Ako súvisí chudnutie s vlákninou a stavom tenkého a hrubého čreva.

15.03.2010 07:01

Myslíte si, že dodržiavate všetky princípy pre zdravé chudnutie a nedarí sa Vám schudnúť? Máte problémy s trávením? Trápi vás zápcha, plynatosť, nafúknuté brucho? Zrejme budete patriť medzi tých, ktorým chýba v jedálničku vláknina. Nepravidelná a nevyvážená strava  je bohužiaľ súčasťou dnešného uponáhľaného životného štýlu. Navyše sa na Slovensku stále vo veľkom množstve konzumuje „biele“ pečivo, chlieb a cukrárenské výrobky, teda potraviny chudobné na vlákninu. Rovnako ako cestoviny, pizza, koláče, mliečne výrobky a výrobky z mäsa, kde je obsah vlákniny naozaj minimálny alebo žiadny. Základnými zdrojmi vlákniny sú celozrnné obilniny, strukoviny, zelenina a ovocie. Avšak ani zdanlivo zdravé stravovanie nemusí vždy znamenať, že vlákniny v potrave prijímame dostatok. Dôkazom toho je, že iba u 2 % populácie dosahuje príjem vlákniny doporučenú dennú dávku 25-30 g.
Chudnutie a stav vašej črevnej sústavy 
Moderný životný štýl, nevhodná strava, životné prostredie, stres, záťaž. Podľa vedcov sú práve toto faktory, ktoré zapríčiňujú ochorenia a poruchy čriev v dnešnej spoločnosti. Strava je jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich stav čreva. Naša kuchyňa skladajúca sa z bielej múky, tuku, cukru a enormnej spotreby mäsa vedie k usadzovaniu nánosov v hrubom čreve a k narušeniu jeho mikroflóry.
Príznaky narušenej funkcie hrubého čreva
Zdravé čisté črevo váži asi 2 kg. Pri preťažení toxínmi a odpadom z nestrávených potravín boli pri pitvách nájdené črevá s váhou aj 20 kg nevylúčených usadenín. Tieto sa v malých výdutiach a kapsách rozťahaného čreva usádzajú a sú živnou pôdou pre baktérie, vírusy, plesne, parazity, ktoré potom vo forme toxínov prestupujú do krvi a lymfy a zaťažujú organizmus. Vzniká stav tzv. „dysbiózy“- narušenia mikroflóry v hrubom čreve a „autointoxikácie“v zmysle celého organizmu. Nesmieme zabúdať, že črevná mikroflóra zaisťuje až 80% niektorých tráviacich procesov a tiež vznik niektorých vitamínov. Dysbióza rozbieha rôzne nebezpečné procesy a choroby. Zároveň dochádza aj k zhoršenému vstrebávaniu živín cez narušenú sliznicu čreva.

Najhorším dôsledkom črevnej dysbiózy býva však porucha trávenia tukov a živočíšnych bielkovín, čo má za následok vznik nebezpečných látok, ktoré nazývame vnútorné črevné karcinogény, teda látky rakovinotvorné, ktoré sú základným a zásadným sprievodcom každého onkologického ochorenia. Sprievodné javy narušenej funkcie hrubého čreva, ktoré by nás mali viesť k zamysleniu sa nad týmto problémom, sú najmä: zápcha, nafukovanie, kŕče či bolesti brucha, hnačky, hemoroidy, citlivé črevá, zápaly čriev, črevné huby a Candida. Samotná zápcha je jednou príčin ochorení ako: chronická únava, hemoroidy, kŕčové žily, črevné polypy, nafukovanie, zápal slepého čreva, choroby pečene a žlčníka, vysoký cholesterol, kožné choroby, rakoviny čriev, prostaty či prsníkov.

Črevná sprcha (mechanická očista hrubého čreva)
Črevná sprcha, je najúčinnejšia metóda mechanickej očisty hrubého čreva. Táto metóda má v prírodnej medicíne veľký význam, pretože črevo má významný vplyv na chod celého organizmu, od imunity cez nervy až po metabolizmus. Pokiaľ sú v čreve toxické látky šíriace sa do celého tela, nie je kvalitné liečenie mysliteľné.
Na čistenie čreva dbáme v zásade pri každom zdravotnom probléme, predpisovaná je často pri chorobách kožných, pľúcnych, onkologických, reumatických, močových a gynekologických, ale aj alergiách, tráviacich problémoch, migrénach, chronickej únave a strate vitality, poruchách spánku, závratiach, psychických problémoch ako strach, úzkosť, agresivita, náladovosť atď.

Môže črevná sprcha naručiť črevnú flóru?
 Hrubé črevo je husto osadené mikroflórou. Jej narušenie môže byť spôsobené buď priamym hrubým zásahom do črevného prostredia pomocou liekov, antibiotík, hormónov alebo problémami vo vyšších úsekoch tráviaceho traktu, chybným zložením tráviacich štiav či operačnými alebo radiačnými zásahmi pri onkologickej liečbe. Avšak v praxi býva narušenie zdravej črevnej flóry spôsobené najmä prítomnosťou toxických usadenín a infekčných ložísk, ktoré naopak črevná sprcha odtiaľ vyplavuje. Ložiská majú obal z tukov, cholesterolu, vlákniny, nestrávených zbytkov  potravy. Pri očiste môžeme vidieť odchádzať stovky týchto tzv. črevných kameňov - ložísk, od veľkosti pohánkových zŕn až k extrémnej veľkosti pingpongovej loptičky.
Črevná sprcha nemôže ublížiť črevnej flóre tak ako neubližuje sprchovanie a umývanie našej koži. Samozrejme, pokiaľ sa nesprchujeme závadnou, chemicky znečistenou a toxickou vodou. Ale to nie je prípad črevnej sprchy. K obnoveniu symbiózy hrubého čreva sa po sprche podávajú preparáty zložené z kultúr laktobacilov a laktózy..

Látky znečisťujúce organizmus  V práci i doma sme všetci vystavení  tisícom rôznych toxických a chemických látok. Tieto vdychujeme alebo prijímame  do organizmu stravou, pitnou vodou a prípravkami farmaceutického priemyslu. Navyše, spotrebujeme oveľa viac cukru a synteticky upravených látok, ako v minulosti. Pravidelne si poškodzujeme zdravie rôznymi stimulačnými a upokojujúcimi prostriedkami. Dôležitá je čistota a detoxikácia organizmu.
Parazity
Toxické látky a „neživé“ umelé potraviny často spôsobujú zlé trávenie, ktoré potom vedie k vytváraniu výrastkov, medzi inými aj v hrubom čreve. Tieto toxické exkrementy sa potom často menia na zlovestný svet strašidelných  tvorov,  v ktorom sa živia parazity a živočíchy.
Každý živý organizmus má v sebe alebo na svojom povrchu najmenej jedného parazita, ale ľudia ich majú oveľa viac. Vedci iba teraz začínajú objavovať, čoho sú tieto parazity schopné. I keď sú to drobné živočíchy, pre svoje množstvo dokážu mať veľkú silu. Je to zhluk buniek, ktoré medzi sebou  spolupracujú, a túto kooperáciu regulujú chemické podnety. Toxické látky z prostredia, nezdravá výživa a parazity predstavujú spoločne veľmi vážnu hrozbu  pre človeka. 

Kedy je treba vykonať vnútornú očistu tela?
Človeka väčšinou zaujíma iba jeho vonkajší vzhľad,  preto vykonáva najmä vonkajšiu očistu tela, v dnešnej dobe sa to možno až preháňa. Sprchujete sa, drhnete zuby po každom jedle, denne si umývate vlasy. A na vnútrajšok sa zabúda. Ak má človek vnútorné problémy, hneď sa to prejaví, najčastejšie na vlasoch, nechtoch, pokožke. To sú akoby barometre nášho vnútorného zdravia.  V dnešnom pretechnizovanom, toxicky zamorenom svete je stále väčšia pravdepodobnosť, že hrubé črevo, tenké črevá  a ďalšie orgány taktiež potrebujú pravidelnú očistu. Presne ako auto, ktoré potrebuje pravidelnú výmenu  oleja.

Príznaky, kedy začať s očistou čriev:
- častá únava a slabosť
- plyny a nadúvanie
- nadváha
- alergia na rôzne druhy jedla
- nedostatočné trávenie
- dráždivosť, náladovosť
- sťažené dýchanie a zapáchajúca stolica
- parazity v stolici
- časté prechladnutia, vracajúce sa bolesti hlavy
- chronická zápcha
- syndróm dráždivého traktu
- vyduté brucho
- neupokojiteľný pocit hladu
- kožné problémy, vyrážky a pod.
- pocit kovovej chuti v ústach

Najväčšie hriechy spôsobujúce zanesenie čriev
- konzervy a hotové jedlá určené na prípravu v mikrovlnnej  rúre
- sladké nápoje s vysokým obsahom cukru
- mastné omáčky, dressingy a majonézy
- nadmerná konzumácia kávy, nikotínu a alkoholu
Zlým stravovaním a nadmernou konzumáciou nikotínu a alkoholu sa črevná sliznica a jej regeneračná schopnosť môžu v priebehu krátkeho času silno poškodiť. Avšak vďaka zdravej základnej strave (zelenina, zemiaky, vláknina, celozrnné produkty) sa dajú aj rýchlo obnoviť.

Ako naštartovať očistu čriev?

-Denne konzumujte dostatok vlákniny.

-Jeden týždeň konzumujte prísne zdravú stravu : napríklad surová zelenina, krátko podusená zelenina,   zemiaky v šupke, prírodná ryža a čo možno najmenej mäsa.

-Úplne sa vzdajte kávy, nikotínu a alkoholu.

-Namiesto troch veľkých jedál jedzte počas dňa  5 malých porcií.

-Pred hlavnými jedlami vypite trochu citrónovej šťavy alebo jablčného octu (zriedené vodou).  To povzbudí produkciu žalúdočnej kyseliny a zárodky infekcie sa usmrtia skôr, ako sa dostanú do čreva.

-Jogurt s obsahom  lactobacillus acidophilus (probiotická baktéria) je prirodzeným prostriedkom na boj s choroboplodnými mikroorganizmami.

-Rýchlorozpustné cukry (vo výrobkoch z bielej múky a cestovinách) a cukor predstavujú hlavný zdroj výživy pre vírusy a baktérie, a preto by ste sa ich mali úplne vzdať, ak máte problémy.

 

 V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnutie.meu.zoznam.sk

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY