Rady ako schudnúť - Pálenie záhy spôsobuje aj nadváha.

09.03.2010 05:08

Často Vás trápi záha a neviete prečo? Jednou z príčin býva aj nadváha, takže určite by bolo vhodné, aby ste sa pokúsili schudnúť. Ale len Vaša snaha o chudnutie nie je postačujúca. Musíte zmeniť viacero faktorov, výrazne ovplyvňujúcich Váš životný štýl. Subjektívny príznak pálenia záhy sa vyskytuje pomerne často. Odhaduje sa, že denne ho pocíti asi 10% dospelých. Počas života sa tieto problémy objavia asi u 40% populácie. Približne 15% dospelých užíva lieky voľne predajné v lekárňach, ktoré znižujú kyslosť žalúdočných štiav, ale len malé percento postihnutých pálením záhy ide k lekárovi a nechá sa vyšetriť. Okrem nepríjemných symptómov však neliečené pálenie záhy môže spôsobiť závažné ochorenie, ako napr. žalúdočné či pažerákové vredy.

ČO JE TO PÁLENIE ZÁHY

Ide o pálenie za hrudnou kosťou zasahujúce niekedy až do krku alebo do nadbruška. Pálenie záhy sa najčastejšie objavuje alebo zhoršuje po jedle, najmä po tučnom, korenenom, sladkom, kysnutom, po čokoláde, cibuli, cesnaku, často sa stačí napiť alkoholu (najmä bieleho vína), coly, čaju, džúsu. Pálenie sa však niekedy objavuje bez akejkoľvek súvislosti s jedlom alebo pitím. Prepadá človeka ležiaceho, v noci v spánku alebo v predklone. Niekedy sa ani nepodarí vysledovať, čo problémy vyvoláva alebo zhoršuje.

Pálenie záhy má asi polovica žien v tehotenstve, a preto sa pokladá takmer za fyziologické a vo väčšine prípadov sa nelieči. Po pôrode takmer vždy vymizne.

ČO SPÔSOBUJE NEPRÍJEMNÝ POCIT PÁLENIA?

Pálenie sa objavuje, keď sa žalúdočný obsah dostane do pažeráka. Tento jav sa odborne označuje ako reflux. K refluxu dochádza aj u zdravých jedincov, avšak len na veľmi krátky čas a nie tak často. Ak je pažerák dlhšie a častejšie vystavený pôsobeniu žalúdočného obsahu, hovoríme o patologickom refluxe a o refluxnej chorobe pažeráka.

AKO SPOZNÁME PÁLENIE ZÁHY?

  • vracajú sa vám kyslé alebo horké šťavy do krku
  • máte pocit na zvracanie
  • máte pocit tlaku za hrudnou kosťou
  • máte pocit bolestivého hladu

AKO POZNÁME PREKYSLENIE ŽALÚDKA?

Pálenie záhy predstavuje hlavný príznak spojený s prekyslením žalúdka. Medzi ďalšie príznaky prekysleného žalúdka patria:

  • vracanie žalúdočného obsahu do pažeráka alebo do úst
  • bolesť v oblasti žalúdka
  • pocit plnosti v nadbrušku
  • nadúvanie
  • pocit na zvracanie
  • grganie
  • plynatosť
  • zápaly žalúdočnej sliznice
  • vred žalúdka alebo dvanástnika

AKÉ FAKTORY MAJÚ VPLYV NA VZNIK PÁLENIA ZÁHY?

  • Potraviny s veľkým obsahom tuku (tučné mäsá, vyprážané jedlá, údeniny, majonéza a pod.)
  • Ťažko stráviteľné potraviny (cibuľa, cesnak, čerstvé pečivo)
  • Potraviny podporujúce produkciu žalúdočnej kyseliny (čokoláda, alkohol, korenené a pikantné jedlá, káva, príliš horúce alebo príliš studené jedlá)
  • Fajčenie, Obezita, Stres
  • Práca v predklone, príliš tesný odev
  • Lieky (proti bolesti, zvýšenému krvnému tlaku, srdcovým a cievnym ochoreniam, hormonálna antikoncepcia)

 

AKO SI PORADIŤ S PÁLENÍM ZÁHY?

Mnohým slúži ako prvá pomoc sóda bikarbóna. Je jej časté užívanie nebezpečné? Sóda bikarbóna je zastaraný druh lieku a jeho účinok spočíva v tom, že na krátky čas neutralizuje žalúdočnú kyselinu. V modernej medicíne sa od používania sódy dávno upustilo. Pri pálení záhy síce prinesie krátkodobú úľavu, avšak opakované a nadmerné používanie sódy môže nepriaznivo ovplyvniť vnútorné prostredie organizmu. Dnes už existujú modernejšie antacidá, ktoré sa nevstrebávajú do krvného obehu a ich užívanie je bez rizika. Dajú sa kúpiť v každej lekárni aj bez lekárskeho predpisu.

Voľnopredajné prípravky prinášajú úľavu, ale problém neodstránia. Ako sa ochorenie lieči? Refluxnú chorobu pažeráka vieme úspešne liečiť. Človek by mal dodržiavať diétne a režimové opatrenia, upraviť celkovú životosprávu, znížiť nadváhu a vylúčiť alebo obmedziť provokujúce činitele. Lekár mu naordinuje lieky, ktoré tlmia produkciu žalúdočnej kyseliny alebo upravujú pohyb pažeráka, čím sa zlepší jeho vyprázdňovanie. Najzávažnejšie prípady refluxných zápalov pažeráka sa riešia chirurgicky.

ABY VÁS NEPÁLILA ZÁHA, mali by ste :

  • redukovať telesnú hmotnosť
  • prestať fajčiť
  • vyhýbať sa alkoholickým nápojom a káve
  • stravu deliť na menšie a častejšie porcie
  • znížiť prísun tukov
  • zmeniť zloženie stravy, vyhýbať sa potravinám, ktoré spôsobujú pálenie záhy
  • spávať na lôžku so zvýšením v hlavovej oblasti
  • obmedziť stres, obmedziť užívanie liekov, ktoré môžu spôsobiť tieto príznaky (lieky  proti vysokému krvnému tlaku, lieky proti bolesti, astme, srdcovo-cievnym ochoreniam alebo hormonálna antikoncepcia) - potrebné vždy konzultovať s Vašim lekárom
  • obmedziť prácu v predklone
  • vynechať horúce polievky a jedlá obmedziť potraviny s vysokým obsahom tukov
  • nekonzumovať vyprážané jedlá
  • mäso pred úpravou dôkladne zbaviť tuku
  • vhodná tepelná úprava surovín je dusenie na vode, grilovanie alebo pečenie na rošte
  • na prípravu zahustených pokrmov používajte netučné mliečne výrobky alebo zeleninové pretlaky
  • na prípravu jedál sú vhodné nádoby s povrchovou úpravou - teflon,
  • uprednostniť v jedálnom lístku konzumáciu surovej zeleniny


Okrem úpravy životného štýlu je potrebné uvedomiť si niekoľko skutočností:

  • lieky tlmiace pálenie záhy síce poskytujú rýchlu a  krátkodobú úľavu od príznakov, ale neliečia samotné ochorenie
  • užívanie sódy bikarbóny síce poskytuje okamžitú úľavu, ale v konečnom dôsledku samotné ochorenie ešte zhoršuje a zvyšuje riziko komplikácií ochorenia
  • aj po úspešnom vyliečení pacienta môže dôjsť k znovuobjaveniu príznakov v prípade, že nedodržiava odporúčania, vtedy je nutné opäť zahájiť liečbu
  • pri objavení alarmujúcich príznakov je nevyhnutné ihneď navštíviť lekára (vracanie, krvácanie, strata hmotnosti, problémy s prehĺtaním, náhle zhoršenie príznakov)
  • pacienti s refluxnou chorobou pažeráka nad 50 rokov musia absolvovať endoskopické vyšetrenie hornej časti tráviaceho traktu u gastroenterológa

Nevhodné potraviny pre ľudí trpiacich pálením záhy

potraviny s veľkým obsahom tuku

majonéza, fritované jedlá, tučné mäsá, údeniny, tučné ryby

ťažko stráviteľné potraviny

cibuľa, kapusta, paprika, paradajky, pikantný kečup, vajíčko uvarené natvrdo, čerstvý chlieb, strukoviny, cesnak

potraviny podporujúce produkciu žalúdočnej kyseliny

sladkosti, mentolové a eukalyptové cukríky, žuvačky, slané oriešky, oriešky kešu, pikantné a pálivé jedlá s obsahom korenín a pálivej papriky, alkohol, veľmi korenené jedlá, veľmi horúce a studené jedlá, zrnková káva

potraviny, ktoré do tela privádzajú kyseliny

sýtené nápoje, červené a biele víno

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY