Chudnutie ŽIHĽAVA pomáha SCHUDNÚŤ.

11.04.2017 04:52

Čerstvé mladé výhonky žihľavy sa po krátkom zaparení vriacou vodou používajú do šalátov, nasekané nadrobno do mäsovej plnky, dajú sa upravovať aj ako špenát.

Žihľavu si môžete pripraviť na viacero spôsobov, môžete využiť sušenú bylinku, ale aj čerstvé lístky. Pred prípravou čerstvej žihľavy by ste ju však mali nasekať na drobné kúsky, aby sa odstránila jej pŕhlivosť. Pŕhlivosť stráca tiež po ponorení do horúcej vody.

Zo žihľavy sa liečebne najčastejšie používa vňať. Tvoria ju mladé, zdravé, nadzemné listnaté vŕšky pálivej žihľavy (do dĺžky asi 40cm dohora), ktoré sa zberajú pred kvetom (v máji až septembri) bez spodných zdrevnatených častí stoniek. Suší sa rýchlo, pri zachovaní  farby (umelou teplotou do 400C). List sa zberá svieži, zo stoniek, najlepšie v rukaviciach.

Žihľava je rastlina, ktorú nájdete takmer všade.

Žihľava má všestranné využitie, výrazne vám môže pomôcť aj pri chudnutí.

Žihľava podporuje metabolizmus, pôsobí močopudne, takže vás zbaví aj tekutín, ktoré vaše telo zbytočne zadržiava.

Žihľava obsahuje triesloviny, látky vyvolávajúce pokles hladiny krvného cukru, kyselinu octovú, mravčiu, mnohé vitamíny (B1, C, provitamín A).

Žihľava sa používa pri ochorení dýchacích ciest, podporuje celkový metabolizmus organizmu, pohyby čriev, tvorí zložku protireumatických čajovín, podporuje tvorbu červených krviniek, lieči zápaly močových ciest, poruchy látkovej výmeny, odvar zo žihľavy podporuje rast vlasov.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Jednoduchý vlasový kúpeľ zo žihľavy môže vlasy viditeľne skrášliť, sú pružnejšie a krásne sa lesknú.  Recept na vlasový kúpeľ je jednoduchý: 100 g jemne nakrájanej žihľavy zalejeme 0,5 l vriacej vody, po vychladnutí  pridáme 0,5 litra 4%-ného octu a týmto prípravkom, ohriatym na kúpeľovú teplotu, vlasy premývame každý večer počas 10 dní.
Žihľava po zosušení nemá skoro žiadny pach a chutí mierne horko. List i vňať  obsahujú okrem chlorofylov A i B a ich štiepnych produktov a karotenoidov aj  vitamín C, vitamíny skupiny B a Ktriterpény, steroly, minerálne soli (napr. kremičitany a draselné soli). Pŕhlivé chlpy obsahujú viacej amínov – histamín, sérotonín, cholín a iné.
Ako môžete v stravovaní využiť žihľavu.

Čerstvé lístky žihľavy môžete použiť ako náhradu za špenátové lístky, teda napríklad do rizota, do rôznych mäsových roliek, do cesta na knedle, do rezancov, polievkových halušiek, do omeliet, cestovín, či zeleninových placiek, pridať ju môžete aj ku mrazenej zelenine, či do polievky,

Šalát z čerstvej žihľavy si pripravíte tak, že poumývané listy nadrobno nasekáte, polejte citrónovou šťavou, olivovým olejom a pridajte ku nim nastrúhanú mrkvu a biely jogurt, dobre premiešate.

Zdravý nápoj zo žihľavy si pripravíte tak, že mixérom rozmixujete sušenú žihľavu a zalejete vodou.

Čaj zo žihľavy sa pripravuje z 1,5 g jemne nakrájanej vňate na 1 l studenej vody, krátko sa zavarí alebo iba zaparí (najmä list) a po 10 minútach  sa pije   ako diuretikum viac ráz denne čerstvo pripravená šálka. Plní sa aj do ponorných záparových vrecúšok.

Ako príloha k mäsu sa vynikajúco hodí nasekaná žihľava udusená na slaninke.

Aké sú liečebné účinky  žihľavy dvojdomej.

§         odbúrava tuky

§         pomáha pri astme a alergiách, ako aj anémii (chudokrvnosti)

§         lieči problémy tráviacich orgánov, napr. pečene a pankreasu

§         pomáha pri problémoch s vaječníkmi

§         čistí krv aj obličky

§         lieči zápaly močového ústrojenstva, pôsobí močopudne

§         znižuje hladinu krvného cukru

§         zastavuje krvácanie

§         je významným diuretikom, zbavuje telo kyseliny močovej, čím zmierňuje dnu a artritídu.

§         zlepšuje prekrvenie orgánov v

§         vďaka obsiahnutému chlorofylu má antiseptické, protiplesňové, dezodoračné a protizápalové účinky

§         detoxikuje telo, podporuje tvorbu červených krviniek

§         zastavuje vypadávanie vlasov

§         pôsobí ako omladzovacia kúra, pričom zlepšuje stav pokožky, aj vlasov

§         prospešná je pri dne a reumatizme

Zopár receptov s použitím žihľavy. 

Žihľavová polievka

Na masle speňte olej, pridajte múku. Zápražku rozrieďte s vývarom a povarte. Pridajte jemne nasekanú žihľavu a asi štvrť hodiny povarte. Dochuťte a pridajte kyslú smotanu. Podávajte posypanú strúhaným syrom.

Krémová žihľavová polievka

500 g nasekanej žihľavy, 1 liter vody, 5 zemiakov, 2 cibule, 4 lyžice smotany, 5 lyžičiek masla, soľ, korenie alebo iné korenie. Žihľavu, nakrájané zemiaky a jemne nakrájanú cibuľu uvarte v slanej vode. Všetko rozmixujte a pridajte smotanu a maslo.

Žihľavová polievka so syrom

500 g nasekanej žihľavy, 1 liter vývaru alebo vody, pol litra mlieka, 3 tavené syry neochutené, žĺtok, soľ, podľa chuti korenie, karí, 2 žemle na kocky. Vývar, mlieko a žihľavu priveďte do varu. Nakrájaný syr nechajte za stáleho miešania rozpustiť. Polievku dochuťte a chvíľu povarte. Nakoniec vmiešajte žĺtok. Podávajte s osmaženými alebo opraženými kockami žemle.

Žihľavový špenát

Nasekajte asi dve látkové tašky mladej žihľavy. Sparte, nahrubo pokrájajte a asi 15 minút poduste. Potom rozmixujte a ďalej spracujte ako bežný špenát s cesnakom, vajíčkom.

Žihľavová plnka

Nakrájajte žemle alebo rožky, zalejte horúcim vývarom a nechajte zmäknúť. Pridajte na malé kocky nakrájanú predvarené zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen), nakrájaná hydinová pečeň, vajcia a nadrobno nakrájanú sparenú žihľavu. Okoreňte majoránkou a trochou korenia, pridajte petržlenovú vňať, pažítku. Upečte v rúre.

Zapečené zemiaky so žihľavou

2 cibule, 1 kg póru, 1 kg zemiakov, 500 g sparenej, nakrájanej žihľavy, pol litra mlieka, 3 syry žervé, soľ, korenie. Cibuľu nakrájajte na krúžky, zemiaky na rezance, pór na kolieska. Do vymasteného pekáča vrstvite zemiaky, pór, žihľavu, cibuľu, priebežne soľte a pokoreňte. Posledná vrstva má byť zemiaková. Žervé rozšľahajte v mlieku a zmes zalejte. Navrch dajte niekoľko kúskov masla. Pečte vo vopred vyhriatej rúre, do tej doby, než budú zemiaky mäkké sa zlatistú kôrkou.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY