CHUDNUTIE Ako schudnúť Ako sa zbaviť VIANOČNEJ ZÁPCHY.

27.12.2012 04:09

Zápcha je u mnohých jedným z dôsledkov nevhodného vianočného hodovania. Konzumácia sladkých a tučných jedál a nedostatok pohybu spôsobia zhoršenie vyprázdňovania a následne aj pohyb ručičky na váhe smerom hore. Utrpenie na záchode je už len tzv. čerešničkou na torte. Zápcha je definovaná ako zriedkavé, nepravidelné, namáhavé vyprázdňovanie tuhej a suchej stolice. Takto trpí veľká časť nášho obyvateľstva, hlavne počas a po sviatkoch. Iba málokto vie, že normálne a zdravé je, keď stolica ani vetry nemajú nepríjemný zápach.

Spomalenie prechodu tráveniny črevom spôsobuje porušenie normálnych funkcií čreva. Hnilobné procesy vyvolané veľkým prívodom množstva hnilobných baktérií v mäse, mliečnych výrobkoch a kvasné procesy spôsobené vysokým prívodom jednoduchých cukrov a nevhodnou kombináciou potravín majú za následok nielen potlačenie významu prirodzených mikroorganizmov pre ľudské črevo priaznivých, ale aj vznik škodlivých prudko jedovatých látok, ktoré v plynnej i tekutej podobe prestupujú stenou čreva priamo do krvi a zaplavujú celý organizmus. Dnes vieme, že väčšina chronických chorôb (bolesti hlavy, niektoré nádorové ochorenia, chronické zápaly všetkých orgánov), ale aj akútnych ochorení (zápaly horných dýchacích ciest) je spôsobená chorým črevom, chorým - v zmysle pôsobenia baktérií nefyziologických, ktoré spôsobia znetvorenie črevného obsahu - prejavujúcim sa napr. nepríjemným zápachom stolice a vetrov. Za normálnych okolností ani jedno z nich nemá  nepríjemný zápach mať.

Okrem charakteristicky tvrdej a suchej stolice sa zápcha prejavuje bolesťami hlavy, brušnými ťažkosťami, nedostatkom energie, zlou chuťou do jedla, ale  aj bolesťami v chrbte. Výskum na afrických kmeňoch s vysokým prívodom vlákniny ukázal, že majú minimálne päťkrát väčšiu hmotnosť dennej stolice ako  priemerný Európan a že doba od zjedenia potravy po jej vylúčenie v stolici  je polovičná v porovnaní s touto dobou u človeka na "civilizovanej strave". Mnoho autorít sa domnieva, že pravidelná stolica v určitú pravidelnú dennú dobu je lepšia ako stolica nepravidelná. Najpríhodnejší čas je pred alebo tesne po raňajkách. Sú ľudia, ktorí majú stolicu po každom jedle, teda trikrát za deň. Môže to byť normálne.

Hlavné faktory zodpovedné za vznik zápchy sú:
» nedostatok vlákniny v strave,
» málo tekutín,
» málo telesnej aktivity,
» emočné napätie.
 

Zápcha môže byť spôsobená aj poruchami hormonálnymi, upchaním čreva z rôznych dôvodov (nádor, kŕč a pod.). Vždy vtedy sa k zápche pridružuje celý rad iných príznakov, ktoré umožnia diagnostikovať ochorenie a liečiť ho.
 
Prevencia a liečba zápchy
1. Už som spomenul významný účinok vlákniny. Bez zvýšenia prívodu tejto  skupiny uhľovodíkov nie je možné čakať zlepšenie. Vláknina, ktorá patrí medzi uhľovodíky, je tvorená viacerými definovanými druhmi (celulóza, hemicelulóza, pektín, gumy, slizy atď.) a niektoré tieto druhy nie je organizmus schopný tráviť a využiť, preto prechádzajú črevom bez zmeny. Svojou prítomnosťou však podporujú črevné pohyby (peristaltika), viažu na seba vodu, tým zmäkčujú črevný obsah a uľahčujú jeho vylúčenie. Zdrojom vlákniny sú strukoviny, obilniny, celozrnné výrobky, listová zelenina, koreňová zelenina, ovocie i. niektoré druhy semien. Kukuričné otruby sú lepším prostriedkom proti zápche ako pšeničné.

2. Podľa nedávnej štúdie, ženy, ktoré jedli viac ovocia a zeleniny, zápchu nemali, aj keď ich strava dosahovala takmer také isté množstvo vlákniny ako strava žien, ktoré jedli ovocie a zeleninu zriedkavo a trpeli na zápchu.

3. Väčšina nepriaznivých vplyvov zápchy je vyvolaná jej medicinálnym liečením. Laxatíva (lieky na vyvolanie stolice) pri svojej dlhej ceste črevom dráždia celý tráviaci systém, ale spôsobujú aj straty draslíka, určité obličkové problémy. Minerálne oleje či tekutý parafín (Lafinol) sú najnebezpečnejšie, znižujú vstrebávanie fosforu, vitamínu A, D, K, E a karotenoidov. Dlhodobé užívanie minerálnych olejov môže vyvolať rakovinu hrubého čreva a konečníka. Zdá sa že užívanie vlákniny v prirodzenej potrave, odstraňuje potrebu užívať preháňadlá.

4. Bol dokázaný vzťah medzi obezitou a zápchou. Pri nadváhe je vhodné  redukovať hmotnosť na ideálnu.

5. Malý studený klystír je často vhodný pri vytváraní návyku na pravidelnú stolicu. Asi 1-2 dl studenej vody treba zaviesť do rekta, udržať jednu minútu a potom vyprázdniť. Aplikovať vždy v rovnakú dennú dobu.

6. Čaj z listov senny je účinné prírodné preháňadlo, ale jeho časté používanie môže spôsobiť laxatívny návyk, čo znamená, že bez neho nedôjde k vyprázdneniu stolice. Čaj z listov sa nepripravuje varením ani zaparením, ale iba vylúhovaním listov pri izbovej teplote. Je to dôležité.

7. Brušná masáž je výhodným prostriedkom ako podporiť pohyby čriev. Môže ju vykonávať iná osoba jemnými krúživými pohybmi a rytmickým stláčaním brušnej steny, alebo si ju môže človek vykonať sám gúľaním pritlačenej tenisovej loptičky po bruchu v ľahu. Iný druh automasáže: Zhlboka nadýchneme a úplne, úsilne vydýchneme, potom zadržíme dych a 10 až 15-krát rýchlym vťahovaním a vypučaním brucha masírujeme črevá. Cvik opakujeme 4-5 ráz pred stolicou.

8. Krátke studené kúpele môžu byť tiež užitočné.

9. Živočíšne bielkoviny treba vylúčiť pre riziko rozvoja hniloby v črevách. Všetky majú nízky obsah vlákniny.

10. Silné vyčerpanie môže byť príčinou zápchy.

11. Náhlivé a nepravidelné stolovanie vytvára nepravidelnosť aj vo funkcii čreva.

12. Všetky lieky proti zápalom a antihistaminiká sú prirodzené vysušovacie látky a môžu spôsobiť, že stolica je vysušenejšia než zvyčajne. Tabletky na trávenie proti bolesti, amfetamín a preparáty proti kašľu (obsahujúce kodeín) môžu nepriaznivo ovplyvniť funkciu konečníka.

13. Cvičenie, prechádzky a rekreačný šport zvyšujú prekrvenie, prácu srdcového svalu i brušných svalov, oboje je nutné pre správnu funkciu čriev.

14. Prejedanie sa vedie k zápche a treba sa mu preto vyhýbať.

15. Mlieko je veľmi rozšírený faktor vyvolávajúci zápchu. Cukor kravského mlieka, laktóza, svojou prítomnosťou vyvoláva zahlienenie čreva (ale i celého vylučovacieho systému organizmu) a následné poruchy jeho funkcie. Ďalšími takýmito potravinami sú syry, vajcia, jogurty, ryby, všetky druhy mäsa, šťavy, biely chlieb a všetky cukrárenské a pekárenské výrobky, konzervované a práškové potraviny, koreniny, zmrzlina, zákusky.

16. Iné potraviny možno uviesť ako nositele preháňajúcich účinkov: Slivky sú asi najznámejšie. Ale patria sem i jablká, figy, surový špenát, jahody, ktoré majú významný efekt pri formovaní stolice.

17. Zápcha je známym problémom počas tehotenstva, najmä v poslednej fáze. Zrejme je vyvolaná mechanickým tlakom plodu na tráviaci systém.

18. Neobliekajte si nič, čo by vám sťahovalo telo. Šaty by nemali zanechávať červené znaky, stopy na koži.

19. Pri prevencii zápchy je popri dostatočnom prívode vlákniny rozhodujúci aj dostatočný prívod tekutín. 6-8 pohárov tekutín pite v známom režime: nie počas jedla! Minimálne 15 minút pred a 30 minút po jedle nepiť. Ráno nalačno vypiť 1-2 šálky vody, prípadne vlažného jedno-bylinkového čaju.

20. Čierny čaj a čierna káva vedú k zápche.

Na ceste k štíhlej línii je vynikajúcim pomocníkom vláknina! Neobsahuje žiadne kalórie a dokonale vás zasýti.

Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku zväčší svoj objem a do mozgu vyšle signál, že sme nasýtení. Zjednodušene povedané, vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu. Do zažívacieho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky. Významne sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu. Vláknina má v potrave viacero funkcií. Predovšetkým vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v potrave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie. Kladné vlastnosti vlákniny sú známe už dlho. Význam sa jej však začal prikladať až v poslednej dobe.

Tak teda čo je vláknina? Jednoducho povedané sú to cukry. Sú však zložité a telo si pri trávení s nimi nedokáže poradiť. Keďže ich organizmus nevie stráviť a telo opúšťajú bez zmeny, majú nulovú energetickú hodnotu.


Význam vlákniny pri redukcii a dlhodobom udržaní telesnej hmotnosti je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.
Vláknina má schopnosť zväčšovať svoj objem a má výbornú viskozitu. Pomáha regulovať pocit sýtosti a po príjme potravy s obsahom vlákniny pocit nasýtenia pretrváva dlhšie (glukóza sa uvoľňuje do obehu postupne). Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a mechanicky bráni prístupu enzýmov k živinám. V tenkom čreve sa spomaľuje vstrebávanie živín a bezprostredne po jedle sa znižuje hladina krvného cukru a reaktívny vzostup inzulínu. Zvýšením pocitu sýtosti sa predchádza aktívnemu prejedaniu.
Okrem toho, že vláknina priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cukrov a tukov, znižuje aj vstrebávanie tukov a cholesterolu, pozitívne ovplyvňuje hladinu krvného cholesterolu a znižuje kyslosť (pH).
Vlákninu nájdeme iba v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napr.: nelúpaná ryža, celozrnné pekárenské výrobky, müsli, strukoviny, ľanové semeno, pšeničné klíčky, zemiaky, huby a iné.
Ovocie a zelenina obsahujú hlavne rozpustnú vlákninu (pektíny). V obilninách sa vyskytuje zároveň rozpustná aj nerozpustná vláknina (celulóza a hemicelulóza, rezistentný škrob). Nerozpustná vláknina podporuje črevnú peristaltiku a pomáha regulovať vyprázdňovanie.
Keďže vláknina na seba viaže viac vody, pri konzumácii potravín, ktoré majú vyšší obsah vlákniny, je dôležitý dostatočný príjem tekutín.
Skutočná denná spotreba vlákniny u našej populácie je cca 15 až 18 g.
Odporúčaná denná dávka vlákniny je  30 g.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus,zapojte sa do našich programov

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

ROZNE RECEPTY NA RAŇAJKY, OBED A VEČERU NÁJDETE tu (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY