Chudnutie Ako to je so ZEMIAKMI pri chudnutí.
Obsah bielkovín v 1 kg zemiakov je asi taký, ako v 100 g netučného syra, 90 g chudého mäsa, 250 g chleba, či v 10 vajíčkach.
Zemiaky obsahujú dostatočné množstvo vlákniny. Jeden priemerne veľký zemiak dodá organizmu desať percent dennej dávky vlákniny. Dokáže zasýtiť aj pri malom množstve. Obsah vlákniny robí zo zemiakov potravinu prijateľnú pre naše črevá a pomáhajú odstraňovať zápchu.
Zemiaky sú veľmi chutnou prílohou ale aj hlavným jedlom.
Nebojte sa, zemiakov sa nemusíte vzdávať ani pri chudnutí. Tak ako pri väčšine potravín platí pravidlo, všetko s mierou. Pri zemiakoch je dôležité koľko ich zjete a spôsob ich tepelnej úpravy.
Zemiaky vám pomôžu schudnúť. Zemiaky sú zdrojom dôležitých a látok. Majú nízku kalorickú hodnotu a takmer žiadne tuky. Nie je pravda, že sa po nich priberá. Kilá pribúdajú zo spôsobu, akým sa pripravujú. Jeden veľký zemiak má asi toľko energie ako menšie jablko alebo pomaranč.
Zemiaky sú vhodným zdrojom energie. Zemiaky sú bohaté na škrob, ktorý je pre organizmus zdrojom energie a dodáva pocit sýtosti. Rovnaká porcia knedlí ako zemiakov má trojnásobne viac energie, tuk rovnakej hmotnosti jej má 10x viac, cukor 5x viac. Obsahujú vlákninu, nezanedbateľné množstvo horčíka a draslíka. Sú bohaté na železo, mangán a meď, ktoré sú dôležité pre mnohé fyziologické procesy.
Ľudia náchylní na kolísanie hladiny cukru v krvi by si pri konzumácii zemiakov mali dávať pozor, lebo zemiaky, na rozdiel od väčšiny škrobových potravín, vyvolávajú prudký vzostup hladiny cukru v krvi.
Prudký a krátky var zemiakov nespôsobuje také výživové straty ako pomalé zahrievanie alebo opätovné prihrievanie za prístupu vzduchu. V zemiakoch uvarených v šupke zostáva asi 90 % pôvodného obsahu vitamínu C, v ošúpaných a rýchlo uvarených asi 80 %, v ohrievaných celých už menej ako 45 % a v ohrievaných rozkrájaných už menej ako 25 %. Z toho je zrejmé, aká úprava je najvhodnejšia, pokiaľ nám ide o zachovanie výživovej hodnoty.
Koľko kalórií sa nachádza v jedlách zo zemiakov podľa spôsobu ich prípravy.
- Pečené zemiaky (100 g): 57 kcal
- Zemiakové placky (100 g): 500 kcal
- Zemiakový šalát (100 g): 210 kcal
- Zemiaky varené v šupke (100 g) : 68 kcal
- Varené zemiaky (100 g): 80 kcal
- Zemiakové pyré (100 g): 101 kcal
- Zemiakové hranolky (100 g): 232 kcal
- Zemiakové krokety (100 g): 253 kcal
Ako si správne pripravovať zemiaky počas chudnutia.
- Keďže veľa účinných látok sa nachádza v šupke, usilujte sa, ak to kvalita dovolí jesť ich aj s ňou, či už pečené, alebo varené v pare.
- Ak sa varia vo vode, vyluhuje sa do nej veľa výživných látok, pričom vodu väčšinou vylejeme.
- Najlepšie je zemiaky (aj olúpané) variť v pare, ako knedle a potom ich na tanieri posoliť. Ak už zemiaky varíte vo vode, potom ju mierne osolenú vypite - je veľmi výživná.
- Veľmi šetrné je variť zemiaky (ako aj zeleninu) v hrncoch Zepter. Rovnako vynikajúca je kuchta, ktorá niekoľkonásobne skráti čas varu.
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)