Chudnutie Aké POLIEVKY zasýtia i pomôžu schudnúť, RECEPTY.
Polievka pred hlavným jedlom povzbudzuje sliznicu žalúdka, čo vedie k lepšiemu tráveniu stravy. Zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, preto je pre dobre fungujúce zažívanie tak dôležitá.
Polievka v minulosti bola a aj v súčasnosti by mala byť považovaná za výborného pomocníka na chudnutie. Zložením je to takmer samá voda.
Diétnym nezmyslom chudnutia je využívanie tukožrútskej kapustovej polievky na chudnutie ako jediného jedla v diétnom režime.
Bohužiaľ sa polievka pomaly, ale isto vytráca z našich jedálnych lístkov. Ľudia s nadváhou často zabúdajú, že nemusí byť len prvým chodom pred hlavným jedlom, ale práve naopak, samotná polievka vás môže nielen úplne nasýtiť, ale aj zahriať alebo dokonca aj liečiť.
Polievku neberte ako základné jedlo, ktoré vám pomôže schudnúť. Nejedzte ju od rána do večera, telo potrebuje na správne fungovanie množstvo živín, a tie len z polievky nezískate.
Dobrým výberom polievky pri chudnutí sú vývary z kuracieho a hovädzieho mäsa, doplnené koreňovou zeleninou či hráškom.
Pri chudnutí sa vyhnite sa polievkám na krémovom základe, obsahujú veľa kalórií a nasýtených tukov.
Polievka by sa u vás mala stať jedným z pomocníkov pri snahe schudnúť, ako dodávať vášmu organizmu vyváženú stravu a potrebné živiny zo zeleniny a najmä strukovín. Veď dobrá šošovicová alebo fazuľová polievka chutí a zasýti vás na dlhší čas, obsahujú totiž väčšie množstvo bielkovín.
Zdravá, výživná a chutná polievka plná zeleniny a byliniek je dobrý spôsob, ktorý vám minimálne pomôže zjesť menšiu porciu hlavného jedla a teda aj schudnúť.
Redšie polievkové vývary so zeleninou vás zdravo zasýtia, zlepšia váš denný pitný režim a hlavne dodajú telu prepotrebnú vlákninu, vitamíny a stopové prvky.
U väčšiny z nás sa polievka stáva súčasťou jedálneho lístka aspoň v nedeľu. V lete vás osvieži, v chladnom počasí zahreje a počas celého roka vás zásobí živinami.
Hustými polievkami by ste však pre ich vysokú kalorickú hodnotu mali v priebehu týždňa občas nahradiť hlavný chod a nekonzumovať ich ako predjedlo.
Recepty na polievky, ktoré môžete využiť na chudnutie.
Rýchla hrachová polievka
Suroviny
350 g mrazeného hrachu, tri strúčiky cesnaku,1l vody, lyžička masla, soľ a čierne korenie na ochutenie. Na posypanie, 20 dkg na jemno nastrúhané údené tofu
Postup
V hrnci roztopíme maslo na ktoré vysypeme mrazený hrach. Osolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút, potom pridáme strúčiky cesnaku, rozmixujeme a varíme ešte asi 5 minút. Pred podávaním posypeme nastrúhaným údeným tofu a môžeme podávať s celozrnným pečivom, alebo žitným chlebíkom.
Kuracia polievka bez kuraťa
Suroviny
900 g tekvicu ( alebo cukety), mrkvu, petržlen, pol kalerábu, pol zeleru, paradajku, pol papriky, cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, celé čierne korenie, soľ, ½ lyžičku kurkumy (nemusí byť – ale dodáva žltú farbu polievke), 5 lyžíc rastlinného oleja, 1,5 l vody.
Postup
Koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky, tekvicu, alebo cukety pozdĺžne rozkrojíme na štvrťky, vyberieme jaderníky. Spolu s nakrájanou zeleninou, cibuľou, paradajkou, paprikou a jaderníkmi z tekvice, alebo cukiet vložíme do vriacej vody. Osolíme, okoreníme pridáme korenie, soľ, kurkumu a olej. Varíme pokiaľ sa uvarí koreňová zelenina. Tesne pred odstavením zo zdroja tepla pridáme umytú petržlenovú vňať. Môžeme podávať s ryžovými niťovkami, alebo uvareným pšenom.
Fazuľová polievka s kyslou kapustou
Suroviny
40 dkg suchej fazule - najlepšia rôznej farby a veľká, 1 stredne veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 4 stredne veľké zemiaky, 30 - 40 dkg kyslej kapusty aj so šťavou, 25 - 30dkg dobrej domácej údenej klobásy, soľ - podľa chuti, vegeta - podľa chuti, čierne korenie - mleté - podľa chuti
Postup
Opláchnutú fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu vložíme do tlakového hrnca, pridáme kyslú kapustu, soľ, vegetu, pokrájanú cibuľu, cesnak, čierne korenie. Zalejeme asi 2 litrami studenej vody, hrniec zavrieme a postavíme na sporák.
Ďalej postupujeme podľa pokynov a rád výrobcu nášho tlakového hrnca. Ja som v mojom varil asi 60 - 70 minút. Pretože v polievke je aj kyslá kapusta, nemusíme pridávať kyslú smotanu, alebo ocot. Nie je treba ani zahusťovať.
Hydinová polievka s pórom
Suroviny
pol kurčaťa, mrkva, petržlen, zeler, pór, 1 lyžica pšeničných krúpkov, biele víno, 1 dl smotany, 1 žĺtok, karí korenie, soľ, sterilizovaný hrášok
Postup
Umyté a pokrájané kura vložíme do studenej vody, osolíme, pridáme očistenú a nakrájanú zeleninu, krúpy a varíme asi 1 hodinu. Uvarené kura vyberieme, odstránime kosti a kožu a čisté mäso pokrájame na kocky. Vývar precedíme. Zeleninu, okrem mrkvy, krúpy a kožu z kurčaťa zmixujeme na jemnú kašu. Do precedeného vývaru vlejeme zmixovanú kašu, pokrájané kura, mrkvu, hrášok a spolu prevaríme. Sladkú smotanu, víno, karí korenie a žĺtok na hladko vyšľaháme, vlejeme do horúcej polievky, pomiešame a už nevaríme.
Špargľová polievka
Suroviny
200 g špargle, 1/4 zeleninového bujónu, soľ, mleté čierne korenie, 50 ml nízkotučného mlieka, bobkový list, 1 ČL Flory Light, 1 PL posekanej zelerovej vňate.
Postup
Špargľu očistíme, umyjeme, odrežeme konce a pokrájame na menšie kúsky. Dáme variť do mierne osolenej vody, pridáme bujón, mleté čierne korenie a bobkový list. Pred koncom vlejeme do polievky nízkotučné mlieko a krátko povaríme. Na záver pridáme lyžičku Flory Light a nadrobno posekanú zelerovú vňať.
109 kcal
Cibuľová polievka s nivou
Suroviny
7 stredne veľkých cibúľ, 1 veľká PL masla, 20 dkg plesnivého syra - niva, 1 syrokrém v črievku, 2 kocky slepačieho bujónu, štipka bieleho korenia, soľ podľa chuti, toasty, trošku nastrúhaného tvrdého syra
Postup
Cibuľu pokrájame na kolieska, podusíme na masle tak , aby nezhnedla. Na stredne zmäknutú cibuľu nastrúhame Nivu, vytlačíme syr z črievka, premiešame a pokoreníme. Vhodíme 2 kocky bujónu a zalejeme cca 1,3 dcl vriacej vody. Zľahka premiešame, aby sa syr skamarátil s vodou.
Medzi tým si pripravíme v toustovači toasty. Za 5 minút je už polievka uvarená. Naberieme ju do misiek na polievku a prikryjeme každú jednu pripraveným toastom. Posypeme tvrdým nastrúhaným syrom.
Naučíte sa jesť menej a nehladovať, dostanete aj jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie, bez diét a hladovania.
ABECEDA CHUDNUTIA a STRAVOVANIA pri CHUDNUTÍ
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)