Chudnutie Chutné PARADAJKY robia CHUDNUTIE chutnejším a lepším.

27.02.2017 04:48

Paradajky by vám nemali chýbať na stole počas celého roka, hlavne keď sa snažíte schudnúť.

Paradajky veľkým obsahom vody a chrómu, vám dodajú dostatočný pocit nasýtenia. 

Paradajky patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny vo svete. Sú kyslou zeleninou, ktorá má na organizmus, paradoxne, zásaditý účinok.

Paradajky znižujú cholesterol, stimulujú imunitný systém a spomaľujú starnutie.

Paradajky chránia žalúdok, podporujú trávenie a zvyšujú imunitu.
Zrelé paradajky majú príjemnú, sladkú chuť, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, teda fruktózu, glukózu a sacharózu. Podporujú trávenie a v črevách dokonca ničia baktérie. Čím sú paradajky zrelšie, tým je obsah kyselín nižší. Z vitamínov je najdôležitejší betakarotén, ktorý sa v ľudskom organizme mení na vitamín A. Čím ho máte v strave viac, tým lepšie funguje váš imunitný systém. Ani slnko tak nepoškodí pokožku ľuďom, ktorí majú tohto vitamínu dostatok, a dokonca sa krajšie opália. Vitamínu C je najviac v povrchovej vrstve, až trikrát viac ako v dužine a šťave. Najviac ho obsahujú žltkasté a ružové plody. V posledných rokoch sa zistilo, že sírna zlúčenina S–metylmetionín, označovaná ako vitamín U, ktorá sa tiež nachádza v rajčiakoch, chráni organizmus pred vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika.

Paradajka má pomerne silný antibiotický a močopudný účinok. 

Paradajka pôsobí protiskleroticky, zlepšuje tvorbu hemoglobínu a stimuluje imunitný systém. Paradajky vám pomôžu schudnúť a zlepšiť zdravotný stav vášho organizmu.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Čerstvé paradajky obsahujú veľa vody – takmer 94% hmotnosti a malé množstvo uhľohydrátov – 3,54%, bielkovín – 0,85% a tukov – 0,33%.

Paradajky sú veľkým zdrojom vitamínov ale aj nevýživných látok.

Najhojnejšie je v paradajkách zastúpený vitamín C – 19,1mg / 100g.  V paradajkách nechýba ani vitamín B1, B2, B6, niacín a foláty a prítomný je v nich aj provitamín A.

Z minerálov v paradajkách si najväčšiu pozornosť zasluhuje draslík, nasleduje železo, horčík a fosfor.

Z nevýživných zložiek sú v paradajkách najpozoruhodnejšie: rastlinná vláknina, organické kyseliny, lykopén.
Paradajka posilňuje činnosť pečene a srdca a pôsobí ako prevencia rakoviny. Existuje mnoho dôkazov, že veľká spotreba paradajok alebo produktov z nich môže súvisieť s nízkym rizikom rakoviny.

Surová paradajková šťava a surové paradajky majú tiež protizápalový účinok a chránia pred zvyšovaním krvného tlaku.

Podľa najnovších výskumov konzumácia paradajok spomaľuje starnutie.

Ako paradajky vplývajú na zdravie človeka.

  • znižuje vysoký krvný tlak a hladinu škodlivého cholesterolu v krvi (čím poskytuje ochranu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami),
  • reguluje podiel cukru v krvi,
  • blahodárne pôsobí proti stresu, bolestiam hlavy,
  • predstavuje ochranu pred žlčníkovými a obličkovými kameňmi.
  • vitamíny podporujú imunitný systém – stačí jedna paradajka denne a máte prijaté všetky vitamíny, ktoré telo potrebuje v dennej dávke
  • látky obsiahnuté v paradajke podporujú obnovu buniek a zlepšujú pružnosť pokožky
  • vláknina podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
  • Draslík zabezpečuje močopudný účinok – správne odvodnenie organizmu
  • Paradajky neutralizujú a pomáhajú vylučovať odpadové látky metabolizmu, ktoré bývajú väčšinou kyslé.
  • Ich pravidelná konzumácia sa odporúča na „prečistenie“ krvi  pri dne, zlyhaní obličiek s nárastom množstva močoviny v krvi alebo chronickej prítomnosti toxínov v tele zapríčinenej stravou bohatou na mäso a živočíšne proteíny.

Surové paradajky sú najzdravšie na konzumáciu. Vyprážané paradajky sú chutné, ale pre človeka so slabým žalúdkom ťažko stráviteľné. Paradajková šťava a omáčka sú bohaté na vitamín C a minerálne soli. Priemyselne spracované výrobky však zvyčajne obsahujú veľké množstvo prísad, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie.

Recepty na jedlá s využitím paradajok.

Cestovinový šalát s paradajkami

60 g cestovín uvaríme, 20 g chudej šunky nakrájame na pásiky, 150 g čerstvých paradajok a 2 sušené paradajky pokrájame nadrobno. Na dressing zmiešame 2 PL jogurtu s 1/2 strúčika prelisovaného cesnaku, so soľou, s mletým čiernym korením, citrónovou šťavou a so štipkou cukru. Horúce cestoviny premiešame s dressingom, pridáme paradajky, šunku, čerstvé lístky bazalky a 2 PL olív.

395 kalórií, 14 g tuku

Krémová paradajková polievka

1/2 cibule, 100 g zeleru pokrájame nadrobno a opečieme na 1 ČL oleja. Pridáme 300 g lúpaných paradajok z konzervy a 10 minút povaríme. Rozmixujeme, dochutíme soľou, korením, sekanou bazalkou a štipkou cukru. Na záver zjemníme balzamikovým octom a 3 PL smotany na varenie.

225 kalórií, 14 g tuku

Omeleta s paradajkami a hubami

2 vajcia, 2 PL mlieka, soľ a mleté čierne korenie spolu vyšľaháme. 3 šampiňóny, 2 paradajky pokrájame nadrobno a opečieme na panvici na 1 ČL masla. Dochutíme soľou, korením a sekanou petržlenovou vňaťou. Prilejeme rozšľahané vajcia, posypeme 1 PL nasekaného syra feta a na miernom ohni pomaly upečieme.

305 kalórií, 20 g tuku

Paradajky plnené mäsom

100 g cukety pokrájame nadrobno. 75 g mletého hovädzieho mäsa opečieme spolu s nasekaným strúčikom cesnaku a pridáme aj cuketu. Ochutíme soľou, korením čili a tymianom. Zo 4 paradajok zrežeme vršky, vydlabeme dužinu, pridáme k mäsu a zmesou naplníme paradajky. Posypeme 1 PL strúhaného parmezánu a zapečieme v rúre.

345 kalórií, 23 g tuku

Morčacina na šaláte z ovocia a zeleniny

125 g morčacích pŕs nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a opečieme na 1 ČL oleja. Polovicu grepu, 125 g červeného melóna očistíme a nakrájame na kocky. 2 veľké paradajky a 1/2 červenej cibule nakrájame na mesiačiky. Všetko zmiešame s nasekanou koriandrovou alebo petržlenovou vňaťou, 1 PL olivového oleja, s trochou citrónovej kôry, korením a so soľou.

350 kalórií, 15g tuku

Rezeň so zeleninovou omáčkou

2 malé bravčové rezne (každý po 100 g) osolíme, okoreníme a posypeme mletou červenou paprikou. Opečieme na grilovacej panvici na 1 ČL oleja a odložíme bokom do tepla. Nakrájame 1 malú cibuľu, 1 paradajku, 1/2 žltej papriky a 100 g baklažánu na kocky, opečieme na panvici, kde sa piekli rezne. Prilejeme 150 ml pasírovaných paradajok, prevaríme a dochutíme soľou a korením. Podávame k rezňom s 1 PL strúhaného parmezánu.

390 kalórií, 12 g tuku

Rukolový šalát s mangom a paradajkami

75 g avokáda a 125 g manga pokrájame nadrobno. Veľkú hrsť rukoly umyjeme a osušíme, 200 g koktailových paradajok nakrájame na polovičky. Všetko spolu zmiešame. Z 1 ČL horčice, 2 ČL oleja, 1 ČL octu, korenia, štipky cukru a zo soli vymiešame dressing a dáme na šalát.

310 kalórií, 20 g tuku

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY