Chudnutie Ako pomáha MRKVA pri chudnutí, zlepšuje zdravie, MRKVOVÁ DIÉTA.

23.02.2014 08:51

Mrkva je najčastejšie konzumovaná koreňová zelenina. Mrkva zlepšuje trávenie a napomáha k pravidelnému vyprázdňovaniu, je z nej výborný bojovník proti zápche. Pravidelná konzumácia mrkvy má nielen pozitívny vplyv na vaše zdravie, ale pomáha aj pri chudnutí. Mrkva je plná antioxidantov a vlákniny, obsahuje minimum tukov a cukrov. Mrkva chráni zrak. Konzumácia surovej mrkvy znižuje hladinu cholesterolu, mrkvová šťava napomáha pri liečbe  migrény, infekčných ochorení, reume a pri ochoreniach kože. Mrkva patrí medzi potraviny najbohatšie na provitamín A, a to z nej robí skutočné liek pre človeka. Veľkou výhodou mrkvy je, že je dostupná počas celého roka a aj jej cena je prijateľná. Mrkva je chutná v akomkoľvek stave. Nemala by chýbať v žiadnej zeleninovej polievke a je ideálna aj ako podklad pod mäso a na prípravu omáčok.

Vlastnosti mrkvy.

  • Mrkva obsahuje malé, ale významné množstvo bielkovín (1,03%), približne polovicu toho, čo zemiaky.
  • Tuky sa v mrkve nachádzajú v zanedbateľnom množstve – 0,19%
  • Uhľohydráty tvoria 7,14% jej hmotnosti.
  • Je pomerne dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, ako aj vitamínu C a E. Prítomné sú v nej všetky minerály a stopové prvky vrátane železa – 0,5mg/100g.  
  • Nielenže je bohatá na vitamíny, ale aj na betakarotén, ktorý pomáha pri opaľovaní.

Ako pomáha mrkva zlepšovať zdravotný stav človeka.

  • Chráni pred voľnými radikálmi a tým doslova vypudzuje toxické látky z tela.
  • Eliminuje rast rakovinových buniek – prevencia pred rakovinou.
  • Posilňuje srdcovocievny systém – prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infarkt, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca)
  • Znižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Pomáha pri kožných ochoreniach
  • Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov
  • Dodáva pokožke pevnosť – proti starnutiu

Tri látky v zložení mrkvy sú obrovským prínosom pre zdravie človeka.

  • Karotenoidy, z nich najvýznamnejší je betakarotén, ten sa premieňa v tele na vitamín A. 100 gramov mrkvy (asi jedna stredne veľká mrkva) poskytne telu dosť betakaroténu na vytvorenie takmer trojnásobku vitamínu A, akú potrebuje dospelý človek. Karotenoidy sú nevyhnutné pre správne fungovanie sietnice, najmä pri nočnom videní alebo pri slabom svetle. Pomáhajú tiež udržiavať v dobrej kondícii kožu a sliznicu.
  • Rastlinná vláknina. Mrkva jej obsahuje asi 3% a väčšina z nej sa vyskytuje vo forme pektínu. Pomáha regulovať pohyb stolice a upokojuje črevnú sliznicu.
  • Éterický olej – pôsobí proti črevným parazitom.

Príprava a použitie mrkvy pri stravovaní a chudnutí.

  • Surová – v šalátoch, celá alebo nastrúhaná a ochutená citrónovou šťavou.  
  • Varená – k mrkve sa dobre hodia zemiaky a môže sa k nej pridať aj iná zelenina. Po uvarení je sladšia a zachová si obsah betakaroténu.
  • Šťava – mrkvový džús je občerstvujúci, chutný a výživný nápoj. Dobre sa dá skombinovať s jablkovým alebo citrónovým džúsom.
    Zloženie 100g surovej mrkvy
    Energetická hodnota 181 kJ = 43 kcal
    Proteíny - 1,03g     
    Uhľohydráty - 7,14g     
    Vláknina - 3 g     
    Vitamín A - 2813µg    
    Vitamíny B - 0,22mg    
    Niacín - 1,11mg    
    Vitamín C - 9,30mg    
    Vitamín E - 0,460mg
    Vápnik - 27mg
    Fosfor - 44mg
    Horčík - 15mg
    kyselina listová - 14µg
    draslík - 323mg 
    zinok - 0,200mg
    tuk spolu - 0,190g 
    nasýtený tuk - 0,030g
    sodík - 35mg
    cholesterol - - -

Mrkvová diéta na chudnutie, jej výhody a nevýhody.

  • Ide o pomerne prísnu diétu, takže nie je vhodné ju praktizovať dlhšie ako 4 dni.
  • Mrkva obsahuje všetky potrebné vitamíny, ktoré pomáhajú pri chudnutí, pomáha tiež pri celkovej detoxikácii organizmu a má aj veľa ďalších prínosov. Konzumácia mrkvy pozitívne vplyvy na zrak, pomáha prekonávať únavu a stavy ospalosti.
  • Mrkvová diéta sľubuje 3,5 kilogramový úbytok na váhe počas 4 dni. Strava sa skladá takmer výhradne z mrkvy, práve preto nie je žiadúce uvedenú diétu praktizovať dlhodobo.
  • Mrkva sa je buď varená alebo v surovom stave.  

Jedálny lístok mrkvovej diéty.

Počas celého trvania diéty vás zasýti výlučne rôzne upravená mrkva.

Raňajky: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát.

Obed: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát + jogurt a celozrnné žemle.

Večera: pohár čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát.

V posledný diétny deň si môžete dopriať porciu zemiakov a krajec chleba. Nesmiete zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín (voda alebo mrkvová šťava) počas každého dňa, aby nedošlo k dehydratácii a narušeniu bilancie telesných tekutín.

Výhody mrkvovej diéty

Nesporným pozitívom chudnutia prostredníctvom výlučnej konzumácie mrkvy je pomerne rýchla strata telesnej hmotnosti a dostatočný prísun vitamínov.

Nevýhody mrkvovej diéty

Nie veľmi príjemným faktom je práve to, že obmedzíte príjem potravín len na jeden druh – mrkvu. Môže, ale nemusí to spôsobiť prípadné žalúdočné ťažkosti, veľký pocit hladu. Nebezpečenstvom je jojo efekt.

Mrkvovo-cesnaková nátierka

Suroviny

  •  1 kg mrkvy
  • cesnak podľa chuti
  • drvená rasca
  • sladká červená paprika
  • štipľavá červená paprika
  • ocot
  • olej
  • soľ
  • štipka vegety 

Postup

Mrkvu očistíme, nakrájame na kolieska a uvaríme do mäkka vo vode so štipkou vegety. Zlejeme a premiešame s dressingom z oleja, octu, drveného cesnaku, rasce, sladkej a štipľavej papriky a soli.

Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)

Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár  

 NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY