KRVNÝ TLAK ovplyvňuje Vaša životospráva, STRAVOVANIE. Rady na stravovanie a chudnutie.

01.11.2010 07:37

Krvný tlak je tlak, ktorým krv pôsobí na stenu ciev. Tlak krvi v cievach stimuluje krvný obeh, pričom rozhodujúci vplyv  naň majú rytmické kontrakcie srdca. Na jednej strane závisí na sile, ktorou srdce vháňa krv do ciev, na druhej strane na elasticite cievnych stien. V závislosti od stupňa záťaže tela čerpá srdcový sval krv viac alebo menej silno do cievneho systému, takže krvný tlak neustále kolíše. Pri meraní krvného tlaku sa stanovujú dve hodnoty. Systolická hodnota je tlakové maximum v okamihu úderu srdca, diastolická hodnota tlakové minimum medzi dvoma údermi srdca. Pri normálnej záťaži sú ideálne hodnoty približne 120/80 mmHg (milimetrov ortuťového stĺpca), pri menšom každodennom strese je to asi 130/85 mmHg.

Aká je úloha krvného tlaku?

Srdce pracuje ako pumpa, ktorá stále udržiava prúdenie krvi v našom tele. Krvou sa cez tepny (artérie) do celého tela privádza kyslík a živiny, žilový systém odvádza toxické látky a oxid uhličitý. Pre tento transport je v krvnom obehu potrebný určitý hnací tlak -  tlak krvi. Pri príznakoch vysokého krvného tlaku treba vyhľadať lekára, pretože sa dá uvažovať o mnohých príčinách a protiopatreniach.

Krvný tlak negatívne ovplyvňujú :

• presolená strava
• stres
• rozčúlenie
• nedostatok pohybu
• nadváha
• fajčenie

Najmä stres je v dnešnej  modernej dobe veľkým nepriateľom krvného tlaku. Každý citový rozruch je pre organizmus námaha, čo si vyžaduje zvýšenú dodávku živín. Z tohto dôvodu sa kolísavý krvný tlak spočiatku pokladá za celkom normálny. Zároveň je krvný tlak podriadený prirodzenému dennému rytmu : ráno rýchlo stúpa, na obed mierne klesá, podvečer po druhýkrát mierne stúpne a počas spánku je celkom nízky. Fázy pokoja nie sú dôležité iba počas bežného poklesu krvného tlaku v priebehu dňa, ale aj po strese. Keďže pri veľkej záťaži krvný tlak, frekvencia srdca  a výkon mozgu  stúpajú, zásoby živín v telových bunkách sa spotrebovávajú. Organizmus potrebuje prestávku, aby sa dostatočne zásobil bielkovinami, vitamínmi, minerálnymi látkami i ďalšími živinami. Zdravé striedanie vypätia a uvoľnenia udržujú náš krvný obeh dlho mladý. Ak ste počas celého dňa pravidelne vystavený stresu, musí osobitne dbať na fázy uvoľnenia a pokoja. Večer choďte skôr do postele, cez víkend sa odporúča zotavenie. Artérie sa nesmú zúžiť, žily sa nesmú priveľmi rozšíriť – to sú podstatné predpoklady pre pružný krvný obeh a optimálne zásobovanie telových buniek živinami.

A ako vplýva solenie na náš krvný tlak? Predpokladá sa, že existuje súvislosť medzi presoleným jedlom a vysokým krvným tlakom.  Keďže soľ viaže vodu, objem krvi a v dôsledku toho aj tlak v cievach sa zvyšujú.

Na úpravu krvného tlaku  ako prevencia slúži najmä pohyb. Mali by ste si denne dopriať napríklad 30 minút rezkej chôdze, bicyklovanie alebo plávanie. Upokojíte si pritom myseľ, regulujete si hmotnosť. Pohyb pôsobí regulujúco, nezávisle od toho, či máte krvný tlak nízky alebo vysoký.

Ak trpíte nízkym tlakom, mali by ste ho dostať do požadovanej výšky potravinami podporujúcimi prekrvenie: koreniť rozmarínom, paprikou a čiernym korením, šalát pripraviť s octom, uprednostniť kečup bohatý na ocot, horčicu, marinády.

Počasie u mnohých z nás výrazne vplýva na výšku tlaku. Ak sa hlási tlaková níž s daždivým počasím,  pripravujú sa na to rastliny tak, že robia všetko pre to, aby zásobili bunky živinami. Rozšíria cievy, aby prijali dažďovú vodu so živinami a minerálmi. Aj u ľudí spôsobia tzv. baroreceptory za určitých poveternostných podmienok rozšírenie ciev.  Krvný tlak klesne a my sa cítime unavení.

Čo môžete urobiť pre zníženie svojho krvného tlaku?

Môžete urobiť množstvo malých vecí s veľkým účinkom. U deviatich z desiatich osôb s primárnou hypertenziou (bez organickej príčiny) vedie samotné dodržiavanie všeobecných opatrení  k merateľnému poklesu krvného tlaku, a to celkom bez liekov. Pre to zmeňte svoje životné návyky. 

Základné pravidlá pre osoby s hypertenziou

  • Pravidelne si merajte krvný tlak
  • Snažte sa o dosiahnutie normálnej hmotnosti
  • Obmedzte pitie alkoholu
  • Jedzte dostatok ovocia a zeleniny
  • Zredukujte používanie kuchynskej soli a nahradzujte ju korením
  • Používajte rastlinné tuky a hodnotné oleje
  • Prestaňte fajčiť
  • Zintenzívnite telesný pohyb
  • Dodržiavajte pauzy na odpočinok a relaxáciu

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY