Chudnutie Čo by ste mali vedieť o TUKOCH pri DIÉTE.

13.10.2017 12:46

Dajte si pozor na neviditeľný tuk, kde všade sa nachádza.

Takmer všetci z nás majú veľký rešpekt pred tukom a počas chudnutia sa ho snažia úplne vylúčiť zo svojho jedálneho lístka na chudnutie. Pokladáme ho za hlavnú príčinu nadváhy. 

Tuk sám o sebe škodlivý nie je. Rozhodujúce je, koľko ho spotrebujeme a v akých potravinách. Často ani netušíme, kde všade sa práve neviditeľný tuk nachádza. Veľa sa ho nachádza práve v mäse, ktoré nám vynikajúco chutí v lete na grilovačkách.

Jesť by sme nemali viditeľný tuk, ako je mastné mäso, slanina, nátierky, margaríny. Skryté tuky nájdeme v pekárenských alebo v mliečnych výrobkoch, ako sú smotany a jogurty. Príjem tukov by však nemal klesnúť pod 20 percent z celkového príjmu energie.
Z hľadiska príjmu energie si však dajte pozor. Aj rastlinný tuk je tuk. Taký olivový olej a maslo obsahujú rovnaké množstvo energie a tuku. Oleje sú totiž 100%-né tuky, maslo má v sebe 82% tuku...

V zásade musíte rozlišovať nasýtený a nenasýtený tuk. Nasýtený (živočíšneho pôvodu) je pri izbovej teplote v tuhej forme, telo ho ľahko ukladá a tým podporuje upchávanie ciev,
vysoký krvný tlak a podporuje činnosť nebezpečných voľných radikálov. Tento tuk nie je pre telo nevyhnutný a mali by sme ho používať minimálne. Naopak nenasýtený tuk organizmus využíva na udržanie vnútornej teploty, rovnováhy hormónov a na zachovanie jemnej a pružnej pokožky. Pre správnu funkciu tela je nevyhnutný.
Pri znižovaní váhy je nutné obmedziť spotrebu nasýtených tukov a  naopak dodať nášmu organizmu v dostatočnom množstve kvalitné nenasýtené tuky.

Tuky nemôžeme úplne vylúčiť zo stravy. Bez nich sa nezaobídeme. Tuk nám dodáva energiu, potrebné kalórie k činnosti. Má väčšiu kalorickú hodnotu ako bielkoviny alebo sacharidy. Je dodávateľom veľkého množstva vitamínov pre naše telo ako je A, E, ale aj D, ktorý dostávame väčšinou zo slnka.

Okrem toho, že nám tuky dodávajú energiu, poskytujú našim chuťovým bunkám lahodnejší pocit z jedla, keď je troch mastné a voňavé. Viac nám tak chutí. Pokiaľ obmedzíte, aj neviditeľné tuky, môžete mať problém so vstrebávaním vitamínov v tele. Mnohé totiž závisia práve na tukoch.
Tuky majú schopnosť prebudovať sa na sacharidy rovnako ako sacharidy sa môžu prebudovať na tuky a rýchlo sa ukladať ako zásobný energetický zdroj. Veľké zásoby sa tvoria predovšetkým v podkoží, kde slúžia zároveň ako izolačný činiteľ pri termoregulačných pochodoch.

Ktoré tuky sú zdravšie a prečo.

Ani jeden z tukov nemožno označiť ako škodlivý, pokiaľ ho jeme v primeranom množstve. V našej strave je však priveľa nasýtených tukov, pretože jeme veľa mäsa, údenárskych výrobkov, plnotučných mliekarských výrobkov a syrov. Náš nadmerný príjem nasýtených tukov má svoje nežiadúce dôsledky v podobe kôrnatenia ciev a jeho následkov. Nenasýtené tuky sú naopak, v našej výžive zastúpené nedostatočne, najmä mononenasýtené mastné kyseliny.

Čo robiť s tukmi, keď sa snažíte schudnúť. 

Tuky by ste nemali úplne vylúčiť zo svojej stravy. K lepšej postave si nepomôžete iba vysadením potravín s tukmi. Mali by ste znížiť celkový energetický príjem. Počas diét zvykneme konzumovať väčšinou zeleninové šaláty a pod. Mnohé vitamíny sa však rozpúšťajú v oleji, inak by ste jedli prázdne hlávky šalátu alebo nakrájanú zeleninu.  
Keď ste sa rozhodli schudnúť, musíte si uvedomiť, že tuk nie je to, čo spôsobuje nadváhu - za všetko môžu kalórie. Náš organizmus potrebuje určité druhy "správnych tukov", ktoré sú dôležité pre funkciu každej bunky v tele.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Tuk by ste ani pri chudnutí nemali úplne vylúčiť zo stravy, ale využívať by ste mali hlavne tuky z rastlín ako olivový olej či olej z orechov.  

Živočíšne tuky sú pre náš organizmus zaťažujúce, hlavne tuky z bravčového mäsa. Oveľa zdravší je rybací tuk z morských rýb. Pozitívne údaje o výživnom a zdravom tuku sa týkajú aj hydiny.

Bežná spotreba tuku by mala byť v rozpätí hodnôt asi 10 až 15 gramov na deň. Stačí eden plátok mäsa denne k tomu, aby ste pokryli aj presiahli doporučovanú spotrebu. Ak to preženiete aj s olivovým olejom, môžete pribrať.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY