POHYB, CVIČENIE a CHUDNUTIE - 2.Výber pohybu a cvičenia na chudnutie. Rady na chudnutie.

04.03.2011 05:51

V dnešnej dobe sa mnoho ľudí nechce zmieriť so svojou nadváhou, preto mnohí z nás neustále chudneme, držíme diéty a pod. Existujú dve formy chudnutia. Jedna je, že iba držíme diétu, obmedzujeme jedlo, počítame kalórie do zblbnutia. Druhá možnosť je, že k zmene jedálnička pridáme pohyb. Vtedy nemusíme stravu až tak drasticky obmedziť, i keď ručička na váhe často nezodpovedá tomu, čo vidíme v zrkadle. Je to tým, že pohybom a cvičením nám spevnie a narastie svalová hmota, ktorá je ťažšia ako tuk. Preto aj pri vyššej váhe vyzerá takýto človek lepšie ako necvičiaci človek s rovnakou hmotnosťou. Okrem toho, pohyb je v každom prípade zdraviu prospešný, preto nemusia cvičiť a hýbať sa iba tí, ktorí chcú zhodiť pár kíl.  Každým športom sa síce zvyšuje výdaj energie  a človek tak vďaka tomu v podstate chudne,  ale nie každý šport  je pre chudnutie vhodný. Niektoré skôr budujú svaly alebo posilňujú kondíciu 

Aby vás šport nebolel
Ľudia si športom často ubližujú. Časté sú najmä ťažkosti s kĺbmi. Kĺbom a najmä chrbtici škodia tiež otrasy a prudké pohyby, hroziace najmä pri behu po tvrdom teréne, tenise či squashi. Tieto pohyby sú pomerne jednostranné. Taktiež jazdenie na kolieskových korčuliach má svoje nedostatky. Môžete mať ťažkosti  so svalmi, s kĺbmi okolo chodidla, pretože tie sú v korčuliach pevne utiahnuté a nepracujú.
Aký šport  vyhovuje?
Ide o to, či chcete získať svalovú hmotu, alebo radšej schudnúť.

Chôdza.

Dobrá na kondíciu i chudnutie, nezaťažuje kĺby. Výhodou je, že si môžete zvoliť vlastné tempo. Výkon a záťaž je možné zvýšiť chôdzou so špeciálnymi palicami, potom ide o tzv. nordic walking.

Beh.

Vynikajúci na kondíciu, budovanie svalov na nohách, dobrý na chudnutie, ale zaťažuje kĺby, dôležité sú kvalitné topánky.

Bicyklovanie.

Pravidelné jazdenie dlhších tratí zlepšuje kondíciu, chudne sa vďaka nemu, sedenie na bicykli je však nutné vybalansovať posilňujúcim a preťahovacím cvičením.

Aerobik.

Záleží na zvolenej náročnosti, hodí sa najmä k chudnutiu, niektoré formy aerobiku tiež na budovanie svalovej hmoty, rýchly aerobik  posilňuje obehový systém, ale pomerne dosť zaťažuje kĺby.

 Plávanie.

Výborné na kondíciu a spevňovanie postavy, na chudnutie sa veľmi nehodí.

Lezecké steny.

Všestranne precvičia telo, posilňuje sa zároveň sebavedomie, cvičenie je náročné na pohybovú sústavu. Nie je na chudnutie, skôr na posilnenie svalov.

Spinning (obdoba rotopedu).

Nevhodne vedený tréning človeka ľahko preťaží, veľa záleží na zvolenej rýchlosti a záťaži, podľa toho sa buď zlepšuje kondícia (vysoká rýchlosť, pri ktorej sa spaľujú cukry), alebo je možné aj chudnúť (nízka rýchlosť, po pol hodine sa začínajú spaľovať tuky).

In–line korčuľovanie.

Veľký energetický výdaj, vynikajúci šport na udržovanie kondície i pre chudnutie, posilňuje svaly na nohách. Je vhodné ho  doplniť preťahujúcimi a posilňovacími cvikmi.

Tae-bo.

Aerobné cvičenie s prvkami karate, taekwonda a boxu, výborne si pri ňom precvičíte hlboké chrbtové svaly a svaly problémových partií, zlepšíte si kondíciu, je to cvičenie vo vysokom tempe.

Squash, tenis.

Vynikajúce športy k zlepšeniu kondície, ale zaťažujú kĺby. Treba ich  dopĺňať preťahovaním.

Výdaj energie pri rôznych aktivitách

Aby ste mohli kontrolovať svoj výdaj energie, musíte sa vedieť orientovať, pri akej aktivite koľko energie "spálite". Ako pomôcku Vám ponúkame nasledovnú tabuľku, ktorá obsahuje priemerné orientačné údaje. Prepočet 1 kcal=4,2 kj 

čítanie, písanie, sledovanie televízie, počúvanie rádia, šitie, pletenie, príprava a varenie jedla, rybárčenie, úradnícka práca

do 400
kJ/h

umývanie riadu, utieranie prachu, obliekanie, žehlenie, riadenie auta, hra na hudobný nástroj

400 - 800
kj/h

ustielanie postelí, zametanie alebo vytieranie podlahy, vešanie prádla, záhradnícke práce, opravárenské práce

800 - 1000
kj/h

drhnutie podlahy, pranie v ruke, luxovanie, umývanie okien, chôdza rýchlosťou 6 km/h, aerobik strednej intenzity, rekreačný badmington, volejbal, stolný tenis

1000 - 1500
kj/h

lesné práce, hádzanie lopatou, kopanie krompáčom, chôdza rýchlosťou 8 km/h, korčuľovanie, skákanie cez švidahlo, sexuálna aktivita

1500 - 1900
kj/h

cyklistika, lyžovanie, tenis, plávanie, chôdza po schodoch

1900 - 2100 kj/h

basketbal, beh na lyžiach, hokej, jogging, rýchle plávanie, vzpieranie, horolezectvo, atletika, veslovanie, odhŕňanie snehu

2100 - 2500
kj/h

 

  Za jeden hamburger 20 minút behu

Nasledujúca tabuľka Vám povie, koľko fyzickej aktivity musíte vynaložiť na "spálenie" kalórii obsiahutých v bežných jedlách:  

1 hamburger

1 456 kJ

20 min.

beh

1 opečená klobása

900 kJ

120 min

kosenie trávy

1 rezeň so zemiakmi

800 kJ

80 min.

futbal

1 pizza

650 kJ

210 min.

prechádzka

1 maslová torta

410 kJ

90 min.

práca v záhrade

1 tabuľka čokolády

580 kJ

60 min.

jogging

1 zmrzlinový pohár

800 kJ

25 min.

jazda na bicykli

150 g zemiakových chipsov

1 000 kJ

120 min.

odpratávanie snehu

1 pohár Coca Coly

90 kJ

60 min.

utieranie prachu

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY