Chudnutie Aké riziká má ATKINSONOVA DIÉTA.
Podľa zásad Atkinsonovej diéty je pre telo človeka najlepšie, ak získava energiu zo sacharidov, pokiaľ ich nedostane v strave, siahne po zásobách, ktoré má vytvorené, teda do tukových zásob, takto chudnete.
Podľa zásad Atkinsonovej diéty telo trávi najprv sacharidy, a preto ich musíte zo stravy vylúčiť.
Atkinsonova diéta doporučuje jesť veľa bielkovín a tukov.
Základom Atkinsonovej diéty je obmedzenie denného príjmu sacharidov na 20 gramov. Po dvoch týždňov ich môžete zvýšiť, ale je to individuálne, záleží na tom, ako veľmi chceme schudnúť.
Môžete jesť bielkoviny a tuky, to znamená mäso, vajcia, syry, ryby, maslo a olivový olej. Prísun ovocia a zeleniny je obmedzený, pretože niektoré obsahujú cukry. Nesmie sa jesť biela ryža, biela múka a pečivo z nej, cestoviny, niektoré druhy ovocia.
Ako postupovať pri Atkinsonovej diéte.
Prvé dva týždne je príjem cukrov limitovaný na 15 – 20 gramov čistých uhľohydrátov denne, z čoho 15 gramov musí pochádzať zo zeleniny ako je brokolica, fazuľa, špargľa alebo špenát a iná listová zelenina (ekvivalentom sú 3 poháre čerstvých šalátových listov alebo 2 poháre listov a dve tretiny pohára varenej zeleniny).
Čisté uhľohydráty sú tie, ktoré sú telom absorbované, teda ovplyvňujú hladinu cukru. Takým napríklad nie je vláknina.
Príjem proteínov a tukov nie je limitovaný. Počas tejto fázy je potrebné vypiť aspoň 8 pohárov vody denne. Denne sa treba venovať aj športovým aktivitám. V tejto fáze schudnete 2 – 5 kilogramov týždenne.
V ďalšej fáze môžete prijímať viac uhľohydrátov, pričom denný príjem sa zvyšuje o 5 gramov každý týždeň. Môžete pomaly zvyšovať príjem zakázaných potravín, presne podľa pokynov Atkinsa. Zvyšujete príjem cukrov až dovtedy, pokiaľ prestanete chudnúť. To je podľa Atkinsa množstvo cukrov, ktoré môžete mať vo svojom jedálničku.
Aké druhy potravín máte konzumovať pri Atkinsonovej diéte.
Môže byť konzumované mäso, hydina, morské plody, vajcia, plnotučné syry, maslo, smotana, olivový olej alebo iné rastlinné oleje. Môžete konzumovať všetky mliečne produkty, čo len hrdlo ráči, ale bez cukru. Mozzarela, gouda, smotana, plnotučné mlieko, maslo. Ryby a mäso ľubovoľného druhu, teda aj losos, tuniak, morský jazyk, pečené bravčové, kuracie, jahňacie, čo si len vymyslíte. Vajíčka a oleje, cibuľa, špenát, červená paprika, rajčiny, cesnak, jahody a oriešky. Kofeín je povolený len v obmedzenom množstve. Do diéty pomaly pridávajte orechy, semiačka, jahody, maliny, strukoviny, celozrnné potraviny, zeleninu s obsahom škrobu.
Aké druhy potravín máte zakázané konzumovať pri Atkinsonovej diéte.
Margarín, rafinovaný cukor, cestoviny, ryža, zemiaky, chlieb, biela múka, pšeničné výrobky, cereálie, ovocné džúsy, alkohol, šunka a salámy. Pozor na niektoré ryby, môžu byť konzervované aj za pomoci cukru. Vyvarujte sa diétnych syrov, bielych rezancov, chipsov, pizzy, banánov, ryže, pudingov a mliečnej ryže. Uhľohydráty sú v tejto diéte zakázané, od tretej fázy sa síce smú vrátiť do jedálnička, ale iba v malom množstve.
Pravidlá, ktoré musíte dodržiavať pri Atkinsonovej diéte.
- pravidlo: Pokiaľ chcete jesť vo fast food reštauráciách, musíte vylúčiť žemľu a kečup!
- pravidlo: Hneď ako na vás zaútočí pocit hladu, uspokojte sa s bielkovinami a tukom. Ruky preč od akýchkoľvek foriem droždia!
- pravidlo: V reštauráciách si namiesto ryže a zemiakov objednávajte ružičkový kel, fazuľu alebo brokolicu.
- pravidlo: Nejedzte polievky z vrecúšok.
- pravidlo: Jedzte dostatok multivitamínových tabliet.
- pravidlo: Vyhýbajte sa nízkotučným výrobkom. Znamená to, že obsahujú nadbytok uhľohydrátov.
- pravidlo: Zelenina (rajčiny, špenát), ktorá varením stráca objem, má v surovom stave menej uhľohydrátov než varená.
- pravidlo: Pokiaľ už musíte jesť zeleninu bohatú na uhľohydráty, vždy v kombinácii s bielkovinami a tukom.
Typický stravovací deň Atkinsovej diéty.
Raňajky: Miešané vajíčka s údeninou a smotanovým syrom.
Obed: Grilovaný karbonátok s veľkou porciou miešaného šalátu s majonézou.
Večera: Bravčové kotlety na cesnaku alebo pečené kuracie stehienka s bylinkami a citrónom. K tomu fazuľa. Ako dezert mandľový krém so sladidlom.
Táto diéta patrí k tým obľúbenejším najmä pre rýchlosť chudnutia a nižšie nároky na odriekanie. Jedálny lístok diéty pozostáva z vysokého obsahu bielkovín a tukov a takmer neobsahuje sacharidy, čo odporuje prirodzenému ľudskému metabolizmu. Diéta síce vedie k chudnutiu, ale zároveň ohrozuje zdravie. Atkinsonova diéta patrí k najdrastickejším a možno aj k najnebezpečnejším diétam. Atkinsova diéta nie je koncipovaná v súlade s odporúčaniami zdravej výživy, lebo povoľuje konzumovať iba potraviny s nízkym obsahom sacharidov. Obmedzený výber potravín, môže byť dôvodom prečo ľudia jedia menej, ale napokon je to aj hlavná príčina prečo od tejto diéty nakoniec ustúpia. Začína ich nudiť jednostranná strava.
Existuje mnoho dôvodov, prečo označiť Atkinsovu diétu za nezdravú voľbu chudnutia. Po prvé je táto diéta založená na vysokom obsahu tukov, obzvlášť nasýtených a doteraz sa nezistilo aké zdravotné riziká môže priniesť pri dlhodobom dodržiavaní.
Okrem toho veľmi vysoký podiel bielkovín v strave zvyšuje záťaž obličiek pri procese eliminácie bielkovinového odpadu. Táto diéta je tiež nutrične nevyvážená - vylúčenie potravín na báze sacharidov zo stravy vrátane obilnín, ovocia a zeleniny, znamená nedostatok vitamínov, minerálnych látok, vlákniny ako aj flavonoidov, karotenoidov a ďalších antioxidantov je pre ľudský organizmus neprípustné a nezdravé. V zásade platí, že by sme mali konzumovať nie menej, ale viac tých potravín, ktoré nás môžu chrániť pred ochoreniami ako sú napr. srdcovo-cievne ochorenia alebo rakovina.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)


