DENNE len 5 gramov SOLI, nie viac. NESCHUDNETE. Rady na stravovanie a chudnutie

15.10.2010 05:30

 Väčšina z nás ani len netuší, že denne skonzumujeme v strave a prisáľaním jedál až desaťnásobok odporúčaného množstva soli. Na rozdiel od kalorických tukov i cukrov je  riziko, že prijmete v strave nedostatok soli naozaj minimálne. Dobré je vedieť, že na zdravé fungovanie organizmu potrebujete asi 3 g soli denne. Limitom je 5 g. Ak prekročíme túto hranicu, ohrozujeme svoje zdravie. Nie hneď, ale pomaličky. Soľ sa bude v tele hromadiť a potom udrie naraz a neočakávane, zato však poriadne. Vysoký krvný tlak a riziko infarktu si s presolenými jedlami postupne privádzate ako neblahý dôsledok nevhodného stravovania. Príjem soli v strave nie je ľahké sledovať, pretože slanosť je ako ukazovateľ dosť nevierohodná. Musíte teda čítať etikety výrobkov a hlavne informácie o obsahu sodíku. Neváhajte, za krátku dobu zistíte, koľko soli obsahujú vaše obľúbené potraviny.

Všeobecne platí : či chudnete, alebo nie, odporúča sa soľ nejesť, alebo jesť ju len minimálne. Soľ v nadbytočnom množstve neprospieva zdraviu a sťažuje Vám Vašu snahu schudnúť. Slané jedlá sú väčšinou chutné a priam zvádzajú, aby ste ich zjedli viac. Najnebezpečnejšie pre nadváhu je kombinácia soľ + tuk. Slané tyčinky, zemiakové lupienky, krekry, syry (čím mastnejšie, tým horšie), pomazánky.

Soľ patrí k nášmu životu a pokiaľ sme zdraví, je to vynikajúce ochucovadlo jedál. Avšak v našej dobe došlo k tendencii presáľania, a to sa vypomstí na zdraví každého jednotlivca. Nenadarmo sa vraví, že všetkého s mierou. Pokiaľ je váš denný príjem soli nízky, máte šancu, že sa nikdy nebudete musieť obmedzovať. Vaše telo je nastavené na optimálnu spotrebu. Presáľaním sa u človeka vyvinie zvyk, tak ako sa to stáva so sladkosťami a inými potravinami. Zistíte, že stále prisáľate a zvyšujete dávku  soli na tanieri. A potom prídu zdravotné problémy a vy sa musíte soli vzdať, buď úplne, alebo čiastočne. Dá sa od toho odvyknúť, ale ako všetko, je to zo začiatku bolestivé. Bez soli nám jedlo zo začiatku nechutí.

Tu je pár doporučení, ako sa dá obmedziť soľ:

  • vyhýbajte sa mäsovým a zeleninovým konzervám, omáčkam a polievkam v prášku,
  • dôkladne si prečítajte informácie o obsahu minerálnych a chemických látok v kúpených výrobkoch, aby ste sa orientovali v množstve soli, sodíka a konzervačných látok,
  • znížte množstvo slaných prípravkov, ako sójová omáčka, polievky v kocke alebo v prášku, cesnaková, cibuľová, zelerová a polievková soľ, kečup, orientálne omáčky, polievkové korenie,
  • používajte veľa čerstvej cibule, cesnak, zeler, mleté sušené korenie bez soli,
  • namiesto údenín jedzte varené alebo pečené mäso,
  • obmedzte spotrebu chipsov, keksov, chrumiek s príchuťou papriky, slaniny, bôčika alebo syra,
  • nikdy nesoľte v priebehu varenia, pečenia, dusenia  alebo smaženia a soľ pridajte do pokrmu po jeho príprave,
  • nedávajte na stôl soľničku.

K rade o obmedzení soli patrí aj ďalšia na zníženie krvného tlaku: jedzte najmä zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú vitamín C, lebo majú schopnosť znížiť tlak. Vhodné sú  petržlenová vňať, zeler, pažítka, paprika, paradajky, čierne, červené aj biele ríbezle, šípky, maliny, jahody, borievky, citrusové plody. Osobitne sa odporúča pór. Z varenej zeleniny treba jesť zemiaky, mrkvu, cviklu (bez octu), zelený hrášok, špenát, všetky druhy kapusty, sóju, baklažány, karfiol, kaleráby. Z nápojov šťavu z čiernych ríbezlí s pridaním šípiek.

Soľ v primeranom množstve je pre človeka nepostrádateľná. V neveľkom množstve sa nachádza prakticky vo všetkých potravinách. Také množstvo soli, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje, získame aj zo stravy, ktorá vôbec nie je dosolená. Napríklad bežne predávaný chlieb  obsahuje dosť veľa soli – krajec môže podľa druhu chleba obsahovať aj vyše pol gramu soli. Ľudia si ho bežne ešte aj posypú jednou štipkou soli. Jedna štipka, to je asi pol gramu. Štipkou rozumieme množstvo, aké sa bežne dá uchopiť medzi ukazovák a palec. Teda po zjedení krajca chleba ste prijali gram soli. V mnohých minerálkach je veľmi vysoký obsah sodíka, preto aj pri pití tekutín by ste mali dávať pozor, či nepijete presolenú minerálku, ako napr. Fatra

Veľké množstvo konzumovanej soli zaťažuje obličky a časom to môže viesť až ku vzniku vysokého krvného tlaku. Nadmerné solenie je pritom zvyčajne vypestovaným zlozvykom. Keďže správne stravovacie návyky by sa mali pestovať už od ranného detstva, deti by sme nemali učiť jedávať príliš slané jedlá, dosáľať by sa malo iba mierne. Vhodné je chuť zvýrazňovať bylinkami a koreninami.
Spoločne s tukom sú práve soli príčinou sklerotických zmien na stenách tepien a v žilovom systéme. Cievy sa nielen upchávajú, ale vplyvom solí aj krehnú, strácajú pružnosť a výsledkom je praskanie žíl, čo pociťujú najmä ženy, nakoľko práve ženy majú s ukladaním solí oveľa väčší a častejší problém ako muži. Soli uložené v cievnom systéme spôsobujú tuhnutie, krehnutie a vápenatenie stien týchto tepien. Tým sa zvyšuje krvný tlak a výsledkom môže byť prasknutie tepny a následná mŕtvica.

Soli sa ukladajú aj do mäkkých tkanív a pri ukladaní do podkožia môžu byť príčinou ekzémov. Soli sa dokonca môžu prenášať z matky na plod, vtláčajú sa do kože a podkožia. Dieťa potom od narodenia trpí ekzémami. Niekedy sa soli ukladajú priamo v koži – tá stráca kvalitu, je akoby pergamenová, svrbí, je ekzematická.

Nahromadenie solí je potom jednou z hlavných príčin celulitídy, pretože prítomnosť solí výrazne deštruuje tkanivo v blízkosti usadenín soli.

Soli sa usadzujú aj v mozgu, čo sa prejavuje spomalením myslenia, stratou pamäti, sklerózou, no v spojení s obličkami vplývajú soli aj na stavy úzkosti. Niekedy sa ukladajú aj v oku a spôsobujú šedý zákal, tuhnutie šošovky, zhoršenie zraku.

U starších ľudí môžu byť soli nahromadené v organizme až v neuveriteľnom množstve jeden až dva kilogramy. Zásadný význam má prítomnosť solí v organizme pri opuchoch a zavodnení – soli totiž na seba viažu vodu. Človek vtedy trpí vodnatými opuchmi a vyzerá ako balón – má opuchnuté vačky pod očami, ruky, členky. Nadmerné množstvo solí v tele hlavne žien je príčinou, že nemôžu schudnúť – jednoducho ich telo vo veľkej miere vďaka prítomností solí zadržuje vodu.

Minimálny denný príjem soli sú tri gramy, no to už znamená nie práve chutnú diétu. Preto sa zhruba 5 gramov soli  považuje za optimum a limit.

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY