Chudnutie Ako si vyberať SACHARIDY pri CHUDNUTÍ.
V strave sa nachádzajú rôzne druhy sacharidov.
Pri chudnutí každého najviac trápia jednoduché cukry. Označujú aj ako rýchle cukry. Klasickým príkladom je bežne používaný repný cukor. Energia sa z rýchlych sacharidov dostáva do tela rýchlo, takmer okamžite, pretože majú vysoký glykemický index a často sladkú chuť. Sladká chuť Vás láka jesť ich viac a častejšie.
Zapamätajte si názvy rýchlych sacharidov: glukóza, fruktóza, galaktóza a maltóza. Neraz ich nájdete na obaloch potravín. Hoci je na obale kupovanej potraviny napísané bez cukru (teda bez sacharidov – kalórií), neskôr zistíte, že sa z nej priberá. Prečo? Neprečítali ste si informáciu napísanú drobnými písmenkami, že potravina obsahuje v prvom rade glukózový sirup. A ten je zdrojom nebezpečných kalórií.
Poznáme aj zložitejšie druhy sacharidov, ktoré sa nazývajú polysacharidy. Sú zložené z väčšieho množstva jednoduchých sacharidov. Označujú sa aj ako komplexné (pomalé) sacharidy. Energia sa z nich do tela vstrebáva pomalšie, majú nižší glykemický index. Typickým príkladom sú ovsené vločky. Sú všeobecne odporúčané pri chudnutí i v športe ako vhodný zdroj energie. Často sa polysacharidy skladajú aj z nestráviteľných zložiek (celulóza, pektín, lignín). Jedná sa o potravinovú vlákninu. Tá sa síce v tele na energiu nemení, zato má pri trávení iné dôležité funkcie. Vláknina sa podieľa na dobrom trávení, znižuje cholesterol, riziko aterosklerózy, cukrovky a rakoviny. Najlepším zdrojom vlákniny sú celozrnné pekárenské výrobky, strukoviny, zelenina a ovocie.
Energetickú hodnotu skonzumovanej stravy a vašu postavu ovplyvňujú hlavne sacharidy. Pri chudnutí si na ne dávajte veľký pozor.
Pri chudnutí sa konzumáciu sacharidov snažte regulovať. Uprednostňujte čo najkomplexnejšie sacharidy. Pri chudnutí by ste mali prijímať okolo 150 až 200 gramov sacharidov denne. To predstavuje 300 gramov chleba, čiže asi 3 krajce. Alebo štvrť kila ovsených vločiek.
Náš jedálny lístok by mal pozostávať prevažne zo zložitých cukrov ktoré sú obsiahnuté v pšenici, ryži, zemiakoch, fazuli a iných potravinách obsahujúcich škrob. Väčšina zložitých sacharidov sa trávi počas niekoľkých hodín. To umožňuje podžalúdkovej žľaze, pečeni, nadobličkám, obličkám a iným orgánom získanú energiu riadne spracovať. Ďalším prínosom zložitých sacharidov je skutočnosť, že obsahujú aj potrebné množstvá jednotlivých vitamínov a minerálnych látok čo sa nedá povedať o priemyselne vyrábanom cukre.
Jednoduché sacharidy (glukóza, fruktóza a galaktóza) nepotrebujú na absorpciu telom tráviaci proces.Stolový cukor a maltóza (dysacharidy) sú rozložené na jednoduché cukry v priebehu niekoľkých minút. Nepotrebujeme zjesť veľa cukru na to, aby bola krv doslova zaplavená touto rýchlo dosiahnuteľnou energiou. Ak sa tak stane, podžalúdková žľaza musí pracovať „nadčas“ a vyrábať inzulín, aby mohol byť prebytočný cukor premenený na tuk. Prebytočný inzulín potom znižuje hladinu krvného cukru pod normálnu hodnotu a vzniká hypoglykémia (stav, keď je hladina cukru v krvi nižšia ako normálna hodnota). Hypoglykémia, ku ktorej občas dochádza, nie je sama o sebe nijako závažná. Pokiaľ sa však často prejedáme cukrom, spôsobíme si tak vznik začarovaného kruhu vedúceho k chronicky nízkej hladine krvného cukru. Za týchto okolností môže hypoglykémia predstavovať počiatočné štádium cukrovky.
Výber základných potravín s obsahom sacharidov.
Druh |
Množstvo v g |
Sacharidy v g |
Mäso a mäsové výrobky |
100 g |
0,1-0,5 |
Ryby a rybie výrobky |
100 g |
0,1 |
Cestoviny |
100 g |
73 |
Pečivo |
100 g |
61 |
Vianočka |
100 g |
61 |
Chlieb |
100 g |
52 |
Zemiaky |
100 g |
18 |
Suchý hrach |
100 g |
56 |
Jablká |
100 g |
13 |
Orechy |
100 g |
10-15 |
Mlieko |
1 dl |
4,7-4,9 |
Jogurt |
100 g |
9,7 |
Med |
100 g |
82 |
Pivo |
5 dl |
10 |
Tonik |
1 dl |
10 |
POZOR! Na chudnutie nestačí prečítať si zopár článkov.
S nami schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)