CHUDNUTIE Ako schudnúť Ako sa zbaviť ovísajúceho TUČNÉHO BRUCHA.

23.10.2011 05:09

Oblasť bokov, brucha a zadku patrí medzi najrizikovejšie oblasti ukladania prebytočných tukových buniek. Chudnutie brucha je najčastejším cieľom, tak žien aj mužov, ktorí túžia po zlepšení svojej postavy. Len selektívne odbúravanie tuku, ako napríklad chudnutie brucha, je veľmi lákavou snahou na zmenu neforemnej postavy, je to však v podstate nemožné. Odbúravanie podkožných zásob tuku dosiahneme len energetickým deficitom, t.j. vyšším energetickým výdajom ako príjmom, a to súčasne na všetkých telesných partiách, bez účelovej možnosti výberu partií, na ktorých sa tukové zásoby odbúrajú samostatne. Chudnutie brucha teda možete dosiahnuť len v rámci celkového chudnutia.

Aj pocit nafúknutého brucha je nielenže nepríjemný, ale brucho pôsobí neesteticky. Aby ste ho mali ploché si síce vyžaduje mnoho odriekania a cvičenia, no už len čiastočná detoxikácia – očista čriev sa Vám postará o to, aby bolo krajšie. Ako to dosiahnuť?

Obmedzte sladkosti
Zbavíte sa tak problému s nepravidelným vyprázdňovaním a nadúvaním. Keď dostanete chuť na sladké, zabudnite na dojedanie sladkých koláčov a radšej si doprajte dostatok ovocia a zeleniny s vlákninou, ideálne v dopoludňajších hodinách. Ideálne sú citrusy plné vitamínu C.

Obmedzte chlieb
Aj nadmerná konzumácia chleba môže stáť za nadúvaním. Ak ho však obmedzíte a nahradíte celozrnným pečivom, onedlho zbadáte prvé pozitívne výsledky. Chlieb konzumujte v malom množstve radšej častejšie, ako niekoľko krajcov naraz.

Nafukovanie neriešte len sódou
Nafúknuté brucho odľahčíte aj vhodným pitným režimom. Dajte stop bublinkovým, sladeným nápojom a radšej pite dostatok čistej vody. Proti nadúvaniu zaberá napríklad feniklový, zázvorový a mätový čaj. Bylinné čaje ako medovka a materina dúška vás upokoja, sú preto vhodné na večer.

Bez cvičenia získate pekný pás len ťažko
Bohužiaľ cvičenie je pre krásne brucho nevyhnutné. Účinné sú najmä aerobné aktivity ako beh, bicyklovanie, aerobik, tanec a samozrejme na vyrysovanie svalov sú najlepšie sklápačky a brušáky. Na šikmé svaly výborne zaberá nasledovný cvik: Ľahnite si na podložku a pokrčte nohy. Ľavú nohu preložte cez pravé koleno a ľavou časťou tela sa dvíhajte k pravej nohe. Opakujte dvadsaťkrát a vymeňte nohy. Znova si dajte dvadsať cvikov a potom zopakujte ešte jednu sériu.

Na ceste k štíhlej línii a zmenšeniu brucha je vynikajúcim pomocníkom vláknina! Neobsahuje žiadne kalórie a dokonale vás zasýti.

Vláknina viaže na seba vodu, čím v žalúdku zväčší svoj objem a do mozgu vyšle signál, že sme nasýtení. Zjednodušene povedané, vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu. Do zažívacieho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky. Významne sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu. Vláknina má v potrave viacero funkcií. Predovšetkým vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v potrave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie. Jej užívanie v dostatočnom množstve je správnou cestou aj na zmenšenie Vášho oblého brucha..

Na ovplyvnenie toho či naše brucho spolu s celým telom chudne alebo priberá nám dobre poslúžia dva postupy - na jednej strane je to vhodná strava – výživa organizmu, teda regulovaný energetický príjem a na strane druhej požadovaná pohybová aktivita, teda energetický výdaj.

Pohybová aktivita je dôležitý postup, ktorý by ste mali  použiť na dosiahnutie cieľa - schudnutie brucha. Avšak aj tu je treba postupovať opatrne a pohybovú aktivitu vykonávať v primeranom rozsahu a intenzite, tak aby nedochádzalo k preťažovaniu organizmu. Pre radu akú pohybovú aktivitu, kde, kedy a ako ju vykonávať je opäť najlepšie obrátiť sa na odborníka. Aj tu si opäť môžete vybrať od jednoduchej rady,  až po pravidelné rady, ktorých konečných cieľom je osvojiť si  vykonávanie pravidelných pohybových aktivít ako súčasti vášho denného režimu, osvojiť si takúto zmenu životného štýlu. Kombinácia oboch vyššie uvedených spôsobov ovplyvňovania výsledku snahy o chudnutie brucha a skúseností odborníkov vám dávajú veľkú šancu na úspech.

Keď ste sa rozhodli schudnúť, musíte si uvedomiť, že tuk nie je to, čo spôsobuje nadváhu - za všetko môžu kalórie. Náš organizmus potrebuje určité druhy "správnych tukov", ktoré sú dôležité pre funkciu každej bunky v tele.
V zásade musíte rozlišovať nasýtený a nenasýtený tuk. Nasýtený (živočíšneho pôvodu) je pri izbovej teplote v tuhej forme, telo ho ľahko ukladá a tým podporuje upchávanie ciev, vysoký krvný tlak a podporuje činnosť nebezpečných voľných radikálov. Tento tuk nie je pre telo nevyhnutný a mali by sme ho používať minimálne. Naopak nenasýtený tuk organizmus využíva na udržanie vnútornej teploty, rovnováhy hormónov a na zachovanie jemnej a pružnej pokožky. Pre správnu funkciu tela je nevyhnutný.

Pri znižovaní svoje váhy a a tvarovaní brucha musíte obmedziť spotrebu nasýtených tukov a naopak zvýšiť konzumáciu kvalitných nenasýtených tukov.

Tuky sú energeticky najbohatšie látky v prípade, že do úvahy berieme obsah energie na hmotnostnú jednotku. Pri rovnakej spotrebe kyslíka však uvoľňujú menšie množstvo energie, takže sú hlavným dodávateľom energie predovšetkým u dlhotrvajúcich výkonov na nižšej úrovni spotreby kyslíka. Majú schopnosť prebudovať sa na sacharidy rovnako ako sacharidy sa môžu prebudovať na tuky a rýchlo sa ukladať ako zásobný energetický zdroj. Veľké zásoby sa tvoria predovšetkým v podkoží, kde slúžia zároveň ako izolačný činiteľ pri termoregulačných pochodoch človeka. Mimoriadne dôležitý je prívod nenasýtených mastných kyselín, tzv. esenciálnych, ktoré sú pre organizmus životne dôležité. Musia byť prítomné v každej potrave aj keď stačí pomerne malé množstvo. Organizmus si ich nevie vytvoriť.

Pravidelný príjem tukov je potrebný. Nielen pre zdravie, či rast svalov, ale dokonca aj pre chudnutie. Je dobré dodržať príjem 15 až 30% celkovej energie práve z tuku. V prípade, že sa snažíte regulovať denný príjem energie na 10 000 kJ, strava  by mala pozostávať zhruba z 80 gramov bielkovín (14%), 330 gramov sacharidov (56%) a 80 gramov tuku (30%). Množstvo 80 gramov tuku za deň sa dá zjesť pomerne ľahko – stačí zjesť normálnu porciu vyprážaného syru s hranolkami a porciou majonézy. (Energia takej porcie je skoro 5000 kJ...) Žiaľ, práve takémuto tuku sa musíte vyhnúť! Je to tuk nekvalitný, prepálený a z veľkej časti živočíšny.

Živočíšny tuk by mal tvoriť len 10% z celkového príjmu tuku. Teda v dennej dávke tuku by ste mali prijať len niekoľko málo gramov tuku zo syra, mäsa, slaniny, údenín. Prednostne by ste mali prijímať tuk rastlinný a ešte aj to podľa možnosti taký, ktorý má čo najlepší obsah nenasýtených mastných kyselín. Vhodným príkladom je panenský olivový olej (lisovaný za studena). Podľa možnosti by ste ho aj za studena mali užívať – presnejšie – nemali by ste ho pred konzumáciou príliš tepelne namáhať. Najlepšie nakvapkať ho na šalát, či iné jedlo.

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus, zapojte sa do našich programov (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY