 g zemiakov, 2 zrnká čierneho korenia, 1 zrnko nového korenia, bobkový list, mletá červená paprika, ocot, soľ, 5 g oleja, 10 g cibule, 6 dcl vody
Mäso pokrájané na kocky varíme v osolenej vode s bobkovým listom. V polovici varenia pridáme na kocky pokrájané zemiaky a papriku. Na oleji speníme cibuľku, pridáme červenú papriku. Zalejeme vývarom s mäsom a pridáme paradajkový pretlak. Dochutíme niekoľkými kvapkami octu.
1 porcia...120 kcal
Mäsový boršč
20g cvikly, 50 g chudého hovädzieho mäsa, 50g chudého bravčového mäsa, 20g koreňovej zeleniny, 25 g hlávkovej kapusty, 25 g zemiakov, 20 g paradajok, 1/4 dcl kyslej smotany, soľ, petržlenová vňať.
Mäso varíme vo vode so soľou. Neskôr pridáme koreňovú zeleninu, zemiaky, kapustu a dovaríme do mäkka. Zvlášť uvaríme cviklu a pridáme ju k mäsovej zmesi. Mäso vyberieme a pokrájame na rezance. Vložíme do vývaru, pridáme nakrájanú paradajku a necháme prevariť. Do hotovej polievky pridáme smotanu a posekanú petržlenovú vňať.
1 porcia...190kcal
Teľacie pliecko špikované párkom
100 g teľacieho pliecka bez kosti, 15 g párkov, 1 pol. lyžica oleja, 1 pol.lyžica maizeny, soľ, mletá červená paprika.
Mäso prešpikujeme párkom, osolíme, poprášime maizenou a paprikou. Opečieme na oleji. Podlejeme trochou vody a dusíme až do mäkka. Ako prílohu podávame varené zemiaky a zeleninový šalát.
1 porcia...180 kcal
Teľacie pliecko na zelenine
100 g teľacieho pliecka bez kosti, 1 pol. lyžica masla, 1 menšia cibuľa, 150 g paradajok, 1 menšia zelená paprika, 1 strúčik cesnaku, kúsok masoxu, oregano, soľ.
Paradajky sparíme a ošúpeme a nakrájame na kúsky. Papriku nakrájame na rezance a rozotrieme cesnak. Cibuľu speníme na masle, mäso opečieme z obidvoch strán, podlejeme troškou vody s masoxom a pridáme všetky prísady. Pri dusení mäso obraciame a podlievame troškou vody. Podávame s bezvaječnými cestovinami.
1 porcia...188 kcal
Teľacie mäso na víne
100g teľacieho pliecka bez kosti, 1 pol.lyžica masla, 1 menšia cibuľa, 1 menšia mrkva, kúsok zeleru, 1/2 dcl bieleho suchého vína, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, maizena. Mäso osolíme, okoreníme, poprášime maizenou a prudko opečieme na masle. Pridáme zeleninu a cibuľu nakrájanú na rezance., podlejeme vínom a dusíme do mäkka. Občas podlejeme troškou vody. Podávame s dusenou ryžou a zeleninovým šalátom.
1 porcia...170 kcal
Prírodný teľací rezeň
100 g teľacieho stehna, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 1 lyžica oleja, 1 lyžica maizeny.
Teľací rezeň naklepeme, okraje narežeme, osolíme, okoreníme, poprášime maizenou a opečieme na panvici potrenej olejom. Mäkký rezeň vyberieme z panvice, do výpeku pridáme vodu, necháme prevariť a so vzniknutou šťavou polejeme rezeň na tanieri. Podávame s varenými zemiakmi alebo ryžou a zeleninovým šalátom
1 porcia...150 kcal
Varené bravčové stehno
100 g chudého bravčového stehna, soľ, čierne korenie, cibuľa.
Mäso vložíme do vriacej osolenej vody, pridáme korenie a cibuľu. Varíme do mäkka. Podávame s chrenom, horčicou alebo dusenou zeleninou.
1 porcia...135 kcal
Bravčové stehno na hubách
100 g chudého bravčového stehna, 1 pol.lyžica oleja, 50 g čerstvých húb, 1 menšie cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 50 g paradajok alebo 1 pol.lyžica pretlaku, oregano, soľ, petržlenová vňať.
Mäso nakrájame na plátky, huby nakrájame na drobné kúsky. Cibuľu a cesnak speníme na oleji, pridáme mäso a opečieme ho. Potom pridáme huby ,paradajku, oregano, soľ a petržlen. Všetko dusíme do mäkka. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...205 kcal
Grilované kurča
Polovica kurčaťa, 1 pol.lyžica oleja, 5 g mandlí, citrónová šťava, mletá červená paprika, voda, soľ.
Očistené kurča osušíme, posolíme, pod kožu napicháme mandle, potrieme olejom a posypeme červenou paprikou. Uložíme na rošt v grile a grilujeme asi 5 minút z vnútornej strany a 5 minút z vonkajšej strany. Občas potrieme olejom a grilujeme do mäkka. Hotové kurča pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame s dusenou ryžou.
1 porcia...212 kcal
Kapor s lečom
150 g kapra, 100 g sterilizovaného leča, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, mletá červená paprika, cesnak, soľ.
Cibuľu speníme na oleji, pridáme papriku, kapra osolíme a opečieme. Pridáme lečo, rozotrený cesnak. Po zmäknutí kapra podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...208 kcal
Kapor pečený na víne
150 g kapra, 1 lyžica masla, 2 lyžice vína, 1 menšia cibuľa, 20 g mrkvy, 10 g zeleru, strúčik cesnaku, mleté čierne korenie, citrónová šťava, plátok citrónu, soľ.
Porciu kapra pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľu odležať. Na masle speníme pokrájanú cibuľu, rozotrený cesnak a pridáme postrúhanú zeleninu. Pridáme k kapra poliateho vínom a dáme piecť do rozohriatej rúry. Podľa potreby podlievame vodou. Na tanieri ozdobíme plátkom citróna a podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...196 kcal
Strapačky s kyslou kapustou
100 g zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, 25 g hrubej múky, 20 g hladkej múky, 1 pol.lyžica oleja, 1 menšia cibuľa, 100 g kyslej kapusty.
Zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme múku a soľ. Nahádžeme strapačky do vriacej vody, keď vyjdú na vrch sú uvarené, scedíme a zmiešame s udusenou kyslou kapustou.
Príprava kapusty : Na oleji speníme cibuľu, pridáme pokrájanú kapustu a dusíme do mäkka.
1 porcia...295 kcal
Varené fazuľové struky s paradajkovým pretlakom.
200 g strukov,100 g paradajkového pretlaku, 1 pol.lyžica masla, 1 menšia cibuľa, bobkový list, tymián, strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie.
Struky uvaríme v slanej vode. Cibuľu a cesnak speníme na masle. Pridáme pretlak a dusíme s bobkovým listom, a tymiánom. Uvarené struky dáme na tanier a zalejeme omáčkou. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...135 kcal
Pikantná fazuľka
200 g zelených fazuľových strukov, 1 menšia cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 10 g údenej slaniny, 1 lyžička tymiánu, kvapka tabasca, 1 paradajka, soľ.
Struky povaríme v osolenej vode a scedíme. Cibuľku pokrájame na kolieska, cesnak pretrieme so soľou. Slaninu pokrájame a vypražíme. Pridáme cibuľu, cesnak, fazuľu a krátko podusíme. Pridáme koreniny a podlejeme asi 1dcl vody a spolu dusíme asi 10 minút. Na plátky pokrájanú paradajku pridáme asi 5 minút pred dovarením. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...180 kcal
Omeleta s hráškom
100g zeleného hrášku, 1 vajíčko, 1/2 dcl mlieka, 1 lyžica oleja, petržlenová vňať.
Hrášok uvaríme v osolenej vode, scedíme a dáme ho na olejom vymastený pekáč. Vajíčko rozšľaháme v mlieku, pridáme pokrájanú vňať a zalejeme ním hrášok. Zapečieme do ružova. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...167 kcal
Pór so šunkou
100g póru, 25 g chudej šunky, 1/2 l vývaru z kostí, mleté čierne korenie, muškátový orech, soľ.
Očistený pór nakrájame na tenké kolieska a dusíme ho s malým množstvom osoleného vývaru. Šunku pokrájame na rezance a premiešame s uduseným pórom. Dochutíme muškátovým orechom. Podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia.....80 kcal
Dusený pór s údeným mäsom
200g póru, 50 g údeného mäsa, 1 lyžica oleja, 1 lyžica maizeny, mleté čierne korenie, muškátový orech, voda, soľ.
Údené mäso pokrájame na kúsky a varíme. Neskôr pridáme pór, pokrájaný ne 2 cm kolieska a všetko varíme do mäkka. Z oleja a maizeny pripravíme svetlú zápražku a uvarený pŕ a údené mäso zapražíme. Dosolíme podľa potreby a dochutíme muškátovým orechom a čiernym korením. podávame s varenými zemiakmi.
1 porcia...300 kcal
Dusené huby
200 g húb, 1 pol.lyžica citrónovej šťavy, 1 pol.lyžica maizeny, 1 pol.lyžica paradajkového pretlaku, wočrestrová omáčka, soľ, petržlenová vňať, olej.
Huby pokrájame na tenké plátky, dáme dusiť na olej, osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dusíme do mäkka. Keď sa voda odparí poprášime maizenou, pridáme pretlak, worčester podľa chuti a petržlenovú vňať. Dusíme ešte 10 minút. Podávame s vareným vajcom a krajíčkom chleba.
1 porcia...145 kcal
Huby s vajíčkom
150g húb, 1 pol.lyžica oleja, rasca, mleté čierne korenie, 1jíčko, zelená petržlenová vňať, voda.
Huby nakrájame na plátky a dáme do rozpáleného oleja. Osolíme, okoreníme a dusíme za občasného podlievania horúcou vodou. Keď sa voda odparí, pridáme rozšľahané vajíčko. Na tanieri ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s čiernym chlebom.
1 porcia...143 kcal
Šunková rolka s jablkovým chrenom
2 plátky chudej šunky, 1 väčšie jablko, 1 pol.lyžica strúhaného chrenu, šťava z citróna, tekuté nízkoenergetické sladidlo, soľ.
Jablko postrúhame na jemno, pridáme chren, šťavu z citróna, osolíme a dochutíme sladidlom. Zmes natrieme na šunku a zavinieme. Podávame ako predjedlo.
1 porcia....125 kcal
Pikantná šunková rolka s chrenom
2 plátky chudej šunky,1pol. lyžica smotany, 1 pol.lyžica nastrúhaného chrenu s octom, 1 pol.lyžica horčice, petržlenová vňať, soľ.
Chren premiešame s horčicou a vmiešame do vyšľahanej smotany. Pridáme vňať. Zmesou natrieme plátky a zvinieme do rolky. podávame ako predjedlo.
1 porcia...120 kcal
Pikantný tvaroh so syrom a cesnakom
50 g mäkkého tvarohu, 25 g smotanového syra, posekaná pažítka, strúčik cesnaku, čierne korenie, soľ.
Tvaroh roztlačíme na jemno a zmiešame so syrom. Cesnak pretlačíme, zmiešame so soľou a pažítkou a vmiešame do tvarohovej zmesi. Na dosku nasypeme korenie, v ňom vytvarujeme valček. Dáme asi na 2 hodiny stuhnúť do chladničky. Podávame ako predjedlo so sendvičom.
1 porcia...127 kcal
Zelerový šalát s jablkom a hrozienkami
100g zeleru, 50g jabĺk, 5 g hrozienok, 1 pol.lyžica cukru, soľ, ocot.
Zeler pokrájame na plátky a uvaríme. Potom ho pokrájame na rezance, pridáme jablko pokrájané na rezance a hrozienka. Ochutíme soľou, octom a cukrom. Pred podávaním necháme asi 1 hodinu odležať.
1 porcia...67 kcal
Cviklový šalát s chrenom
150 g cvikly, 1pol.lyžica nastrúhaného chrenu, pár kvapiek tekutého sladidla, citrónová šťava, rasca, voda, soľ.
Cviklu uvaríme v osolenej vode, ošúpeme a pokrájame na tenké rezance. Citrónovú šťavu zriedime s vodou, ochutíme soľou a sladidlom. Pridáme nastrúhaný chren a zalejeme nálevom. Môžeme pridať 1 pol.lyžicu jogurtu na zjemnenie.
1 porcia ....50 kcal
Labužnícky chlieb (na 1 porciu)
2 ražné pečivá s 20 g masla a 2 ČL medu, prípadne lekváru alebo s paradajkou.
Energetická hodnota 1 porcie: 1633 kj
cestoviny s paradajkami (na 1 porciu)
Uvaríme v slanej vode 125 g cestovín. Posekáme 1 cibuľu a povaríme s cestovinami 3 minúty. Na olivovom oleji opražíme roztlačený cesnak. 100 g kokteilových paradajok rozpolíme a pridáme k cesnaku. Cestoviny precedíme a primiešame k ostatným surovinám.
Podľa chuti osolíme, okoreníme, ochutíme bylinkami a 3 minúty dusíme. Ozdobíme parmezánom.
Energetická hodnota 1 porcie: 2 072 kJ
Opečené krevety (na 1 porciu)
Natrieme 150 g kreviet cesnakovým olejom, okoreníme a opečieme. Podávame so 100 g hlávkového šalátu a 2 pokrájanými paradajkami. Zalejeme dressingom zo 100 g jogurtu zmiešaného s citrónovou šťavou, soľou, mletým čiernym korením a bylinkami.
Energetická hodnota 1 porcie: 1 047 kj
Kurací sendvič (na 1 porciu)
Na sendvič nakrájame 80 g čerstvého ovocia a 1 jarnú cibuľu. Zmiešame, osolíme a dochutíme čili korením a mletým čiernym korením. Kuracie prsia naklepeme a opečieme na oleji.
Všetko vložíme do sendviča.
Energetická hodnota 1 porcie: 1 612 kj
Zeleninová Omeleta 1 (na 1 porciu)
Pokrájame 150 g šampiňónov na plátky a 100 g póru posekáme na kolieska.
Šampiňóny a pór opražíme na masle.
Rozšľaháme 2 vajcia, 70 ml nízkotučného mlieka, pridáme posekané bylinky, trocha soli a mletého čierneho korenia. Šampiňóny a pór zalejeme vajcovou zmesou a necháme na miernom ohni dopiecť.
Energetická hodnota 1 porcie: 1256 kj
Rezeň z tofu
400 g tofu, 1 lyžička Solčianky ( vegety), 1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžica sójovej omáčky, 20g olivového (rastlinného) oleja, 1 bielok, pšeničná múka hladká a strúhanka na obalenie, olej na smaženie.
Zo Solčianky ,citrónovej šťavy, sójovej omáčky, olivového oleja a lyžice vody pripravíme marinádu, do ktorej vložíme plátky tofu hrúbky 1 cm. Necháme v chladničke cca 2 hodiny. Potom plátky necháme okvapkať a obalíme ich v trojobale. Smažíme do zlatista, najlepšie vo fritovacom hrnci.
Bravčové plátky s zeleninou
800 g chudého bravčového mäsa, 1 menší karfiol, ¼ kg brokolice, soľ, mleté čierne korenie, rascu, vegetu, 1 ČL mletej červenej papriky, 1 ČL hladkej múky, tuk na vyprážanie, masox (alebo vývar)
Mäso nakrájajte na rezne (okraje narežte), naklepte, osoľte a okoreňte. Z každej strany posypte mletou rascou, dlaňou ju pritlačte a rezne obaľte v múke. Vypražte na rozpálenom tuku z oboch strán. Vo výpeku speňte nadrobno posekanú cibuľku, pridajte papriku, hladkú múku a zalejte vývarom (masoxom). Chvíľku povarte a mäso vložte do omáčky.
Karfiol a brokolicu uvarte v vode, do ktorej pridajte vegetu. Nechajte odkvapkať a rozoberte na menšie ružičky. Mäso a zeleninu podávajte spolu s opečenými zemiakmi.
Pečená šunka so slivkami
1, 5 kg bravčovej údenej šunky, 8 sušených sliviek, 50 ml koňaku, korenie karí, 2 PL suchého bieleho vína, fólia na pečenie, , Jablkové čatní:, 100 g strúhaného kokosu, ½ kg jabĺk, 600 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 červenú papriku, 150 g kryštálového cukru, 150 ml bieleho vínneho octu, 1 PL horčicových zrniek, 1 ČL kajanského korenia, 1 ČL soli , ¼ l vody
Šunku umyte, osušte. Doprostred urobte ostrým nožom otvor po celej dĺžke. Slivky umyte a na 30 min. namočte do koňaku. Potom jednu po druhej vtlačte do otvoru v mäse. Mäso napokon zo všetkých strán potriete silnou vrstvou karí, pokvapkajte vínom, vložte do fólie na pečenie a pevne ju uzavrite. Fóliu na vrchu viackrát poprepichujte ihlicou. Pripravené mäso vložte do pekáča a vo vyhriatej rúre pečte asi hodinu. Mäso nechajte vychladnúť vo fólii, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s čatní.
Jablkové čatní: Kokos zalejte vodou a odložte na 15 min. Potom ho sceďte cez čistú utierku, dobre vytlačte a kokosovú šťavu vlejte do hrnca. Pridajte očistené, na drobné kocky nakrájané jablká, nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak a papriku, cukor, ocot, horčicové zrnká, kajanské korenie, soľ, kokos a pri miernej teplote varte asi jednu hodinu.
Bravčová sviečkovica s plnkou
600 g bravčovej sviečkovice, 100 g syra Niva, 40 g pomletých orechov, 100 g šunky, 1 menšiu červenú papriku, petržlenovú vňať , soľ, mleté čierne korenie, olej
Bravčové mäso nakrájajte na dlhšie kúsky, rozklepte ich, posoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Červenú papriku očistite a nakrájajte na tenké pásiky. Syr nahrubo nastrúhajte a zmiešajte s pomletými orechmi. Na rozklepané mäso rozložte kúsky petržlenovej vňate, navrstvite zmes syra a orechov, nakrájanú červenú papriku a mäso preložte napoly. Obaľte v šunke. Takto pripravené preložte do misy na pečenie vymastenej olejom. Pečte vo vyhriatej rúre 30 - 40 min.
Švajčiarsky rezeň z tofu
400 g tofu, 40 g hydinovej šunky, 20g syra Eidam, 1 bielok, pšeničnú múku hladkú, strúhanku na obalenie a olej na smaženie.
Tofu nakrájame na plátky hrúbky 1,5 cm. V plátkoch narežeme nožom kapsu, ktorú naplníme plátkom šunky a plátkom syra. Obalíme v trojobale a smažíme na oleji alebo vo fritéze do zlatista.
Podávame s ryžou alebo zemiakmi a so zeleninovým šalátom.
Tofu s kuracím mäsom
Cibuľa, kuracie prsia, tofu, sójová omáčka, soľ, vegeta, korenie.
Na oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme kuracie prsia pokrájané na rezance. Pomiešame a podusíme, kým prsia nezískajú bielu farbu, potom pridáme tofu nakrájané na kocky, sójovú omáčku, soľ, vegetu, korenie a podusíme.
Podávame s ryžou, s chlebom, so šalátom či kečupom.
FiIeta z pangasia (na 1 porciu)
Pokrájame 2 papriky na pásiky a s trochou cesnaku opražíme na olivovom oleji. Ochutíme, prilejeme 30 ml vývaru 310 minút varíme. Zmiešame 15 g nátierkového masla, 2 ČL bylinkovej zmesi, soľ a korenie. Natrieme na 150 g filiet z pangasia, ktoré vyprážame na oleji.
Energetická hodnota 1 porcie: 1277 kj
Morská ryba na šampiňónoch so smotanou
1 kg ryby, 2 cibule, soľ, 2 PL masla, 250 g šampiňónov, 1 citrón, ½ ČL sladkej papriky, ½ l kyslej smotany, 1 PL polohrubej múky
Rybu nakrájajte na porcie a osoľte. Cibuľu nakrájajte na plátky, osmažte na masle, položte na ňu pripravenú rybu a z oboch strán prudko opečte. Potom pridajte papriku, nakrájané šampiňóny na plátky a duste bez podlievania. Neskôr mierne podlejte. Celkovo dusíte asi 10 min. V smotane rozmiešajte múku, osoľte, prilejte k rybe a krátko povarte. Podľa potreby pokvapkajte citrónovou šťavou. Podávajte so zemiakmi.
Zapečená makrela
2-3 údené makrely, tuk, 600-700g zemiakov, soľ, mleté čierne korenie, 2 cibule, 2 vajcia, ¼ l mlieka
Makrely zbavte kože, vykostite a nakrájajte na menšie kúsky. Do vymastenej nádoby rozložte vrstvu uvarených na plátky nakrájaných zemiakov, vrstvu kociek cibule, pripravené makrely a striedajte do spotrebovania surovín. Vrchnú vrstvu tvoria zemiaky. Potom všetko zalejte vajciami rozšľahanými v mlieku a v stredne vyhriatej rúre zapečte doružova. Podávajte so sezónnymi zeleninovými šalátmi.
Rybacie filé pre diabetikov
2 porcie filé, 1 PL oleja, 2 PL paradajkového pretlaku, 2 PL na jemno nastrúhaného chrenu, 1 cibuľa, 1 dia sterilizovaná uhorka, mleté čierne korenie, soľ
Filé vložte do slabo vymasteného kastróla, potrite zmesou paradajkového pretlaku, chrenu, soli, korenia a 2 PL vody. Poukladajte kolieska uhorky a cibule, pokvapkajte zvyšným olejom, podlejte 2 PL vody a pečte alebo duste pod pokrievkou kým mäso nezmäkne. Podávajte buď teplé s varenými zemiakmi alebo studené s celozrnným pečivom a zeleninovými šalátmi.
Pstruh so smotanou
4 pstruhy, 40 g mandlí, 1 dl smotany, 20 g hladkej múky, maslo, soľ
Vypitvané, umyté a osušené pstruhy posoľte a poprášte hladkou múkou. Vkladajte do panvice so zahriatym maslom a pomaly z oboch stranách opekajte. Mäkké pstruhy vyberte, do zvyšného masla v panvici prilejte smotanu a sparené, olúpané a posekané mandle. Nechajte prejsť varom a prelejte cez pstruhy. Podávajte s varenými zemiakmi.
Kapor na sardelách so šampiňónmi
Suroviny:
800 g kapra, soľ, mleté čierne korenie, hladká múka, 4 lyžice oleja, 2 dl červeného vína, 100 g sterilizovaných šampiňónov, 50 g sardelového masla, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, citrónová šťava, 1 lyžica zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno.
Postup:
Umyté a očisteného kapra rozporciujeme, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, poprášime múkou a opražíme v rozohriato oleji. Potom zalejeme polovicou vína, pridáme šampiňóny pokrájané na plátky, sardelové maslo, cibuľu posekanú nadrobno a rozotretý cesnak, okoreníme mletým čiernym korením a dusíme. Keď je kapor takmer mäkký, polejeme ho zvyškom vína, pokvapkáme citrónovou šťavou a dodusíme. Podávame posypaného zelenou petržlenovú vňaťou posekanou nadrobno.
Kapor po grécky
Suroviny:
1500 g očisteného kapra, 30 g soli, 250 g cibule, 100 g oleja, voda, 30 g cesnaku, 200 g zeleniny (mrkvy, petržlen, zeler), 150 g múčneho masla, 200 g bieleho vína, 300 g kečupu, 100 g kapie, 100 g citrónu
Postup:
Cibuľu pokrájame na jemné kolieska, mierne opečieme na oleji, pridáme posolené porcie kapra, opečieme, postriekame vodou, upečieme - dodusíme takmer do mäkka a vyberieme. Do ostávajúcej šťavy pridáme jemne nastrúhaný cesnak, na slížiky pokrájanú koreňovú zeleninu, opäť postriekame vodou a podusíme. Do hotovej zmesi pridáme na slížiky nakrájanú kapiu a citrónovú šťavu. Upečeného kapra v šťave krátko podusíme. Pri podávaní kapra prelejeme pripravenou šťavou. Ako prílohu podávame zemiaky na ľubovoľný spôsob a citrón.
Kapor s mandľami
Suroviny:
100 g kapra, soľ, 80 g oleja, 30 g masla, 40 g mandlí, citrónová šťava
Postup:
Očisteného, rozpolteného a z kože stiahnutého kapra narežeme na porcie, osolíme a necháme chvíľu postáť, aby soľ vnikla do mäsa. Potom ho na oleji opečieme do ružova. Po opečení olej zalejeme, pridáme maslo a opečeného kapra chvíľu v masle opekáme. Hotové porcie kapra podávame tak, že na tanier dáme kapra, posypeme obielenými, posekanými a opraženými mandľami, pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme maslom z výpeku. Ako prílohu podávame zemiakový šalát s majonézou.
Kapor so syrom v alobale
Suroviny:
1 kapor, soľ, 200 g strúhaného syra, 60 g masla, zelená petržlenová vňať, alobal, soľ
Postup:
Kapra očistíme, rozrežeme na polovice, stiahneme z neho kožu a posolíme. Alobal a kapra natrieme rozpusteným maslom, kapra posypaného strúhaným syrom položíme na alobal, ktorý dobre uzavrieme a dáme piecť 25 minút na mriežku do rúry. Kapra nakrájame, poukladáme na misu, obložíme zemiakovými hranolkami, nakladanou zeleninou a podávame.
Pečené rybie filé s mandľami
Suroviny:
600 g rybieho filé, lyžičky soli, na štipku noža chili, lyžička octu, malá cibuľka, 50 g opražených nasekaných mandlí, 1 dl vody a olej na vyprážanie.
Postup:
Porcie filé posypeme soľou, opečieme na oleji po obidvoch stranách. Vyberieme z pekáča , do výpeku pridáme na jemno posekanú cibuľu, chili, ocot, mandle a vodu. Povaríme, až šťava zhustne, vrátime rybu späť, necháme prehriať a podávame.
Pečený obložený kapor
Suroviny:
Kapor, soľ, citrón, 3 vajcia, pažítka
Postup:
Očisteného kapra posolíme, rozrežeme na polovicu, v strede narežeme a do každej polovice vložíme plátok citróna. Pečieme na masle 10-15 minút. 3 vajcia uvaríme na tvrdo, posekáme ich aj s pažítkou a posypeme porcie kapra. Podávame so zemiakovou kašou a cviklou.
Pstruh na hubách v alobale
Suroviny:
4 pstruhy, 1 cibuľka, 200 g húb, mleté čierne korenie, lyžica zelenej petržlenovej vňate, 100 g masla, soľ, alobal
Postup:
Pstruhy dobre očistíme, posolíme a necháme postáť. Huby očistíme, umyjeme, pokrájame na plátky udusíme na masle s cibuľkou. Počas dusenia posolíme, okoreníme a nakoniec pridáme posekanú petržlenovú vňať. Touto plnkou naplníme pripravené pstruhy. Potom ich natrieme rozpusteným maslom po obidvoch stranách, vložíme do vymasteného alobalu, dobe uzavrieme a položíme na mriežku do dobre vyhriatej rúry. Pečieme 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou a uhorkovým šalátom.
Pstruh na masle
Suroviny:
80 dkg pstruhov, soľ, 6 dkg hladkej múky, 4 dkg hladkej múky, 4 dkg masla, tuk, citrónová šťava, petržlenová vňať
Postup:
Očistené, vypitvané a umyté pstruhy osolíme, brušnú dutinu pokvapkáme citrónom, dáme do nej vňate, celé pstruhy obalíme v múke a dáme na horúci tuk. Asi po 5 minútach lopatkou obrátime a pražíme na druhej strane tiež 5 min. Hotové potrime horúcim maslom. Podávame so zemiakmi alebo chlebom.
Pstruh na rošte
Suroviny:
4 pstruhy, soľ, citrónová šťava, hladká múky, 80 g masla, zelená petržlenová vňať, strúhanka
Postup:
Pstruhy očistíme, umyjeme v studenej vode, posolíme a necháme chvíľu n a chladnom mieste postáť. Potom ich obalíme v múke, rozpustenom masle a strúhanke. Pečieme na rozpálenom rošte po každej strane 6 minút. upečené pstruhy uložíme na misu, ozdobíme plátkom citróna, posekanou petržlenovou vňaťou a kúskom chleba. Podávame so zemiakovou kašou a marhuľovým kompótom.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)