Chudnutie Ako si pripraviť OBED do PRÁCE, aby ste mohli SCHUDNÚŤ.

02.02.2017 04:49

Keď ste sa rozhodli schudnúť a často sa vám stáva, že vynechávate obed, doporučujeme vám už deň dopredu pripraviť si obed do práce. Obed je pre chudnutie nevyhnutnosťou a určite ho nenahradí obložená žemľa z rýchleho občerstvenia. Doma pripraveným obedom sa naučíte pravidelne stravovať, nebudete sa popoludní prejedať, začnete chudnúť a možno si vyriešite aj problém zvyškov stravy z predchádzajúceho dňa. Domáca strava je určite lepšia ako obedy z vývarovní a reštaurácií, u ktorých ťažko zistíte čo obsahujú, je zdravšia a pre zhadzovanie kíl určite výhodnejšia.

Základné rady ako si pripraviť chutný obed do práce, ktorého príprava vám nezaberie veľa času a nijako neublíži ani vášmu žalúdku, ani vašej postave.

  • Vyberte si chudé mäso.  Grilované kuracie, morčacie plátky a tuniak zabalený v sendviči z obchodu. Aj takýto býva obed. Uistite sa, že sa vyhnete spracovanému mäsu, ktoré nemusí byť optimálne pre zdravie. Ak vám niečo ostalo z večere, vložte kúsky vášho domáceho chudého mäsa do celozrnnej žemle.
  • Kuracie mäso je diétnejšie. Soté, perkelty a vyprážaná kuracinka patrí k obedovej klasike menu reštaurácií. Je chutná, všeobecne obľúbená, zasýti. O zdravej výžive či nebodaj diéte nemôže byť však ani reči. Priveľa umelých ochucovadiel, smotany a omáčok ani zďaleka nespĺňa kritérium zdravej a vyváženej životosprávy.
  • Preto si skúste miesto ťažkej hydiny pripraviť ľahkú verziu kuracích pŕs. Môžete ich pripraviť na olivovom oleji s bylinkami (tymian, rozmarín, šalvia) a podávať ich s chrumkavým hlávkovým šalátom alebo pár pečenými (bez oleja) zemiakmi. Zelenina je k mäsu najvhodnejšia príloha.
  • Konzumujte aj ryby. Ryby sú zdrojom cenných omega-3 mastných kyselín a minerálov. Pri každej diéte sú osvedčenou súčasťou jedálnička. Nie však ako filé v trojobale, ale pripravené s minimálnym množstvom tuku. Skúste napríklad zeleninovo-tuniakové rizoto. Zmiešajte ryžu natural s tuniakom (ideálne naloženým vo vode) a ľubovoľnou zeleninou. Ochuťte korením a provensálskymi bylinkami.
  • Šaláty sú vynikajúcou súčasťou každého obeda. Po ľahkom obede pozostávajúcom zo zeleninového šalátu vám nebude ťažko. Je však dôležité pripravovať ho až tesne pred jedením, aby si zachoval sviežosť a krehkosť a nebol nechutne premočený, ako sa stáva, ak ho pripravíte večer vopred.
  • Hotové zmesi šalátov vám to podstatne uľahčia, aj keď umyť a nakrájať rímsky alebo ľadový šalát vám ráno zaberie možno tri-štyri minúty času. K tomu už len rajčina nakrájaná na kocky, mladá cibuľka, stonkový zeler a trocha mozarelly a máte vynikajúci obed. A ak vám zostala hydina z nedeľňajšieho obeda, dajte si ju do šalátu. Bude sýtejší.
  • Nahraďte celozrnný chlieb namiesto bieleho. Celozrnné chleby sú vhodnejšie, ak chcete zostať zdraví. Obsahuje veľa vlákniny, železa, vitamínov skupiny B. Je lepší, má menej kalórií. Po všetkých stránkach je zdravším variantom.
  • Nezabudnite si zobrať aj ovocie. Získate tak dôležité vitamíny a živiny do vášho jedálnička bez pridaného cukru, kalórií a tukov. Alebo kombinujte ovocie s jogurtom. Navyše, môžete pridať zeleninu do svojho sendviča, či už kúpeného alebo pripraveného z domu.

Na čo by ste si mali dať pozor pri výbere stravy na obed. 

  • Zemiaková lupienky, keksíky, sušienky, to je občerstvenie, v ktorom býva vysoký obsah tuku a kalórií, s nízkymi nutričnými hodnotami. Skúste si zvoliť iné stravovacie možnosti, uistite sa, že výrobok nemá nadmerný obsah soli alebo chemickej arómy.
  • Dajte si pozor na veľkosť porcie. Väčšina ľudí by mala obmedziť veľkosť svojho obeda. Môžete si pomôcť aj tým, že pred obedom si dáte pohár vlažnej vody, čím zaplníte žalúdok a obmedzíte veľkosť porcie, ktorú nebudete schopní na jedno posedenie zjesť. Pomôže aj zelenina pred obedom. Zvyšok z obeda si zjedzte ako olovrant, aby ste zbytočne nepociťovali hlad medzi obedom a večerou.
  • Vypite plný pohár vody, keď si sadnete k jedlu, a potom znovu medzi jedlami namiesto toho, aby ste do seba dali kalorické potraviny. Naplnenie žalúdka vodou ho na chvíľu oklame a zníži vašu potrebu jesť. Konzumácia vody tiež zabraňuje dehydratácii, čo je podmienka tela, aby sa necítilo hladné.
  • Jedzte pravidelne po celý deň, ale vyhnite sa sladkým alebo škrobnatým potravinám. Tie môžu spôsobiť náhle výkyvy vašej hladiny cukru v krvi, čo môže spôsobiť bolesti a ďalšie príznaky. Jesť častejšie tiež znižuje intenzitu kŕčov a zvyšuje váš metabolizmus.
  • Jedzte stravu bohatú na vlákninu. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny vyžadujú viac žuvania, než iné potraviny, takže vaše telo zaregistruje pocit sýtosti skôr, než dôjde k prejedaniu sa. Tiež sa dlhšie trávia, takže sa budete cítiť plná a neobjaví sa rýchlo pocit hladu. Čo teda jesť pre viac vlákniny? Jablká, ľanové semienka aj ovsené vločky.
  • Zvýšte množstvo bielkovín, ktoré jete s každým jedlom. Proteín prirodzene potláča chuť do jedla a pomôže potlačiť bolesť z hladu medzi jedlami. Dobré potravinové zdroje bielkovín sú chudé mäso, hydina, ryby, vajcia alebo fazuľa.
  • Dajte si šálku kávy medzi jedlami. Kofeín potláča chuť do jedla, čo môže znížiť bolesť z hladu. Alebo žujte žuvačku medzi hlavnými jedlami, aj ona má podobný účinok ako káva. Žuvačky bez cukru vám potlačia aj nutkanie dať si niečo sladké.
  • Skúste prírodné alternatívne prostriedky na kontrolu chuti do jedla. Guarana a ľubovník môžu pomôcť chudnúť. 

Zopár receptov na prípravu jednoduchého obedu do práce.

Bezmäsitá ryžová miska

Potrebujete polovicu šálky hnedej ryže, polovicu šálky sójových bôbov, polovicu šálky strúhanej mrkvy, štvrť pohára sekaného avokáda, polovicu listu nori riasy a dve lyžice sezamových semienok. Zalejte dvoma lyžicami pomarančovej šťavy a lyžicou sójovej omáčky.

Vyprážaná ryža s hráškom a kukuricou

Suroviny: 2 lyžice sezamového oleja, 2 strúčiky cesnaku (mleté), 1 kúsok čerstvého zázvoru (strúhaný), 3 vajcia, 4 šálky hnedej ryže, 1 šálka mrazenej kukurice, 1 – 2 šálky mrazeného hrášku, ½ lyžice ryžového octu, 2-3 lyžice sójovej omáčky, čerstvá bazalka, pažítka na ochutenie.

Postup: Rozohrejte 1 lyžicu oleja na panvici na miernom ohni. Pridajte strúčiky cesnaku a zázvor a za stáleho miešania smažte po dobu 1 minúty. Pridajte vajcia na panvicu a varte ich po dobu 1-2 minúty. Následne pridajte ryžu a za stáleho miešania ju taktiež varte niekoľko minút. Keď sa vám už bude zdať, že je ryža tak akurát uvarená, pridajte hrášok, kukuricu, ryžový ocot a sójovú omáčku. Nechajte smažiť už len jednu či dve minúty a máte hotový chutný šalát.

Výživný nízkokalorický tanier

Potrebujete jedno balenie syra feta, polovicu konzervy tuniaka v olivovom oleji, 12 bezlepkových ryžových krekrov, šálku pokrájanej uhorky, osem olív, môžete tiež pridať cherry paradajky.

Kuracie mäso so zeleninovou zmesou

Potrebujete dve šálky sekaného listového rímskeho šalátu, polovicu šálky strúhanej mrkvy, polovicu šálky nakrájanej červenej papriky, polovicu šálky rozmrazenej kukurice, 100 g duseného kuracieho mäsa, môžete použiť aj grilované. Doplňte to zmesou, ktorú pripravíte zo štvrtiny avokáda a light dressingu.

Fazuľový šalát s cícerom, citrónom a petržlenom

Suroviny: 2 plechovky červenej fazule (alebo 3 šálky varenej červenej fazule), 1 plechovka cíceru, 1 malá červená cibuľa (nakrájaná), 2 nasekané stonky zeleru, 1 červená paradajka (nakrájaná), 1 stredná uhorka (ošúpaná a nakrájaná), ¾ šálky nasekanej petržlenovej vňate

2 lyžice nasekanej čertvej mäty (alebo kôpru), ¼ šálky citrónovej šťavy, 3 strúčiky cesnaku (mletý), malá lyžička soli, štipka mletej papriky

Postup: Vo veľkej mise skombinujte pripravenú fazuľu, cícer, cibuľu, zeler, paradajku, uhorku petržlen a mätu (alebo kôpor). Následne si pripravte citrónový dressing: v malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a mletú papriku. Nakoniec hotový dressing vylejte na fazuľový šalát.

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY