Vnútorná očista organizmu a odstránenie tráviacich problémov

Webnode
16.05.2010 11:05

Držíte už nejaký ten týždeň diétu, obmedzili ste prísun potravín a trpíte zápchou? Pokiaľ Vás dlhšiu dobu trápia tieto problémy (trpíte nejakou zápchou, syndrómom dráždivého traktu, ťažkou plynatosťou a nadúvaním, obezitou, chronickou vyčerpanosťou, kyslým reflexom, parazitmi, bolesťami žalúdka, zápalom divertikula, kožnými a vlasovými problémami), určite ste už urobili všetko pre to, aby ste sa týchto bolestí zbavili. Určite ste už vyskúšali preháňadlá, eventuálne iné lieky dostupné bez predpisu, tak i na predpis od lekára. Nebolo to však nič platné, pretože Vaše problémy stále pretrvávajú. Prečo? Pretože sa Vám nepodarilo odstrániť koreň problému.

 Čo je koreňom najväčších tráviacich problémov?

Ako by ste sa cítili, keby sa po vnútornej strane Vášho hrubého čreva mesiace, roky, resp. desaťročia prichytávali dlhé kusy výkalov plné toxických látok? Zrejme by ste sa sťažovali na zápchu, nadúvanie a letargiu. Vaše črevá by boli každodenne iritované týmito zhlukmi, ktoré sú pôvodcami ochorení (označujú sa IBS). Len sa zamyslite nad tým, čo môže spôsobiť taký toxický zhluk! Bolesti žalúdka a zápchu, vyčerpanosť, plynatosť a nadúvanie, bolesti hlavy, pokazený žalúdok, priberanie a veľké vysunuté brucho. Zoznam je skoro bez konca.

Smrť začína v hrubom čreve

Pravdepodobne ste o tom nikdy nepočuli, pretože toto sa považuje za najhlbšie tajomstvo nielen v Amerike. Ako o tom výstižne napísal Vegetarian Times: Pozrime sa tvárou v tvár faktom: syndróm dráždivého traktu, zápcha, plynatosť, zápal divertikulov a rakovina hrubého čreva nie sú také témy, o ktorých by sme radi diskutovali. Predsa, ako hovorí aj starý výrok, smrť začína v hrubom čreve. Neveríte tomu? Opýtajte sa ktoréhokoľvek patológa. Pitvy často vykazujú, že hrubé črevo je z 80% zanesené výkalmi."

Zmeňte spôsob svojho života

S utrpením, ktoré spôsobujú tieto bolestivé a rušivé symptómy, môžete skoncovať v prípade, že sa Vám podarí pochopiť to, čo môže vyvolávať všetky choroby tela a jeho toxikáciu cez rôzne látky, ktoré napĺňajú hrubé črevo.  

V práci a doma sme všetci vystavení tisíckam rôznych toxických a chemických látok, ktoré vdychujeme vzduchom, alebo prijímame do nášho organizmu jedlom, pitnou vodou a prípravkami farmaceutického priemyslu. Naviac spotrebujeme oveľa viac cukru a synteticky upravených potravín ako kedykoľvek počas histórie ľudstva a pravidelne si poškodzujeme zdravie rôznymi stimulačnými a ukľudňujúcimi prípravkami.
Pokiaľ ste sa ešte nikdy nezaujímali o znečisťujúce látky, ktoré nás obklopujú, tak je na čase, aby ste zmenili svoj názor a venovali pozornosť tomuto problému. Vedci už začali skúmať hladinu znečistenia ľudského organizmu a výsledky sú značne znepokojujúce. Výskumy jednoznačne potvrdzujú, že náš organizmus nie je schopný neutralizovať všetky tie toxické a chemické látky, ktoré denne vdychujeme alebo prijímame spolu s potravou. Jednoducho sa hromadia v našich bunkách (obzvlášť v tukových bunkách), v našich tkanivách, krvi, orgánoch (ako sú napr. hrubé črevo, črevá a mozog) a ukladajú sa na neurčitú dobu, spôsobujúc neskôr rôzne choroby.

Čo musíme vedieť o parazitoch?

Toxické látky a „neživé” umelé potraviny spôsobujú zlé trávenie, ktoré potom vedie k vytváraniu takýchto výrastkov, medzi inými aj v hrubom čreve. Tieto toxické exkrementy sa potom často menia, podľa slov časopisu National Geographic " v zlovestný svet strašidelných tvorov, v ktorom sa živia živočíchy a paraziti".

Kedy je potrebné vykonať vnútornú očistu?  Pýtali ste sa niekedy či je potrebné dodržovať aj vnútornú očistu tela? Je moje telo čisté aj zvnútra? Svoj zovňajšok samozrejme udržujete v čistote: sprchujete sa, pravidelne si umývate zuby a vlasy, ale udržujete sa čistým aj zvnútra? V tomto modernom, toxickými látkami plnom svete je stále väčšia pravdepodobnosť, že hrubé črevo („systém odpadových vôd tela"), črevá a ďalšie orgány potrebujú takisto pravidelnú očistu. Presne ako auto, ktoré potrebuje pravidelnú výmenu oleja.
Ako môžete zistiť, že prišiel čas, aby ste oslobodili svoje telo od nahromadených toxických látok, parazitov a iných exkrementov? Pokiaľ si všimnete jeden alebo niekoľko z nižšie menovaných symptómov, tak nadišiel čas, aby ste prikročili k vnútornej očiste:

  • Častá únava a slabosť
  • Flatulencie, plyny a nadúvanie
  • Nadváha
  • Alergia na rôzne druhy jedla
  • Nedostatočné trávenie
  • Dráždivosť, náladovosť
  • Sťažené dýchanie a silne zapáchajúca stolica
  • Parazity v stolici
  • Časté nachladnutia, vracajúce sa bolesti hlavy
  • Chronická zápcha
  • Syndróm dráždivého traktu (IBS)
  • Vysunuté brucho
  • Neupokojiteľný pocit hladu
  • Kožné problémy, vyrážky, a pod.
  • Pocit kovovej chuti v ústach
  • Zlatá žila
  • Infekcia Candidy

 

Ako teda uskutočniť vnútornú očistu organizmu?  Teraz, keď už vieme, prečo je tak nesmierne dôležitá pravidelná očista a detoxikácia organizmu, musíme taktiež vedieť, ako ju môžeme správne vykonávať. Najskôr vykonáme očistu hrubého čreva vlákninou, aby sme odstránili všetky toxické nánosy, usadeniny a parazity. Pri očiste hrubého čreva musíme doplniť tie vzácne baktérie, ktoré udržujú rovnováhu črevnej flóry, ktorá Vás bude následne chrániť. Tá predstavuje súčasť imunitného systému. Nakoniec, ako posledný krok, za pomoci aminokyselín, vitamínov a nerastných látok detoxikujeme pečeň, krv, mozog, tkanivá, koniec koncov celé telo.  Toto všetko môžeme docieliť pomocou viacerých odlišných postupov, ale podľa mojich skúseností je najjednoduchšou, najefektívnejšou a najbezpečnejšou metódou používanie čistiaceho a detoxikačného programu – vláknina, vitamínové prípravky, ovocie a zelenina, zmena stravovacích návykov,  redukcia hmotnosti.

Tento postup Vám umožní, aby ste :

  • vyčistili hrubé črevo od nahromadených toxických zhlukov a s využitím diétnej vlákniny z liečivých rastlín predišli tvorbe nových zhlukov;
  • zničili škodlivé parazity v hrubom čreve a v ostatných častiach tela, zahrňujúc črevné parazity a ich vajíčka;
  • pomohli obnoviť normálnu črevnú funkciu a napomáhali k jej správnej činnosti.

 

Čo znamená správna výživa?

Naše telo potrebuje energiu na prácu, výživné látky na regeneráciu, a miniatúrne množstvá životne dôležitých látok na povzbudenie látkovej výmeny. Ako skutočný umelec v prežití vie sa naše telo mnohého zriecť, mnohé látky nahradiť, vytvoriť si zásobárne, aj ich vyprázdniť, ba dokonca si vie poradiť aj s množstvom škodlivých vecí. Inými slovami – veľa vydržíme. Lenže od ideálneho stavu sme zvyčajne vzdialení na míle. Čím presnejšie naším stravovaním uspokojujeme potreby tela, tým lepšie ono funguje.

Dnes už vieme o nárokoch, ktoré kladie telo na výživu: 
- Energia, čiže prívod kalórií, by mal zodpovedať skutočnej potrebe - mali by sme svoju ideálnu hmotnosť držať v rozumných hraniciach. 
-  Dôležité je zostaviť si denný jedálny lístok čo najvšestrannejšie, aby v zásobovaní nevznikali nijaké medzery.
-  Jedlá by mali byť rozdelené čo najrovnomernejšie na celý deň, aby sa predišlo náhlemu poklesu výkonnosti alebo preťaženiu tráviaceho ústrojenstva.
- Musíme zaručiť prísun životne dôležitých vitamínov, mastných kyselín a aminokyselín.
- Výživa by mala byť podľa možností bez škodlivých látok – to platí najmä o nikotíne a alkohole, ale aj o nežiadúcich pozostatkoch chemických látok.

Záleží na správnom zložení stravy
Na prvý pohľad to vyzerá ťažko, taký vitamín si dodať, toľko a toľko minerálov a vlákniny... Ale nie je to také ťažké, ako sa zdá. Usilujte sa jesť menej tukov, šetrite na saláme, mäse, zákuskoch a čokoláde. Keď tuk, tak hodnotný olej alebo kvalitné maslo. Jedzte veľa zeleniny a ovocia, najlepšie v surovom stave. Odporúčať možno aj mrazené potraviny. Pite dostatočne veľa tekutín, denne 2,5 litra, najlepšie vodu, minerálku. Neprepchávajte sa živočíšnymi bielkovinami : ryby syry a mäso stačí v primeranom množstve. Obmedzte cukor, bielu múku, sladkosti, alkohol a sladké osviežujúce nápoje.

Ak chceme svojmu telu pomôcť a zbaviť sa tak zdravotných problémov, potrebujeme mu aspoň trochu rozumieť. Musíme sa naučiť reagovať na jeho signály, ktorými dáva najavo, že niečo nie je v poriadku. Je len otázkou času, kedy sa problém prejaví vo forme nejakej choroby. Načúvajme svojmu telu, objavme, čo potrebuje a nájdime prijateľný a vyhovujúci spôsob ako to dosiahnuť.

 

Prvým signálom býva pocit únavy.

Často sme unavení, nič sa nám nechce, odkladáme povinnosti na ďalšie dni a siahame po káve a cigarete, či poháriku na posilnenie. Uvedomili ste si niekedy, koľko energie majú malé deti, veď sa v jednom kuse pohybujú. S vekom sa niekedy energia stráca a ako rýchle nám bude ubúdať, to skutočne záleží len na nás. Nedostatok minerálov a vitamínov môže byť prvým príznakom únavy. Hľadajme príčinu svojej únavy a neriešme ju kávou, či inými stimulačnými látkami. Veľmi častým signálom sú bolesti rôzneho druhu. Bolesť je obranný signál tela. Často sa vyšetrením nič nezistí, ale to že nás niečo bolí znamená, že niečo nie je v poriadku. Čo urobíme, keď nás bolí hlava? Dáme si tabletku. Bolí nás žalúdok, tabletku, bolí nás chrbát, koleno a pod. tabletku. Áno, utlmíme bolesť, ale neodstránime príčinu. Bolesť znamená, že dochádza k poruche funkcie, vzniku zápalového ložiska alebo iného poškodenia v systéme. Pokiaľ budeme len tlmiť bolesť liekmi, stav sa bude zhoršovať až prepukne v chorobu, kedy je už príčina jasná.

 

Kvalita stolice hovorí o kvalite jedinca.

Zdravý človek má denne 2x stolicu. Stolica je bez zápachu, ľahko vytlačiteľná, formovaná a vo vode sa ponorí. Pokiaľ je stolica nepravidelná, veľmi tvrdá, silne zapáchajúca, nedá sa spláchnuť, alebo je hnačkovitá, to všetko znamená, že tráviaci systém má problémy a treba mu pomôcť. Zápcha je funkčná porucha spôsobená nesprávnym spôsobom života a výživy, spolu so všeobecným nedostatkom vlákniny, nedostatkom pohybu, nedostatkom tekutín, vplyvom stresu a napätia. Zápcha ako taká, nie je len v črevách, ale upchávanie prebieha aj v cievnom, či linfatickom systéme. Upchávanie filtrov tela – obličiek, pľúc, pečene je základnou príčinou zdravotných problémov. Veľké množstvo plynov v črevnom systéme svedčí o dismikróbii, čo je premnoženie nežiadúcich baktérií a plesní v črevách. V črevách máme totiž baktérie, ktoré sú pre naše zdravie prospešné. Pri opakovanom užívaní antibiotík dochádza k ich zničeniu a množeniu plesní. Veľké množstvá živočíšnych bielkovín v črevách hnijú, veľa cukru podporuje rast plesní a parazitov, všetko to znižuje úroveň imunity a svedčí o hromadení odpadu v tele.

Dnes vieme, že kvalita zdravia je podmienená správnou funkciou tráviaceho systému. Tam sa spracúva všetko, čo zjeme, musí sa to vytriediť, rozdeliť, vstrebať a vylúčiť. Kvalita funkcie tráviaceho systému podmieňuje úroveň imunity a celkovej kondície tela. Tu sa najviac hromadia odpadové produkty. Hovoríme, že dnes budú ľudia zomierať na choroby špinavých čriev, kde sa hromadia všetky škodlivé látky, ktoré sa dostanú do tela.

Vypadávanie vlasov, lámanie nechtov, boľavá popraskaná koža na pätách, tvorba rôznych vyrážok, ekzému, to všetko znamená, že telo má problémy a poruchy v rovnováhe funkcií. Vtedy sa v tele hromadia odpadové látky a dochádza k snahe vylučovať ich pokožkou, ktorá reaguje tvorbou ekzému, akné, či iných prejavov. Používanie rôznych krémov a mastí neodstráni problém pleti. Kvalita pleti je odrazom vnútra tela. Ak máme problém s pleťou, potrebujeme vyčistiť svoje vnútro a zmeniť stravovanie, aby malo telo to, čo pre správnu činnosť potrebuje, a tak sa pokožka upraví a bude žiarivá.

Nadmerné a časté potenie je dôkazom toho, že telo si už pomáha vo vylučovaní odpadových látok formou potenia. Vtedy už obličky a pečeň pracujú na plné obrátky a nutne potrebujú pomôcť. Je to tzv. zostupné vylučovanie odpadu, kedy už telo nedostatočne vylučuje odpadové látky stolicou (je nepravidelná a nedostatočná), a kedy už pri nedostatku tekutín obličky, nestačia vylučovať odpad, jednoducho telo si pomáha zvýšením potenia. Používanie rôznych prípravkov proti poteniu nie je riešením. Prípravky proti poteniu vyradia z činnosti potné žľazy a často dochádza k ich poškodeniu. Je rozumnejšie zbaviť telo toxických látok a potenie sa stratí.

Časté hlieny v nose, zápaly nosných dutín, dlhotrvajúci kašeľ, časté ochorenia dýchacích ciest, zápalové ochorenia ženských pohlavných orgánov, zápalové ochorenia uší, problémy s prostatou, hrčky v prsníkoch, tvorba cýst a pod. to všetko znamená, že telo už hromadí odpadové látky v rôznych častiach tela, ktoré majú kontakt s “vonkajškom”. Pokiaľ množstvo odpadových látok v tele je vyššie ako kapacity vylučovania a skladovania odpadu, dostavajú sa toxické odpadové látky aj do krvného systému a dochádza k poškodeniu jednotlivých orgánov tele.

Nikto nevie, čo sa v jeho tele deje. Ale ak si začnete všímať tieto signály svojho tela, máte šancu reagovať a pomôcť sami sebe a zabrániť tak rozvoju choroby v plnej sile.

Stravovanie pri tráviacich ťažkostiach

Indikácie: - chronické poruchy tráviaceho systému - zvýšené vylučovanie a zvýšená kyslosť žalúdočnej šťavy - vredové ochorenia žalúdka a dvanástnika - chronické ochorenia pečene - ťažkosti po operáciách žalúdka - chronické ochorenia žlčníka a pankreasu - niektoré ochorenia tenkého a hrubého čreva - infarkt myokardu - niektoré horúčkové stavy - infekčná mononukleóza.

Technologická úprava pripravovanej stravy:

Vhodné tepelné spracovanie je: varenie, dusenie, pečenie v pare. Vylučujeme spôsoby úpravy, ktoré robia pokrm ťažko stráviteľným, napr.: vyprážanie, opekanie na tuku. Aby sa pri príprave pokrmu tuky neprepaľovali, mäso ako aj iné potraviny opekáme nasucho a podlievame vodou. Pokrmy zahusťujeme nasucho opraženou múkou, zátrepkou alebo strúhanou potravinou ( vhodný zemiak ). Nikdy neoprážame na tuku. Tuky nikdy nepreprážame, vkladáme až do hotového pokrmu nakoniec.

Vhodné potraviny

Polievky- vhodné sú vývary z netučných riedkych kostí a netučného mäsa, zeleninové, nie z nafukujúcich druhov zeleniny ( ako sú kel, kapusta ), vylúčiť strukovinové pre ťažkú stráviteľnosť. Vhodné sú mliečne, zemiakové. Ako závarku používame: niťovky, krupicu, krúpky, rezance, ryžu, krupicové halušky a vajíčkovú „hmlu“.

Mlieko- ako aj mliečne výrobky uprednostňujeme netučné druhy. Používame syry, tvaroh, kyslo-mliečne výrobky. Vylučujeme pikantné druhy syrov.

Prílohy- podávame zemiaky varené, dusené, zemiakovú kašu, cestoviny, suchárovú a žemľovú knedľu, ryžu, halušky.

Mäso- vhodné je z mladých zvierat, nemastné a dobre odležané. Chudé teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové, holub, hydina – kurča, morka, nie „tučná“ kačka, sladkovodné netučné ryby, pstruh a filé z morských rýb. Z údenín je vhodná bravčová a hydinová šunka, hydinové nie pikantné párky.

Zelenina- má byť vždy mladá a podľa možnosti čerstvá, zriedkavejšie používať sterilizovanú, vhodná je i mrazená či sušená. Nevhodné sú nafukujúce druhy: kel, karfiol, kapusta, cibuľa, reďkovka, uhorka, paprika. Vhodné druhy - mrkva, petržlen, zeler, tekvica, mladý kaleráb, cvikla, hláv. šalát, špenát. Karfiol, hrášok a kukurica sa podáva podľa znášanlivosti pacienta. Vhodná aj vo forme šalátov.

Strukoviny- pre nafukovanie tráviaceho traktu sa vylučujú.

Ovocie- čerstvé, jablká, banány, pomaranče, grapefruit, mandarínky, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne. Vhodné sú i vo forme kompótov, šalátov, ovocných štiav, rôsolov a džúsov. Nevhodné druhy sú kivi, jahody, maliny, pre obsah zrniečok, ktoré mechanicky dráždia tráviaci trakt.

Bezmäsité jedlá a múčniky- nákypy, pudingy, žemľovky, rezance s tvarohom, strúhankou, krupicou. Kaša: krupicová, ryžová a z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame piškótové cestá s marhuľovým džemom, plnky s nadstavovaným krémom, odpaľované cestá, plnené oblátky a jemné keksy.

Chlieb, pečivo- vhodné sú biele vodové druhy, najlepšie jednodňové, vianočka, sucháre, piškóty, sendvič.

Koreniny- nepoužívame ostré, pikantné druhy korenín. Vhodné sú jemnejšie druhy, ako majorán, bazalka, petržlenová a zelerová vňať, bobkový list, rasca, kôpor, vývar zo sušených húb a vývar z cibule, paradajkový pretlak. Tiež je vhodná vanilka, škorica, klinčeky, citrónová a pomarančová kôra, tiež šťava. Ocot vylučujeme, nahrádzame ho šťavou z citróna.

Nepodávame alkoholické nápoje, destiláty, veľmi horúce a chladené nápoje a pokrmy, čiernu kávu a sýtene vody a malinovky ( mechanicky dráždia tráviaci trakt ).

 

Príklad jedálneho lístka pri tráviacich ťažkostiach na 3 dni

1. deň

Raňajky

- mlieko, biele pečivo, rastlinné maslo, mladý kaleráb

Desiata

- ovocný šalát

Obed

- polievka zemiaková, teľacie mäso na prírodno, slovenská ryža, cvikla

Olovrant

- sendvič, syrová nátierka, 100% džús jablkový

Večera

- dusené karbonátky, kôprová omáčka, žemľová knedľa

2. deň

Raňajky

- ovocný čaj, biely chlieb, rastlinné maslo, hydinová šunka

Desiata

- nízkotučný jogurt

Obed

- polievka zeleninová s cestovinou, dusené rybie filé na paradajkach, zemiaky s bazalkou

Olovrant

- grapefruit

Večera

-  rezance s tvarohom, pomarančová šťava

3. deň

Raňajky

- biela káva, vianočka, rastlinné maslo, marhuľový džem

Desiata

- zeleninový šalát so strúhaným syrom

Obed

- polievka fazuľková, kurací paprikáš, halušky

Olovrant

- acidofilné mlieko, biele pečivo

Večera

- dusené hovädzie kocky, ryža, slivkový kompót

 

Vláknina
Pri prekonávaní syndrómu dráždivého  čreva je zvlášť dôležitá strava bohatá na vlákninu. Mnohí ľudia postihnutí týmto ochorením si ako vhodný zdroj vlákniny vyberú vločky s vysokým obsahom pšeničných otrúb. Avšak vláknina v týchto vločkách môže byť príliš tvrdá pre črevá a niektorí ľudia môžu byť na ne citliví. Z týchto dôvodov oveľa vhodnejšie sú také potraviny, ako ovocie, zelenina a hnedá ryža. Chorý by mal každý deň zjesť minimálne 5 dávok ovocia alebo zeleniny. Vhodné sú ovsené produkty. Dostatočný príjem tekutiny je nevyhnutný pre zdravú funkciu čriev. Čistá voda je vhodnejšia ako nápoje s obsahom cukru alebo kofeínu.

Takto zjete dennú dávku vlákniny:

◆ miska müsli (4 g),
◆ krajec celozrnného chleba (3 g),
◆ šalát z čerstvého ovocia, mištička (4 g),
◆ pšeničný tmavý sendvič (5 g),
◆ ovocie, oriešky, hrozienka (2 g),
◆ porcia strukovín na obed či večeru (7 g),
◆ zeleninový šalát (4 g).


Jogurty
Pozitívny vplyv na črevá majú baktérie, ktoré sa nachádzajú v jogurtoch so živými kultúrami. Uľahčujú trávenie a podporujú zdravie sliznice  vnútorností. Skonzumovanie jedného jogurtu denne pomáha udržať a dopĺňať hladinu zdravých baktérií v črevách a mnohí ľudia postihnutí syndrómom dráždivého čreva zistili, že jogurt im pomáha ovládať tieto symptómy.

Odbúranie stresu
Mnoho ľudí postihnutých syndrómom dráždivého čreva pozoruje, že ich príznaky sa zhoršujú, keď sú v strese alebo keď pociťujú úzkosť. Odstránenie stresu a relaxačné techniky  spolu s úpravou stravy môžu byť pri zmiernení syndrómu dráždivého čreva účinné. Každý deň venujte čas nácviku relaxácie: hlbokému dýchaniu alebo meditácii. Joga obsahuje vynikajúce relaxačné techniky. Pre mnohých ľudí  sú alternatívnou možnosťou  pravidelné nenáročné cvičenia, napr. rýchla chôdza.

Jedlá, ktoré treba vylúčiť
Potraviny zložené z pšenice, ako chlieb, cestoviny, výrobky z cesta, pizza, pšeničné krekery a pšeničné vločky, chlebové jedlá, múčne jedlá a jedlá obsahujúce pšeničnú múku, kravské mlieko a syry, kvasnicové, hnilobné a kvasiace potraviny, ako chlieb, instantné polievky, omáčkové zmesi, huby, alkohol, sójová omáčka, ocot, cukor a potraviny s vysokým obsahom cukru, ako sušienky, koláče, čokoláda, cukrovinky, sladké pečivo a nealkoholické nápoje, arašidy, sušené ovocie.

 Zásady racionálnej výživy.

Racionálna výživa aby plnila svoju funkciu, musí spĺňať hlavné kritéria ktorými sú predovšetkým nezávadnosť a čerstvosť potravín, táto potrava musí zodpovedať potrebám ľudského organizmu a musí byť aj epidemiologicky bezpečná. Za najoptimálnejšie zloženie a tým aj racionálnu výživu pokladáme takú kombináciu pri ktorej sa najvodnejším spôsobom dokážu vykryť nároky organizmu pri rôznej činnosti. Množstvo musí zodpovedať vynaloženej námahe v priebehu dňa tak, aby sa nevytváral prebytok alebo nedostatok energie získanej z potravy. Spôsob príjmu potravy by mal byť rozdelený v priebehu dňa na 4 až 5 dávok.
Na zostavenie najoptimálnejšieho jedálnička treba poznať jednotlivé druhy potravín a ich zloženie. Pri obrovskom množstve je to prakticky nemožné a tak nám pomáhajú tzv. výživové odporúčané dávky. Tieto dávky sú vypracované ministerstvom zdravotníctva na základe dlhoročných štúdií racionálneho stravovania. Sú vytvárané na obdobie zhruba 10 rokov. Tieto dávky slúžia ako podklad na vypracovanie odporúčaných dávok potravín, na zostavovanie zásad stravovania vo všetkých systémoch spoločenského, ale aj individuálneho stravovania.
Medzi základné zásady racionálnej výživy patrí striedmosť v jedení. Príjem energie by mal zodpovedať výdaju. Princíp vyrovnanosti jednotlivých zložiek potravy. Uvádza sa, že pomer medzi príjmom tukov, cukrov a bielkovín by mal zodpovedať pomeru 30:55:15. Predovšetkým príjem tukov by sa mal nadradiť príjmom cukrov ktoré tvoria pohotovejší zdroj energie. Rozdelenie počtu jedál má zodpovedať 4 až 5 dávkam denne a ich pravidelnom príjme v rovnakom čase. Energetická hodnota jedla by mala byť najväčšia ráno a predpoludním. Popoludní a večer sa energetická hodnota potravy znižuje. Veľmi dôležitým faktorom je pestrosť potravy, ktorý zabezpečuje pravidelný príjem všetkých zložiek potravy. Popri príjme potravy je veľmi dôležitý príjem vody a tekutín, tak aby sa podporil proces trávenia, vylučovania a celý cyklus látkovej premeny. Nenahraditeľný význam má príjem pochutín , ktoré vytvárajú chuť do jedenia, podporujú trávenie a zvyšujú chutnosť potravy.
Len dodržanie týchto základných princípov, môže viesť k príjmu kvalitatívne a kvantitatívne zloženej potrave, ktorá tvorí základ racionálnej výživy. Racionálna výživa vytvára predpoklady pre zlepšovania viacerých ochorení nielen metabolického ale napríklad aj pohybového alebo vylučovacieho systému. Racionálna výživa vytvára priaznivé predpoklady zdravého životného štýlu v priebehu života.

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní

 

 

Webnode

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE