CHUDNUTIE Ako schudnúť Ako oklamať HLAD a zrýchliť chudnutie.

22.10.2011 04:06

Chudnete už niekoľko dní a neustále ste hladní ako vlk? Nehladujte, neobmedzujte sa v jedle, ale ani sa neprejedajte. Päť až šesťkrát denne si doprajte optimálne porcie s vyváženým pomerom živín. Vďaka pocitu sýtosti potom nemáte chuť maškrtiť a keďže váš jedálniček je dostatočne pestrý, netrápia vás ani problémy s trávením.

Možno to poznáte, niekedy ste taký nenásytný, že by ste len jedol a jedol. Ak však túžite po primeranej postave a nechcete podľahnúť lákavej chuti mnohých dobrôt, máme pre vás niekoľko tipov, ako oklamaž hlad a pritom nebyť hladným.

Ako môžete oklamať hlad a zároveň sa neprejedať :

  • Žalúdok dokonale oklamete napríklad pektínom. Je to prírodná látka, ktorá je rozpustná vo vode a v žalúdku tak zväčšuje svoj objem. Obsahujú ju predovšetkým jablká a mrkva. Dôležité je pri tom piť dostatok nízkokalorických nápojov.
  • Čaj je známy ako jeden z najlepších tlmičov chuti. Šálka teplého čaju 15 minút pred jedlom zaplní žalúdok a stlmí aktuálny pocit hladu. Podobne môže pôsobiť aj voda, ochutená citrónovou šťavou.
  • Vieme si predstaviť, že ostro korenené a pikantné jedlá nie sú pochúťkou pre všetkých, ale pravdou je, že kto obľubuje napríklad čili papričky, rýchlejšie sa nasýti, lebo pri takomto jedle sa otupia receptory chuti. Pocit hladu tak príde s časovým oneskorením.
  • Aj obyčajné žuvačky bez cukru dokážu aspoň krátkodobo potlačiť chuť do jedla. Žuvanie zároveň zlepšuje náladu a odbúrava stres a napätie.
  • Úžasným bojovníkom s pocitom hladu je paradajková šťava, ktorá nemá takmer žiaden tuk a iba 17 kcal na 100g.
  • Poznáte žeruchu? Jej malé lístočky obsahujú veľa stopového prvku chrómu, o ktorom je známe, že reguluje pocit nasýtenia. Žeruchu si môžete primiešať do šalátu či na krajec tenkého chlebíka.
  • Zelená zelenina (listové šaláty, brokolica, kapusta,...) je špecifická tým, že má málo kalórií, má veľký objem a je bohatá na vlákninu, ktorá vyvoláva pocit plného žalúdka. Pri trávení surovej zeleniny organizmus spotrebuje veľa času a energie, takže sa zbavíte aj niekoľkých prebytočných kalórií.
  • Cukor, ak už ho musíte prijať, nenahradzujte umelými sladidlami, viaceré výskumy potvrdili, že chemické sladidlá stimulujú apetít.
  • Pomalé jedenie nie je výmysel. Ak doprajete žalúdku dosť času a jedlo do neho nenahádžete, prekvapí vás svojou pohodlnosťou. Trvá mu asi 20 minút, kým oznámi vášmu mozgu, že ste sa práve najedli. Čím teda pomalšie žujete a jete, tým lepšie.

Akým jedlom dokážete zrýchliť spaľovanie tuku?

Citrusy. Hovoríme o výnimočnom spaľovači tukov. Okrem toho, že sú bohaté na vitamíny, plnia aj iné dôležité funkcie a pomáhajú nášmu metabolizmu. Mandarínky, grepy, pomaranče, všetky tieto fantastické plody sú pre našu postavu a trávenie záchranou, kde už niet pomoci. Podporujú odolnosť organizmu. Práve pomaranče znižujú v tele zlý cholesterol v krvi. Ich horká chuť podporuje tvorbu žlče a tá priaznivo ovplyvňuje trávenie tukov. Pri citrusoch hovoríme o rôznych ovocných kyselinách a enzýmoch, ktoré dokážu rozprúdiť látkovú premenu a zrýchliť spaľovanie tukov. Čo sa stane s naším tukom? Ako píšeme, jednoducho sa spáli, zmizne, odíde, odparí sa.

Mnohé citrusové plody, napr. aj grep obsahujú látky, ktoré pôsobia na organizmus ako detoxikant. V prípade, že sa z tela odplavia toxické látky, lymfatický systém môže lepšie pracovať a zbytočne sa nám odpad nehromadí pod kožou.

Aj vďaka grepu nevzniká u žien celulitída. Ak zjete pol hodiny pred jedlom polovicu grepu, nebudete mať potrebu prepchávať sa. Horké látky v grepe brzdia chuť na jedlo.

Dávate si do čaju citrón? Ani netušíte, ako veľmi svojmu tráveniu a spaľovaniu tukov pomáhate. Citróny v sebe obsahujú látky, ktoré dokonca naštartujú v našom tele hormóny, čo spaľujú tuky! Citróny zmierňujú tráviace ťažkosti, zlepšujú trávenie a stimulujú cirkuláciu krvi v ľudskom tele.

Nie je každé ovocie je prichudnutí optimálne
Sú sladké a sladšie druhy, preto ak si strážite líniu, vyberajte si, po ktorom siahnuť skôr.

Sladšie druhy (na nich šetrite)

  • Banány
  • Hrušky
  • Višne
  • Mango
  • Hrozno

Menej sladké (doprajte si ich častejšie)

  • Citrusy
  • Jablká
  • Kiwi
  • Slivky
  • Marhule
  • Maliny
  • Čučoriedky

Počúvať, čo si telo pýta, zďaleka nie je také ľahké, ako sa zdá. Ak máte neustále nutkanie zaháňať hlad, odhaľte jeho príčinu. Možno je to tým, že...

  • jete priveľa sacharidovVysoká konzumácia jednoduchých cukrov a jedlá s vysokým glykemickým indexom vás vyhladujú skôr. Ako to zmeniť? Dbajte na to, aby ste denne aspoň približne dodržali ideálny pomer cukrov, tukov a bielkovín 40:30:30. Ak potrebujete doplniť energiu, preferujte v strave zložené sacharidy. Po jedlách bohatých na bielkoviny zostanete dlhšie nasýtení.
  • nepijete, ale  len popíjate.  Keď vás prepadne hlad, najskôr vypite pohár pramenistej vody, aby ste mali istotu, že to nebol len prezlečený smäd. Dôkladný pitný režim je pri kontrolovaní pocitu sýtosti kľúčový. Pozor, popíjanie alkoholu má na telo úplne opačný účinok! Pár pohárikov vás zásobí prázdnymi kalóriami a zvyšuje u Vás chuť k jedlu. Ako naschvál, po dobrom pive má sotvakto chuť na šalát či jablko. Lepšie padnú zemiakové lupienky či oriešky.
  • dodávate jazyku priveľa chutí.  Vedeli ste o tom, že priveľa chutí zvyšuje chuť? Je to naozaj tak. Ak ste zvyknutí na kúpené dressingy, ťažké omáčky a najrôznejšie priemyselne spracované pochutiny, chuťové bunky sa na nich rýchlo stanú závislými. Namiesto prechucovaných instantných jedál si preto čo možno najčastejšie doprajte domácu stravu, ochutenú bylinkami a koreninami.
  • kupujete hlavne výrobky bez cukru a bez tuku. Light potraviny zabezpečujú u vás ilúziu bezpečia, keď nechcete zbytočne pribrať a myslíte si, že skonzumujete minimum kalórií. Ale mozog nadlho neoklamete. Netučné a nízkokalorické potraviny majú spravidla nízku sýtivosť, takže už pol hodinu po takomto olovrante sa budete cítiť, ako by ste ani žiaden olovrant nezjedli. Light výrobky môžu byť zdravšou alternatívou, ale nemali by sa stať základnou zložkou vášho jedálneho lístka.
  • nejete dosť vlákniny. Ak si denne doprajete čerstvé ovocie, zeleninu a celozrnné pečivo v dostatočnom množstve, telo svojich 30 gramov vlákniny bez problémov dostane. Keď však na túto zložku v strave zabúdate, kúpte si aspoň vlákninu ako potravinový doplnok. Jednou z jej mnohých prospešných funkcií v tele je aj regulácia hladu. V žalúdku zvňčšuje objem, chráni črevá pred toxínmi a pomáha pri trávení.

Keď chcete schudnúť natrvalo a bez hladu, detoxikovať a zlepšiť stav svojho organizmu a metabolizmus, zapojte sa do našich programov (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY