Deň v živote vášho tela a vaše chudnutie

01.01.2010 08:16

Deň v živote vášho tela a vaše chudnutie

Prečo ráno vstávame a v noci ideme spať? Prečo niekoľkokrát denne pociťujeme hlad? Dôvodom sú naše „biologické hodiny“, tie spôsobujú a podmieňujú všetko, čo sa deje s naším telom počas dňa. Náš mozog produkuje hormóny ako  melatonín a adrenalín, ktoré dvíhajú, alebo znižujú telesnú teplotu organizmu. Keď telesná teplota klesne, cítime sa ospalí, keď stúpne, prebúdzame sa.
Biologické hodiny kontrolujú produkciu týchto hormónov, a preto chodíme spať a prebúdzame sa v odlišných časoch dňa. Ilustračne by sme mohli jeden deň ľudského tela predstaviť asi takto:

07.00: Keď vychádza slnko, svetlo pôsobí na očné viečka a mozog a tak sa vypína fungovanie „hormónu spánku“ melatonínu. Vaša teplota stúpa a vy sa prebúdzate. Teraz je ten pravý čas na rozcvičku, jogging. Cvičenie a pohyb podporia tvorbu adrenalínu, ktorý zabezpečí, aby ste boli po celý deň bdelí a čulí.

08.00: Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Mnohí z nás ho zanedbávajú, bagatelizujú význam správneho zloženia a vôbec pravidelnej konzumácie raňajok. Toto jedlo nášmu telu poskytuje energiu na dopoludnie. Dôležité je tiež uvedomiť si však i skutočnosť, že na raňajky by sme nemali konzumovať priveľa sacharidov, ktoré energiu vyprodukujú príliš rýchlo a vy sa o hodinku už opäť cítite hladní. V ideálnom zložení raňajok by nemali preto chýbať energeticky vyvážené potraviny obsahujúce bielkoviny, vlákninu a malú časť sacharidov.

9.00 - 11.00V tomto období je vaša myseľ čulá a flexibilná, pretože máte stále dostatok energie a úroveň stresu je nízka. Tento časový úsek je ideálne využiť na duševnú činnosť a prácu, kde je potrebné „pohnúť s rozumom.“

11.00: Váš mozog minul už asi 20% vašej celkovej energie, je preto dobré niečo malé si zajesť. Dobrá desiata na doplnenie energie môže pozostávať z orieškov a ovocia, ako napríklad jablko.

Obed: Vaša telesná teplota začína klesať, a úroveň stresu naopak prudko stúpa. V tomto období je vhodné vyjsť si na krátku prechádzku (pohybové aktivity), stretnúť sa s priateľmi a pozhovárať sa. To by vás mohlo osviežiť a navodiť pocit spokojnosti.

13.00: Najideálnejší čas na obed, pretože zásoby energie sa prudko míňajú.

14.00: Cítite sa ospalo, pretože váš mozog práve produkuje hormón melatonín. Vhodný a zdravý je krátky spánok, no v modernej dobe a hektickom životnom štýle to veru bežné nie je. Azda ešte južanské národy ako Španieli, či Taliani si svoju siestu nedajú odoprieť.

15.00: Vaša telesná teplota opäť stúpa. Vaše telo potrebuje dostatok cukru kvôli načerpaniu novej energie. Môžete si dopriať malé občerstvenie v podobe ovocia. Pre vaše telo je lepšie a prirodzenejšie zjesť počas dňa niekoľko menších porcií, ako napríklad nasýtiť sa tromi veľkými dávkami jedla. Od tohto okamihu až do 18,00 je vaša pamäť najčerstvejšia a najpružnejšia. Ideálny čas na učenie.          

18.00: Teraz je teplota vášho tela najvyššia. Ak plánujete väčšiu fyzickú námahu, teraz je ten správny čas. Doporučuje sa cvičenie, fitness, plávanie, skrátka šport. Úroveň energie v tele je teraz na maxime, no stres taktiež dosahuje svoju špičku. Preto je vhodné cvičením a športovaním stres utlmiť.

19.30: Vhodný čas na večeru je medzi 19-tou a 20-tou hodinou. Je dobré pamätať na to, aby sme nejedli neskôr, ako minimálne dve hodiny pred tým, než si ľahneme spať.

21.00: Telesná teplota vášho tela začína opäť klesať. Mnoho ľudí v tomto čase podlieha nepríjemným psychickým stavom, smútku, obavám, či starostiam, ktoré nie raz vyplývajú i z toho, že často sa práve teraz zaoberáme tým, čo nás čaká v nasledujúci deň, čo nesmieme zabudnúť, kam zájsť, čo vybaviť a pod.

22.00: Začína sa stmievať a mozog už produkuje hormón spánku, melatonín. Cítite únavu, vaše telo si žiada odpočinok. Je čas ísť spať.

Viac o stravovaní sa dozviete na   www.schudnutie.meu.zoznam.sk

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY