Chudnutie STRAVOVANIE a SUPERPOTRAVINY pri CHUDNUTÍ.

04.04.2017 03:52

Človek, ktorý chce schudnúť, začne podvedome porcie jedla zmenšovať často až na minimum, a tým vystavuje svoje telo hladovaniu. V mnohých prípadoch by však stačilo urobiť v stravovaní len drobné kozmetické úpravy. Niekedy stačí vymeniť kalorické potraviny za nízko - kalorické  a upraviť  spôsob prípravy jedla. Ak však niekto zje na obed 4 rezne, tak vtedy je potrebné upraviť aj porciu jedla, nie len jeho zloženie .

Pokiaľ máte nadváhu a potrebujete schudnúť, znamená to, že vaše telo nefunguje správne a potrebuje opravu.
Zdravá strava je ten najlepší postup na chudnutie. Ak si na chudnutie vyberiete zdravú stravu, pridáte pohyb a zlepšíte si pitný režim tak chudnutie môže byť pre vás hračkou.
Jednou z hlavných chýb, ktoré robia ľudia v snahe schudnúť, je, že medzi jedlami si nechávajú príliš dlhé prestávky. Keď potom dostanú hlad, zjedia čo vidia, stratia vôľu vyberať si zdravé jedlo a v primeranej porcii. S ďalším jedlom preto nečakajte dlhšie ako tri hodiny. A keď si už raz zostavíte plán stravovania, dodržiavajte ho. Hormón grelín, ktorý signalizuje hlad, sa vylučuje presne v tom čase, kedy si telo zvyklo zajesť. Preto ak si dáte obed skôr, než obvykle, už krátko po ňom môžete opäť cítiť hlad.

Je ľudsky normálne, že ten kto chce schudnúť, to chce dosiahnuť rýchlo. Bohužiaľ takto chudnutie nefunguje. Je určite lepšie stanoviť si krátkodobejšie a menšie ciele (napríklad časové rozpätie 1-3 mesiace), a neočakávať, že v tomto časovom období schudneme 20 kilogramov. Nie je to reálne, pokiaľ si neskôr chcete svoju váhu udržať.

Pri začatí chudnutia je dobré najprv si naštudovať základné informácie o správnom stravovaní  a o potravinách vhodných na chudnutie. Ten kto sa intenzívne zaujíma o správne stravovanie bude v chudnutí  úspešnejší ako ten, ktorý sa riadi len určitou „overenou nízko-kalorickou diétou“.

Najhlavnejšie je uvedomiť si, že váhu chcete znížiť  hlavne kvôli sebe a pre seba. Nie kvôli priateľovi, priateľke, alebo manželovi či manželke, alebo kvôli práci.  K silnej motivácii vyzerať lepšie a zdravšie, je potrebné pridať aj vieru v seba a v svoje sily, že chudnutie bude úspešné


Zdravá strava je taká strava, ktorá vám dodá dostatok vitamínov, minerálov, vlákniny, bielkovín a iných živín. Pokiaľ telu dodáte takúto zdravú stravu a zameriate sa aj na primerané množstvo kalórií, tak sa vaše chudnutie automaticky začne. A navyše zdravá strava pomôže aj vášmu telu dostať sa do správnej kondície, pomôžete telu predchádzať rôznym ochoreniam a váš život sa stane plnohodnotnejším.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Nezabudnite ani nato, že pokiaľ ste chudnutie a zdravú stravu zanedbávali dlhé roky, zázrak sa nestane za týždeň.

S proklamovanými super potravinami zaobchádzajte opatrne, ako si ich vyberať.

Tuniak, mandle, vajcia, špenát, či quinoa a ďalšie potravinové zázraky sú dnes často prezentované ako superpotraviny, ktoré výrazne prospievajú zdraviu a chudnutiu. Keď však obsah živín a ďalších látok, ktoré v nich nájdeme rozmeníme na drobné, môžeme zistiť, že nie je všetko až také úžasné a k dokonalosti potraviny toho chýba viac. Snaha o zostavenie jedálnička len zo super potravín môže viesť aj k negatívnemu efektu.

Neznamená to, že by sme ich nemali jesť, ale tiež by sme sa nemali spoliehať na to, že keď ich zaradíme do jedálnička nepotrebujeme pestrú stravu alebo príjem iného druhu živín.

K najčastejším chybám dochádza pri týchto potravinách, považovaných za superpotraviny.

Špenát

Hovorí sa o ňom, že obsahuje veľké množstvo železa. Denne potrebujeme 10 až 15 mg železa, v 80 g porcii čerstvého špenátu sa nachádza 2,2 mg železa, čo predstavuje iba 11 percent z odporúčanej dennej dávky železa. Samozrejme, špenát je veľmi dobrou zeleninou s obsahom mnohých ďalších prospešných látok (vitamín C, horčík, kyselina listová a vitamíny A a K). Ak však chcete v strave zvýšiť príjem železa alebo si zabezpečiť dennú dávku konzumujte radšej červenú fazuľu, ktorá v rovnako veľkej porcii obsahuje až 6,6 mg železa.

Konzervovaný tuniak

Tuniak v konzerve sa javí nielen ako chutné jedlo či doplnok do šalátov, ale i zdravé. Tuniak je známy vďaka vysokému obsahu prospešných omega-3 mastných kyselín. Za deň ich potrebujeme minimálne 450 mg. V 100 gramovej porcii konzervovaného tuniaka je ich približne 271. Omnoho lepším variantom je čerstvý losos, ktorý obsahuje 2 250 mg omega-3 v stogramovej porcii. Konzervovaním sa totiž veľká časť týchto pre zdravie dôležitých mastných kyselín stráca, nehovoriac o iných negatívnych vplyvoch konzervovania. Samozrejme, tuniaka netreba hádzať do koša, obsahuje veľa bielkovín, niacín a vitamín B 12. Opäť je však lepšie konzumovať ho v čerstvej nekonzervovanej forme.

Vajcia

Známy zdroj v strave vzácneho vitamínu D. Denne ho potrebujeme 400 IU (medzinárodných jednotiek). Dve vajíčka nám dodajú zhruba 35 IU tohto vitamínu. Znamená to teda, že na to, aby sme pokryli dennú potrebu vitamínu D by sme museli zjesť takmer 23 vajíčok. Samozrejme, v lete a pri slnečnom počasí nám pomáhajú s výrobou vitamínu D aj slnečné lúče, ale aspoň v zimných mesiacoch je vhodné okrem vajíčok užívať vitamín D aj vo forme výživového doplnku. Vajcia sú však aj bohatým zdrojom bielkovín a riboflavínu,, rovnako ako zdrojom vitamínu B 12.

Quinoa

Pseudoobilnina, ktorá sa len pred pár rokmi dostala aj do našich jedálničkov, hoci mnohí ju stále nepoznajú. Je známa vďaka vysokému obsahu bielkovín. Pri sedavom zamestnaní denne potrebujeme 56 gramov bielkovín. Porcia quinoy s obsahom 180 g obsahuje iba 8 gramov proteínov. Takže, porciou quinoy z tohto hľadiska mnoho nezískame a je jasné, že bielkoviny treba doplniť aj iným spôsobom. Quinoa je ale aj skvelým zdrojom folátu, železa, horčíka. Ak chceme siahnuť po bielkovinách, vyberme si radšej kuracie mäso alebo grécky jogurt. 

Mandle a mandľové mlieko

Sú známym zdrojom vápnika. Denne potrebujeme 1 000 mg vápnika – v prípade tehotných žien a starších osôb je to ešte viac. 25 gramová porcia mandľového mlieka nám poskytne 80 mg vápnika. V tomto prípade je lepším variantom tofu, ktoré obsahuje 434 mg vápnika v porcii s objemom pol šálky. Samozrejme, podobne ako ostatné orechy, i mandle sú veľmi výživnou potravinou, obsahujú zdravé mononenasýtené tuky, ktoré sú dobré pre srdce, riboflavín a horčík, vitamín E. Ak ho však chceme konzumovať ako alternatívu ku kravskému mlieku, potrebujeme si doplniť vápnik z iných zdrojov alebo vyberať mandľové mlieka obohatené vápnikom.

Superpotraviny pri teplom počasí, na leto.

Červený melón

Hovorovo nazývaný aj vodný, keďže obsahuje 90% vody, čo z neho robí asi najlepšiu rehydratačnú zeleninu na svete. Nielenže telu vracia vodu stratenú potením ale je i je priam nabitý vitamínom C.

Ten je veľmi dôležitý pre správnu tvorbu kolagénu v pokožke. Antioxidanty z neho spomaľujú proces starnutia. Navyše obsahuje karotenoidy, chrániace kožu pred poškodením na slnku. S melónom pokožku hydratujete, napnete a omladíte. Navyše si skvele pochutíte.

Citrusové ovocie

Sú tropickými plodmi, ktoré prirodzene ochladzujú telo bez toho, aby ste museli piť ľadové nápoje. Tie zbytočne zaťažujú vnútorné orgány a počas horúcich dní sa z nich ešte viac zapotíte. Čerstvé džúsy z pomarančov, grepov, citróna, limetky, alebo ich zmes ochladí vaše vnútro a vy sa budete cítiť lepšie. Zmes vitamínov dodá energiu a posilní zdravie.

Rajčiny

Sú silnými spojencami peknej pokožky a v lete je ich denno – denná konzumácia prakticky životnou nutnosťou. Nie nadarmo je práve na vrchole leta ich hlavná sezóna. Príroda nás chce prirodzene chrániť. Rajčiny vďaka lykopénu napomáhajú obnove a správnemu fungovaniu kožnej bunky, čím sú zodpovedným bojovníkom proti rakovine kože a iných orgánov.

Mrkva

Jej výhoda spočíva na množstve betakaroténu, ktorým je povestná a vidieť ho na prvý pohľad. Konzumácia mrkvy zabraňuje prieniku UV žiarenia do hlbších sfér pokožky, čím rozptyľuje všetky jeho negatívne vlastnosti ako je starnutie, rakovina, či tvorba vrások.

Jeden a pol veľkej mrkvy počas troch mesiacov zlepší ochranu pokožky akoby bola natretá opaľovacím krémom s ochranným faktorom 2 – 4. Začať s jej konzumáciou treba už dnes.

Sušené slivky

Počas leta sú výbornou desiatou, olovrantom aj dezertom, keď máte chuť niečo si len tak zobnúť. Je to ovocie, takže vždy menej ublíži váhe ako kus čokolády. Pritom výskum vzťahu sušených sliviek a slnenia priniesol zaujímavé objavy. Ľudia, ktorí jedli pravidelne sušené slivky, mali omnoho menej vráskavú pokožku, hoci bola vystavená slnku. Slivky prinášajú koncentrovanú zásobu antioxidantov, vďaka čomu eliminujú negatívne dopady slnečných lúčov.

Tekvicové semiačka

Sú doslova napratané zinkom, ktorý sa počas leta postará o krásne nechty a sviežosť vašich vlasov aj vtedy, keď sú celý deň vystavené slnku a horúčave. Obsahujú vitamíny A a K, plus omega-3 mastné kyseliny. Všetko zložky, ktoré prispievajú ku kondícii zdravého vlasu. Sú bohaté na mastné kyseliny, ktoré sú zas dôležité pri tvorbe kožného mazu a zlepšujú stav pokožky v suchom počasí.

Na chudnutie a získanie krajšej postavy skúste koreniny, ktoré zrýchľujú metabolizmus.

Ak si lámete hlavu s tým, ako dochutiť pokrmy, použite koreniny, ktoré nielenže pohladia jazyk a dodajú jedlu správnu „farebnosť“, ale povzbudia aj metabolizmus, aby pracoval vo vyšších obrátkach.

Čím rýchlejšie bude metabolizmus pracovať, tým menej tuku sa na tele uchytí v podkožných zásobách. Je množstvo spôsobov, ako ho stimulovať a jednou spoľahlivou cestou je aj správny výber korenín.

Čili, alebo kajenské korenie

Čili spôsobuje zrýchlenie metabolizmu až na niekoľko hodín po jeho konzumácii. Základom je látka kapsaicín, ktorý je vlastne alkaloidom a jeho pálivý efekt naznačuje, že bude spaľovať tuky ako divý. Kajanské korenie je v princípe tiež čili, akurát mleté aj so zrniečkami a obvykle je zmesou viacerých druhou papričiek. Pozor si treba dávať s dávkovaním, ale inak nič nepokazíte, ak budete postupne zvyšovať objem. Využijete ho prakticky všade. Či už pripravujete polievky, mäsá, alebo aj ryby. Jemná pálivosť veľmi efektívne zvýrazňuje aj iné chute.

Kurkuma

Tajomstvo tejto rastliny je v zahrievaní tela. Dokáže totiž vnútorné orgány príjemne rozpáliť. Je skvelá práve na obdobie, keď je v bytoch chladno. Zároveň štartuje metabolizmus, ktorý rýchlejšie spaľuje a vďaka silnému antioxidantu kurkumínu zlepšíte aj vlastné zdravie.

Kurkuma je extrémne všestranná. Nemá silnú a výraznú chuť, zato vynikajúco farbí. Môže sa použiť do omáčok, polievok a tak obohatíte mnoho jedál, ktoré dostanú aj atraktívnu živú farbu.

Cesnak

V prírodnej surovej forme je veľmi účinným antibiotikom aj spaľovačom. Jeho nevýhodou je však nepríjemný zápach z úst. Preto sa ako korenie dá použiť aj sušený, alebo granulovaný cesnak. Tento si zachováva svoje účinky na metabolizmus, ale eliminuje nepríjemný dych. Dochutiť dokáže prakticky čokoľvek. 

Zázvor

Pri zázvore by sa dala vymenovať celá paleta pozitívnych vlastností. Nepôsobí len zahrievacím procesom, ale výrazne pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podieľa sa na jeho poklese. Zabraňuje prudkým vzostupom a pádom glukózy, čo udržiava metabolické procesy v stabilnom režime. Jeho prínos na spaľovanie tukov je porovnateľný s kurkumou alebo čili. Odporúča sa z neho robiť napríklad čaj, alebo piť zázvorovú limonádu aj ako doplnok k cvičeniu. Ako korenie je zázvor veľmi výrazný, uplatní sa najmä v receptoch thajskej a čínskej kuchyne.

Škorica

Dlhodobo patrí medzi koreniny, ktoré v tele robia policajta pri distribúcii sacharidov, z čoho vyplýva, že telo si vytvorí s jej použitím menej tukových zásob. Hodí sa do nápojov, k jablkám, ale napríklad aj na dochutenie kávy, či jogurtu.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY