Chudnutie Ako sa NAUČIŤ CHUDNÚŤ.

14.07.2016 02:22

Aby naše telo dostalo to, čo potrebuje, mali by sme denne zjesť 7 porcií surového ovocia alebo zeleniny, 5 porcií celozrnných obilnín, 4 porcie jedla s vysokým obsahom vápnika, plnohodnotné proteíny s potrebnými aminokyselinami, dostatok správnych tukov, teda rastlinných a ďalšie zložky živín. Priznajme si, že sa stravuje len málokto z nás. Organizmus väčšiny ľudí trpí nedostatkom mikroživín. Mikroživiny sú látky, ktoré telo nevyhnutne potrebuje, ale ktoré si nevie samo vytvoriť, potrebujeme ich zjesť v strave. V dnešnej dobe už nie je možné dodať telu všetko len bežnou stravou, nakoľko ovocie sa oberá pred dozretím, aby sa mohlo prevážať na veľké vzdialenosti a následne skladovať, a tak obsahuje oveľa menej vitamínov a minerálov, ako keď sa konzumuje tesne po zbere. Jeme veľa mŕtveho jedla s vysokým obsahom kalórií a množstvom rôznych chemických látok.

Často jeme to, čo máme práve po ruke, na čo máme chuť a často vôbec nevieme aký úžitok z toho naše telo má.

Chudnutie nie je použitie jedálneho lístka, pomocou ktorého sa budete určité obdobie neúnavne stravovať. Mali by ste vedieť, čo potrebuje vaše telo aby správne fungovalo tak, aby ste chudli a spaľovalo prebytočné tuky. Mali by ste sa začať vzdelávať.

Aj silné predsavzatie schudnúť neraz stroskotá ak nastúpi pocit silného hladu. Počas priberania sme nerobili nič iné, len sa mu bránili najedením sa. Logicky si z toho adept na chudnutie odvodí pravidlo, že pri chudnutí sa musí diať pravý opak. Chyba. Žiadna vôľa psychicky zdravého človeka nie je taká silná, aby pocitu hladu, ktorý nám dala príroda, odolávala. Ak dokážete odolávať hladu a celé dni nejesť, tak okamžite navštívte psychiatra. Máte vážne sklony k anorexii. Pri chudnutí sa bude diať to isté, čo aj doposiaľ. Keď príde chuť najesť sa, tak sa najeme. Čas jedenia je presne určený Vašim zaužívaným stravovacím režimom.

Za svoje zdravie a postavu sme si zodpovední my sami. Sami sme zodpovední za to, akú má naše telo kondíciu a vitalitu. Samí sme zodpovední za to, ako vyzeráme, akú máme postavu. Sami si vyberáme, čo zjeme, čo vypijeme, aké pohybové aktivity vykonávame počas týždňa.

Ešte pred začiatkom chudnutia si musíte uvedomiť, že chudnutie nie je len zmena stravovania počas chudnutia, ale proces obsahujúci viacero týchto dlhodobých zmien. 

§         Zmena stravovania a pitného režimu,

§         Zmena metabolizmu a stavu Vášho organizmu,

§         Zmena životosprávy,

§         Zmena Vášho postoja k pohybovým aktivitám,

§         Zmena - zlepšenie Vašej informovanosti o stravovaní.

A práve to, čo pijeme a čo jeme, určuje kvalitu nášho zdravia, vitality a náš celkový vzhľad.   Naše telo každý okamih vytvára nové bunky a tie vytvára z toho, čo mu dáme, čo zjeme. Väčšina z nás si tieto súvislosti neuvedomuje.

Pred desiatkami rokov si ľudia sami dorábali potraviny, mali svoje mlieko, mäso, vajíčka, zeleninu i ovocie. A ako to je dnes? Kupujeme si potraviny v obchodoch a je samozrejmé, že potravinársky priemysel hľadá spôsoby, ako predĺžiť ich trvanlivosť. Každá potravina, ktorá má určitú dobu trvanlivosti, je nejakým spôsobom konzervovaná. Jeme potraviny s konzervačnými látkami a farbivami, stabilizátormi a rôznymi prísadami, ktoré vylepšujú chuť, farbu a trvanlivosť. Bohužiaľ naše telo tieto látky nepozná a nevie ich účinne spracovať. Veľmi často tieto látky poškodzujú naše bunky. Je to daň za moderný spôsob života.

Hlad je potreba výživy a energie, ktoré si telo pýta. K tomu, aby organizmus zásobil svojich mnoho miliárd buniek energiou a stavebnými látkami, potrebuje takmer 50 rôznych živín. Mikroživiny sú aj  cukry, tuky a práve tých mám človek s nadváhou väčšinou v strave prebytok.

Ako začať rozumne chudnúť.  

Ako som už spomínal musíte si uvedomiť potreby vášho organizmu. Telo človeka reaguje na každú vonkajšiu zmenu a dokáže si prispôsobiť látkovú premenu - metabolizmus. Najúčinnejší spôsob, ako schudnúť a získať optimálnu hmotnosť, je zmeniť a neskôr dodržiavať zásady zdravej životosprávy, zmeniť svoju energetickú bilanciu (znížiť príjem a zvýšiť výdaj energie) a uplatňovať zásady zdravého, nie drastického chudnutia.

Keď chcete schudnúť, držiavajte tieto základné zásady.  

  • chudnutie si starostlivo naplánujte a psychicky sa naň pripravte, porovnajte si všetky výhody a nevýhody chudnutia
  • prehodnoťte svoju životosprávu a zistite akých chýb sa dopúšťate
  • postavte si reálne a dosiahnuteľné ciele (čiastkové, i konečný cieľ)
  • vzdelávajte sa a získajte dostatok znalostí o vhodných potravinách a stravovaní počas znižovania a neskôr aj pri udržiavaní zníženej hmotnosti
  • pripravte si koncepciu stravovania, stravovacie menu počas znižovania hmotnosti, spôsob zmeny nakupovania potravín i vhodné recepty na prípravu zdravých jedál
  • vyberte si pohybovú aktivitu, ktorá vyhovuje vašej aktuálnej telesnej kondícii, zdravotným možnostiam a povahe
  • pripravte si cvičebný program a naplánujte časový harmonogram cvičenia
  • stanovte si týždenné tempo znižovania váhy (nemalo by byť vyššie ako 1,5kg)
  • vnútorne sa pripravte aj na negatívne stránky chudnutia a ako ich zvládať
  • redukčný režim začnite dodržiavať až vtedy, keď na chudnutie máte dostatok času a ste v psychickej pohode

Základom zdravého a efektívneho chudnutie je pravidelná strava.

  • Začnite raňajkami, ktoré by mali byť do 2 hodín po prebudení,
  • nasleduje dopoludňajšia desiata, obed, olovrant a
  • večera, najneskôr 1,5 hodiny pred spaním. Večera by mala obsahovať bielkoviny s nízkym obsahom tuku alebo kombináciu zeleniny a bielkovín.
  • Okrem správneho rozloženia jedla v priebehu dňa je dôležitá aj štruktúra porcií jedál.
  • Snažte sa obmedziť potraviny s vysokým obsahom tukov (pozor si dávajte tuky v údeninách, tučných syroch, múčnikoch) a sacharidov (okrem sladkostí a sladkých nápojov obmedzte veľkosť príloh v hlavných jedlách).
  • Zaraďte do svojho jedálnička dostatok potravín s obsahom bielkovín, ako sú mliečne výrobky (jogurty a mliečne nápoje do 3 %, syry do 30 %), chudé mäso, ryby, vajcia a vaječné bielka, rastlinné bielkoviny – strukoviny alebo sóju a výrobky z nej.
  • Konzumujte viacej zeleniny (obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny), navodzuje pocit sýtosti a má priaznivý účinok na úpravu metabolických porúch, ktoré sprevádzajú nadváhu. Denne ju zaraďujte minimálne 2 krát (cca 300–400 g / deň). Nezabudnite na 1 porciu ovocia denne, skôr v dopoludňajších hodinách.
  • V neposlednom rade sa sústreďte aj na dostatočný príjem tekutín vo forme nesladených nápojov - stolové a minerálne vody, ovocné, bylinné alebo zelené čaje.

Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie

Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania. 

ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY