Chudnutie TEPLÉ POČASIE zlepšuje podmienky na CHUDNUTIE.

01.05.2017 09:12

Svojím zložením má byť strava v lete vyvážená a pestrá. Mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov, strukovín, ovocia a zeleniny. A to v lete naozaj nie je problém, naše telo i myseľ to znáša prirodzenejšie ako v zime.

V lete je dostatok čerstvej zeleniny a ovocia, a väčšina z nás prirodzene uprednostňuje ľahšie a menej kalorické jedlá. V lete aj preto máte menší problém s dodržiavaním diéty na chudnutie.

Chudnutie v lete je vhodný začiatok na zmenu postavy. Ako sa stravovať v lete, aby sa vám podarilo schudnúť.

Stravovanie v lete by malo byť ľahké, z čerstvých a zdravých potravín.

Jedlá by v lete mali byť ľahko stráviteľné, s nižšou kalorickou hodnotou a dostatkom výživných látok. Pred množstvom uprednostňujte kvalitu jedál.

V lete väčšinou trávite viac času v prírode, viac sa hýbete a športujete. Ak je leto ale príliš horúce, ľudia trpiaci vysokým krvným tlakom alebo inými srdcovocievnymi ochoreniami by sa do chudnutia púšťať nemali. Pre nich je lepšie, ak začnú chudnúť na jeseň.

Pri chudnutí v letných mesiacoch sa vyhýbajte jedlám a potravinám bohatým na tuky (najmä nasýteným) a jednoduchým sacharidom.

Jedálny lístok v lete by nemal obsahovať mastné potraviny, t.j. potraviny obsahujúce veľké množstvo živočíšnych tukov.

Takisto výrobky z mäsa, vajec a mlieka by ste mali konzumovať len dostatočne tepelne spracované. Zabudnite na dlhé celodenné varenie s niekoľkými chodmi aj na viac dní. Je to síce praktické, ale potraviny a jedlá pripravené z nich sa aj rýchlejšie kazia. Preto je lepšie variť menšie množstvo jedla a častejšie.

Pri spracovaní jedál uprednostnite počas letných mesiacov varenie, dusenie a pečenie pred vyprážaním, fritovaním a obľúbeným letným grilovaním!

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Bez dostatočného pitného režimu v lete len ťažko schudnete.

Možno si myslíte, že keď chudnete, tak nesmie ani piť, pretože aj voda niečo váži. Je to obrovský omyl. Ak chcete úspešne schudnúť, je potrebné za normálnych podmienok vypiť denne asi 3 litre tekutín, najlepšie čistej vody. Niekedy sa možno pristihnete, že ste sa ničoho nenapili aj niekoľko hodín. A to je veľmi zle. Telo si zvykne na všetko a pri nedostatočnom pití ho odnaučíme od toho, aby vysielalo signály, dožadujúce sa pitia či jedenia. Kontrolujte si mechanicky, či pijete vodu naozaj pravidelne. Kým si zvyknete, skúste si nastavovať budík alebo nejaký iný pripomínač. Keď budete pitný režim dodržiavať, budete sa čudovať, ako často pocítite smäd. Po čase si už nebudete musieť vedome pripomínať, že sa treba napiť. Vaše telo sa to naučí za vás.
Do pitného režimu si môžeme zarátať aj zeleninu a ovocie, ktoré obsahujú tiež veľa vody. Ak zjete asi kilo zeleniny, je to akoby ste vypili asi liter vody. Mnohí z nás majú problémy s pitím väčšieho množstva tekutín. Nemusíte vypiť plný pohár „na ex“, pite veľmi malé množstvá a často. Ak pracujete v kancelárii, majte po ruke pohár s vodou neustále a pri každej príležitosti z neho odpite. Nehľadajte zámienky, prečo nemôžete piť.
Dostatok tekutín sa odrazí nielen na vašom vnútornom zdraví, ale aj na zovňajšku. Vaša pokožka bude hladká a pevná, nie vysušená. Ako všade v našom tele, aj v koži sa nachádza tekutina. Nezabúdajte, že telo je zložené takmer zo 75% z vody.  Neodopierajme mu tento dôležitý stavebný materiál.

Za normálnych podmienok pite každú hodinu cez deň jeden pohár čistej vody, alebo čaju. Človek by mal denne vypiť zhruba 3 až 4 dcl na 10 kg svojej váhy.  Ak o 8,00 ráno vypijete prvý pohár a o 20,00 hod posledný, splníte normu celkom dokonale.

Pri dostatočnom príjme vody sa vám nielenže zrýchli metabolizmus, ale predovšetkým po väčšinu dňa budete mať stále plný žalúdok. Pocit sýtosti, na ktorom sa pitie vody spolupodieľa, je na nezaplatenie.

V lete a pri športe sa potreba pitia tekutín podstatne zvyšuje – pokojne sa môže vyšplhať až na 4 až 5 litrov denne. Vtedy je nevyhnutné naozaj na pitný režim stále myslieť. Naopak, v zime a pri malej aktivite môže stačiť menej vody. Presné množstvo zistíte praxou, alebo sa poraďte s odborníkom. Je jasné, že drobná žena potrebuje vypiť menej tekutín, ako 100 kilový chlap.

Vysoké teploty by ste nemali podceňovať. Záťaž teplom totiž vedie k poklesu výkonnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu. Objaví sa malátnosť, závraty, nevoľnosť a niekedy aj vracanie. V bežných podmienkach stráca naše telo asi 1,8 – 2,6 litra tekutín denne, a to močom, dýchaním a potením. Najdôležitejšie je preto dodať telu dosť tekutín.

Zásady pitného režimu počas letných horúčav

  • Piť len vhodné nápoje, ktoré občerstvujú a zároveň nahrádzajú vypotenú soľ.
  • Teplotu tela zvyšujú aj chladené nápoje. Pite vodu s teplotou od 12 až 15 stupňov Celzia, tá vás najlepšie ochladí.
  • Nápoje by mali obsahovať čo najmenej cukru. Odporúča sa maximálne šesť percent, pretože sladšie nápoje zvyšujú smäd.
  • Vyhnite sa aj malému množstvu alkoholu

Čo by ste mali piť počas horúčav a koľko tekutín vypiť

  • Počas horúčav pite najmä stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter.
  • Dobre vám poslúži aj obyčajná voda z vodovodu, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo vodou riedené ovocné šťavy.
  • Vhodným zdrojom tekutín je takisto ovocie a zelenina. Napríklad paradajky, uhorky, melóny, jahody, citrusové ovocie.
  • Tekutiny vám dodajú aj studené polievky.
  • Piť by sme mali priebežne a skôr ako pocítime smäd. Dospelý človek by mal za normálnych podmienok vypiť za deň dva až tri litre tekutín (prepočet 0,40 decilitra na kilogram váhy). Toto množstvo sa zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia.

Základom letného stravovania pri chudnutí je ovocie a zelenina.

Zaraďte do svojho jedálnička veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Nevarenú stravu prijímajte v malých, častejších dávkach s pravidelnými prestávkami. Organizmus takúto zmenu určite iba privíta.

Ovocie a zelenina sú okrem vitamínov, minerálov a živých enzýmov tiež zdrojom vláknin, ktoré naviažu na seba odpady, a tak vás zbavia nepríjemnej záťaže.

Stravovanie  s letným ovocím a zeleninou vyčistí bunky vášho tela a tkanivá sa zbavia odpadu. Samozrejme, že sa pri tom konečne stratia aj nadbytočné kilogramy, avšak len pri dodržiavaní pitného režimu a dostatku pohybu. Leto je teda ideálnym obdobím na chudnutie.

Rovnako je dôležité doplniť si z ovocia a zeleniny aj antioxidanty, ktoré sa nám pri opaľovaní na slnku, prípadnom fajčení a uprednostňovaní pečených a grilovacích pochúťok veľmi rýchlo v tele míňajú.

Doprajte si dostatok vitamínov aspoň počas letných mesiacov: vitamín A sa nachádza v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle či rybách. Vitamín C nájdeme v ovocí ako sú čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, ale aj v zelenine, ako je paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky, zemiaky. Vitamín E zase v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén, ktorý obsahujú paradajky či červený melón.Zopár letných tipov pre letné chudnutie

Ponúkame vám zopár tipov, ktoré vás nenechajú hladnými, ale za to šetria kalórie v prospech štíhlej línie.

Studená ryža na raňajky
Studená ryža na raňajky či olovrant je vynikajúcou alternatívou, ako ušetriť pár kalórií. Uvarenú ryžu necháte vychladnúť (môžete si ju pripraviť aj deň vopred) a v takomto stave ju dochutiť ovocím, alebo jablkovou výživou. Nemáte s tým veľa roboty a porcia vám dodá dostatok energie.

Jeden deň bez večere
Horúce dni nám akosi uberajú na apetíte a večer mnohí nemajú chuť na jedlo. Ideálny čas, kedy urobiť čosi pre našu líniu! Môžete zrušiť večeru! Teda aspoň raz do týždňa! A to tak, že po šiestej už nebudete jesť, ale iba piť veľa tekutín. Ale pozor! Žiadny cukor, ani alkohol! Tento postup  podporuje aktiváciu hormónov, ktoré pracujú v prospech vášho boja s nadbytočnými kilogramami. Jeden deň v týždni hádam zvládnete?!

Ani krok bez jabĺčka
Hovorí sa, že ak chceme spraviť niečo pozitívne pre naše zdravie, mali by sme si každý deň pochutnať na jednom jablku. Zaháňa smäd a je vhodné na desiatu, olovrant alebo v meste, keď vás prepadne vlčí hlad. Miesto hot-dogu či hamburgera radšej siahnite po zdravom jabĺčku!

Zo studenej vody (nie ľadovej) schudnete
Keď sú vonku horúčavy, väčšina z nás radšej siaha po chladených nápojoch. Možno vás teraz potešíme, keď napíšeme, že zo studených nápojov sa chudne. Nie tak doslova! Ale tí z vás, ktorí hasia svoj smäd vychladenou vodou či minerálkou, donútia organizmus, aby zohrial tekutinu na telovú teplotu a tým vydal energiu. A to na úkor kalórií!

Pitným režimom k štíhlej línii
Nielen v lete je dostatočný príjem tekutín veľmi dôležitý. Človek by mal denne vypiť dva a pol litra vody. Toto množstvo urýchľuje proces látkovej výmeny a taktiež spaľovanie tukov.  Ak do vody pridáme šťavu z citrónu, efekt je o niečo účinnejší.

Kávou spaľujeme tuk
Berme si príklad z ľudí z južnej Európy. Po hlavnom jedle zásadne vypijú šálku esspresa. Kofeín pomáha urýchľovať odbúravanie tukov. Kávu je najlepšie piť bez cukru, ak ale neviete odolať, skúste sladiť medom. Káva však organizmus dehydruje, preto k nej nezabudnite vypiť aspoň jeden pohár vody!

Miesto sladkostí ovocie
Ponuka ovocia a zeleniny v obchodoch je v lete obrovská. Bola by škoda, keby ste nesiahli miesto sladkostí radšej po melóne či jahodách. Sú sladké, takže vám poslúžia ako náhrada za čokoládku či keksík, obsahujú 90-95% vody, čím vás dokonale osviežia a zároveň vám dodajú silu i napriek tomu, že majú málo kalórií! Hoci má väčšina ovocných plodov sladkú chuť, ovocie obsahuje relatívne málo kalórií (joulov). Najnižšiu energetickú hodnotu v 100 g hmotnosti čerstvého ovocia majú melóny - 16 kcal (67 kJ), ananás - 24 kcal a citrusové plody - 23 až 30 kcal, najvyššiu čierne ríbezle a šípky - 73 kcal (306 kJ).
Bylinkami proti kalóriám
Tajomstvo byliniek pri chudnutí spočíva v tom, že podnecujú trávenie. Vyskúšajte pridávať do jedla či šalátov petržlenovú vňať, oregano, bazalku alebo pažítku. Odporučiť vám môžme aj chilli papričky. Je síce horúco a po nich bude mnohým ešte horúcejšie, ale čo poviete na také cestoviny s chilli omáčkou? Oheň, ktorý ostré papričky rozpália, spôsobí, že kalórie sa budú doslova roztápať.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY