Chudnutie Používajte RYŽU, z ktorej sa nepriberá.

01.04.2017 05:34

Dostatočný obsah vlákniny v ryži zaisťuje chudnúcej osobe dostatočne dlhé zasýtenie a potlačenie nárazových chúťok do jedla.

Zdrojom energie z ryže sú hlavne škroby, patrí medzi sacharidové potraviny.
Výsledkom ryžovej diéty je takmer na 100% jo-jo efekt. Práve vo chvíli, keď sa vám ryžová diéta znechutí, prejdete zas na normálnu stravu, čiže práve na tú stravu, ktorá vás doviedla k nadváhe. A tak už zakrátko budete zase tuční.

Ryža má výhodný stredný glykemický index, jeho hladina sa však výrazne zvyšuje vtedy, ak je ryža rozvarená.

Medzi charakteristické a pri chudnutí vhodné vlastnosti ryže patrí skutočnosť, že neobsahuje cholesterol, má nízky podiel tukov, veľmi málo sodíka, vďaka čomu odvodňuje a telu dodáva energiu z bielkovín a sacharidov.

Ryža patrí medzi najčastejšie konzumované potraviny. Využíva sa nielen ako obľúbená príloha k mäsu, ale aj ako jednoduché hlavné jedlo.

Ryža je charakteristická svojou pomerne vysokou kalorickou hodnotou, čo sa vám hodí, ak svoju energiu máte kde spotrebovať, napr. pri fyzicky náročnej práci, športe.

Ak váš denný režim nezahŕňa dostatok fyzických aktivít, môže vám nadmerné konzumovanie ryže skomplikovať cestu ku štíhlej postave.

S rastúcim množstvom škrobu v ryži rastie aj jej glykemický index. Správne uvarená ryža má prijateľný glykemický index. Najlepším riešením pre nasýtenie je hnedá ryža, s hodnotou glykemického indexu 55. Hlad vás neprepadne tak skoro ako po zjedení bielej ryže. 

Používanie ryže pri chudnutí je rozporuplné.

Podľa tvaru sa ryža rozdeľuje na guľatozrnnú, krátkozrnnú a dlhozrnnú. To akú má ryža farbu závisí aj od technológie spracovania, preto môže byť biela, hnedá, žltkastá a napríklad aj červená.

Mnohí považujú ryžu za vynikajúcu potravinu na chudnutie a s jej konzumáciou to doslova preháňajú hlavne vo forme zdraviu škodlivej ryžovej diéty.

Mnohí sa snažia ryžu pri chudnutí úplne vylúčiť zo svojho jedálneho lístka, považujú ju za jednu z hlavných príčin svojej nadváhy.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Pre ryžu v diétnom režime pri chudnutí platí to čo platí u väčšiny potravín, jej vplyv na účinnosť chudnutia závisí od množstva a od spôsobu jej prípravy.
Ryža patrí medzi najmenej alergénne potraviny, dobre ju znášajú deti ale aj ľudia s tráviacimi ťažkosťami.

Napriek viacerým výživovým negatívam môžeme o ryži hovoriť ako o nutrične hodnotnej potravine na chudnutie.

Pri používaní ryže pri chudnutí je dôležitý nielen výber druhu ryže, ale aj spôsob tepelnej úpravy. Rozvarením podstatne zvýšite jej glykemický index a teda aj rýchlosť vstrebávania kalórií do organizmu.

Krátka a guľatozrnná  ryža má tendenciu rozvariť sa, menej drží tvar a je lepivá. Preto je vhodná do nákypov, kaší či pudingov. Dlhozrnnú ryžu používame väčšinou ako prílohu a strednozrnnú ryžu na krémové rizoto.

Veľmi dôležité pre chudnutie je aj to, ako si ryžu kuchynsky pripravíte, či na oleji, masle alebo na prírodno. Ak si ryžu pripravíte na sladko na spôsob ryžového nákypu či mliečnej ryže, tak určite neschudnete. Ak však do ryže pridáte udusenú zeleninu a zjete aj tri kopčeky ryže, tak sa nemusíte báť ukladania kalórií do telesných tukových zásob .

Pri chudnutí využívajte hlavne hnedú ryžu, ktorá obsahuje aj šupky, je ryžou celých zŕn, do tela sa jej konzumovaním dostáva aj nerozpustná vláknina, minerály a vitamíny. Takéto vlastnosti nemá biela ryža, pretože je od povrchových vrstiev očistená.

Biela ryže je potravina, ktorá by sa mala jesť ako prvá pevná potravina po akejkoľvek hnačke.
Zrná bežne konzumovanej bielej, technicky zušľachtenej ryže sú očistené od svojich povrchových vrstiev a tým zbavené dôležitých minerálnych látok a vitamínov (najmä skupiny B). Biela ryža tvorí teda výborný zdroj energie, je ale očistená od ďalších veľmi užitočných látok, ktoré sa nachádzajú v povrchových vrstvách jej zŕn. Jej príliš častá konzumácia môže viesť ku zhoršeniu zdravia, najmä u osôb chorých na arteriosklerózu a srdcovo-cievne ochorenia alebo u ľudí s prechodnou a chronickou únavou. Biela ryža totiž neobsahuje najdôležitejšie látky, ktoré telo vďaka tejto potravine získava. Ide hlavne o minerálne látky a vitamíny a nerozpustnú vlákninu, ktoré nájdeme v ryži Natural - prírodnej ryži. Patrí medzi vhodné potraviny zdravej výživy.

Biela ryža ako hlavná potravina spôsobuje chronický nedostatok vitamínu B1, čo môže viesť k vážnej chorobe beri-beri. Treba ju kombinovať s inými potravinami, napríklad orechmi alebo strukovinami. Taktiež strava bohatá na ryžu môže byť príčinou anémie, čo sa pripisuje nízkemu obsahu železa v ryži. Preto ju kombinujte aj s ovocím a zeleninou bohatou na vitamín C.
Najmä vďaka nerozpustnej vláknine je hnedá ryža významným pomocníkom pri ochoreniach tráviacej sústavy. Na vlákninu sa naviaže voda, čím vzniká špongiovitá zmes nasiaknutá vodou a tá jemne čistí zažívací trakt. Úspech je ale podmienený dostatočným prísunom tekutín do organizmu. Hnedá ryža sa tým pádom považuje za súčasť prevencie proti rakovine pankreasu, žalúdka, hrubého čreva, ale aj prsníka, maternice, pažeráka, pečene a štítnej žľazy. Ak potrebujete posilniť kosti, zlepšiť stav kože po lupienke, posilniť mäkké alebo krehké vlasy a štiepiace sa nechty, hnedá ryža vám bude dobrým pomocníkom Hnedá, nerafinovaná ryža "celých zŕn" ponúka to čo ľudské telo z hľadiska zdravej výživy potrebuje: nerozpustnú vlákninu, minerály a vitamíny. Hnedá ryža je ideálnou potravinou zdravej výživy, diétnych programov, rekonvalescencie či šetrného zaobchádzania s organizmom pri rôznych zdravotných problémoch, pretože je ľahko stráviteľná, kaloricky optimálna (bežná porcia ryže predstavuje približne 150 kalórií), neobsahuje cholesterol ani lepok, pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru, odvádzať odpadové látky metabolizmu a znižovať krvný tlak. V kombinácii so strukovinami, napr. hrachom alebo šošovicou, predstavuje plnohodnotný zdroj bielkovín.

Druhy ryže, vyberte si ten vhodný ba chudnutie.

Biela ryža

Je u nás najpoužívanejšia, zbavená všetkých vonkajších obalov a bežne ju v obchodoch nájdete ako guľatú, dlhozrnnú a strednozrnnú. Hoci je o vlákninu táto ryža dosť ochudobnená stále je zdrojom bielkovín, sacharidov, vitamínov skupiny B, E a minerálov ako železo. Pre žalúdok je ľahšie stráviteľná ako celozrnná ryža.

Guľatá biela ryža
Táto ryža sa pri varení otvára a zostáva trochu kašovitá, preto je dobrá do dezertného pečiva a sladkých jedál, najmä však na prípravu ryžového nákypu.
Nelúpaná ryža
Nazýva sa tiež surová ryža. Je rovno z poľa, bez akejkoľvek úpravy. Pre svoju mimoriadnu tvrdosť nie je vhodná na konzumáciu pre ľudí.
Špicatá biela ryža
Zrná tejto ryže sú aj po dovarení celé a sypké. Prednostne sa používa do studených jedál ako ryžový šalát.
Celozrnná ryža (natural) 

Táto ryža je zbavená iba nejedlého obalu, preto má hnedú farbu a jemnú orieškovú chuť. Vďaka tomu si zachováva cenné vitamíny skupiny B, E, minerály ako železo, mangán, zinok, meď, draslík a selén. Obsahuje až 7x viac vlákniny ako biela ryža a preto je vhodná napríklad aj do diéty. V kuchyni ju môžu používať cukrovkári pre jej nízky glykemický index. Za jej nevýhodu môžeme považovať trvanlivosť a dobre uskladnená vo vzduchotesnej nádobe vydrží približne rok a pol.

Je bohatšia na vitamíny a minerály ako biela ryža, ale treba ju dlhšie povariť a ťažšie sa žuje. Odporúča sa pred varením ju na niekoľko hodín namočiť. Zmäkčí ju aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy pridaných do vody, v ktorej sa varí.
Predvarená ryža
Táto tepelne spracovaná ryža je čiastočne rafinovaná. Ľahšie sa dá jesť ako celozrnná a zachováva si väčšinu vitamínov.
Jazmínová ryža

Jej vôňu zacítite už na diaľku, pretože vonia po kvetoch, má príjemnú orieškovú chuť a lepivú konzistenciu. Je veľmi obľúbená v thajskej kuchyni, svojim vzhľadom a chuťou je veľmi podobná ryži Basmati. Obsahuje sodík, vitamín B1, ktorý uľahčuje trávenie a znižuje cholesterol v krvi. Svojou konzistenciou sa hodí na prípravu pilafu, nákypov, šalátov a sladkých dezertov. Po uvarení je však sypká a suchá.

Basmati

Kráľovná vôní je jej doslovný preklad, pretože má nezameniteľnú orieškovú vôňu a chuť. Je to dlhozrnná ryža, ktorá má nízky obsah vody v zrnách, čo jej dodáva lepšiu chuť, menej lepivú konzistenciu a na prípravu potrebuje oveľa kratší čas. Považuje sa za výnimočne kvalitnú ryžu a používa sa najmä v indickej kuchyni, no využiť ju môžete ako prílohu. Má nízky glykemický index, ktorému sa potešia všetci milovníci zdravej výživy. Má vyššiu cenu.

Arborio

Výberová guľatozrnná ryža, ktorá sa najčastejšie používa na prípravu rizota, pretože je po uvarení lepkavá, no vo vnútri stále dostatočne pevná. Táto ryža dokáže absorbovať všetky chute, preto sa nevarí samostatne, ale spoločne s ostatnými surovinami. Ryža sa najskôr na masle trošku opraží a postupne sa k nej podľa potreby prilieva voda. Ak raz urobíte krémové rizoto, už nikdy nebudete pripravovať iné.

Carnaroli

Je podobná ryži Arborio, je len o niečo užšia a dlhšia. Má vysoký obsah škrobu, takže sa tiež hodí na prípravu krémové rizota, ryžovej kaše či pudingu kvôli tomu, že dokáže vstrebať veľa vody.

Parboiled

Surová má žltkastú farbu ale po uvarení zbelie. Je to dlhozrnná, lúpaná a pomocou vysokotlakovej pary leštená ryža. Vďaka tejto technológii do zrna prenikajú vitamíny a minerály. Veľmi rýchlo sa uvarí, je sypká a nelepí sa. Je výbornou prílohou k mäsu.

Indiánska (divoká) ryža 

S ryžou má podobný len výzor, pretože sú to semienka vodnej trávy, ktorá rastie v USA a Kanade. Má výraznú orieškovú chuť a varí sa oveľa dlhšie ako biela ryža. Zbiera sa ručne, preto je taká drahá. Jej zrná majú vysoký obsah vitamínov skupiny B a pridávajú sa do ryže Basmati. Hodí sa ako príloha alebo do šalátov.

Červená ryža

Patrí medzi celozrnné druhy ryže, červenú farbu má kvôli pigmentácii šupky a má úžasnú orieškovú príchuť. Hodí sa do šalátov, nákypov a tiež ako príloha.

Nishiki ryža

Originálna japonská ryža, ktorá sa používa na prípravu sushi. Má menší, guľatý tvar, po uvarení sa veľmi lepí a je takmer priesvitná.

Vlastnosti ryže
Žiaden druh ryže neobsahuje viac ako 7% bielkovín. Nemá ani žiaden gliadín, proteín, z ktorého sa vytvára pšeničný glutén, a preto je vhodná pre pacientov s celiakiou.
Proteíny v ryži sú chudobné na lyzín a tryptofán, dve esenciálne aminokyseliny, ale jej kombináciou so strukovinami sa tento problém vyrieši.
Tuky: to málo tuku, ktorý ryža obsahuje, je uložené v otrubách a klíčkoch. Mastné kyseliny, hoci v neveľkom množstve, sú nenasýtené a znamenajú veľkú biologickú hodnotu.
Sacharidy: predstavujú 4/5 hmotnosti ryžového zrna a takmer všetky sú vo forme škrobu.
Vitamíny: ryža, ale aj ostatné obilniny, nemajú žiadny vitamín A ani C, no celozrnná ryža obsahuje významné množstvo vitamínu B1 a E, v bielej ich je však veľmi málo.
Ryža sa odporúča pri hnačkových ochoreniach, pri diéte s nízkym obsahom sodíka, pri vysokom cholesterole, pri dne a artritíde.

Ryžová diéta je jedným z návodov na chudnutie, ktorý nefunguje. Je to len iná redukčná diéta, ďalší z mnohých tragických návodov na rýchle schudnutie. Obezity - nadváhy sa nedá zbaviť rýchlo a ani ľahko.

Prečo je ryžová diéta nesprávny spôsob ako schudnúť.

  • Je to mimoriadne drastická diéta. Denný príjem energie neprekračuje 900 kcal. Jedna porcia 50g má len necelých 180 kcal. Videli ste už ako je to málo ryže? Zmestí sa do hrste. Takže jedna hrsť ryže 5x za deň a budete štíhli. Poriadna hlúposť.
    Hlavným problémom pri príjme tak malého množstva energie, ako je 900 kcal (samozrejme záleží na parametroch Vášho organizmu – vek, výška, pohlavie) je nedostatok živín pre organizmus. Aj pri konzumovaní vyváženej stravy sa pri príjme 900 kcal náročne zostavuje nutrične- výživovo kvalitný jedálniček. Niekoľko týždňov trvajúci nedostatok základných živín môže viesť ku vážnym zdravotným komplikáciám! Preto je aj voľba ryžovej diéty hazardom, zvlášť u ľudí vo vyššom veku.
  • Ryža odvádza z tela vodu. V tom spočíva aj zdanlivý úspech kúry. Ryža obsahuje málo sodíka a telo sa odvodňuje. Nikto vás neupozorní, že nedostatok sodíka je pre telo rovnako nebezpečný ako jeho nadbytok. Ako môže odvodnenie prospieť, či skôr uškodiť srdcovo-cievnemu systému? Iba priťažiť. Od staroveku je známy fakt, že hustá krv nám môže iba poškodiť.
  • Tragické sú detoxikačné účinky ryžovej kúry. Po krátkom čase dodržiavanie ryžovej diéty máte závraty a bolí Vás hlava. Možno si myslíte, že je to z návalu vylučovaných toxínov do krvi. Opak je však pravdou. Takto sa prejavuje nedostatok sodíka v tele. Namiesto zlepšovania stavu Vášho organizmu, ho vážne poškodzujete.
  • Nedostatok sodíka spôsobuje poruchy vodného režimu, únavu, bolesti hlavy, depresie, kŕče svalov, poruchy úsudku a schopnosti jasne myslieť. Úspech diéty je založený na poruche vodného režimu v tele. To je celý zázrak. Žiadna očista.
  • Tráviaci proces je pri ryžovej diéte sprevádzaný zápchou. Potrava vám bude niekoľko dní hniť v črevách a produkovať toxíny.
  • Ak ryžovú diéte dodržíte, určite sa vám podarí zhodiť nabraté kilá. To je pravda, ale čo vás čaká a neminie po diéte, keď sa vrátite na normálnu stravu? Váš zničený organizmus si žiada živiny, ktoré ste mu dlho nedávali. Neustály hlad Vás núti konzumovať vysoko kalorické jedlá a potraviny. Priberáte rýchlejšie ako predtým. Dostavuje sa slávny jo – jo efekt. Po ukončení ryžovej diéty sa zvyčajne vaše stravovanie  vracia do starých koľají.

Čo dodať na záver? Ryža za to nemôže. Mala by byť občas na našom jedálničku, samozrejme popri iných obilninách. Bol by som nerád, keby ste teraz na ňu zanevreli.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY