Chudnutie Ako stav čriev ovplyvňuje chudnutie.

18.02.2016 05:50

Strava je jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich stav čreva. Naša kuchyňa často sa skladajúca z bielej múky, tuku, cukru a enormnej spotreby mäsa vedie k usadzovaniu nánosov v hrubom čreve a k narušeniu jeho mikroflóry.

Myslíte si, že dodržiavate všetky princípy pre zdravé chudnutie a nedarí sa Vám schudnúť? Máte problémy s trávením? Trápi vás zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho? Zrejme budete patriť medzi tých, ktorým chýba v jedálničku vláknina. Nepravidelná a nevyvážená strava  je bohužiaľ súčasťou dnešného uponáhľaného životného štýlu. Navyše sa na Slovensku stále vo veľkom množstve konzumuje „biele“ pečivo, chlieb a cukrárenské výrobky, teda potraviny chudobné na vlákninu. Rovnako ako cestoviny, pizza, koláče, mliečne výrobky a výrobky z mäsa, kde je obsah vlákniny naozaj minimálny alebo žiadny. Základnými zdrojmi vlákniny sú celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina a ovocie. Avšak ani zdanlivo zdravé stravovanie nemusí vždy znamenať, že vlákniny v potrave prijímame dostatok. Dôkazom toho je, že iba u 2 % populácie dosahuje príjem vlákniny doporučenú dennú dávku 25-30 g.

Príznaky narušenej správnej činnosti hrubého čreva. 
Zdravé čisté črevo váži asi 2 kg. Pri preťažení toxínmi a odpadom z nestrávených potravín boli pri pitvách nájdené črevá s váhou aj 20 kg nevylúčených usadenín. Tieto sa v malých výdutiach a kapsách rozťahaného čreva usádzajú a sú živnou pôdou pre baktérie, vírusy, plesne, parazity, ktoré potom vo forme toxínov prestupujú do krvi a lymfy a zaťažujú organizmus. Vzniká stav tzv. „dysbiózy“- narušenia mikroflóry v hrubom čreve a „autointoxikácie“v zmysle celého organizmu. Nesmieme zabúdať, že črevná mikroflóra zaisťuje až 80% niektorých tráviacich procesov a tiež vznik niektorých vitamínov. Dysbióza rozbieha rôzne nebezpečné procesy a choroby. Zároveň dochádza aj k zhoršenému vstrebávaniu živín cez narušenú sliznicu čreva.
Najhorším dôsledkom črevnej dysbiózy býva však porucha trávenia tukov a živočíšnych bielkovín, čo má za následok vznik nebezpečných látok, ktoré nazývame vnútorné črevné karcinogény, teda látky rakovinotvorné, ktoré sú základným a zásadným sprievodcom každého onkologického ochorenia. Sprievodné javy narušenej funkcie hrubého čreva, ktoré by nás mali viesť k zamysleniu sa nad týmto problémom, sú najmä: zápcha, nafukovanie, kŕče či bolesti brucha, hnačky, hemoroidy, citlivé črevá, zápaly čriev, črevné huby a Candida. Samotná zápcha je jednou príčin ochorení ako: chronická únava, hemoroidy, kŕčové žily, črevné polypy, nafukovanie, zápal slepého čreva, choroby pečene a žlčníka, vysoký cholesterol, kožné choroby, rakoviny čriev, prostaty či prsníkov.

Príznaky, kedy by ste mali začať s očistou čriev. 
- častá únava a slabosť
- plyny a nadúvanie
- nadváha
- alergia na rôzne druhy jedla
- nedostatočné trávenie
- dráždivosť, náladovosť
- sťažené dýchanie a zapáchajúca stolica
- parazity v stolici
- časté prechladnutia, vracajúce sa bolesti hlavy
- chronická zápcha
- syndróm dráždivého traktu
- vyduté brucho
- neupokojiteľný pocit hladu
- kožné problémy, vyrážky a pod.
- pocit kovovej chuti v ústach
Najväčšie stravovacie nedostatky spôsobujúce zanesenie čriev. 

- konzervy a hotové jedlá určené na prípravu v mikrovlnnej  rúre
- sladké nápoje s vysokým obsahom cukru
- mastné omáčky, dressingy a majonézy
- nadmerná konzumácia kávy, nikotínu a alkoholu
Zlým stravovaním a nadmernou konzumáciou nikotínu a alkoholu sa črevná sliznica a jej regeneračná schopnosť môžu v priebehu krátkeho času silno poškodiť. Avšak vďaka zdravej základnej strave (zelenina, zemiaky, vláknina, celozrnné produkty) sa dajú aj rýchlo obnoviť.

Ako začať a naštartovať očistu čriev. 

-Denne konzumujte dostatok vlákniny.

-Jeden týždeň konzumujte prísne zdravú stravu : napríklad surová zelenina, krátko podusená zelenina,   zemiaky v šupke, prírodná ryža a čo možno najmenej mäsa.
-Úplne sa vzdajte kávy, nikotínu a alkoholu.
-Namiesto troch veľkých jedál jedzte počas dňa  5 malých porcií.
-Pred hlavnými jedlami vypite trochu citrónovej šťavy alebo jablčného octu (zriedené vodou).  To povzbudí produkciu žalúdočnej kyseliny a zárodky infekcie sa usmrtia skôr, ako sa dostanú do čreva.
-Jogurt s obsahom  lactobacillus acidophilus (probiotická baktéria) je prirodzeným prostriedkom na boj s choroboplodnými mikroorganizmami.
-Rýchlorozpustné cukry (vo výrobkoch z bielej múky a cestovinách) a cukor predstavujú hlavný zdroj výživy pre vírusy a baktérie, a preto by ste sa ich mali úplne vzdať, ak máte problémy.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie. 

SCHUDNITE ZMENOU STRAVOVANIA

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY