Ako SCHUDNÚŤ. Ako skoncovať s diétami.

31.12.2009 15:53

Ako SCHUDNÚŤ. Ako skoncovať s diétami.

Diéta nesmie byť hladovka a trápenie
Obézni a tuční ľudia nechcú vo svojom živote nič meniť.  Teda oni by aj chceli, ale nechce sa im. Zamýšľajú sa nad vytúženým zázrakom, ktorý by umožnil:
• Jesť, koľko chcem kedy chcem a čo chcem
• Nehýbať sa, alebo len minimálne
• Chudnúť
Takto sa dá definovať túžba každého človeka s nadváhou.
Vidina chudnutia bez akejkoľvek námahy je tak silná, že zatemní celú myseľ. Žiaľ, hladovanie a nízkoenergetická strava nie sú dobrým receptom na chudnutie.

V prvom rade sa už po pár dňoch intenzívneho hladovania (či ráznej redukčnej diéty) začne prudko meniť vaša psychika. Sústavný hlad vám náladu schladí na bod mrazu, a ak s tým neprestanete, prídu aj depresie. Všetko je nanič, nič nemá zmysel, a váha, namiesto toho, aby ochotne klesala, vytrvalo vyčkáva tam, kde bola.
Nakoniec sa naštvete a obžeriete sa, ako to len ide, a na nejaký čas rezignujete.
Čím ľahší a rýchlejší návod ako schudnúť budete hľadať, tým viac peňazí za to zaplatíte. A navyše o to menej schudnete. Redukčná diéta a diéty všeobecne sú často neúčinné.

Chudnutie nemôžete začať hladovkou, hladovaním si len zhoršíte náladu a za pár dní je všetko pri starom. Nielen v chudnutí, ale všade platí zásada: všetkého priveľa škodí. Ak chcete jednou vetou recept na chudnutie, ktorý je zároveň diétou, tu je: Jedzte často, jedzte pestré a chutné jedlá, ale s rozumnou mierou. Opatrne s rôznymi pokusmi o zázračné diéty, ktoré sľubujú rýchle výsledky. Niektoré sú nechutné, iné neuveriteľne drahé, alebo musíte jesť veci, aké by nežral ani váš pes!

Diéty majú jednu spoločnú vlastnosť – sú to jednorazové akcie, a to je obrovský nedostatok.

Svojím spôsobom sú vlastne extrémom. Prečo škodí jednostrannosť diét? Pretože pri nich nevydržíte dlho.  Diétu skúsite vo falošnej nádeji, že to nejaký ten mesiac či pol roka vydržíte a zlepšíte si postavu.  Vidina, že po diéte sa vrátite k normálu, je zlý nápad, pretože aj keby ste naozaj trocha schudli, po zrušení diéty zakrátko budete na pôvodnej váhe. Alebo často dokonca na vyššej.

Kolísanie s telesnou hmotnosťou veľmi škodí vášmu zdraviu!  Neexperimentujte v tomto smere – organizmu prospieva stabilita, nie časté zmeny váhy.

 

Rozdiel medzi diétou a dobrou diétou

 

Každá žena či muž chcú byť štíhli, najmä keď príde plavková sezóna, či po sviatočnom prejedaní sa . Od marca do konca júna ovláda bohatšiu polovicu zemegule diétna horúčka.
Diéty, ktoré bývajú uverejnené v rôznych časopisoch, sú predstavované vždy len z tej lepšej stránky. Niektoré vyzerajú ako malý zázrak: schudnete toľko a toľko kíl a za taký a taký čas bez najmenšieho obmedzovania. Alebo môžete jesť neobmedzené množstvo mäsa, zmrzliny a podobne, a predsa schudnete. A práve tieto návody sú najnebezpečnejšie. Uvediem štyri typy diét, akým by ste sa mali určite vyhnúť.

Vylučovacia
Úplne vylučuje určitú kategóriu potravín. Všetky návody, ako schudnúť pomocou jedálneho lístka „bez tuku“ či „bez bielkovín“ sú nebezpečné. Nevyvážená strava vedie k zdravotným problémom. Spoľahlivá diéta povoľuje jesť všetky kategórie potravín, ale v správnom pomere a množstve. Všeobecne platí, že zeleninu a ovocie môžete jesť neobmedzene, po nich nasledujú výrobky z celozrnnej múky a cereálie, ďalej ryby, chudé mäso, vajcia a mliečne výrobky. Dobrá diéta na minimum zredukuje len živočíšne tuky, cukry - napríklad rôzne zákusky a keksíky.

Rýchla
Schudnete dve kilá a viac za týždeň. Toto sú veľmi reštriktívne diéty, ktoré sa stopercentne končia jojo efektom. Dajú sa vydržať týždeň - dva, ale spôsobujú frustráciu, ktorú skôr či neskôr budete musieť uspokojiť. Čím rýchlejšie schudnete, tým rýchlejšie podľahnete túžbe po zakázanom. Po skončení tvrdého režimu si všetko vynahradíte a rýchlo naberiete späť nielen tie stratené kilá, ale ešte jedno - dve navyše.

Drastická
Nesmiete prijať viac ako 1200 kalórií denne. Také malé množstvo kalórií (samozrejme záleží na pohlaví, veku i výške človeka) nepokryje vašu dennú energetickú potrebu a telo nebude môcť správne fungovať. Hrozí vám podvýživa a s ňou spojené problémy.

Tukožrútska
Univerzálny spalovač tukov neexistuje. Nijaká potravina nie je sama osebe schopná vyvolať v organizme spaľovanie tuku. To dokáže len dobrý telocvik.

Dobrá diéta
Existuje vôbec? Odborníci na výživu vám povedia, že áno. Ale nejde o redukčnú diétu, skôr o správne stravovacie návyky. Zabezpečia vášmu telu vyváženú stravu v množstve, ktoré neprekročí jeho skutočné potreby. Mali by ste podľa nich jedávať celý život. Ak máte nadváhu, vytvorením zdravých návykov sa jej zbavíte. Síce pomaly, ale natrvalo. Potom si budete môcť dovoliť občasné vybočenie, napr. v podobe hranolčekov.

Redukčný program umožňuje zbaviť sa niekoľkých kilogramov v pomerne krátkom čase, no nikdy nemôže dobre fungovať, pretože po jeho skončení sa vrátite k svojim pôvodným zvykom a nadváha sa vráti. Neraz aj s prírastkom. K peknej postave vedie iba jediná správna cesta, osvojiť si princípy racionálneho stravovania a venovať sa športu, či akémukoľvek inému druhu pohybu.

Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu začnete obmedzovať prísun jedla a teda aj živín, hoc iba jedno jedlo denne, telo sa začne brániť a naopak má tendenciu si robiť väčšie zásoby energie vo forme podkožných tukov. A tak, po krátkodobom úbytku váhy, začína Vaša váha pribúdať ešte rýchlejšie. Navyše, aby telo šetrilo energiu, spomalí metabolizmus a vy pozorujete väčšiu únavu. Celková kondícia a zdravie sa Vám ešte viac zhorší.

            Pokiaľ ste za posledných 5 rokov nabrali 5, 10kg či viac kilogramov, znamená to, pokiaľ nič nezmeníte, že za ďalších 5-10 rokov budete mať ďalších 10, 20kg či viac kilogramov nadváhy a s tým pochopiteľne mnoho zdravotných problémov plynúcich z nadváhy.

 

 Čo by ste mali urobiť?

 

  • Dajte si urobiť analýzu vašej postavy.  Analýza je založená na výpočte indexu BMI, čiže indexu telesnej hmoty. Je to indikátor zdravia, založený na Vašom pohlaví, veku, výške a hmotnosti. Ak si chcete stanoviť osobné ciele  v rámci zmeny toho, ako vypadáte a ako sa cítite, môže vám BMI pomôcť ako presný ukazovateľ Vašej celkovej kondície a pohody.

 

  • Pokiaľ chcete schudnúť, musíte spáliť viacej kalórií než skonzumujete. Vaša kľudová miera metabolizmu (RMR) je počet kalórií, ktoré Vaše telo spáli v kľude za 24 hodín. Pokiaľ chcete zhodiť prebytočné kilá, musíte zvýšiť svoje RMR a znížiť príjem kalórií, a to napríklad takto: 

1. Obmedzte príjem kalórií    Jedzte každý deň  menej kalórií než je vaše RMR a každý týždeň schudnete.

2. Cvičte  Spáľte niekoľko sto extra kalórií denne vašou obľúbenou činnosťou a vďaka tomu schudnete rýchlejšie.

3. Posilujte  Zvýšte svoju svalovú hmotu pomocou posilňovania, čím zrýchlite metabolizmus a spálite denne ešte viac kalórií. Na každých 5 kg svalstva, ktoré získate, sa vaše RMR zvýši o 140.

 

Komplexné riešenie Vášho problému s nadváhou, jej trvalé odstránenie

Áno. Našťastie Vám ponúkame komplexné riešenie: Váš osobný program chudnutia, správneho stravovania a zmeny životného štýlu, ktorý Vám pomôže dosiahnuť ideálnu váhu. Potom Vám znížená váha pri dodržiavaní nami navrhnutých zásad a postupne získavaných vhodných stravovacích návykoch, už vydrží. A verte, nie je to zázrak. Je to len správne stravovanie a výživa, dodávanie telu toho, čo potrebuje, správnej štruktúry bielkovín, minerálov, vitamínov, vlákniny a iných zložiek živín a samozrejme získanie správnych stravovacích návykov. Takto dosiahnete výraznú zmenu Vášho metabolizmu.

 

Tipy pre Váš denný režim

Udržte si zrýchlený metabolizmus pomocou týchto tipov:

  • zaistite si 30 minút aktivity denne pre zlepšenie spaľovania a minimalizovania priberania,
  • precvičte svaly váhovým tréningom aspoň 3 dni v týždni. Začnite pomaly, skúste napríklad chôdzu   s 1-2 kg záťažami,
  • nejedzte príliš málo kalórií. Pokiaľ jete príliš málo, tak to spomalí Váš metabolizmus,
  • nikdy nevynechávajte raňajky. Môže to spomaliť metabolizmus,
  • v každom prípade raňajkujte, raňajky sú základom Vášho stravovania,
  • pite dostatok tekutín (3 až 4 dcl na 10 kg svojej váhy)
  • večer sa neprejedajte,
  • keď máte potrebu maškrtiť, tak použite jedlo bohaté na bielkoviny – napr. sójové oriešky alebo proteínové tyčinky.

Viac o stravovaní sa dozviete na  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY