CHUDNUTIE Ako schudnúť Keď začínate chudnúť nezabudnite na očistu organizmu.
Chudnutie a očista organizmu spolu nerozlučne súvisia a môžeme ich považovať za rub a líce jednej mince. Keď chcete schudnúť, určite si musíte okrem iného vykonať aj očistu - detoxikáciu svojho organizmu. Aj Vám potom chudnutie prinesie úspech nielen úbytkom prebytočných kíl, ale aj zlepšením Vášho zdravotného stavu. Detoxikácia. Toto slovo dnes už pozná stále viac ľudí. Označujeme ním čistenie organizmu zvnútra, teda odstraňovanie toxických a odpadových látok z tela.
Detoxikácia môže byť:
- celková, teda očistenie tela zvnútra ako celku
- cielená, kedy sa snažíme previesť očistu konkrétneho orgánu či systému.
Prečo vykonávať detoxikáciu – odstránenie toxických látok z tela
Dennodenne sa nám do tela dostávajú toxické látky, ktoré prijímame v potrave, vdychujeme ich alebo prenikajú cez kožu. Okrem toho, toxíny vznikajú aj pri bežných metabolických činnostiach organizmu. Hoci sme vybavený imunitným systémom a mechanizmami, ktoré pomáhajú vylučovať škodlivé látky z tela von, z času na čas musíme nášmu organizmu pomôcť aj sami. V opačnom prípade sa odpad hromadí najskôr v črevách, a potom krvou sa roznáša do celého tela, kde postihuje srdce, cievy, pečeň a ľadviny. Odpadové látky sa usadzujú všade, vrátane chrupaviek kĺbov, lymfatického systému a pokožky. Prejavy intoxikácie organizmu sa môžu prejaviť celkovou únavou, bolesťami hlavy, alergiami a napokon aj rôznymi závažnými ochoreniami.
Detoxikáciu je možné vykonať u každého človeka bez obmedzenia veku a pohlavia a nemá žiadne škodlivé účinky. Pri detoxikácii dochádza k uvoľňovaniu toxických látok z tela, k rozpúšťaniu rôznych ložísk a k uvoľňovaniu hlienov. Podmienkou dobrej detoxikácie je dobré vylučovanie odpadových látok a samozrejme správny pitný režim, aby sa uvoľnené toxické látky mohli čím skôr z tela vylúčiť. Preto je pred samotnou detoxikáciou dôležité zlepšiť činnosť vylučovacích systémov v tele.
Držíte už nejaký ten týždeň diétu, obmedzili ste prísun potravín a trpíte zápchou? Pokiaľ Vás dlhšiu dobu trápia tieto problémy (trpíte nejakou zápchou, syndrómom dráždivého traktu, ťažkou plynatosťou a nadúvaním, obezitou, chronickou vyčerpanosťou, kyslým reflexom, parazitmi, bolesťami žalúdka, kožnými a vlasovými problémami), určite ste už urobili všetko pre to, aby ste sa týchto bolestí zbavili. Určite ste už vyskúšali preháňadlá, eventuálne iné lieky dostupné bez predpisu, tak i na predpis od lekára. Nebolo to však nič platné, pretože Vaše problémy stále pretrvávajú. Prečo? Pretože sa Vám nepodarilo
Čo je koreňom tráviacich problémov nielen ľudí trpiacich nadváhou?
Ako by ste sa cítili, keby sa po vnútornej strane Vášho hrubého čreva mesiace, roky, resp. desaťročia prichytávali dlhé kusy výkalov plné toxických látok? Zrejme by ste sa sťažovali na zápchu, nadúvanie a letargiu. Vaše črevá by boli každodenne iritované týmito zhlukmi, ktoré sú pôvodcami ochorení (označujú sa IBS). Len sa zamyslite nad tým, čo môže spôsobiť taký toxický zhluk! Bolesti žalúdka a zápchu, vyčerpanosť, plynatosť a nadúvanie, bolesti hlavy, pokazený žalúdok, priberanie a veľké vysunuté brucho. Zoznam je skoro bez konca. Opýtajte sa ktoréhokoľvek patológa. Pitvy často vykazujú, že hrubé črevo je z 80% zanesené výkalmi."
Kedy je potrebné vykonať vnútornú očistu?
Ako môžete zistiť, že prišiel čas, aby ste oslobodili svoje telo od nahromadených toxických látok, parazitov a iných exkrementov? Pokiaľ si všimnete jeden alebo niekoľko z nižšie menovaných symptómov, tak nadišiel čas, aby ste prikročili k vnútornej očiste:
- Častá únava a slabosť
- Plyny a nadúvanie
- Nadváha
- Alergia na rôzne druhy jedla
- Nedostatočné trávenie
- Dráždivosť, náladovosť
- Sťažené dýchanie a silne zapáchajúca stolica
- Parazity v stolici
- Časté nachladnutia, vracajúce sa bolesti hlavy
- Chronická zápcha
- Syndróm dráždivého traktu (IBS)
- Vysunuté brucho
- Neupokojiteľný pocit hladu
- Kožné problémy, vyrážky, a pod.
- Pocit kovovej chuti v ústach
- Zlatá žila
Ako uskutočniť vnútornú očistu organizmu?
Najskôr vykonáme očistu hrubého čreva vlákninou, aby sme odstránili všetky toxické nánosy, usadeniny a parazity. Pri očiste hrubého čreva musíme doplniť tie vzácne baktérie, ktoré udržujú rovnováhu črevnej flóry, ktorá Vás bude následne chrániť. Tá predstavuje súčasť imunitného systému. Nakoniec, ako posledný krok, za pomoci aminokyselín, vitamínov a nerastných látok detoxikujeme pečeň, krv, mozog, tkanivá, koniec koncov celé telo. Toto všetko môžeme docieliť pomocou viacerých odlišných postupov, ale podľa mojich skúseností je najjednoduchšou, najefektívnejšou a najbezpečnejšou metódou používanie čistiaceho a detoxikačného programu – vláknina, vitamínové prípravky, ovocie a zelenina, zmena stravovacích návykov, redukcia hmotnosti.
Tento postup Vám umožní, aby ste :
- vyčistili hrubé črevo od nahromadených toxických zhlukov a s využitím diétnej vlákniny z liečivých rastlín predišli tvorbe nových zhlukov;
- zničili škodlivé parazity v hrubom čreve a v ostatných častiach tela, zahrňujúc črevné parazity a ich vajíčka;
- pomohli obnoviť normálnu črevnú funkciu a napomáhali k jej správnej činnosti.
Záleží na správnom zložení stravy
Na prvý pohľad to vyzerá ťažko, taký vitamín si dodať, toľko a toľko minerálov a vlákniny... Ale nie je to také ťažké, ako sa zdá. Usilujte sa jesť menej tukov, šetrite na saláme, mäse, zákuskoch a čokoláde. Keď tuk, tak hodnotný olej alebo kvalitné maslo. Jedzte veľa zeleniny a ovocia, najlepšie v surovom stave. Odporúčať možno aj mrazené potraviny. Pite dostatočne veľa tekutín, denne 2,5 litra, najlepšie vodu, minerálku. Neprepchávajte sa živočíšnymi bielkovinami : ryby syry a mäso stačí v primeranom množstve. Obmedzte cukor, bielu múku, sladkosti, alkohol a sladké osviežujúce nápoje. Ak chceme svojmu telu pomôcť a zbaviť sa tak zdravotných problémov, potrebujeme mu aspoň trochu rozumieť. Musíme sa naučiť reagovať na jeho signály, ktorými dáva najavo, že niečo nie je v poriadku. Je len otázkou času, kedy sa problém prejaví vo forme nejakej choroby. Načúvajme svojmu telu, objavme, čo potrebuje a nájdime prijateľný a vyhovujúci spôsob ako to dosiahnuť.
Kvalita stolice hovorí o kvalite stravovania a zdravia
Zdravý človek má denne 2x stolicu. Stolica je bez zápachu, ľahko vytlačiteľná, formovaná a vo vode sa ponorí. Pokiaľ je stolica nepravidelná, veľmi tvrdá, silne zapáchajúca, nedá sa spláchnuť, alebo je hnačkovitá, to všetko znamená, že tráviaci systém má problémy a treba mu pomôcť. Zápcha je funkčná porucha spôsobená nesprávnym spôsobom života a výživy, spolu so všeobecným nedostatkom vlákniny, nedostatkom pohybu, nedostatkom tekutín, vplyvom stresu a napätia. Zápcha ako taká, nie je len v črevách, ale upchávanie prebieha aj v cievnom, či lymfatickom systéme. Lymfatický systém je tvorený sústavou lymfatických ciev, uzlín a orgánov. V podstate je ich úlohou prečisťovať organizmus teda absorbovať prebytočné tekutiny a vracať ich do krvi. Taktiež lymfa odvádza aj tuky a podieľa sa významne na fungovaní imunity. Upchávanie filtrov tela – obličiek, pľúc, pečene je základnou príčinou zdravotných problémov. Veľké množstvo plynov v črevnom systéme svedčí o dismikróbii, čo je premnoženie nežiadúcich baktérií a plesní v črevách. V črevách máme totiž baktérie, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Pri opakovanom užívaní antibiotík dochádza k ich zničeniu a množeniu plesní. Veľké množstvá živočíšnych bielkovín v črevách hnijú, veľa cukru podporuje rast plesní a parazitov, všetko to znižuje úroveň imunity a svedčí o hromadení odpadu v tele.
Nadmerné a časté potenie je dôkazom toho, že telo si už pomáha vo vylučovaní odpadových látok formou potenia. Vtedy už obličky a pečeň pracujú na plné obrátky a nutne potrebujú pomôcť. Je to tzv. zostupné vylučovanie odpadu, kedy už telo nedostatočne vylučuje odpadové látky stolicou (je nepravidelná a nedostatočná), a kedy už pri nedostatku tekutín obličky, nestačia vylučovať odpad, jednoducho telo si pomáha zvýšením potenia. Používanie rôznych prípravkov proti poteniu nie je riešením. Prípravky proti poteniu vyradia z činnosti potné žľazy a často dochádza k ich poškodeniu. Je rozumnejšie zbaviť telo toxických látok a potenie sa stratí.
Pokiaľ množstvo odpadových látok v tele je vyššie ako kapacity vylučovania a skladovania odpadu, dostavajú sa toxické odpadové látky aj do krvného systému a dochádza k poškodeniu jednotlivých orgánov tele.
Stravovanie pri tráviacich ťažkostiach
Polievky- vhodné sú vývary z netučných riedkych kostí a netučného mäsa, zeleninové, nie z nafukujúcich druhov zeleniny ( ako sú kel, kapusta ), vylúčiť strukovinové pre ťažkú stráviteľnosť. Vhodné sú mliečne, zemiakové. Ako závarku používame: niťovky, krupicu, krúpky, rezance, ryžu, krupicové halušky.
Mlieko- ako mliečne výrobky uprednostňujeme netučné druhy. Používame syry, tvaroh, kyslo-mliečne výrobky. Vylučujeme pikantné druhy syrov.
Prílohy- podávame zemiaky varené, dusené, zemiakovú kašu, cestoviny, suchárovú a žemľovú knedľu, ryžu, halušky.
Mäso- vhodné je z mladých zvierat, nemastné a dobre odležané. Chudé teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové, holub, hydina – kurča, morka, nie „tučná“ kačka, sladkovodné netučné ryby, pstruh a filé z morských rýb. Z údenín je vhodná bravčová a hydinová šunka, hydinové nie pikantné párky.
Zelenina- má byť vždy mladá a podľa možnosti čerstvá, zriedkavejšie používať sterilizovanú, vhodná je i mrazená či sušená. Nevhodné sú nafukujúce druhy: kel, karfiol, kapusta, cibuľa, reďkovka, uhorka, paprika. Vhodné druhy - mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hláv. šalát, špenát. Karfiol, hrášok a kukurica sa podáva podľa znášanlivosti pacienta. Vhodná aj vo forme šalátov.
Strukoviny- pre nafukovanie tráviaceho traktu sa vylučujú.
Ovocie- čerstvé, jablká, banány, pomaranče, grapefruit, mandarínky, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne. Vhodné sú i vo forme kompótov, šalátov, ovocných štiav, rôsolov a džúsov. Nevhodné druhy sú kivi, jahody, maliny, pre obsah zrniečok, ktoré mechanicky dráždia tráviaci trakt.
Bezmäsité jedlá a múčniky- nákypy, pudingy, žemľovky, rezance s tvarohom, strúhankou, krupicou. Kaša: krupicová, ryžová a z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame piškótové cestá s marhuľovým džemom, plnky s nadstavovaným krémom, odpaľované cestá, plnené oblátky a jemné keksy.
Chlieb, pečivo- vhodné sú biele vodové druhy, najlepšie jednodňové, vianočka, sucháre, piškóty, sendvič.
Koreniny- nepoužívame ostré, pikantné druhy korenín. Vhodné sú jemnejšie druhy, ako majorán, bazalka, petržlenová a zelerová vňať, bobkový list, rasca, kôpor, vývar zo sušených húb a vývar z cibule, paradajkový pretlak. Tiež je vhodná vanilka, škorica, klinčeky, citrónová a pomarančová kôra, tiež šťava. Ocot vylučujeme, nahrádzame ho šťavou z citróna.
Nepodávame alkoholické nápoje, destiláty, veľmi horúce a chladené nápoje a pokrmy, čiernu kávu a sýtene vody a malinovky ( mechanicky dráždia tráviaci trakt ).
Vláknina
Pri prekonávaní syndrómu dráždivého čreva a vykonávaní očisty črevnej sústavy je zvlášť dôležitá strava bohatá na vlákninu. Mnohí ľudia postihnutí týmto ochorením si ako vhodný zdroj vlákniny vyberú vločky s vysokým obsahom pšeničných otrúb. Avšak vláknina v týchto vločkách môže byť príliš tvrdá pre črevá a niektorí ľudia môžu byť na ne citliví. Z týchto dôvodov oveľa vhodnejšie sú také potraviny, ako ovocie, zelenina a hnedá ryža. Chorý by mal každý deň zjesť minimálne 5 dávok ovocia alebo zeleniny. Vhodné sú ovsené produkty. Dostatočný príjem tekutiny je nevyhnutný pre zdravú funkciu čriev. Čistá voda je vhodnejšia ako nápoje s obsahom cukru alebo kofeínu.
Zásady racionálnej výživy.
Za najoptimálnejšie zloženie a tým aj racionálnu výživu pokladáme takú kombináciu potravín, pri ktorej sa najvodnejším spôsobom dokážu vykryť nároky organizmu pri rôznej činnosti. Množstvo musí zodpovedať vynaloženej námahe v priebehu dňa tak, aby sa nevytváral prebytok alebo nedostatok energie získanej z potravy. Medzi základné zásady racionálnej výživy patrí striedmosť v jedení. Príjem energie by mal zodpovedať výdaju. Princíp vyrovnanosti jednotlivých zložiek potravy. Uvádza sa, že pomer medzi príjmom tukov, cukrov a bielkovín by mal zodpovedať pomeru 30:55:15. Predovšetkým príjem tukov by sa mal nadradiť príjmom cukrov, ktoré tvoria pohotovejší zdroj energie. Rozdelenie počtu jedál má zodpovedať 4 až 5 dávkam denne a ich pravidelnom príjme v rovnakom čase. Energetická hodnota jedla by mala byť najväčšia ráno a predpoludním. Popoludní a večer sa energetická hodnota potravy znižuje. Veľmi dôležitým faktorom je pestrosť potravy, ktorý zabezpečuje pravidelný príjem všetkých zložiek potravy. Popri príjme potravy je veľmi dôležitý príjem vody a tekutín, tak aby sa podporil proces trávenia, vylučovania a celý cyklus látkovej premeny. Nenahraditeľný význam má príjem pochutín, ktoré vytvárajú chuť do jedenia, podporujú trávenie a zvyšujú chutnosť potravy.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,
zapojte sa do našich programov
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.chudnutie.biznisweb.sk
Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)