CHUDNUTIE Ako schudnúť Pri chudnutí nezabudnite na DETOXIKÁCIU - očistu organizmu.
Keď chcete úspešne a zdravo schudnúť, určite si musíte okrem iného vykonať aj očistu svojho organizmu - detoxikáciu. Označujeme ním očistenie organizmu zvnútra, teda odstraňovanie toxických látok z tela. Detoxikáciu je možné vykonávať u každého človeka bez obmedzenia veku a pohlavia a nemá žiadne škodlivé účinky. Pri detoxikácii dochádza k uvoľňovaniu toxických látok z tela, k rozpúšťaniu rôznych ložísk a k uvoľňovaniu hlienov. Podmienkou dobrej detoxikácie je dobré vylučovanie odpadových látok a samozrejme správny pitný režim, aby sa uvoľnené toxické látky mohli čím skôr z tela vylúčiť. Preto je pred samotnou detoxikáciou dôležité zlepšiť činnosť vylučovacích systémov v tele.
Naše telo pracuje každý deňv bez prestávky. Telo na zabezpečenie svojej funkčnosti potrebuje energiu a výživu a zároveň vytvára aj odpad. Stále sa regeneruje, stále vytvára nové bunky a staré sa rozpadajú. Regenerácia organizmu prebieha nepretržite. Za minútu sa v tele vytvoria milióny buniek a milióny buniek sa rozpadnú. Tieto odumierajúce bunky tvoria odpad, ktorý je pre telo toxický a je potrebné čím skôr ho odstrániť.
Odpad v tele vzniká nielen z rozpadu buniek, ale aj z toho, čo zjeme. Z toho čo zjeme, naše telo potrebuje asi jednu tretinu, u niektorých ľudí, dokonca len jednu desatinu. Väčšinou jeme zbytočne veľa, lebo sme hladní. Konzervačné látky, rôzne prísady, stabilizátory, farbivá, ...nevie naše telo spracovať a tvoria v tele odpad. Pri metabolických pochodoch v tele sa tiež vytvára veľa odpadových produktov, ktoré je potrebné vylúčiť.
Detoxikácia môže byť:
- celková, teda očistenie tela zvnútra ako celku
- cielená, kedy sa snažíme previesť očistu konkrétneho orgánu či systému.
Detoxikácia a výživa organizmu Priemerný človek konzumuje neúmerne veľa tukov, väčšinu z nich v skrytej forme (mäso, mliečne výrobky, keksíky, čokolády), zvyšok ako čisté tuky (margarín, maslo, masť). Prevažuje príjem nasýtených mastných kyselín (masť, kravské maslo, mliečne výrobky) a trans-foriem mastných kyselín (stužené rastlinné tuky, margaríny, obsiahnuté vo väčšine keksov, čokolád, pekárenských výrobkov a instantných polievok), ktoré majú za následok vznik mnohých civilizačných ochorení vrátane obezity, kardiovaskulárnych a nádorových ochorení.
Trávenie produktov z mäsa je pre človeka zaťažujúce, pretože prebieha hnilobným spôsobom, na ktorý naša tráviaca sústava nie je prispôsobená. Hnijúce zvyšky mäsa sa ukladajú v záhyboch hrubého čreva a toxíny z nich môžu dlhodobo prenikať do organizmu. Výrazne sa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a prispievajú k tomu aj tzv. pyrolyzáty bielkovín, vznikajúce pri pečení, smažení alebo fritovaní mäsa. K tomu sa pridružujú toxické látky z umelých hnojív, syntetické konzervačné, chuťové a emulgačné látky, opäť predstavujúce záťaž pre organizmus.
Človek má v sebe k dispozícii systém pre detoxikáciu, ktorý vytvára súhra činnosti čreva, pečene, obličiek a lymfatických ciev a uzlín. Pri dlhodobom zaťažovaní čreva nevyváženou potravou sa záťaž prenesie na pečeň, a následne aj na obličky. Ľudský detoxikačný systém je tak preťažený, že aj malá nerovnováha v organizme vedie k množstvu ochorení, okrem vnútorných orgánov trpí pokožka, vlasy, kĺby a rozvíja sa množstvo chronických ochorení.
Naše telo denne pracuje v tzv. biorytme. ktorý môžeme rozdeliť na :
1. Fáza vylučovania, ktorá je v čase od 4.00 hodiny ráno do 12.00 hodiny. V tomto čase sa energia tela najviac sústreďuje na vylučovanie odpadu. Preto je dôležité v tomto čase piť veľa vody a nejesť ťažké jedlá, aby telo nemuselo dávať energiu na trávenie, čím by sa znížilo vylučovanie. Všetci vieme, že doobeda nie je problém nejesť.
2. Fáza prijímania, ktorá je v čase od 12.00 do 20.00 hodiny. V tomto čase akoby telo kontrolovalo, čo potrebuje a u človeka sa prejavuje pocit hladu. Ak ste sa rozhodli chudnúť, tak doobeda vydržíte nejesť. Poobede je to už horšie, lebo telo pýta výživu a sme hladní.
3. Fáza asimilácie, teda spracovania. Je v čase od 20.00 do 4.00 hodiny ráno. Vtedy telo spracováva, čo sme zjedli. Potrebuje k tomu dostatok kyslíka a kľud a preto je dôležitý dostatok spánku pri otvorenom okne.
Ako telo vylučuje odpad.
1. Stolicou - stolica by mala byť 2-3 krát denne. Mala by byť bez zápachu, mäkká, formovaná a mala by sa vo vode ponoriť. Hovoríme, že stolica je indikátor zdravia. Ak máte stolicu po 3-4 dňoch tvrdú, je to dôkaz nedostatku energie v tele a poruchy činnosti čriev. Navyše v črevách je teplo, vlhko a sú tam baktérie. Sme takízdraví, aké zdravé sú naše črevá.
Cez sliznicu čriev vstupuje do krvi výživa, to čo sme zjedli, a črevami sa vylučuje odpad. Sliznicu čriev môžeme prirovnať ku koreňom rastlín. Ak zničíte rastline korene, tak zahynie. To isté platí pre naše črevá. Ľudia, ktorí majú časté riedke stolice, majú chronický zápal sliznice čriev, hovoríme o prekyslenom obsahu čriev. Často, hneď ako niečo zjedia, utekajú na toaletu. Veľmi často sa stáva, že máme pocit plného brucha a pocit nafukovania a veľa plynov. Obsah čriev kvasí a hnije.
2. Močom - čo je podmienené dostatkom tekutín v tele. Ak nepijete doporučené 3-4 dl vody na 10 kg svojej hmotnosti, tak sa, ľudovo povedané, upchávajú obličky. Obličky filtrujú krv a vylučujú odpadové produkty močom. Keď nepijete, všetko sa v tele zahusťuje a toxické látky, ktoré by sa mali vylúčiť, poškodzujú obličky. Dochádza k zhoršeniu prietoku krvi v obličkách a telo sa snaží zvýšiť prietok krvi v obličkách tým, že zvyšuje tlak krvi v celom tele. Obličky nemajú nervové zakončenia a preto nás nebolia. Sú uložené v puzdre a keď dochádza k poškodeniu obličiek, obličky akoby opúchajú, a tlačia v puzdre. Pociťujeme to ako pocit tlaku, či bolesti v oblasti krížov. Krvné testy a moč budú ešte negatívne. Ak už máme zvýšené krvné testy činnosti obličiek, to už máme poškodené dve tretiny obličiek a to je už veľmi zlé.
Črevá sú dôležitý orgán, o ktorý sa musíte starať.
Ak je potrava v dvanástorníku vďaka enzýmom rozložená na ľahko zužitkovateľné častice, prechádza do čriev, z ktorých sa do ľudského organizmu uvoľňujú stavebné látky . Rýchlosť vstrebávania a využiteľnosť závisí od kvality povrchu čriev. Samotné črevo je dlhé zhruba 7 metrov, ale jeho plocha sa zväčšuje rôznymi ryhami a záhybmi. Navyše, jeho povrch tvoria tisícky miniatúrnych členitých výstupkov, ktoré sa nazývajú klky. Okolo tejto dokonalej črevnej výstelky prechádza potrava, ktorú spracovali enzýmy. Viac než 2.500 rôznych druhov enzýmov sa podieľa na prechode stavebných látok z čreva do krvného obehu. Našu črevnú sústavu osídľujú rôzne typy pre nás prospešných mikroorganizmov, ktoré sa starajú o rovnováhu v črevách. Častou konzumáciou sladkých jedál sa môžu v črevách premnožiť rôzne druhy plesní a kvasiniek. Strava začína kvasiť, zahnívať a črevo sa potom stáva spomínaným odpadovým potrubím. Ak opakujeme chyby v stravovaní, zdevastujeme si črevá natoľko, že prestávajú plniť svoju funkciu.
Čo sa stane, ak nepijete dostatočné množstvo vody a nemáte denne stolicu.
Naše telo si potom začne pomáhať vo vylučovaní odpadu zvýšeným potením - ráno sa budíme spotení, odpad sa začne vo zvýšenej miere vylučovať pokožkou a vám sa tvoria ekzémy, akné, psoriáza. Koža hovorí o tom, koľko toxických látok je vo vnútri tela. Ak črevá zle vylučujú odpad, začnú im vo vylučovaní pomáhať pľúca, objavuje sa neutíchajúci kašeľ a tvorba hlienov, Postupne dochádza k poškodzovaniu či úplnému spomaľovaniu vylučovania odpadu a odpad sa ukladá v tele v tzv. mezenchýme - to sú tkanivá okolo jednotlivých orgánov, v spojivovom tkanive okolo kĺbov a chrbtice a v tukovom tkanive. Stúpa vám hmotnosť a rastie celkové presiaknutie tela, nakoľko dochádza aj k hromadeniu vody v tele v medzibunečnom priestore. Máte pocit plnosti a začínate sa horšie cítiť a pritom krvné testy a vyšetrenia sú ešte v norme. Idete na vyšetrenie, nič sa nezistí, no vy sa cítite zle. Niektorí ľudia nosia v tele 2 až 5 kg odpadových látok. Postupne dochádza v tele k tvorbe rôznych ložísk a vznikajú chronické degeneratívne ochorenia. Postupne dochádza k impregnovaniu tela toxickými látkami a to je už len krok k ťažkým ochoreniam.
Prostriedky detoxikácie - čistenia organizmu
Pravidelná detoxikácia - t.j. čistenie organizmu, je v podmienkach nášho života nutnosťou. Najvhodnejšími obdobiami na očistnú kúru sú jeseň, ktorá prekypuje množstvom ovocia a zeleniny, a jar, kedy treba telu uľahčiť po „zimných stravovacích hriechoch“ a zregenerovať ho. Táto stáročiami overená tradícia môže byť prevenciou vzniku rôznych ochorení a môže byť inštinktívnou pomocnou liečbou niektorých ochorení. Efekt týchto tradičných postupov je teda rovnaký ako účinky toho, čomu dnes hovoríme detoxikácia.
Pôst - najradikálnejší spôob detoxikácie
Najtvrdším spôsobom očistnej kúry je pôst, pri ktorom sa úplne obmedzí príjem tuhej stravy. Pri najprísnejšom pôste sa prijíma len voda, pri miernejšom bylinné čaje o ovocné šťavy. Prechod na pôst by mal byť postupný, po predchádzajúcej detoxikačnej diéte a abstinencii od alkoholu, kofeínu a nikotínu. Samotný pôst by nemal trvať viac ako 3 dni. Predĺžiť ho možno len ak už máte skúsenosti a po porade s odborníkom. Počas tejto doby sa telo intenzívne zbavuje všetkých jedov. Prechodne sa zvyknú dostaviť nepríjemné pocity - bolesti hlavy, podráždenosť, slabosť, únava, precitlivenosť na zvuky, zhoršenie spánku a pod. Táto reakcia je známkou rýchlej a kvalitnej regenerácie. Po niekoľkých dňoch však odoznie a prichádza celkové osvieženie mysle, prísun novej energie, zlepšenie stavu kože, odstránenie zažívacích, alergických alebo iných problémov. Potrebný je však vždy dostatočný príjem tekutín a základných živín, ktoré sú potrebné pre organizmus. Opätovný prechod na tuhú stravu by mal byť postupný. Jedlo je potrebné dôkladne rozžuť a premiešať so slinami, sortiment jedál sa odporúča rozširovať len postupne.
Detoxikačná diéta
Detoxikačná diéta nemusí byť prísnym pôstom. Podstatné je obmedziť príjem živín, ktoré majú na organizmus zaťažujúci vplyv (napr. vnútornosti, červené mäso, tuky, vyprážané jedlá, rafinovaný cukor) a alergizujúce potraviny (napr. mlieko, vajíčka). Pri detoxikácii je potrebné zachovať logickú postupnosť. V prvom rade je nutné zabezpečiť organizmu dostatočný prísun vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny, obiloviny,....), dodržať optimálny pitný režim (0,3 – 0,4 l na 10 kg telesnej váhy) a následne potom doplniť špecializované vlákninové a bakteriálne prípravky na očistu a správnu funkciu tenkého a hrubého čreva, aby sa takpovediac uvoľnil odpadový črevný kanál. Až potom je vhodné pristúpiť k očiste ďalších orgánov, ako sú pečeň, ľadviny, kĺby a pod. Počas trvania detoxikačnej diéty je vhodné používať ako pochutiny olivový olej a jablčný ocot.. Podporné účinky na čistenie organizmu má aj petržlen, cesnak, rebarbora, morské riasy a vinič.
Nápoje vhodné na detoxikáciu
- filtrovaná alebo odstáta voda z vodovodu
- prírodné vody s nízkym obsahom minerálov
- ovocné a zeleninové šťavy riedené vodou.
- bylinné čaje: silybum mariánske, praslička, rumanček, mäta, žihľava, púpava, echinacea, lopúch, breza a iné.
Výživové doplnky vhodné pri detoxikácii:
- Nedostatok vlákniny v našej potrave pomôžu doplniť viaczložkové rozpustné vlákniny vo vhodných prípravkoch zabezpečujúcich optimálny odvod záťažových a toxických látok prostredníctvom stolice.
- Antioxidanty (vitamín A, E, C, selén, atď.) posilňujú imunitu a regeneráciu. Dôležitý je aj B-komplex (najmä B3), vápnik, horčík a zinok.
- Významnú úlohu pri detoxikácii zohráva optimalizovaná črevná mikroflóra. Pre jej správne fungovanie sú nevyhnutné baktérie mliečneho kvasenia, ktoré nájdeme napríklad v kyslej kapuste.
Podporné prostriedky pri detoxikácii
Vynikajúcimi podpornými prostriedkami na zrýchlenie krvného obehu a detoxikáciu tela sú fyzická aktivita, sauna, masáže, teplé kúpele a teplá sprcha. Pri klasickej alebo infračervenej saune sa v pote okrem vody a soli vylúčia aj ťažké kovy a tuk. Masáže, podvodné masáže a škótske streky na premasírovanie svalstva celého tela napomáhajú uvoľňovaniu a odplavovaniu toxínov, ktoré sú uložené vo svaloch. Vodné masáže stimulujú vylučovanie endorfínov v našom mozgu a počas detoxikácie nám zlepšia náladu.
Rady a odporúčania k detoxikácii
- koreňovú zeleninu je vhodné krátko tepelne spracovať
- listovú zeleninu a vňať používajte za surova po opláchnutí prevarenou vodou,
- množstvo zeleniny musí pri detoxikácii dva až trikrát prevyšovať iné druhy jedla
- očistu krvi podporuje zmes štiav z cvikle, mrkvy a čiernej reďkovky
- vyčistiť lymfu dokážete požitím grepovej alebo citrónovej šťavy zriedenej s vodou na lačno.
Ako zistíte úspešnosť detoxikácie
Pozrite sa na svoj jazyk v zrkadle. Jazyk je orgánom chuti a začiatkom tráviaceho traktu. Jazyk môžeme označiť za zrkadlo celého tráviaceho ústrojenstva. Čistý ružový jazyk je známkou čistoty tráviacich orgánov, a naopak – akýkoľvek povlak je svedkom o ich znečistení:
- sčervenený, žltkastý alebo zelenkastý povlak jazyka ukazuje na poruchy v metabolizme,
- hnedo-čierne sfarbenie indikuje narušenie pohybu natráveniny a jej rozkladu
- biely povlak oznamuje toxicitu v tráviacom trakte. Keď je povlak výrazný hlavne pri koreni jazyka, ide o toxicitu v hrubom čreve. Povlak na strednej časti jazyka znamená, že toxicita sa nachádza v oblasti žalúdka, pankreasu a tenkého čreva. Keď je biely povlak na celej ploche jazyka, môžu to byť chronické problémy trávenia. Jeho charakter môže byť akútny alebo chronický.
Chronický biely povlak nemožno nijako odstrániť, je akoby súčasťou jazyka. Akútny povlak zmizne sám po prekonaní ochorenia. Chronický povlak odstránime iba po niekoľkých mesiacoch správnej výživy a až po vyliečení choroby, ktorá je jeho príčinou. Ak sa povlak postupne stenčuje až sa prestáva tvoriť je znakom toho, že sme sa zbavili toxického odpadu a vaša očista organizmu bola úspešná.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)