CHUDNUTIE Ako schudnúť Ako si napravíte neposlušný KRVNÝ TLAK.

29.09.2011 01:14

Základným nástrojom proti vysokému krvnému tlaku je úprava životosprávy. Viditeľné zlepšenie hodnôt sa dá dosiahnuť najmä znížením spotreby kuchynskej soli.  Znamená to aj obmedzenie údenín, instantných a konzervovaných jedál a niektorých druhov minerálnych vôd s obsahom soli. Výrazne pozitívny účinok má zníženie telesnej hmotnosti. Jesť treba pravidelne, vo viacerých menších dávkach denne. Zistilo sa, že brušný tuk je akousi továrňou chorôb, kde sa vyrába vysoký tlak, ale aj cukrovka alebo infarkt. V bezpečí sú muži, ktorí majú v páse menej ako 94 centimetrov a ženy pod 80 centimetrov. Ľudia s vysokým krvným tlakom by sa mali úplne vzdať fajčenia a výrazne obmedziť alkohol a stres.

Nezabudnite : Krvi máte v teple vo vašom tele menej, srdce sa skôr unaví

Organizmus má regulačné mechanizmy, aby sa s vyššími teplotami vysporiadal. Zvýšeným potením sa telo ochladí, ale tekutín v tele ubúda a objem krvi sa znižuje. Cievy sa navyše teplom rozšíria a človeku môže pri tejto kombinácii  klesnúť tlak. Srdce začne pracovať intenzívnejšie, aby zvýšilo objem prečerpávanej krvi - sťahy svalov sú výraznejšie a rýchlejšie.

Voda sa zadržiava v obličkách, v tele sa hromadia toxíny a zhoršuje sa látková výmena.

Zdravý organizmus sa so záťažou vyrovnáva bez problémov. Postihnutý srdcovo-cievny systém to však nedokáže. Pri neúmerne zrýchlenej činnosti srdca ho poškodené tepny nestíhajú zásobovať krvou a začne trpieť nedostatkom kyslíka. Srdce ohrozuje infarkt myokardu, ktorý sa začína tupou alebo pálčivou bolesťou za hrudnou kosťou, ktorá sa neskôr šíri do ramien, krku a čeľustí. Svalu klesá výkonnosť, nie je schopný prečerpať potrebné množstvo krvi k ďalším životne dôležitým orgánom a krv sa môže hromadiť v pľúcach, čo zhoršuje dýchanie. V horúčavách sú ohrození aj starí ľudia, ktorí majú nižší tep. Pri vysokých teplotách sa frekvencia srdcového rytmu zvyšuje, ale opotrebovaný sval za ňou zaostáva. Človek pociťuje celkovú slabosť.

Uvedomte si dôležitý fakt : vysoký tlak nebolí, ale zabíja

Meranie krvného tlaku patrí medzi málo vyšetrení, ktorých sa nikto nebojí. Jediným signálom vysokého krvného tlaku je často iba údaj na tlakomeri. Hypertenziu totiž dlho nesprevádzajú žiadne ťažkosti. Vysokému krvnému tlaku sa zvykne hovoriť ,tichý zabijak‘. Je to preto, že nemusí byť sprevádzaný žiadnymi ťažkosťami. Človek sa cíti dobre, a predsa v ňom prebiehajú procesy poškodzujúce jeho cievy a orgány.
Ľudský organizmus bohužiaľ nefunguje ako hodinky, ani náš krvný tlak nie je rovnaký v každej situácii a v čase. Ak má niekto v jeden deň tlak 95/70 a počas ďalšieho dňa si namerá 140/90, môže ísť o normálne denné kolísanie, závislé od psychickej a fyzickej záťaže, na stave zavodnenia organizmu, príjme soli, kávy a iných krátkodobých faktoroch. Keď si však opakovane nameriame hraničný tlak 140/90 a viac, je čas poradiť sa s lekárom.

Dá sa bojovať kávou proti nízkemu tlaku? NIE!

O nízkom krvnom tlaku, ktorý môže ohroziť zdravie, hovoríme pri hodnotách pod 90 mm Hg systolického tlaku (horná hodnota na tlakomeri). Mnohí ľudia však majú prirodzene nízky tlak, pohybujúci sa okolo a tesne nad touto hranicou a pritom nepociťujú žiadne ťažkosti. Jedinci s nízkym tlakom sa dožívajú vysokého veku.
S nízkym krvným tlakom sa dávajú často do súvislosti pocity závratov a zamdlievanie. Tieto problémy sa objavujú častejšie u mladých žien v dôsledku krvných strát a bolestí pri menštruácii, prípadne pri experimentoch s rôznymi jednostrannými diétami. Ľudia s nízkym tlakom sú náchylní ku kolapsom a zamdleniu najmä v dôsledku tepla a dehydratácie. Preto by si mali dávať väčší pozor na dostatočný príjem tekutín a solí. Dehydratáciou spojenou s nízkym tlakom sú ohrození najmä starší ľudia, ktorí už nepociťujú smäd, a tiež deti. Na doplnenie tekutín sú najvhodnejšie minerálky s vyšším obsahom sodíka. Osobitné postavenie má pitie kávy, o ktorej sa traduje, že zvyšuje krvný tlak. Je to však naopak. Káva povzbudzuje obličky k zvýšenému vylučovaniu tekutín a tým tlak znižuje. U ľudí s nízkymi hodnotami tlaku je dokonca pitie kávy rizikom, pretože sú ohrození omdletím z náhleho poklesu tlaku,

Dobrá rada : na vysoký krvný tlak vám pomôže zelenina
Leto je pre ľudí so zvýšeným krvným tlakom rizikové, pretože vysoké teploty zvyšujú výskyt srdcových príhod.  Najúčinnejšie  opatrenia, ktoré vedú k úprave  krvného tlaku, je zbavenie sa nadbytočných kilogramov. Prirodzená strava je najlepšou ochranou pred nadváhou, zvyšovaním krvného tlaku a inými rizikovými faktormi srdcovo-cievnych chorôb. Základom stravy človeka s vysokým krvným tlakom nielen v lete by mal byť vysoký príjem čerstvej zeleniny (aspoň 500 gramov denne), šťavnaté, nie veľmi sladké ovocie a prírodné nízkotučné kyslomliečne výrobky. Pocity hladu medzi jedlami možno zaháňať malým množstvom orechov (vlašské, lieskovce, mandle), celozrnným chlebom či pečivom. Hojne je možné používať aj teplé jedlá z čerstvej zeleniny.

Aj surová strava v lete pomôže vytrápenému organizmu
Leto je čas, keď sa mnoho ľudí snaží upraviť svoju životosprávu, či už preto, aby si upevnili zdravie, alebo aby schudli. Jednou z možností, ako schudnúť, je konzumácia surovej stravy, ktorá je nielen jedlom, ale i liekom. Zaženie hlad, zásobuje organizmus živinami a energiou a pomôže zbaviť sa zdravotných problémov.
Surová strava - ovocie, rôzne orechy, sezam, slnečnicové semienka, ovocné šťavy, zeleninové šaláty a šťavy - pomáhajú pri čistení organizmu a zlepšujú činnosť imunitného systému. Zabraňujú tvorbe nádorových buniek, usadzovaniu nebezpečných látok upchávajúcich cievy, rozpadu funkčných buniek v mozgu, pečeni, pankrease.
Aby bol tento spôsob stravovania účinný, musí surové jedlo tvoriť aspoň 75 percent denného príjmu potravy. Pokiaľ ho je menej, prevažujú degeneratívne zmeny nad regeneratívnymi. Pri tejto koncepcii stravovania sa neodporúča jesť žiadne mäso. To navyše obsahuje amyloid spôsobujúci starnutie. Takisto sa neodporúča jesť ani varenú stravu. Dodržiavanie diéty založenej na surovej strave prinesie úľavu všetkým, ktorí trpia migrénou, bolesťami zubov, poruchami tvorby krvi a mnohými inými ochoreniami.
Podstatou surového stravovania je to, že začne zavodňovať telo biologicky aktívnou vodou. Šťava z ovocia obsahuje totiž mnoho enzýmov a s nimi sa ľahšie vstrebáva napríklad vápnik. Naše bunky trpia smädom, a nestačí im len voda, ale potrebujú i stopové prvky a minerály. Na vyčistenie organizmu pomáhajú ovocné a zeleninové šťavy.

Nízky krvný tlak je v horúčave ešte nižší

Prečo teplo tak výrazne ovplyvňuje krvný tlak?

Počas vysokých teplôt vzduchu sa cievy rozťahujú, tlak v nich klesá a krv preteká pomalšie. Časť krvi zaťaží nohy, a k srdcu sa dostane menej krvi. Znižuje sa počet srdcových tepov a s nimi tiež krvný tlak. Je nutné navštíviť pre istotu lekára? Áno, pretože pokles krvného tlaku môže byť aj dôsledkom srdcových chorôb alebo cukrovky. Akonáhle vám lekár podobné problémy vylúči, riaďte sa podľa našich nasledujúcich rád.

Už ráno môžete začať bojovať proti problémom s krvným tlakom:

- Ešte na posteli, skôr ako vstanete, sa poriadne ponaťahujte, aby sa krvný obeh lepšie rozprúdil.

- Potom po ležiačky napodobňujte nohami jazdu na bicykli alebo si pritiahnite kolená na brucho a opakovane ich naťahujte.

- V sede na kraji postele sa dôkladne niekoľkokrát zhlboka nadýchnite.

- Otvorte okno a chvíľu cvičte jednoduché cviky.

- Pred sprchovaním premasírujte pokožku tela suchou kefkou krúživými pohybmi smerom k srdcu (do sčervenania pokožky).

- Trikrát vystriedajte teplú a studenú sprchu. Spoľahlivo ovplyvníte stav svojich ciev.

Nenechajte sa unaviť nedostatkom kyslíku.

- Veľakrát si počas dňa doprajte trochu vzduchu pri otvorenom okne. Pri nádychu spojte ruky nad hlavou, pri výdychu ich nechajte klesnúť.

- Ak máte sedavé zamestnanie, opakovane krúžte členkami (trikrát denne po desiatich krúžkoch doprava a doľava).

Ako počas vyšších denných teplôt udržať tlak v norme

- Najmenej dvakrát v týždni si doprajte umývanie rúk a nôh studenou vodou. Zlepšíte reflexné schopnosti svojich ciev.

- Nešetrite na sebe vodou. Veľa pite, najlepšie ľadový čaj a minerálne vody. Priaznivo ovplyvníte svoj srdcový tep.

- Pokiaľ krvný tlak zostáva na nízkej úrovni aj cez všetky tieto opatrenia, požiadajte lekára o účinný liek.

Zopár základných pravidiel pre osoby s hypertenziou

1. Pravidelne si merajte krvný tlak

2. Dodržiavajte odporučenia lekára

3. Snažte sa o dosiahnutie normálnej hmotnosti

4. Obmedzte pitie alkoholu

5. Jedzte dostatok ovocia a zeleniny

6. Zredukujte používanie kuchynskej soli a nahradzujte ju korením

7. Používajte rastlinné tuky a hodnotné oleje

8. Prestaňte fajčiť

9. Zintenzívnite telesný pohyb

10. Dodržiavajte pauzy na odpočinok a relaxáciu

Čo Vám pomôže znížiť krvný tlak?

  • Hlavný pomocníci znižovania krvného tlaku sú sója a produkty z nej, ale aj obilné vločky. Samozrejme, pozitívny výsledok dosiahnete len ich pravidelnou konzumáciou.
  • Výborným pomocníkom je šťava z červenej repy (cvikla) zmiešaná s medom. Ak nemáte radi cviklu, tak skúste šťavu z čerstvého ananásu.
  • Aj včelí med má svojím zložením minerálnych látok a enzýmov schopnosť znižovať vysoký krvný tlak.
  • Zo zeleniny poslúži hlavne celer (obzvlášť za surového stavu), potom aj baklažán, uhorky, ryžu natural, cvikla, vňať z petržlenu, pór a aj tradične známa cibuľa, cesnak.
  • Z ovocia je hlavným pomocníkom grapefruit (významný obsah draslíka) a tiež egreše, jablká, banány, avokádo či mango.
  • Bylinné výťažky sú známe účinkami v boji proti mnohým ochoreniam – ak začnete užívať výťažky z arónie čiernej, pomôže vám znížiť tlak.
  • Z minerálnych látok potrebujete zvýšiť obsah vápnika, draslíka, horčíka, rutínu. A taktiež vitamíny E a B3. A kde ich nájdete?
    • Vápnik nájdete v maku, morských riasach, špenáte, sardinkách, kapuste
    • Draslík: strukoviny ako šošovica, fazuľa, sója, ďalej obilné klíčky, sušené slivky a marhule, kokos, mandle, hrozienka, vajcia, paprika
    • Horčík: pšeničné klíčky, otruby, sušené pivovarské kvasnice, fazuľa, hrach, arašidy, mandle, para orechy, šošovica, pistácie, mak, kakao
    • Rutín: hlavne pohánka v akejkoľvek podobe
    • Vitamín E: pšeničné klíčky, celozrnná múka a cestoviny, brokolica, špenát, fazuľa, kapusta, vajcia
    • Vitamín B3 – niacin: pečeň, tuniak, mäso hlavne morčacia, či králičie, slnečnicové semiačka, arašidy, fazuľa.

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus, zapojte sa do našich programov (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY