Chudnutie MÄSO nie je pri chudnutí zakázané.

30.11.2014 01:39

Mäso patrí medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny. Zo zdravotného hľadiska si ho ceníme najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus. Obsah plnohodnotných bielkovín kolíše od 16 do 20%. Z vitamínov mäso obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Dodáva organizmu pravidelne železo a fosfor.

Tučné mäso, najmä bravčovina, má vysokú energetickú hodnotu. Vnútornosti majú zas vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina. Čím je mäso mastnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. Mäso mladých zvierat je jemnejšie, mäso starších zvierat býva tvrdšie a ťažšie stráviteľné. 

j pri diétnom režime počas chudnutia môžete jesť akýkoľvek druh chudého mäsa pokiaľ si ho vhodne pripravíte a jeho množstvo bude prijateľné.

Najvhodnejšie mäso pri chudnutí je mäso morčacie, kuracie, teľacie, chudé hovädzie mäso, mäso z diviny, králika  a samozrejme ryby (hlavne tuniak a losos).

Z výrobkov z mäsa si vyberajte kvalitnú šunku s vysokým podielom mäsa. Lacnejšie mäsové výrobky obsahujú zvýšené množstvo tuku a pridanej múky.  

Pred prípravou mäsa odstráňte z neho viditeľný tuk, zdroj kalórií na priberanie. Pri príprave jedál z kuraciny nezabudnite z nej odstrániť kožu.

V žiadnom prípade nejedzte lacnejšie druhy prerasteného mäsa, hlavne bôčik, klobásy a slaninu.

Mäso obsahuje cholesterol. V prípade, že pravidelne konzumujete väčšie množstvo mäsa, za ktoré sa považuje hodnota okolo 300 g denne, nie je príjem cholesterolu zanedbateľný a dá sa označiť za rizikový. Obsah tuku je druhým problémom pri konzumácii mäsa a mäsových výrobkov. Najväčší podiel tuku má bravčové mäso. Na druhej strane horší je tuk z hovädzieho mäsa, ktorý obsahuje vyšší podiel nasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre zdravie nevhodné, pretože sú príčinou rýchlej sklerotizácie. Takže hovädzí tuk je z tohto pohľadu skutočne absolútne najhorší zo všetkých živočíšnych tukov. Čím viac tuku je v mäse, tím horšie. Mäso bravčové, ktoré má vo všeobecnosti viac tuku než hovädzie mäso, je práve vďaka vyššiemu podielu tuku horšie stráviteľné. Z hľadiska podielu tuku je najvhodnejšie morčacie a králičie mäso, ktoré majú pomerne nízky podiel tuku a navyše králičie mäso obsahuje podstatné množstvo kreatínu potrebného pri stavbe svalových vlákien.

Aby váš diétny program nebol jednostranný a nechutný, môžete si počas redukčnej diéty jedálny lístok spestriť niekoľko krát za týždeň chudým červeným mäsom, zverinou alebo rybami. Dôležité je, aby ste si vybrali mäso s čo najnižším množstvom tuku. Dosiahnete to tak , že napríklad namiesto bravčového pliecka si zvolíte stehno a namiesto kapra si dáte pstruha.

Hydina poskytuje mäso, ktoré sa z hľadiska zloženia a cenovej dostupnosti najviac hodí pri chudnutí. Obsahuje málo tuku. Okrem nasýteného tuku obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny (dobré tuky). Ak hydinu zbavíte kože, získate vhodné bielkovinové jedlo, ktorého môžete zjesť viac a nestučniete. Najvhodnejšie z hľadiska obsahu tuku sú  kuracie prsia (100 gramov kuracích pŕs bez kože má okolo 120 kcal). Kuracie stehná sú síce šťavnatejšie ako prsia, avšak obsahujú viac tuku. Nemusíte sa im vyhýbať, ale jedzte ich menej. Ostatné časti hydiny sú výraznejšie prepojené s kožou a tukom, preto ich pri chudnutí radšej obmedzte. Morčacie mäso je pri chudnutí ešte výhodnejšie, ako kuracie. Obsahuje zanedbateľné množstvo tuku, okolo dvoch percent. Obľúbené kačky a husi sú tučnejšie a pri chudnutí ich radšej nejedzte.

Hovädzie mäso pre menší podiel tuku patrí medzi zdravšie druhy mäsa pri chudnutí, obsahuje ho okolo 20 %. Hovädzie mäso je výživovo hodnotné, má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2. Na chudnutie je vhodnejšie mladé hovädzie mäso, ktoré je oproti staršiemu chudšie, jemnejšie, menej šľachovité, ľahšie spracovateľné a ľahšie stráviteľné. Povrch hovädziny je čistý, suchý, prevažne pokrytý vrstvou tuku bielej až žltkastej farby. Najkvalitnejším hovädzím mäsom je sviečkovica, roštenka, stehno a plece, ktoré obsahujú najviac svaloviny a najmenej tukov. Hovädzie mäso obsahuje v 100 gramoch mäsa 15 - 20 % bielkovín a len 4,5 - 20 % tuku. Hovädzie mäso si môžete pripraviť rôznymi kuchynskými úpravami - od prírodných rezňov, rôzne omáčky, grilovanie alebo obľúbené steaky. V hovädzom mäse  nie je vysoká koncentrácia cholesterolu. Hovädzie mäso obsahuje rovnaké množstvo cholesterolu ako mäso kuracie alebo ryby, ale má viac nasýteného tuku než mäso kurčiat a rýb.

Bravčové je z hľadiska výživového zloženia najhorším výberom mäsa pri chudnutí a to aj v prípade, že ho zbavíte všetkého viditeľného tuku. Raz, dvakrát do mesiaca si ho môžete dať aj pri chudnutí. Vyberajte si však mäso zbavené viditeľného tuku. Bravčové mäso a polotovary ako párky, klobásy, pašteky – majú vysokú kalorickú hodnotu. Vyprážané rezne sú kaloricky nevhodné. Sú energetickou bombou a ani výživovo nie sú tým najlepším jedlom. Divina je dobrý výber mäsa - má minimum tuku. Toto mäso má podobné vlastnosti ako mäso hydiny – malý obsah tuku a vysokú výživovú hodnotu.  

Pri chudnutí sa naučte častejšie jesť ryby. Ryby by ste mali jesť zhruba dvakrát do týždňa. Lepšou voľbou na chudnutie sú morské ryby - losos, makrela, tuniak. Morské ryby sú vynikajúcim zdrojom jódu. V obchodnej sieti ponúkajú veľké množstvo rôznych druhov rýb v konzervách, najlepšie sú vo vlastnej šťave. Ryby  majú vhodné zloženie a dobrý pomer tukov. Rybí tuk má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, takže sú ideálne ako účinná prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Rybí tuk obsahuje vitamíny A, D, omega-3 mastné kyseliny Taktiež morské potvory sú výborným zdrojom jódu. Dôležitá je kuchynská úprava rýb - nevhodné je pripravovať si ryby na masle a vyprážať ich v cestíčku. Výrazne zvyšujete ich kalorickú hodnotu. Lepšou voľbou je  pripraviť si rybu na pare, pečením v rúre alebo na niekoľkých kvapkách oleja na panvici.

Medzi mastné a pre mnohých chutné mäsové produkty patria aj vnútornosti. Najvhodnejšia, z hľadiska obsahu živín a ďalších látok, vrátane stopových prvkoch, vitamínov a lecitínu, je pečeň. Problém je v tom, že obsahuje aj pomerne značné množstvo tuku, cholesterolu a v dôsledku priemyslovej výroby taktiež rôzne kontamináty. Bravčová pečeň je tučná. Najvhodnejšia je pečeň z husy, ktorá je však taktiež pomerne tučná, ale obsahuje tuk, ktorý je pomerne priaznivý pre zdravie aj keď predstavuje energiu naviac.
Kalorickú výdatnosť mäsa vo veľkej miere ovplyvňuje jeho kuchynská úprava, a preto je pri chudnutí vhodné pripravovať mäso varením, grilovaním, dusením alebo pečením vo fólii. Pri tepelnej úprave nie je potrebné k mäsu pridávať žiadny tuk, pretože mäso, aj to najchudšie, určité množstvo tuku vždy obsahuje.

Skúste to, KONEČNE SCHUDNETE ZMENOU STRAVOVANIA

nehľadajte a neskúšajte ďalšie diéty.

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE, 

konečne sa zbavíte prebytočných TUKOV, nebudete HLADOVAŤ(kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

S NAMI SPOZNÁTE TAJOMSTVO CHUDNUTIA.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY