Chudnutie Vhodné mäso je vhodná potravina na chudnutie.

Nie každý druh mäsa je vhodný na chudnutie, dôvodom je zloženie a množstvo kalórií v ňom.
Obsah tuku v mäse je dôvodom, prečo si vyberať chudšie druhy mäsa. Najväčší podiel tuku má bravčové mäso. Na druhej strane horší je tuk z hovädzieho mäsa, ktorý obsahuje vyšší podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré sú zdraviu neprospešné, pretože sú príčinou rýchlej sklerotizácie. Takže hovädzí tuk je z tohto pohľadu skutočne absolútne najhorší zo všetkých živočíšnych tukov. Čím viac tuku je v mäse, tím horšie. Mäso bravčové, ktoré má vo všeobecnosti viac tuku než hovädzie mäso, je práve vďaka vyššiemu podielu tuku horšie stráviteľné. Z hľadiska podielu tuku je najvhodnejšie morčacie a králičie mäso, ktoré majú pomerne nízky podiel tuku a navyše králičie mäso obsahuje podstatné množstvo kreatínu potrebného pri stavbe svalových vlákien.
Bielkoviny sú k zmysluplnému chudnutiu potrebné, veď zo všetkých potravín majú najväčší sýtiaci efekt. Ku spaľovaniu kalórií dochádza vo svaloch a tie ku svojej činnosti potrebujú práve bielkoviny.
Bielkoviny sú jednou zo základných živín a ich zdrojom je hlavne mäso. Mäso je na chudnutie vhodná potravina, len si treba vybrať správny druh. Obsahuje dostatok bielkovín a správne druhy mäsa aj málo kalórií.
Mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny. Zo zdravotného hľadiska si ho ceníme najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus. Obsah plnohodnotných bielkovín kolíše od 16 do 20%. Z vitamínov mäso obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Dodáva organizmu pravidelne železo a fosfor.
Tučné mäso, najmä bravčovina, má vysokú energetickú hodnotu. Vnútornosti majú zas vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina. Čím je mäso mastnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. Mäso mladých zvierat je jemnejšie, mäso starších zvierat býva tvrdšie a ťažšie stráviteľné.
Priberanie a nadváha sa u mnohých spája s nadmernou konzumáciou niektorých druhov potravín. Chudnutie potom spájajú s celkovým vylúčením týchto potravín zo svojho stravovania. Chudnutie a stravovanie samozrejme spolu úzko súvisia.
Bez správneho výberu stravy určite dokážete len ťažko schudnúť. Chudnutie nie je len zostavenie si jedálneho lístka bez určitých druhov potravín, teda ani bez mäsa.
Keď chcete schudnúť natrvalo, vaša strava by mala byť komplexná, mala by obsahovať všetky druhy živín, a teda aj živiny z mäsa.
Základný nedostatok pri nevhodných diétach je, že chudnúci začne jesť výrazne menej a tak oslabí svoj organizmus aj o dostatočný prísun bielkovín - proteínov. Dopúšťajú sa tragickej chyby, ktorá im v lepšom prípade znemožní schudnúť.
Najvhodnejšie mäso pri chudnutí je chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika, mäso morčacie, kuracie, teľacie a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos). Pri výrobkoch z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky. Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk - kalórie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu. V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik a slaninu.
Prehľad jednotlivých druhov mäsa, výrobkov z mäsa, ako ich využívať pri chudnutí.
Hydina, hlavne kuracie a morčacie mäso (najmä prsia) majú optimálne výživové a kalorické hodnoty, teda málo tuku a veľa bielkovín.
Hovädzie mäso má síce vyššiu kalorickú hodnotu ako hydina ale je vhodné na chudnutie. Výživové hodnoty sú pre chudnutie prijateľné, najmä obsah bielkovín. Vyberajte si chudé hovädzie mäso, najlepšia je hovädzia sviečková a hovädzia roštenka.
Bravčové mäso pri chudnutí obmedzte na minimum, jeho kalorická hodnota je vysoká. Pokiaľ si bravčové mäso dáte raz za týždeň, tak je to v poriadku – ale preferujte chudé bravčové. Počas chudnutia určite vylúčte slaninu, má extrémne veľa tuku, jej energetická hodnota je veľmi vysoká.
Ryby, ich kalorická hodnota je rôzna, morské ryby a morské plody patria medzi najzdravšie potraviny s dostatočným množstvom bielkovín. Pri chudnutí vylúčte z obchodnej siete zakupované šaláty z rôznych druhov rýb, väčšinou je v nich viac majonézy ako rýb, sú veľmi kalorické. Rybie filé alebo filety môžete v pohode zaradiť do svojho stravovacieho režimu na chudnutie 2 krát v týždni.
Párky, klobásy, tlačenka, prerastané údené mäso pri chudnutí výrazne obmedzte, sú tučné a väčšinou ani neviete, čo obsahujú.
Šunka je pri chudnutí prijateľná, vyberajte si však len kvalitnú šunku, napr. prsnú. Kuraciu a morčaciu šunku uprednostnite pred bravčovou šunkou. Bravčová šunka má podstatne vyššiu kalorickú hodnotu.
Samozrejme, dôležité je správne sa stravovať! Po zapojení sa do nášho programu na chudnutie môžete získať jedálne lístky a recepty na chudnutie
Schudnete bez tabletiek a prípravkov na chudnutie.
Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, (kliknite)
UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.
NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)


