Celulitída

11.12.2009 05:00

 

Pomarančová koža trápi cez 90 % žien. Zvýšené riziko je počas tehotenstva, ale postihuje aj dievčatá v puberte a ženy v prechode. Celulitída je bežný proces, hlavne u žien, kedy sa zásoby „uväznených“ tukov obtiažne uvoľňujú z podkožia, tým sa rozvíjajú a napodobňujú obezitu. Veľmi často sa zjednodušene radí medzi civilizačné choroby. No nie je to také jednoznačné, hoci je preukázané, že sa vyskytuje častejšie v krajinách s vysokou životnou úrovňou, v ktorých prevláda vyšší príjem energie ako je výdaj.

  V postihnutých miestach sa tukové bunky spájajú do hrubých hroznovitých strapcov, stláčajú cievy a tlačia aj na horné vrstvy kože. Zhoršené prekrvenie bráni na jednej strane zásobovaniu buniek dôležitými výživnými látkami, na druhej strane sa spomaľuje vylučovanie odpadových látok lymfatickými cestami. V tukových bunkách sa tieto splodiny metabolizmu zadržiavajú, čo má za následok zväčšovanie ich objemu, a to sa napokon prejaví na povrchu kože. Výsledkom sú neestetické preliačeniny a kopčeky pripomínajúce kôru pomaranča.


Pomarančová koža je spôsobená z veľkej časti vodou, ale významnú úlohu pri nej zohráva tuk a odpadové látky, ktoré sa usadzujú v medzerách medzi vláknami väziva. Usadzovanie spôsobuje nedostatočná funkcia lymfatických ciev a zlé prekrvenie, čo je následkom zlého životného štýlu.


Celulitída alebo obezita?


Obezita je spôsobená zvýšením počtu a zväčšením objemu  tukových buniek v ktorejkoľvek oblasti kože. Postihuje komplexne celé telo mužov aj žien. Veľkosť nadváhy závisí na množstve a kvalite stravy, je ovplyvniteľná diétou a zvýšením pohybu.

Celulitída sa obmedzuje na určité časti tela, ako sú stehná,  zadok, brucho a boky. Povrchovo pod kožou spôsobuje dystrofiu, degeneráciu a zjazvenie postihnutého tkaniva. Hrbolky kože nie sú tvorené zbytočnými zásobami tuku, ale sú výsledkom zmien podkožného tukového väziva, v ktorom je zadržiavaná voda. Je to progresívny, rozvíjajúci sa proces, ktorý postihuje aj štíhle osoby, prevažne ženy, u obéznych je výraznejšia. Je neovplyvniteľná redukčnou diétou.


Faktory podporujúce vznik celulitídy

Celulitída je problém životného štýlu a jej riešenie spočíva v zmene stravy a každodenných návykov. Výskum preukázal súvislosť medzi znečistením organizmu a vznikom celulitídy.

Na vzniku tohto problému sa väčšinou podieľa hormonálna nerovnováha, často spôsobená antikoncepciou alebo substitučnou hormonálnou terapiou, tesná bielizeň, ktorá bráni prúdeniu krvi, nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie, stres, alkohol, tabak, kofeín, pochutiny ako majonéza, šalátové dresingy, kečup. Nesprávne stravovanie vedie k nahromadeniu toxínov a nestrávených metabolitov. Nevhodná je strava bohatá na nasýtené tuky, ako sú vyprážané jedlá, používanie prepáleného oleja, strava bohatá na živočíšne tuky, skryté tuky (údeniny, zmrzlina, čokoláda, keksy, tyčinky, zemiakové lupienky, biele pečivo, jedlá rýchleho občerstvenia) a nedostatok vitamínov a minerálov.


Ako ju poraziť

K liečbe treba pristupovať komplexne a vytrvalo. Liečba spočíva hlavne v radikálnom znížení množstva skonzumovaného tuku, vo vylúčení cukru, v znížení prísunu a obmedzení toxínov a v rozprúdení lymfy v lymfatických cievach a kožných krvných vlásočniciach.

Dôležitý je dostatočný príjem tekutín 2,5 – 3 litre denne. Ak nie ste zvyknutí dostatočne piť, zvyšujte množstvo vypitej vody postupne, aby ste nezaťažili obličky. Okrem čistej vody sú vhodné ovocné šťavy a detoxikačné čaje. Dôležitá je tiež pravidelnosť v jedení a zdravá, vyvážená strava. Telo netreba trápiť nezmyselnými dlhodobými hladovkami, pretože organizmus si začne „šetriť na horšie časy“ a všetky rezervy si odkladá do tukových zásob.


Obmedzte spotrebu všetkých živočíšnych tukov (maslo, masť) a orientujte sa na striedmu konzumáciu rastlinných olejov lisovaných za studena. Znížte spotrebu mäsa, najlepšie je úplne vynechať červené mäso a striedmo jesť biele mäso - ryby a hydinu. Červené mäso nahraďte sójovým. Keďže podkožný tuk vzniká aj z cukru a sladkostí, prestaňte používať biely cukor a slaďte medom. Namiesto bielej múky používajte celozrnnú. Naučte sa správne kombinovať potraviny, pretože neprávne kombinácie vedú k celulitíde a obezite. Denne by ste mali zjesť 500 g surovej zeleniny a surového ovocia, ale nemiešajte ich spolu. Celulitídu zhoršuje nadbytok kuchynskej soli, ktorá vedie k zadržiavaniu vody, nedostatok vitamínu C, esenciálnych mastných kyselín a bioflavonoidov.

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY