Rady ako chudnúť - Hemoroidy – stravovanie, nadváha, diéta. Chudnutie

10.03.2010 04:55

Hemoroidy – stravovanie, nadváha, diéta.Mnohí z nás si neuvedomujú, že na problém modernej doby – hemoroidy – má značný vplyv nevhodné stravovanie a nadváha. Takže v takomto prípade určite musíte schudnúť. Ich vzniku napomáhajú najmä tieto neduhy : chronická zápcha, opakované hnačky, neustály stres, prekonané viaceré pôrody, časté dvíhanie ťažkých predmetov, sedavé zamestnanie alebo časté dlhé státie na nohách. Šance na to, že dostanete hemoroidy, vzrastajú, ak ste tučný, nejete dosť vlákniny alebo dlho vysedávate na záchode, zahĺbený do románu. Niektoré z týchto charakteristík sa hodia takmer na každého z nás, preto sú hemoroidy také bežné. Hemoroidy   sú  vlastne rozšírené rektálne žily, ktoré sa upchali a zapálili.
Z hľadiska lokalizácie sa hemoroidy delia na vnútorné, vonkajšie a prechodné. Ďalej sa delia na štyri stupne.

I. stupeň
Zahŕňa spravidla malé hemoroidy, ktoré len mierne vyčnievajú nad okolitú sliznicu a spravidla nerobia veľké problémy.  Ak, tak len občas krvácajú. Krvácanie sa objavuje väčšinou po tvrdšej stolici a často sa zastaví samo alebo pomocou protihemoroidnej  životosprávy.

II. stupeň
Tento stupeň tvoria o niečo väčšie hemoroidy, ktoré sa nevracajú späť do steny análneho kanála potom, ako prestanete tlačiť.  Tieto hemoroidy už spôsobujú častejšie bolesti, svrbenie alebo krvácanie.

III. stupeň
Tvoria ho hemoroidy trvale vyčnievajúce do análneho otvoru aj keď už na stolicu netlačíte. Tieto je však možné dostať späť do análneho otvoru zatlačením prstom. Je tu ešte väčšia pravdepodobnosť krvácania.

IV. stupeň
Hemoroidy dosahujú značnú veľkosť, trvale vyčnievajú cez análny otvor a nie je možné ich zatlačiť späť. Pri týchto hemoroidoch často vyčnieva aj časť sliznice konečníka. V okolí konečníka  sa vytvorí veľmi zraniteľné miesto, z ktorého často krvácate. Pri akútnom zhoršení môžete trpieť  veľkými bolesťami.

Komplikácie sú pomerne časté najmä v III. a v IV. stupni. Najčastejšie ide o trhliny  slizničného krytu. Dochádza k častému krvácaniu, svrbeniu a veľkým bolestiam v konečníku. Takýto stav môže človeka až vyradiť z pracovného procesu. Často si nemôže ani sadnúť, cíti trhavé bolesti v konečníku, ktoré sa pri stolici stupňujú.

Existuje viac spôsobov liečby hemoroidov – operácia (bolestivý, krvavý zákrok, ku ktorému by sa malo prikročiť len ako k poslednému riešeniu), zmrazenie, časté kúpele vo vani a aplikácia rôznych anestetických krémov, mastí a čapíkov. Najlepší spôsob prevencie je jesť dostatok vlákniny a piť veľa vody. Tým sa znižuje tlak pri stolici, čo je jednou z hlavných príčin ich vzniku.
Zvýšte príjem vlákniny  konzumáciou aspoň na 30g vlákniny denne, čo je oveľa  viac ako ľudia jedia. Nezabúdajte však zvyšovať príjem vlákniny postupne, počas dvoj-trojtýždňového obdobia a vždy pite veľa vody  či tekutín – minimálne dva litre denne pomáhajú proti zahusteniu stolice, čo sa niekedy stáva, keď sa odrazu konzumuje veľa vlákniny.  Vynechajte silne korenené jedlá, silný čaj, čiernu kávu, cigarety, alkohol.  Vhodná je rekreačná chôdza , turistika, nevhodné športy sú cyklistika a sedadlové vozidlá (motocykel). Diéta s vysokým obsahom vlákniny by mala pozostávať zo 1 až 1 pohára pšeničných otrúb alebo iných hrubozrnných cereálií každý deň. 

 Niečo o vláknine

 Tak teda čo je vláknina? Jednoducho povedané sú to cukry. Sú však zložité a telo si pri trávení s nimi nedokáže poradiť. Keďže ich organizmus nevie stráviť a telo opúšťajú bez zmeny, majú nulovú energetickú hodnotu. Zjednodušene povedané, vláknina je nestráviteľná súčasť rastlinnej potravy, ktorá je nosičom živín a odnášačom odpadu. Do zažívacieho traktu vstupuje vláknina plná živín, prechodom zažívacím traktom sa pôsobením enzýmov postupne z vlákniny živiny uvoľňujú, a na vyprázdnené miesto sa viažu odpadové látky. Významne sa podieľa na vytváraní správnych podmienok pre dobrú činnosť organizmu. Vláknina má v potrave viacero funkcií. Predovšetkým vykonáva očistu organizmu, je nositeľom živín v potrave, spomaľuje ich prechod z tráviaceho traktu do krvi, priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy, peristaltiku čriev a samotné vyprázdňovanie. Kladné vlastnosti vlákniny sú známe už dlho.

Význam vlákniny pri redukcii a dlhodobom udržaní telesnej hmotnosti je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.
Vláknina má schopnosť zväčšovať svoj objem a má výbornú viskozitu. Pomáha regulovať pocit sýtosti a po príjme potravy s obsahom vlákniny pocit nasýtenia pretrváva dlhšie (glukóza sa uvoľňuje do obehu postupne). Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a mechanicky bráni prístupu enzýmov k živinám. V tenkom čreve sa spomaľuje vstrebávanie živín a bezprostredne po jedle sa znižuje hladina krvného cukru a reaktívny vzostup inzulínu. Zvýšením pocitu sýtosti sa predchádza aktívnemu prejedaniu.
Okrem toho, že vláknina priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cukrov a tukov, znižuje aj vstrebávanie tukov a cholesterolu, pozitívne ovplyvňuje hladinu krvného cholesterolu a znižuje kyslosť (pH).
Vlákninu nájdeme iba v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napr.: nelúpaná ryža, celozrnné pekárenské výrobky, müsli, strukoviny, ľanové semeno, pšeničné klíčky, zemiaky, huby a iné.
Ovocie a zelenina obsahujú hlavne rozpustnú vlákninu (pektíny). V obilninách sa vyskytuje zároveň rozpustná aj nerozpustná vláknina (celulóza a hemicelulóza, rezistentný škrob). Nerozpustná vláknina podporuje črevnú peristaltiku a pomáha regulovať vyprázdňovanie.
Keďže vláknina na seba viaže viac vody, pri konzumácii potravín, ktoré majú vyšší obsah vlákniny, je dôležitý dostatočný príjem tekutín.

Vlákninu delíme na:

  • Vláknina vo vode rozpustná – nazývaná tiež gélotvorná vláknina, ktorej asi najvýznamnejším zástupcom v potrave je pektín.
  • Vláknina vo vode nerozpustná – nazývaná ako hrubá vláknina (napr. celulóza) 

Zdrojom hrubej vlákniny sú najme obiloviny, celozrnné pekárenské výrobky, ovsené vločky a podobne. Hlavným zdrojom vo vode rozpustnej vlákniny je ovocie a zelenina. Tu je však potrebné povedať, že vplyvom dozrievania sa v ovocí pektín – gélotvorná vláknina mení na vlákninu hrubú.

V minulosti nebolo potrebné prikladať dôraz na konzumáciu vlákniny, pretože spôsob úpravy potravín zaručoval dostatok vlákniny. Choroby ako rakovina hrubého čreva bola vzácnosťou, rovnako ako divertikulárne choroby (drobné výrastky na stenách hrubého čreva). V súčasnosti najmä odstraňovaním povrchových častí zŕn a prípravy hladkej múky, došlo k rapídnemu poklesu vlákniny. Denná dávka by u mužov a žien mala byť aspoň 20 až 30 gramov.

 

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke    www.delena-strava.meu.zoznam.sk

 

 

 

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY