Chudnutie Ako sa dá zvládnuť OBED v REŠTAURÁCII, aby ste nepribrali ale CHUDLI.
Obed by podľa princípov zdravého stravovania mal tvoriť zhruba 40% z celodenného príjmu kalórií a živín. Často práve počas obeda zjete toho viac ako by ste mali, kalorickým problémom bývajú hlavne obedy v reštauráciách. Keď ste sa rozhodli schudnúť, musíte zmeniť svoje stravovacie návyky, zmeniť svoje obedňajšie menu a určite obmedziť konzumáciu rôznych kalorických lákadiel z reštauračného menu. Predovšetkým zmrzliny, sladkých nápojov, chutných koláčov, palaciniek, pizze a ďalších dobrôt, ktorým povedať nie, je dosť ťažké a v minulosti sa stali súčasťou vášho obedajšieho posedenia.
Preto je dobré osvojiť si niekoľko základných rád, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť nástrahy reštaurácie a neporušiť svoj diétny plán na chudnutie.
Dajte si pozor na vyprážané jedlá, zjete menej kalórií.
V nejednej reštaurácii vyprážajú mäso na už použitej dávke oleja. Preto sa vyhnite prepálenému oleju a objednajte si jedlo, ktoré je pripravené na pare, je pečené alebo grilované. Vhodné sú jedlá, ktoré majú minimálnu nasiakavosť, aby ste pred sebou nemali na tanieri jedlo plné oleja. Ak už teda nedodržíte úplne diétny rozpis, tak si aspoň zvoľte menšie zlo.
Predjedlo zjedzte ako hlavné jedlo, obed začnite zeleninový šalátom.
Keďže gramáž porcií jedál sa v posledných rokoch zvýšila, skúste si namiesto hlavného jedla objednať niečo z predjedál. Určite vás to zasýti a kaloricky neprešvihnete limit, ktorý by ste pri vašom chudnutí mali dodržať.Obed začnite zeleninovým šalátom, vláknina zo zeleniny v žalúdku nasiakne tekutinami, zväčší svoj objem a vy tak zjete menšiu porciu hlavného jedla.
Vyberte si jedlo bez ťažkých omáčok.
Veľkú pozornosť pri výbere jedla venujte rôznym omáčkam a zálievkam mäsa. Bývajú síce veľmi chutné, ale veľakrát sú to tučné šťavy, ktoré môžu energetickú hodnotu celého jedla aj zdvojnásobiť. Grilované kura si dajte, avšak nie vtedy, ak pláva v kalorickej omáčke. Ak už omáčke neodoláte, objednajte si omáčku na paradajkovom základe.
Do reštaurácie nechoďte vyhladovaní.
Prvou chybou je ísť do reštaurácie hladný. Vtedy len veľmi ťažko dokážeme odolať ponuke v jedálnom lístku. Preto ešte 30 minút pred príchodom do reštaurácie vypite pohár zeleného čaju, či 3dcl čistej vody, ktorými dokážete utíšiť svoj hlad alebo si dajte jablko, ktoré splní rovnaký účinok.
Chlieb nekonzumujte ako súčasť obeda.
V niektorých reštauráciách vám čašník prinesie k polievke alebo pred samotným jedlom košík plný chleba. Radšej ho požiadajte, aby ho odniesol späť, lebo ak vám zostane ležať na stole, nie vždy mu odoláte a dostanete do seba naozaj zbytočné kalórie.
Dajte si pozor na viac chodov.
Ak idete do reštaurácie v sprievode viacerých ľudí, nenechajte sa ovplyvniť ich výberom jedál a predovšetkým množstvom chodov. Oni nechudnú, preto vaše rozhodovanie musí byť iné. Ak by sa predsa nedalo odmietnuť viac chodov, objednajte si niečo ľahké, napríklad zeleninový šalát.
Jedlo si nakladajte na malý tanier.
V prípade švédskych stolov je riziko ešte väčšie. Dobrou fintou je, že si jedlo budete nakladať na najmenší tanierik, aký nájdete. Človek je už raz taký, že má akúsi vnútornú potrebu naložiť si na tanier toľko jedla, aby bol tanier plný. Najmenší tanier si môžete v pohode naplniť a zároveň to vyzerá, akoby ste jedli bez obmedzenia.
Šaláty bez kalorických dressingov.
Podobné platí aj pri šalátových dressingoch, ktoré prevyšujú kalorickú hodnotu šalátu aj niekoľkonásobne. Preto si objednávajte iba čistý šalát jemne zaliaty olivovým olejom.
Zvyšok jedla si dajte zabaliť
Ak chudnete, nemusíte zjesť všetko, čo máte na tanieri, navyše ak v súčasnosti už hádam v každej reštaurácii vám nedojedené jedlo zabalia.
Žiaden koláč a palacinky na záver.
Nedajte sa presvedčiť na koláč. Spolustolovníci nechudnú a ak vás po dobrom obede budú presviedčať, aby ste si dali ešte zákusok, ktorý vás predsa nazabije, tak ho milo odmietnite.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)


