Chudnutie Prečo a aké TUKY jesť počas CHUDNUTIA.

29.03.2017 09:43

Keď chcete schudnúť, musíte jesť minimum zlých tukov, nezabudnite však jesť dobré tuky.

Keď chcete schudnúť a odstrániť svoje tuky, musíte namiesto tukov jesť bielkoviny. Pre zdravotne nezávadné chudnutie musíte jesť aj tuky, hlavne rastlinné. Jedálne lístky a recepty na chudnutie bez tukov a bielkovín vám opäť prinesú sklamanie a aj zhoršenie metabolizmu. 

Veľké zásoby tukov sa tvoria predovšetkým v podkoží, kde slúžia aj ako izolačný činiteľ, avšak aj výrazne zaobľujú vašu postavu.
Neskúšajte nízkotučné diéty na chudnutie, vylučujúce príjem tukov, poškodíte si zdravie. Zlé tuky zvyšujú hladinu cholesterolu a riziko vzniku niektorých chorôb. Dobré tuky majú opačný efekt, chránia vaše srdce a podporujú celkové zdravie.  Dospelý človek má v tele v priemere 12 až 15 kilogramov tuku.

Väčšina ľudí, ktorí majú tendenciu sa prejedať, by mali venovať pozornosť množstvu bielkovín v jedle. Ak sa prejedáte potravinami s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom proteínov, môžete dostať do tela viac tuku a stratiť pritom veľa svalov. Každý, kto pribral na váhe počas obdobia prejedania sa, jedol málo mliečnych výrobkov, mäsa, mlieka, strukovín.

Prečo každý z nás potrebuje jesť tuky.

Tuky sú najväčším dodávateľom energie v strave. Živočíšne tuky sú jediný zdroj na rozpúšťanie vitamínov rozpustných len v tukoch. Tuky slúžia ako stavebná zložka niektorých tkanív a buniek. Podkožný tuk slúži ako ochrana pred chladom, zabraňuje stratám tepla do okolia a slúži ako zásobný zdroj energie. Spotrebovaním jedného gramu tuku sa získa 18 krát viac energie ako pri spotrebovaní jedného gramu cukru pri aeróbnom metabolizme. Tuky tlmia pocit hladu na 5-6 hodín, kým cukry sa strávia už za 2-3 hodiny. 

Naše telo tuky potrebuje. Sú súčasťou buniek a dôležitým médiom pre mnohé látky. V tukoch rozpustné vitamíny by sa bez tukov nedostali do krvného obehu.

Tuky majú veľký podiel v stravovaní ľudí s nadváhou. Veľa tukov v strave prináša tučnú postavu. Tuky sú energeticky najbohatšie látky.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Pri chudnutí, by ste nemali počítať len kalórie, ale mali by ste začať svoje stravovanie vylepšovať potravinami s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom tukov. Proteín vás dokáže nasýtiť a pomôže vám znižovať chuť do jedla.  
Ktoré tuky sú zdravé, v ktorých potravinách sa nachádzajú.

Zdravé tuky sú hlavne rastlinného pôvodu a mali by tvoriť 80% všetkých tukov, ktoré zjeme.

Najhodnotnejšie a najzdravšie zdroje tukov:

rastlinné oleje – olivový, makový, ľanový, sezamový, slnečnicový, marhuľový, kokosový....

orechy a semienka – vlašské, mandle, makadam, píniové, sézam, slnečnica, ľan, tekvica, lieskovce, para, kešu natural...

tuky v mäse – divina, teľacie, morčacie, hydina, hovädzie, bravčové

tuky v rybách – kryl, losos – tučnejšie druhy

tuky v mliečnych výrobkoch – biely jogurt 3,5% , mlieko 1,5-3% , rôzne zakysané a acidofilné výrobky, tvaroh, syry – feta, Leerdamer, Čedar, kozí, ovčí....

tuky vo vajíčkach – nachádza sa v žĺtku, popri mäse a mliečnych výrobkoch je vajíčko biologicky najvýživnejšou živočíšnou potravinou

Koľko tukov by ste mali denne zjesť, aby to neuškodilo vašej postave.

Telu škodí nielen veľa tuku, ale aj keď ho máme menej, ako odporúča norma. Doporučený denný príjem sa pohybuje od 25-30% z denného energetického príjmu, čo je 70-100g tukov. Minimálny príjem je 15% z celodennej stravy.  Diéta, pri ktorej úplne obmedzíte príjem tukov je nezdravá, pretože tuky sa taktiež podieľajú na správnej funkcii nášho organizmu. Napríklad vitamíny A,D,E a K sú rozpustné iba v tukoch. Nezabúdajte, že v tele by mala byť zachovaná určitá rovnováha, preto pomer 20% (živočíšne tuky)a 80% (rastlinné tuky)by mal byť zachovaný.

Množstvo tuku v jednotlivých potravinách.

Druh potraviny / Množstvo v g / Množstvo tuku v g
Hovädzie mäso / 100 g / 2,5-12 g
Bravčové mäso / 100 g / 5-25 g
Husacina / 100 g / 10-32 g
Ryby / 100 g / 0,4-16 g
Obilniny / 100 g / 0,9-6 g
Strukoviny / 100 g / 0,5-1,5 g
Orechy / 100 g / 47-65 g
Mlieko / 1 dl / 0-3,8 g
Jogurt / 100 g / 3,8-4,5 g
Syry / 100 g / 11-35 g
Cestoviny / 100 g / 2,2 g
V ktorých potravinách sa nachádzajú tuky, z ktorých sa ľahko tučnie.

  • tučné mäsá, koža z hydiny, mäsové výrobky ako klobásy či fašírky,
  • plnotučné mlieko a plnotučné mliečne výrobky ako syry, smotana, maslo, 
  • kokosový olej a palmový olej,
  • pečivo – sušienky, koláče, dolky, pizza, hamburgery
  • vyprážané jedlá – šišky, hranolky, vyprážané druhy mäsa
  • zemiakové lupienky, popcorn, cukríky
  • pevné tuky – margaríny, stužené tuky

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY