Chudnutie MRKVA vám pomôže schudnúť a zlepšiť zdravotný stav.
Mrkva je najpopulárnejšie koreňová zelenina. Pravidelná konzumácia mrkvy má nielen pozitívny vplyv na vaše zdravie, ale vám pomôže aj pri chudnutí. Veľkou výhodou mrkvy je, že je dostupná počas celého roka a aj jej cena je prijateľná. Mrkva patrí medzi potraviny najbohatšie na provitamín A, a to z nej robí skutočné liek pre človeka. Mrkva je chutná v akomkoľvek stave. Nemala by chýbať v žiadnej zeleninovej polievke a je ideálna aj ako podklad pod mäso a na prípravu omáčok.
Vlastnosti mrkvy.
§ Mrkva obsahuje malé, ale významné množstvo bielkovín (1,03%), približne polovicu toho, čo zemiaky.
§ Tuky sa v mrkve nachádzajú v zanedbateľnom množstve – 0,19%
§ Uhľohydráty tvoria 7,14% jej hmotnosti.
§ Je pomerne dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, ako aj vitamínu C a E. Prítomné sú v nej všetky minerály a stopové prvky vrátane železa – 0,5mg/100g.
§ Nielenže je bohatá na vitamíny, ale aj na betakarotén, ktorý pomáha pri opaľovaní.
Ako pomáha mrkva zlepšovať zdravotný stav človeka.
§ Napomáha správnemu tráveniu a pravidelnému vyprázdňovaniu – bojovník proti zápche.
§ Chráni pred voľnými radikálmi a tým doslova vypudzuje toxické látky z tela.
§ Eliminuje rast rakovinových buniek – prevencia pred rakovinou.
§ Posilňuje srdcovocievny systém – prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami (infarkt, mozgová príhoda, ischemická choroba srdca)
§ Znižuje vysoký cholesterol v krvi
§ Pomáha pri kožných ochoreniach
§ Zabezpečuje pevnosť kostí a zubov
§ Dodáva pokožke pevnosť – proti starnutiu
Tri látky v zložení mrkvy sú obrovským prínosom pre človeka.
§ Karotenoidy, z nich najvýznamnejší je betakarotén, ten sa premieňa v tele na vitamín A. 100 gramov mrkvy (asi jedna stredne veľká mrkva) poskytne telu dosť betakaroténu na vytvorenie takmer trojnásobku vitamínu A, akú potrebuje dospelý človek. Karotenoidy sú nevyhnutné pre správne fungovanie sietnice, najmä pri nočnom videní alebo pri slabom svetle. Pomáhajú tiež udržiavať v dobrej kondícii kožu a sliznicu.
§ Rastlinná vláknina. Mrkva jej obsahuje asi 3% a väčšina z nej sa vyskytuje vo forme pektínu. Pomáha regulovať pohyb stolice a upokojuje črevnú sliznicu.
§ Éterický olej – pôsobí proti črevným parazitom.
Príprava a použitie mrkvy pri stravovaní.
§ Surová – v šalátoch, celá alebo nastrúhaná a ochutená citrónovou šťavou.
§ Varená – k mrkve sa dobre hodia zemiaky a môže sa k nej pridať aj iná zelenina. Po uvarení je sladšia a zachová si obsah betakaroténu.
§ Šťava – mrkvový džús je občerstvujúci, chutný a výživný nápoj. Dobre sa dá skombinovať s jablkovým alebo citrónovým džúsom.
Zloženie 100g surovej mrkvy
Energetická hodnota 181 kJ = 43 kcal
Proteíny - 1,03g
Uhľohydráty - 7,14g
Vláknina - 3 g
Vitamín A - 2813µg
Vitamíny B - 0,22mg
Niacín - 1,11mg
Vitamín C - 9,30mg
Vitamín E - 0,460mg
Vápnik - 27mg
Fosfor - 44mg
Horčík - 15mg
kyselina listová - 14µg
draslík - 323mg
zinok - 0,200mg
tuk spolu - 0,190g
nasýtený tuk - 0,030g
sodík - 35mg
cholesterol - - -
Mrkvová diéta.
§ Ide o pomerne prísnu diétu, takže nie je vhodné ju praktizovať dlhšie ako 4 dni.
§ Mrkva obsahuje všetky potrebné vitamíny, ktoré pomáhajú pri chudnutí, pomáha tiež pri celkovej detoxikácii organizmu a má aj veľa ďalších prínosov. Konzumácia mrkvy pozitívne vplyvy na zrak, pomáha prekonávať únavu a stavy ospalosti.
§ Mrkvová diéta sľubuje 3,5 kilogramový úbytok na váhe počas 4 dni. Strava sa skladá takmer výhradne z mrkvy, práve preto nie je žiadúce uvedenú diétu praktizovať dlhodobo.
§ Mrkva sa je buď varená alebo v surovom stave.
Jedálny lístok mrkvovej diéty.
Počas celého trvania diéty vás zasýti výlučne rôzne upravená mrkva.
Raňajky: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát.
Obed: šálka čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát + jogurt a celozrnné žemle.
Večera: pohár čerstvej mrkvovej šťavy, strúhanej mrkvy a mrkvový šalát.
V posledný diétny deň si môžete dopriať porciu zemiakov a krajec chleba. Nesmiete zabúdať ani na dostatočný príjem tekutín (voda alebo mrkvová šťava) počas každého dňa, aby nedošlo k dehydratácii a narušeniu bilancie telesných tekutín.
Výhody mrkvovej diéty
Nesporným pozitívom chudnutia prostredníctvom výlučnej konzumácie mrkvy je pomerne rýchla strata telesnej hmotnosti a dostatočný prísun vitamínov.
Nevýhody mrkvovej diéty
Nie veľmi príjemným faktom je práve to, že obmedzíte príjem potravín len na jeden druh – mrkvu. Môže, ale nemusí to spôsobiť prípadné žalúdočné ťažkosti, veľký pocit hladu. Nebezpečenstvom je jojo efekt.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! K tomu Vám ponúkame niekoľko receptov.(kliknite)
Keď chcete schudnúť kliknite a vyplňte nasledovný formulár
Keď chcete schudnúť vyplňte tento FORMULÁR NA CHUDNUTIE(kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)
Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach www.schudnut-ako.webnode.sk a www.chudnutie.biznisweb.skChcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)