Potravinová pyramída - návod na zdravé stravovanie

18.12.2009 11:03

 

Systém potravinovej pyramídy rozdeľuje jednotlivé zložky potravy do samostatných skupín podľa ich vlastností, rôznosti obsahu živín a tým aj do určitej frekvencie v akej tieto potraviny konzumovať. Jej hlavné heslo však znie: Všetko, ale v správnej miere.

Podľa čoho je určená?

Cicavce ako jedna skupina živočíšnej ríše sa triedia aj podľa chrupu. Mäsožravce majú iný chrup ako bylinožravce.

Chrup človeka sa skladá z :
• 20 stoličiek – prispôsobené na drvenie zrna     5 dielov
• 8 rezákov – prispôsobené na krájanie zeleniny a ovocia     2 diely
• 4 špicáky – prispôsobené na trhanie mäsa   1 diel

Optimálne teda je jesť: 5 dielov obilnín, 2 diely zeleniny, 1 diel mäsa.

 

Prízemie pyramídy

Najväčšie zastúpenie v našom jedálničku by mali zastupovať obilniny. Do tejto sekcia patria: teda obilniny, pekárenské výrobky – avšak celozrnné výrobky a pečivo, prirodzená nelúpaná hnedá ryža, zemiaky v šupke, celozrnné cestoviny. Odporúčaná dávka = 6 - 11 porcií denne. Jedna porcia = 30g obilnín (pol šálky cestovín, pol šálky varenej ryže alebo varených obilnín, jeden väčší zemiak, krajec chleba ale jeden celozrnný rohlík)

 

1. poschodie

Prvé poschodie zastupuje v dennej strave predovšetkým zelenina a ovocie, pričom zelenina väčším dielom ako ovocie, pre vyšší obsah vlákniny, a ak sa snažíte chudnúť, aj pre menší obsah cukru. Doporučená denná dávka: zelenina = 3 až 5 porcií denne; ovocie = 2 – 4 porcie. Jedna porcia : zelenina = šálka čerstvej zeleniny, pol šálky varenej zeleniny, 3 šálky zeleninovej šťavy (skvelá občasná náhrada vody, ale v zriedení 1:1), jedna paradajka, väčšia paprika, ovocie - jedno jablko, hruška, banán, celá šálka ríbezlí alebo iného drobného ovocia, pol šálky kompótu.

 

2. poschodie

Sem patria potraviny bohaté na bielkoviny teda s vysokým obsahom proteínov, dôležitých na stavbu buniek a ich rast. Rozlišujeme tu však dve skupiny:
a) Mlieko a mliečne výrobky – teda mlieko, tvrdé syry, tvaroh, nízkotučné výrobky. Doporučená denná dávka: 3 až 4 porcie denne
b) Hydina, ryby, vajcia, strukoviny. Doporučená denná dávka: 1 – 2 porcie. Najvhodnejšie z tejto skupiny sú ryby, obsahujú dôležité nenasýtené omega3kyseliny a okrem toho ich telo strávi bez odpadu a sú ľahké na žalúdok. Potom ďalej hydina, hovädzie mäso a bravčové. Mäsa sa odporúča všeobecne jesť menej, pretože pri metabolizme mäsa sa uvoľňuje kyselina močová, ktorá poškodzuje kĺby a zapríčiňuje vznik reumatizmu a iné problémy.
c) Jedna porcia orechov, šálka mlieka, jogurt, syr, 50g tvrdého syra, 2 slepačie vajcia, pol šálky varených strukovín

 Výbornou náhradou živočíšnych bielkovín sú rastlinné bielkoviny, nap. zo sóje.

 

3. poschodie

To najvyššie poschodie potravinovej pyramídy tvoria všetky "prehrešky moderného stravovania". Či už ide o cukor ako taký, soľ a sladkostí, týka sa produktov z bielej múky ako napríklad vianočka či croissant, alkoholu, údenín a červeného mäsa. Doporučená dávka: jeden až dvakrát za mesiac.

 

Záver

Potravinová pyramída je určená ľuďom zdravým s normálnou hmotnosťou. Samozrejme, že ľudia s vyšším výdajom energie a rastúcim deťom sa dávky upravia, ide však o to, aby boli vždy v správnom pomere a to, čo má od prírody tvoriť základ našej spotreby, nebolo na vrchole pyramídy, a naopak, to čo má byť niekde na vrchu nášho jedálnička netvorilo základ. Nezaťažujme naše telo navyše, ale dajme mu to čo potrebuje, a i ono bude fungovať tak ako má.

 

 

Viac o stravovaní sa dozviete na

www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY