Chudnutie Prekonajte CHÚŤKY na MASTNÉ a SLADKÉ.

14.11.2017 13:34

Mnohé ženy i muži sa rozhodnú schudnúť tak, že začnú menej jesť. No po pár týždňoch sa chudnutie zastaví. Tak sa rozhodnú ešte viac obmedziť príjem stravy a teda aj živín a začnú užívať  preháňadlá. Ani to však nepomáha a čoraz viac sa snažia potravu obmedzovať a pritom stále priberajú a chradnú.  Ak však po diéte vždy stučnejú, mali by chybu hľadať v období, v ktorom nedržia diétu a uvedomiť si, že sa zrejme zle stravujú. Nepomôžu im ani prísne hladovky, ak robia chybu v stravovaní. Väčšina ľudí, ktorí chcú schudnúť, sa však nechce venovať čítaniu kníh o stravovaní ani sa radiť s odborníkmi. Naivne si myslia, že to celé nejako zvládnu.  A stojí ich to neraz veľa peňazí, ktoré zaplatia za pochybné lieky. V horšom prípade si poškodia zdravie po aplikovaní rád, ktoré počuli od priateľov alebo čítali v časopise. A potom sa čudujete, že nič nejde tak, ako si predstavujete. 
Zázraky len s vlákninou nedosiahnete 
Typickými chybami sú pokusy schudnúť založené na hmlistých informáciách. Niekde v časopise napríklad narazí  žena, ktorá chce schudnúť, na článok o tom, aká úžasná je vláknina. Že jej pravidelné užívanie zníži cholesterol, zlepší zdravie, vedie ku schudnutiu, naveky zruší pocit hladu, odstráni rakovinu a spôsobí iné zázraky. 
Nemožno sa potom čudovať, že vlákninu si kúpia stovky žien, ktoré túžia schudnúť a začnú sa ňou napchávať. Samozrejme že neschudnú - vláknina sama osebe nemá šancu. Dokonca ak jej užijú zbytočne veľa, pripravia sa o veľa dôležitých látok, pretože priveľa vlákniny na seba nadviaže aj látky, ktoré sú pre zdravie nutné – napríklad minerály. A tak užívanie vlákniny ako izolovaný pokus o schudnutie môže ublížiť. Na balíčku vlákniny totiž výrobca sľubuje, že vláknina zníži pocit hladu. Ak si ju však dáte, tak vám sama osebe hlad nepotlačí. Funguje to, ak si dáte vlákninu s bielkovinami a veľa vody – potom je šanca, že o hlade nebudete dlhší čas vedieť.

Strach z konzumácie tuku je škodlivý      Ďalšou klasickou chybou je strach z tuku. Vychádza z pravdivého tvrdenia, že tuk má najvyššiu energetickú hodnotu a preto by jeho príjem mal byť najviac kontrolovaný. Tučná žena však túto vetu v dychtivej snahe rýchlo schudnúť uplatní ako "nejesť tuk". Ale tuk je pre zdravie - a aj pre chudnutie - nevyhnutný. Aj pri redukčnej diéte ho nevyhnutne musíte prijímať, inak chudnúť nebudete. Navyše tuk je nevyhnutný aj pre príjem niektorých vitamínov. Preto je vhodné denne prijímať tepelne neupravený olivový olej. Vyhýbať sa treba len živočíšnemu, nasýtenému tuku. Dokonca aj nasýtený tuk je potrebný, takže vyhýbanie sa neznamená vylúčenie.
Prekonajte strach zo sacharidov

Mnohé ženy nejedia nič, čo obsahuje sacharidy. Verejná mienka na tému chudnutia je dodnes negatívne ovplyvnená Atkinsovou diétou, pri ktorej sa nejedia sacharidy. Klasicky nezmyselný prístup sa dá vidieť u mnohých žien, ktoré chcú zúfalo schudnúť. Striktne si zakážu pečivo, prílohy, koláče, strukoviny, pretože sa boja sacharidov. To im však nebráni, aby si dali pomaranče. Nemajú totiž na sebe nalepené výživové hodnoty a sú pekné oranžové. Aj sacharidy sú však pri chudnutí nutné, organizmus z nich čerpá energiu. Je však potrebné preštudovať si glykemický index potravín. A to sa už mnohým nechce. Potom sa čudujú, že majú záchvaty chuti na sladké.
Čím menej, tým lepšie nie je pri chudnutí vždy najlepšie
Veľmi častý problém bývajú diéty zamerané na zníženie energie. Človek s nadváhou si myslí, že čím menej zje, tým viac schudne. Preto začne obmedzovať prísun potravy, neraz pod 3 000 kJ za deň. Začne chudnúť a to sa mu páči. No po pár týždňoch sa chudnutie zastaví. Asi jem veľa, pomyslí si, a ešte viac priškrtí príjem energie. No ani to nepomáha, nie a nie schudnúť. Hlad už je však neznesiteľný. Po nejakom čase zrazu neodoláte a niečo zjete. A bác, kilo na váhe máte nahor. To vás tak znechutí, že rezignujete na diétu a o pár týždňov ste na starej hmotnosti, tučnejší a nespokojnejší so sebou.
Telo nechce chudnúť, keď je nedostatok. Šetrí zásoby a radšej ničí  vlastnú svalovinu. Hladovkové chudnutie je preto nielen neúčinné, ale aj nebezpečné. Veľká časť úbytku hmotnosti je na úkor svaloviny, takže po pribratí na "pôvodnú" hmotnosť pribudne viac tuku, ako bolo pred chudnutím. Len ruky a nohy budete mať ako špáradlá a medzi nimi obrovitánsku sadlovú guľu.
Keď chcete schudnúť musíte študovať
Zrejme sa vám nechce snoriť po internete a učiť sa o chudnutí a o jedení. Ale je to len otázka úvahy. Štúdium vás pripraví o trochu času, ale to, čo sa naučíte, vám umožní schudnúť. Ak si to celé nenaštudujete, stratíte veľa času neúspešnými diétami a v závere budete tučnejší. Možno si hovoríte, že to je príliš zložité a že sa vám nechce učiť.  Potom ďalej plaťte za pochybné lieky, hladujte, užívajte preháňadlá a trpte nezmyselnými diétami. Vaša hmotnosť bude stále vyššia a zdravie čoraz horšie. Váš metabolizmus bude čoraz pomalší a vďaka tomu priberiete už aj pri pohľade na krémeš. Pamätajte si dodnes platné porekadlo: komu niet rady, tomu niet pomoci. A rada znie: učte sa o stravovaní a o obezite

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Nedajte sa zlákať spaľovačmi tukov   Kupujete v lekárňach a fitnescentrách za drahé peniaze spaľovače tuku, ktoré nakoniec aj tak moc nefungujú? Radšej si vyberte správne potraviny, ktoré s tukmi zatočia prírodnou cestou.Okrem stále nedoceňovanej zeleniny sú to i niektoré druhy mäsa, predovšetkým rybieho. A nespleťte sa tiež, keď si vyberiete pálivé jedlá. Už svojím názvom naznačujú, že zbytočné tuky skutočne spália. Rovnaký účinok u mnohých ďalších jedál vás ale určite prekvapí.Chren obsahuje draslík, ktorý priaznivo ovplyvňuje spaľovanie tukov. Ďalej obsahuje vitamíny skupiny B a antioxidanty. Cesnak zase obsahuje allicín, ktorý má antibakteriálne účinky. Znižuje hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL) v krvi, čím sa podieľa na rýchlejšom spaľovaní tukov. Sója nám chráni pečeň. Obsahuje mimo iného aj dôležité výživné látky ako lecitín, ktorý odbúrava cholesterol. Tiež obmedzuje ukladanie tukov v podkoží i v pečeni.Brokolica je nielen pre svaly, ale ako jedna z mála potravín obsahuje chróm, ktorý reguluje hladinu glukózu v krvi, znižuje cholesterol. Pomáha odbúravať tukové tkanivo a zachovávať stabilnú svalovú hmotu. Zázvor je bohatý na vitamíny A, C, B a minerálne látky ako železo, draslík, fosfor. Podporuje zvýšenie telesnej teploty, krvného obehu i trávenie. Škorica má protizápalové účinky. Podporuje a zlepšuje pôsobenie inzulínu v tele, umožňuje lepší prienik glukózy do vnútra buniek a jej premenu na energiu. Čili zásluhou obsahu kapsaicínu pôsobí ako prírodná dezinfekcia. Podporuje metabolizmus, znižuje hladinu krvného cukru, stimuluje sekréciu žalúdočných štiav. Podobne fungujú i iné ostré jedlá. Losos je bohatý na jód, ktorý stimuluje tvorbu hormónu štítnej žľazy, ktorá sa podieľa na regulácii látkovej premeny. I keď je tučný, tieto tuky sa neusádzajú a naopak pomáhajú odbúravať tie zlé. Jahody sú výborným spaľovačom tuku, znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Obsahujú pektín a vitamín C. Zelený čaj obsahuje draslík a zinok, posilňuje metabolizmus, blokuje ukladanie tukov, má antioxidačné účinky. Niektoré zdroje uvádzajú, že jedna šálka zeleného čaju je schopná spáliť až 100 kJ energie.

Ako sa teda neprejesť tukmi.

Odborníci doporučujú obmedziť príjem tukov na 30% celkového príjmu energie, z toho:
- najmenej 10% z olivového oleja alebo iných mononenasýtených rastlinných tukov,
- okolo 10% zo slnečnicového a iných polynenasýtených rastlinných tukov, v ktorých sú esenciálne mastné  kyseliny nevyhnutné pre pevné zdravie,
- nie viac než 10% z masla a ostatných živočíšnych tukov, ktoré sú nasýtené a bežne používané  v spracovaných potravinách.
Doporučujem športovcom snažiť sa udržať podiel tukov v strave na 25%. Zníženie príjmu tukov o 5% im umožní zvýšiť príjem sacharidov, ktoré potrebujú ako pohonnú latku pre svoje svaly. Aktívna žena, ktoré zje okolo 8 500 kj denne, si preto môže dovoliť 2 100 kj energie z tukov: 25% tukov z 8 500 kj energie celkom, tj. 2 125 kj z tukov.
Dosiahnuť optimálneho príjmu tukov znamená obmedziť príjem potravín s vysokým obsahom tukov (masla, margarínu, majonézy, šalátové dresinky, mrazené zmrzlinové výrobky, sušienky, chipsy). Tak bude vaša strava obsahovať 25% tukov.
Pokiaľ máte veľmi vysoký cholesterol, lekár vám odporučí pravdepodobne diétu so zníženým obsahom tukov (20% alebo dokonca 10%). Tieto obmedzenia sú určené ľuďom priamo ohrozeným srdcovo - cievnymi ochoreniami a nie sú vhodné pre osoby s normálnou hladinou cholesterolu.
Často sa stretávame s fanatikmi, ktorí majú nízky cholesterol a aj napriek tomu sa snažia úplne vynechať tuky zo svojej stravy. Sami na seba nakladajú pochybné výživové bremeno s ešte pochybnejším dopadom na zdravie. Ako som už spomenul , nízkotučná strava v žiadnom prípade neznamená úplne prestať jesť tuky. Určité množstvo tukov je pre dobre vyváženú stravu nutné.
Vaša hmotnosť (v kilogramoch) je hrubý odhad gramov tukov, ktorý môžete zaradiť do dennej stravy. Ak chcete presnejší výpočet, riaďte sa nasledujúcimi tromi krokmi:
1. odhadnite koľko kilojoulov denne potrebujete.
2. vypočítajte 25% z vášho celodenného množstva energie, tým určíte energiu z tukov, ktorú by ste mali denne zjesť. Napr. 0,25x8500 kj  = 2 125 kj z tukov.
3. vydeľte pridelenú energiu z tukov 38. Tým určíte počet gramov tukov v dennom stravovacom pláne (1 gram tukov = asi 38 kj). Napríklad pokiaľ by ste mali zjesť maximálne 2 125 kj tukov, potom 2 125 kj/ 38 kj = 56g tukov.

Ak máte podváhu alebo ste veľmi pohybovo aktívni, môžete potrebovať aj vyšší podiel tukov, aby sa zvýšil celkový príjem energie. Zvýšte konzumáciu zdraviu prospešných tukov, ako je olivový olej, arašidové maslo a ryby.
Čítajte informácie o potravinách: nutričné informácie na potravinách môžu pomôcť odhadnúť typ a množstvo tukov. Túto informáciu potom môžete použiť pri výbere potravín, ktoré sú v súlade s potrebami organizmu. Jedzte viacej potravín bohatých na rozpustnú vlákninu: existuje typ vlákniny (rozpustná vláknina) nachádzajúca sa v ovse, krupici, šošovici, hrachu a fazule, ktorá chráni proti ochoreniu srdca. Snažte sa do jedálničku zaradiť viacej obsahujúcich vlákninu. Fazuľová polievka či ovsená kaša sa pripraví ľahko a obsahuje veľké množstvo vlákniny. 
Výskumy naznačujú, že 50g ovsených otrúb každý deň, môže pomôcť ľudom s vysokým cholesterolom znížiť jeho hladinu, hlavne keď sú konzumované ako súčasť nízkotučnej stravy. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny neprospievajú len srdcu, ale sú aj veľmi vhodným jedlom pred cvičením, pretože majú tzv. nízky glykemický index. To znamená, že zaisťujú postupné uvoľňovanie energie (glukózy) do krvného riečišťa a môžu tak predĺžiť trvanie výkonu. Platí to u výkonov trvajúcich dlhšie než 60 až 90 minút.
Jedzte viacej rýb: vaša strava bude zdravšia, pokiaľ do svojho jedálničku zaradíte viacej rýb. I Jedlá z rýb, ktoré nahradia konzumáciu červeného mäsa s vysokým obsahom nasýtených tukov, rozhodne patria do zdravej výživy. Ak budete jesť ryby dva až tri krát do týždňa a ak nahradíte ich mäsom hovädzie a bravčové mäso, budete mať vynikajúci zdroj bielkovín, a dokonca tým zmenšíte riziko srdcovo - cievnych ochorení, vysokého tlaku, zhubných nádorov, artritídy... Niektorí vedci sa domnievajú, že rybí tuk môže pôsobiť preventívne proti srdcovo - cievnym ochoreniam, a nie až potom čo už ochorenie vzniklo. Čím vyšší je obsah omega - 3 mastných kyselín, tým lepšie. Medzi ryby s vyšším obsahom omega - 3 mastných kyselín patria morské ryby, napríklad losos, makrela, tuniak, sardinka a sleď. Ryby môžu, ale aj nemusia mať vplyv na váš zdravotný stav, ale každopádne dodajú strave rozmanitosť. Len dbajte na to, aby pri kuchynskej úprave nebolo k rybe pridané zbytočne veľké množstvo tukov, ryba by nemala byť smažená alebo pečená na masle. Pokiaľ sa zdráhate pripravovať ryby, proste využite sardinky alebo tuniaky v konzerve. Ak nie ste obľúbencom rýb, možno ste v pokušení zdanlivo ľahšiu alternatívu - tablety s rybím tukom.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY