Chudnutie Čím sa nasýtiť VEČER, aby ste v noci nemlsali.

21.01.2017 17:48

Najlepšie a najviac sa priberá vo večerných a nočných hodinách. Počas spánku už organizmus nepotrebuje a teda ani nespáli toľko kalórií ako počas dňa, keď sme aspoň čiastočne fyzicky aktívny.

Večerné alebo dokonca nočné nenásytné prejedanie sa, doháňanie nedostatku vhodnej stravy počas dňa, sú jednou z najčastejších príčin priberania. Keď chcete schudnúť, musíte sa zbaviť tohto zlozvyku a vo večerných hodinách zabudnúť na časté otváranie chladničky, či zobkanie kalorických drobností vyložených na stole.

Každý, kto sa už pokúšal viackrát schudnúť vie, že chudnutie nie je vôbec jednoduché a pri nesprávne zvolenej diéte často prináša sklamanie.

Chudnutie a priberanie sú dve opačné strany jednej mince. Mincou je v tomto prípade vaša postava. Nesprávne a nepravidelné stravovanie sa najviac odrazí na vašej postave.

Mnohí z nás večer len z hlúpeho zvyku cítia potrebu niečo neustále žuť. Keď tomuto zlozvyku podľahnete, ráno sa prekvapujúco zobudíte unavení a s napuchnutým bruchom, priberáte. Napriek týmto negatívam je dobrá večerná výživa organizmu pre chudnutie veľmi dôležitá a pomáha telu obnoviť jeho funkčnosť a nezaťažiť metabolizmus. Jesť správne potraviny predtým, než idete spať, dodáva telu živiny, ktoré potrebujete na to, aby telo bolo pripravené už od rána na správny vstup do dňa. Jesť neprávne potraviny pred spaním vedie k zvýšeniu množstva telesného tuku, k rastúcej nadváhe.

Čo potrebuje organizmus vo večerných a nočných hodinách počas spánku.

Niektorí ľudia sa vyhýbajú jedeniu niekoľko hodín pred spaním, pretože sa mylne domnievajú, že to spôsobí priberanie. Nemali by ste sa držať tohto nezmyslu. Aj keď sa potreba energie počas spánku výrazne znižuje, vaše telo pracuje aj v noci a potrebuje energiu.

Vaše telo počas spánku obnovuje poškodené svalové tkanivá, rekonštruuje bunky, zatiaľ čo vy spíte a práve na tento účel potrebuje správnu predspánkovú výživu. Okrem procesu obnovy sa potrebujete pred spaním najesť aj preto, že v najbližších 8 hodinách budete fungovať nalačno. Neexistuje žiadny iný čas počas dňa, kedy by ste vydržali tak dlho nejesť. Telo je zbavené kalórií, než idete spať najedzte sa 2 až 3 hodiny pred spaním, inak sa dostanete do katabolického stavu, ktorý by vás mohol stáť časť svalovej hmoty.

Rady, ktoré vám pomôžu zbaviť sa prejedania vo večerných a nočných hodinách.

Po zobudení raňajkujte, správne a pravidelné raňajky sú začiatkom chudnutia.
Bohužiaľ, veľa ľudí ešte aj dnes považuje za raňajky šálku čiernej kávy. Energetický a výživový deficit, ktorý v tele takto vyvoláte už ráno, sa s vami ponesie až do večera. A nezjedené raňajky si vykompenzujete večerou, ktorá by nasýtila aj  susedov.

Aké potraviny je vhodné jesť pred spánkom.
Najlepšou voľbou večerného jedla sú potraviny, ktoré sa trávia pomaly. Pomalé trávenie umožní kalóriám uvoľňovať sa po celú noc. Dobré príklady pomaly stráviteľných potravín je zelenina, strukoviny, chudé bielkoviny ako kuracie prsia, vajcia, nízkotučné mliečne výrobky, mlieko, tvaroh, tuniak, morské plody, olivy, orechy. Teda potraviny, ktoré obsahujú prevažne bielkoviny a správne tuky. Sacharidy by ste pred spaním konzumovať vôbec nemali.

Aké potraviny by ste nemali jesť pred spaním.
Potraviny, ktoré by ste nemali jesť, sú potraviny s vysokým glykemickým indexom. Väčšinou ide o jednoduché sacharidy, ktoré sa trávia veľmi rýchlo. Kalórie, ktoré sa pohybujú prostredníctvom vášho tráviaceho systému rýchlo, poskytnú vášmu spiacemu telu obrovský príliv energie v krátkom čase. Vzhľadom k tomu, že toľko energie nepotrebujete, energia sa vám bude ukladať do podkožného tuku. Zabudnite teda na biely chlieb, ovocné šťavy, malinovky, pečivo, koláče, šišky, aj na bielu ryžu a cukrovinky.

Počas večernej pohody sa snažte oklamať oči i ďalšie zmysly.

Večerné hryzenie a žuvanie môžete uspokojiť diétnejšie ako rôznymi sladkosťami. Skúste zeleninu alebo ovocie. Ak jete pri sledovaní TV, aj tak sa poriadne nedívate, čo dávate do úst. Ak si ovocie  pekne naaranžujete, nakrájate na drobné kúsky a jemne posypete kokosom, dostanete do tela sladkú pochúťku, ktorá je menším zlom ako klasická sladkosť. Aj ovocie však berte večer len ako dezert, nejedzte ho veľa, pretože ovocný cukor vás len nabudí na ďalšie jedenie. Lepším riešením je zelenina.

Nebojte sa sacharidov počas dňa, jedzte ich ale pred večerou.

Sacharidy zjedené v priebehu dňa vás nabijú energiou a večer potom nebudete mať pocit, že by ste zjedli aj celú sviňu. Pri výbere sacharidových jedál sa orientujte na kvalitné zdroje – na prírodnú ryžu či pokrmy vyrobené z celozrnnej múky.

Aj vajíčka sú večer vhodným riešením jedla pred spánkom.

Vajíčka uvarené na tvrdo so zeleninovou oblohou sú skvelá záchrana pre večerných jedákov.  

Škodlivé hranolky, radšej si ich pripravte doma.
Niektorí bez nich nevedia prežiť ani jeden deň. Čo sa týka zdravia, lekári varujú pred týmto pokrmom. Nie je to práve ideálne jedlo, ak držíte diétu. Hranolky sa dajú pripraviť aj zdravo, musíte len chcieť.
Predovšetkým je nutné, aby ste znížili množstvo tuku. Ak si kupujete už predsmažené, tam ho bude dosť a nepoznáte ani jeho pôvod. Radšej si ich urobte sami z čerstvých zemiakov doma. Ak si ich pečiete doma v rúre, je to jedna z tých zdravších možností, ak ich máte na papieri, ktorý všetok tuk do seba nasiakne. Ak sa vám zdajú byť suché, dajte pod ne alobal.

Aj čas, ktorý venujete príprave hranolkov je dôležitý. Čím sa pripravujú dlhšie a pri nízkej teplote, tým majú v sebe viac tuku. Aj veľkosť je faktor, ktorý ovplyvňuje ich nutričnú hodnotu. Skúste ich krájať trochu hrubšie. Tenké do seba vstrebajú viac tuku. Hranolky, ktoré si pripravíte doma sami môžu obsahovať iba 3% tuku, zatiaľ čo tie z rýchleho občerstvenia až 13%!

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite).

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY