Chudnutie FAZUĽA je výborným DIÉTNYM JEDLOM.

11.10.2017 09:52

Biologická hodnota fazule je zrovnateľná s mliekom, vyššia ako mäso a nižšia ako vajíčka. Je vhodné dopĺňať fazuľu napr. pšenicou, sezamovými alebo slnečnicovými semiačkami, droždím, aby sa dosiahla optimálna biologická hodnota.
Energia z diétneho fazuľového jedla sa neukladá v tele do tukových zásob, preto ju využívajte pri redukčných diétach a ako prevenciu pred priberaním.

Fazuľu, resp. ďalšie strukoviny by ste mali jesť aspoň tri razy do týždňa

Fazuľa je lacné a vďaka svojmu zloženiu aj vynikajúce jedlo na chudnutie. Za nízku cenu sa dokážete kvalitne zasýtiť a dodať telu množstvo prospešných látok.

Fazuľa obsahuje veľké množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a stopových prvkov, rastlinných bielkovín a vlákniny.

Fazuľa je bohatým zdrojom mangánu, horčíka, vápnika, fosforu, železa, draslíka, medi a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej. Fazuľa patrí ku komplexným (dobrým) sacharidom, ktoré zasýtia na dlhú dobu. Telo ich spracúva pomaly, preto sa cukor do krvi dostáva priebežne a plynule. Eliminuje prejedanie sa a tak vás chráni pred priberaním.
Fazuľa má nízky glykemický index, dokáže regulovať hladinu cukru v krvi.

Ktoré druhy fazule a ako môžete využiť na prípravu stravy na chudnutie. 
Biela fazuľa - veľmi jemná, vhodná najmä na pyré.
Strakatá fazuľa - stredne veľká, uplatňuje sa najmä v talianskej kuchyni.
Červená fazuľa - má veľmi jemnú štruktúru a silnú chuť, výborná do šalátov s čili papričkami a do ryže.
Fazuľa obyčajná - má taktiež silnú chuť, ale nie až tak ako červená fazuľa.
Čierna fazuľa oválna - má tmavú farbu, sladkastá chuť pripomínajúca huby, pripravuje sa dusená a kombinovaná s ryžou.
Čiernozrnná fazuľa - má charakteristickú čiernu škvrnu, má najtenšiu šupku spomedzi druhov fazule.
Lima - plochá fazuľa s krémovou štruktúrou a jemnou chuťou.

Fazuľa neobsahuje žiadny cholesterol, pomáha znižovať hladinu tukov v krvi. Pravidelnou konzumáciou fazule môžete znížiť hladinu svojho cholesterolu až o 20 percent. Stačí, ak denne zjete 100 až 150 g fazule.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Vo fazuli sa nachádzajú aj tuky, sú však rastlinného pôvodu, takže sú považované za dobré, zdraviu prospešné tuky. Tieto nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v nich skrývajú, sú dôležité pre vstrebávanie mnohých vitamínov a minerálov.
Obsah proteínov – bielkovín vo fazuli.
Ich percentuálny obsah sa líši podľa druhu fazule od 21 – 24%, čím je porovnateľný, dokonca vyšší než v potravinách živočíšneho pôvodu.
Biologická hodnota fazule je vysoká.

Sušená fazuľa neobsahuje žiaden sodík. Naopak, konzervovaná fazuľa má pomerne vysoký obsah sodíka (1/2 šálky konzervovanej fazule obsahuje asi 20% odporúčaného denného príjmu sodíka). Ak máte problémy s krvným tlakom alebo z iných zdravotných dôvodov musíte obmedziť príjem sodíka, jedzte sušenú fazuľu.
Stráviteľnosť fazule.
Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov ako napr. z mäsa a vajec. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej.
Rastlinná vláknina z fazule má veľké využitie.
Fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina vo fazuli pomáha v prevencii proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Fazuľa výrazne znižuje cholesterol.
Pravidelnou konzumáciou fazule si môžeme udržať prijateľnú hladinu cholesterolu.
Ochrana fazuľou pred chorobami pokožky.
Fazuľa chráni pokožku a sliznicu vďaka niacínu a kyseline pantoténovej, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kožného tkaniva. Aj menší deficit niacínu spôsobí šupinatosť a praskavosť pokožky. Nedostatok kyseliny pantoténovej spôsobuje lámavosť vlasov a problémy s pokožkou. Fazuľa dobre pôsobí pri vypadávaní vlasov a lupinách. Fazuľa je výborným zdrojom kyseliny listovej, ktorá je potrebná najmä v gravidite a pri koronárnych ochoreniach. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt.
Ďalšie ochorenia, pri ktorých je vhodná konzumácia fazule
Zápcha a choroby hrubého čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka (ako prevencia), hypertenzia – pre vysoký podiel draslíka a minimum sodíka, anémia a rekonvalescencia.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY