Ste fajčiar a chcete schudnúť i prestať fajčiť ?

11.02.2010 07:51

Fajčenie,  nadváha a zhoršený fyzický stav sú často prepojené. Fajčenie je niečo medzi zlozvykom a závislosťou a podobné je to aj pri nadváhe a jedení. Nejesť dobroty je pre obézneho rovnako ťažké, ako pre fajčiara nezapáliť si. Čo v prípade, že človek s nadváhou  je aj fajčiar? Potom je skoro isté, že ak prestanete fajčiť, veľmi priberiete. Samozrejme ak si nedáte pozor. Jedným z účinkov nikotínu je aj veľmi mierne zníženie chuti na jedenie. Fajčenie totiž spomaľuje trávenie. Potrava je v žalúdku dlhšie, preto pocit sýtosti.

V prípade, že tuhý fajčiar prestane fajčiť, stanú sa spravidla tri veci, ktoré spôsobujú nárast váhy :

1. Energetický výdaj organizmu bez cigariet poklesne asi o 5 až 10%.
2. Zvýši sa pocit hladu, zlepší trávenie.
3. Človek je nervózny, chcel by fajčiť a tak prvé čo urobí je, že sa rozhodne zajesť nervozitu.

Zvyčajne siahnete po vysokokalorickej potravine len aby bol niečím zamestnaný.

Fajčenie zrýchľuje metabolizmus

Fajčenie má okrem iného za následok aj zrýchlený metabolizmus. Fajčiar "spáli" denne okolo 200 kcal viac, než keby nefajčil. To je jedno menšie jedlo. Potom, čo prestanete fajčiť, metabolizmus sa vám zmení a mali by ste menej jesť. Inak priberiete.

Chcete prestať fajčenie a nepribrať? Musíte zmeniť veľa vašich návykov a hlavne vaše jedenie. 

V prvom rade treba minimalizovať Vašu závislosť na cigaretách. Ak po ich vysadení cítite veľmi veľkú nervozitu, alebo máte iné ťažkosti z nefajčenia (klopkanie prstami po stole tesne vedľa cukríkov, orieškov, ...), kúpte si primerane silnú nikotínovú náplasť, alebo inú formu nikotínu. Substitúcia nikotínu významne zmierni abstinenčné príznaky. Ak nebudete nervózne pobiehať "dal by som si niečo, lebo si nemôžem zapáliť" máte šancu nepribrať.

Nájdite si niečo iné, čo vás rovnako stimuluje, zabaví a zabije čas. Choďte na prechádzky, do kina, na návštevy ku nefajčiarom, cvičte, dajte si dlhý kúpeľ vo vani. (Vyhýbajte sa spoločnosti fajčiarov.) Jednoducho robte to, načo ste mali vždy chuť, ale nemali ste čas. V takomto prípade to berte ako liečbu stanovenú lekárom a vychutnávajte si život.

V jedle dávajte pozor. Mali by ste organizmu dopriať čo najzdravšiu stravu podobnú, ako odporúčame pri chudnutí. Ale toľko, aby ste boli stále príjemne najedení. Ak chcete mať istotu, vážte si potraviny, aspoň pár dní. Budete mať jasno, ako na tom ste. Sami seba vážte raz týždenne, či sa hmotnosť nešplhá nahor. Ak áno, okamžite uberte z jedla denne asi 200 kalórií.


Niečo o dôsledkoch fajčenia. Tabakový dym, obsahuje veľké množstvo jedov, ktoré môžu poškodiť srdce a cievy. Nikotín predstavuje návykový jed, zrýchľujúci srdcový pulz a spôsobujúci dočasné zvýšenie krvného tlaku. Zvyšuje súčasne aj riziko, tvorby krvných zrazenín.. Pri spaľovaní tabaku vzniká kysličník uhličitý – jedovatý plyn, ktorého vdychovanie výrazne znižuje množstvo kyslíka, ktoré je krv schopná dodávať do srdca a do celého tela. Pokiaľ teda človek fajčí, musí sa jeho srdce ďaleko viac namáhať a zároveň sa pritom menej okysličuje.

Fajčenie podstatne zvyšuje riziko výskytu srdcových chorôb, rakoviny pľúc a mnohých ďalších chorôb, ktoré síce nemusia byť vždy smrteľné, ale môžu vážne ovplyvniť kvalitu života. Kto fajčí, ten riskuje, že zomrie ešte pred dosiahnutím dôchodkového veku.
U žien sú riziká rovnaké ako u mužov, pričom výskyt chorôb spojených s fajčením neustále stúpa. Riziko srdcových chorôb sa dramaticky zvyšuje u žien nad 35 rokov, ktoré fajčia a používajú orálnu antikoncepciu. Našťastie si ľudia dnes už uvedomujú zdravotné riziká spojené s fajčením a stále viac ľudí bez rozdielu pohlavia prestáva fajčiť. Prečo by ste sa k nim nemohli pripojiť aj vy?

Ľudia prestávajú fajčiť z najrôznejších dôvodov – nepríjemný zápach, vysoká cena, neustále sa zvyšujúci tlak zo strany nefajčiarov, zlý zdravotný stav – ale azda najviac zrejme preto, lebo si uvedomujú, že fajčenie je jedným z najväčších zdravotných rizík, akému bolo ľudstvo vo svojej histórií vystavené.


Muži stredného veku, ktorí fajčia, sú podstatne náchylnejší k angíne pectoris, spojenej s prudkými bolesťami v oblasti hrudníka. Každý tretí štyridsiatnik, ktorý fajčí viac ako 20 cigariet denne, zomiera na srdcový záchvat ešte pred dosiahnutím dôchodkového veku. Fajčenie všeobecne zdvojnásobuje riziko úmrtia na choroby srdca.
Ak k tomu všetkému pridáme aj riziko rakoviny, dráždivý kašeľ, zápal priedušiek, choroby spôsobené nedostatočným krvným obehom, bolesti a škriabanie v krku a žalúdočné vredy, je celkom pochopiteľné, že ten, kto chce mať zdravé srdce, tabaku povie NIE.

Hlavné riziká ktorým sú vystavení pasívni fajčiari.
Horiaca cigareta je zdrojom dvoch druhov dymu. Podstatná časť dymu, ktorý fajčiar vdychuje, je filtrovaná cigaretovým filtrom. Ale určitá časť dymu, vychádzajúceho z konca horiacej cigarety, uniká priamo do vzduchu. Pretože tento dym nie je filtrovaný, a teda obsahuje vyššie koncentrácie škodlivín než dym, ktorý vdychuje fajčiar, predstavuje potencionálne nebezpečie aj pre nefajčiarov, predovšetkým ak je jeho pôsobeniu človek vystavený dlhšiu dobu.
Deti, ktoré ich rodičia fajčiari vystavujú pôsobeniu cigaretového dymu, sú ďaleko náchylnejšie na choroby horných ciest dýchacích, zápal pľúc, rakovinu pľúc a bronchitídu. Deti fajčiarov sú tiež náchylné na to, aby aj ony začali fajčiť.

Ako prestať fajčiť:
- Nefajčiarsky deň – vyberte si deň. Kedy nebudete fajčiť vôbec, a vydržte to.
- Oznámte každému, že prestávate fajčiť – ostatní podporia vaše úsilie a povzbudia vás, predovšetkým ak prídu k vám a vy si budete chcieť zapáliť cigaretu.
- K nefajčiarskemu dňu postupne pridávajte ďalšie a v tomto predsavzatí vytrvajte.
- Vytipujte si okamihy, kedy zvyčajne najviac túžite po cigarete, a v tejto kritickej dobe majte vždy niečo naporúdzi, čo vás zamestná – ceruzku, s ktorou sa môžete pohrávať, šitie a podobne.
- Peniaze do prasiatka – vyrátajte si, koľko ušetríte, ak nebudete fajčiť a naplánujte si, ako ušetrené peniaze utratíte.

- Myslite pozitívne – hovorte si, že ste nefajčiar a nie že ste bývalý fajčiar. Ak vám niekto ponúkne cigaretu, zo zásady povedzte nie.
- Ak máte chuť zapáliť si, uvedomte si, ako dlho už úspešne nefajčíte a predovšetkým aké ťažké to bolo prestať s fajčením.
- Nie každému sa to podarí hneď na prvý raz. Fajčenie je silná závislosť, ale nevzdávajte sa.
- Zistite si, aké ďalšie možnosti sa ponúkajú. Spýtajte sa svojho lekára na najrôznejšie techniky odvykania, ako sú nikotínové žuvačky, spolky ľudí, ktorí sa chcú odnaučiť fajčiť, hypnóza, akupunktúra, výchovná terapia vedúca k odporu k fajčeniu, relaxačné hodiny a podobne.

Výhody života bez dymu:
Ak prestanete fajčiť, riziko, že ochoriete, sa podstatne zníži. Avšak preto, že nikotín je návykový, prestať fajčiť nie je ľahké a možno očakávať výskyt abstinenčných príznakov, akými sú podráždenie a nepokoj. Tie však po niekoľkých týždňoch ustúpia. Pravda, výhody za to skutočne stoja.
Pokiaľ skutočne prestanete, nielenže sa budete cítiť oveľa lepšie, ale po roku sa výrazne zníži aj riziko, že ochoriete na ischemickú chorobu srdca. Ak vydržíte nefajčiť, riziko sa bude naďalej znižovať a nakoniec bude takmer rovnaké ako u ľudí, ktorí nikdy nefajčili.
Prestať fajčiť však neznamená iba mať zdravé srdce a pľúca. Ľudí, ktorí prestali fajčiť, poznáme na prvý pohľad. Sú pyšní na to, čo dokázali a majú byť aj prečo. Aj keď to oceníte až vtedy, keď sa sami zbavíte návyku, verte, že je to nádherný pocit. Spoznáte napríklad, o čo ste sa  doteraz pripravili pri jedle, pretože ono získa skutočnú, doposiaľ nepoznanú paletu chutí a vôní. Budete sa opäť dobre cítiť, zlepšíte si celkovú kondíciu, budete si pripadať svieži a čerství, jednoducho ako „znovuzrodení“. A pokiaľ vo svojom úsilí vytrváte, úžasne to povzbudí aj vaše sebavedomie.

 Fajčenie, chudnutie, stravovanie   Fajčenie má za následok aj zrýchlený metabolizmus. To znamená, že fajčiar "spáli" denne okolo 200 kalórií viac, než keby nefajčil. To je jedno menšie jedlo. Potom, čo prestanete fajčiť, metabolizmus sa vám zmení a mali by ste menej jesť. Inak priberiete.  Fajčenie nie je cesta ku štíhlosti. Aj keď fajčenie dvíha energetický výdaj, je to tá najhoršia cesta k snahe udržať si hmotnosť. Fajčenie značne zaťažuje organizmus. Neraz je problémom aj to, že keď prestáva fajčiť a začína chudnúť len jeden člen rodiny a ostatní sa ďalej napchávajú dobrotami. To všetko chudnúcemu človeku výrazne sťažuje boj s týmito neresťami.

 Ako na to ?  Musíme vyriešiť problém svojich priorít. Pri chudnutí aj pri končení s cigaretami je treba razantne obmedziť jedlo alebo cigarety.  Ak prestanete fajčiť, všetko je celkom jasné. Proste nekupujete cigarety. Večer viete povedať jednoznačne: dnes som vydržal nevyfajčiť ani jednu cigaretu. Nič netreba vážiť a zapisovať si. Hneď viete, ako ste na tom.

Ak ale chudnete, jesť musíte. Dokonca pravidelnejšie! Ak si jedlo nevážite, potom vôbec neviete povedať, či ste prijali viac alebo menej kalórií , ako bolo treba. Tučný človek spravidla vôbec nemá predstavu o tom, čo jedáva a aký to má vplyv na jeho zdravie.

Takže ak mienite chudnúť, musíte si naštudovať zásady stravovania, chudnutia. Dôležite je  raz za týždeň sa vážiť, aby ste videli výsledky. Až potom si môžete povedať, že sa Vám darí chudnúť. Alebo nie, priberám, ale viem prečo a čo mám zmeniť.  Chudnúť je preto podstatne náročnejšie ako prestať fajčiť. Nielen na napínanie nervov na prasknutie, ale aj preto, že sa musíte všeličo naučiť, aby ste mali reálnu šancu na úspech.

  V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE

Viac o stravovaní sa dozviete na  www.dieta-90.meu.zoznam.sk

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY