Chudnutie Ako si na DOVOLENKE POCHUTNAŤ a zároveň NEPRIBRAŤ.

08.06.2017 06:00

Letné dovolenky sú spolu so sviatkami obdobím roka, kedy väčšina ľudí priberie. Neplatí to len pre  dovolenky v zahraničných prímorských destináciach, ale aj pre domáce dovolenky.

Dôvodov prečo sa priberá počas dovolenky je viacero, cez deň väčšinou nemáme chuť na jedlo a doháňame to večer, kedy je už pocitovo príjemnejšie počasie, konzumujeme viacej zmrzliny, pravidelne sa zúčastňujeme priateľských posedení, na ktorých sa stoly prehýbajú pod preplnenými taniermi s jedlom a vy predsa chcete všetky tie lokálne dobroty aspoň ochutnať, doprajeme si viacej alkoholu i chladených avšak sladených nápojov.

Problémom letných dovoleniek často býva nadmerná dehydratácia organizmu, ktorá môže spôsobiť výrazné spomalenie metabolizmu.

Rady ako stráviť dovolenku bez priberania, na čo si dať pri stravovaní pozor.

  • Dodržiavajte vhodný a dostatočný pitný režim. Pocit hladu je totiž skutočne často pocitom smädu a hneď ako sa napijete hlad prejde. Dôležité je predovšetkým piť v dopoludňajších hodinách, kedy sa telo zároveň čistí. Začnite piť hneď po prebudení. Snažte sa ráno vynechať kávu, ktorá naopak odvádza vodu z tela. Nahraďte ju radšej šálkou zeleného čaju. Každú hodinu sa snažte vypiť pohár vody. Telo nedokáže za hodinu prijať viac ako pol litra tekutiny. Preto nemá zmysel tri hodiny nepiť a potom sa to snažiť dohnať tak, že naraz vypijete liter tekutiny. Vyvarujte sa sladkých nápojov, obsahujú veľa  kalórií. Nezabudnite že napr. jedna fľaša Coca-Coly obsahuje viac ako 15 kociek cukru. Popliesť vás môžu taktiež nápisy na ovocných nápojoch (bez cukru), nie vždy to znamená menej kalórií. Preto sa snažte piť predovšetkým vodu, vodu s citrónom, zelené či ovocné čaje, alebo nesladené minerálky.
  • Snažte sa odolať zmrzlinovému pokušeniu. Zmrzlina, šľahačka, čokoládové polevy apod. predstavujú skutočnú kalorickú bombu. Nahraďte ich lahodným ovocným šalátom z čerstvého ovocia. Letné mesiace sú omnoho priaznivejšie pre konzumáciu tropického ovocia.
  • Vzhľadom k tomu, že dni sú v lete omnoho dlhšie a my sa snažíme svetlo využiť čo najdlhšie, znamenajú dlhé večery taktiež omnoho viac príležitostí k maškrteniu. Ak máte večer na niečo chuť, majte vždy pripravený zeleninový šalát z čerstvej zeleniny. Využite čas napr. cez víkend a pripravte si do misiek (najlepšie takých, ktoré uchovávajú potraviny čo najdlhšie čerstvé) zeleninový šalát. Takýto šalát môžete potom rôzne prichutiť tuniakom, syrom, jogurtom či kyslou smotanou a spolu s celozrnným rožkom môže predstavovať i vaše hlavné jedlo. Budete sa výborne cítiť, telu dodáte množstvo živín a nebudete mať problém s prípravou jedla.
  • Pozitívny prístup k svojej postave je veľmi dôležitý. Pozerajte sa okolo seba, ako sa stravujú ľudia, ktorí sú skutočne fit a naopak ako sa stravujú ľudia, ktorí majú nadváhu. Snažte sa vytvoriť si svoj vlastný plán pre zdravie a trvale štíhlu líniu. Začnite tým, že si predstavíte v akej budete kondícii a čo vám to prinesie po návrate z dovolenky, či trebárs za päť, desať či dvadsať rokov.
  • Nezabudnite na pozitívnu motiváciu. Za každý úspech sa niečím odmeňte. Napríklad si povedzte, že pokiaľ na dovolenke nepriberiete, kúpite si niečo pekné na seba apod. Potom budete mať naopak radosť, pokiaľ dokážete odmietnuť grilovaný steak či zmrzlinový pohár miesto toho, aby ste potom mali nejaké výčitky.
  • Zapojte do svojho denného režimu pravidelný pohyb. Leto je ideálny čas pre vytvorenie si nových návykov spojených so zdravím. Nech sa už jedná o otužovanie či pravidelné cvičenie. Nie je potrebné začínať s náročnými športovými výkonmi. Pokiaľ nie ste zvyknutí pravidelne športovať, začnite skutočne malými dávkami. Povedzte si, že trebárs každý večer obehnete blok domu namiesto večerného sledovania televízie. Uvidíte čo to spraví už v prvý deň s vašim sebavedomím a ďalším odhodlaním. Nezabudnite ale, že cvičenie je potrebné doplniť správnou výživou. Aby vaše svaly boli schopné spaľovať tuky, potrebujú dostatočný prísun bielkovín - proteínov.
  • Jedzte grilované mäso len obmedzene. Vždy ho grilujte na alobale či tácke na grilovanie. Pokiaľ totiž mäso absorbuje dym obsahujúci spálený tuk, stáva sa karcinogénnym. Snažte sa k nemu vždy zjesť čo najviac čerstvej zeleniny. Jednak vás to viacej zasýti, ale zároveň antioxidanty v nej obsiahnuté znižujú negatívne účinky grilovaného mäsa. Pokiaľ to je možné úplne sa vyvarujte opekaných údenín. Obsahujú len malý podiel mäsa, ale predovšetkým veľa soli, múky a hlavne mnoho tuku. Najlepšie je grilovať ryby, hydinové mäso, zeleninu.

V lete častejšie konzumujte šalát aj ako hlavné jedlo.

Občas si náš organizmus vyslovene pýta isté odľahčenie. Neznamená to, že musíte hladovať, práve naopak. Zeleninové i ovocné šaláty majú tú výhodu, že z nich doslova môžete zjesť za celú misu – prirodzene, za jednej podmienky – že neobsahujú ťažké dressingy či cestoviny. Ak si chcete dať šalát ako hlavný chod, nezabúdajte že viac ako na dressingu záleží na vhodnej kombinácii zeleniny s ostatnými potravinami. Mimoriadne obľúbené sú nielen šaláty s rozličnými syrmi, ale aj jemným rybím mäsom či cestovinami. Ide o ideálnu kombináciu, pretože hlavný chod musí byť vyvážený.

V prípade, že ste sa rozhodli vynechať prílohu v podobe zemiakov či ryže a namiesto nej bude váš pokrm zdobiť šalát, voľte ľahšiu alternatívu v podobe mixu zeleniny a jednoduchej zálievky. Tá by mala obsahovať trochu kvalitného rastlinného oleja a bylinky. Nebojte sa, olej z vášho šalátu nespraví kalorickú bombu, je potrebný na to, aby vaše telo dokázalo spracovať vitamíny rozpustné len v tukoch.

Keď sa chcete viac dozvedieť o niektorých výživových doplnkoch na chudnutie a očistu tela, kliknite TU

Môžete si pochutnať aj na nasledovných šalátoch (hodia sa nielen ako samostatné jedlo, ale aj ako ľahšie príloha) :

Trojfarebný sladkokyslý šalát
Listy valeriány, ktorú dostane v každom veľkom supermarkete, umyte, dobre vysušte a dajte do šalátovej misy. Mäkký kozí syr s plesňou nakrájajte na kocky a pridajte k šalátu spolu s nakrájanými polmesiačikmi pomaranča. Hojne polejte kvalitným panenským olivovým olejom, podľa chuti osoľte morskou soľou a okoreňte čerstvo namletým farebným korením. Všetko spolu premiešajte a nakoniec posypte malými kúskami orechov. Výborne sa hodí ako predjedlo, ale aj ako príloha k hlavnému jedlu.

Baklažánový šalát
Na tento pokrm by sa skôr hodilo slovo nátierka, Južania ho však používajú ako šalát. Jeden väčší umytý baklažán popichajte vidličkou a dajte nasucho do rúry upiecť aj so šupkou. Asi po pol hodine ho vyberte, nechajte vychladnúť a tenkú šupu zľahka ošúpte. Baklažán popučte vidličkou, pridajte najemno nasekanú cibuľu, rozdrvený syr feta alebo iný slaný syr, dostatočne osoľte a okoreňte čerstvo zomletým korením. Pridajte lyžicu majonézy, citrónovú šťavu a nasekaný petržlen. Nechajte v chladničke vychladnúť a servírujte ako predjedlo s bielym pečivom.

Kelový šalát
Umyté listy mladého kelu dáme variť v osolenej vode až kým nezvláčnejú. Po scedení ich necháme vychladnúť, naložíme na tanier, polejeme panenským olivovým olejom a dostatkom citrónovej šťavy. Na prvý pohľad možno príliš jednoduchá, ale naozaj výborná málo kalorická príloha k jedlu.

Štíhle a tučné jedlá v niektorých dovolenkových destináciach.

Bulharsko
Dajte si
: Tarator (265 kcal), teda studenú uhorkovo-jogurtovú polievku s kôprom a cesnakom. V horúcich dňoch vás osvieži viac než limonáda a nezaťaží žalúdok ako bulharské mäsové špeciality. Vďaka lahodnej chuti je jedným z najobľúbenejších bulharských jedál a milujú ju aj turisti.

Obmedzte: Jedlá ako kefte (mäsové placky) a kebab síce chutia vynikajúco, ale pamätajte na líniu. Miesto hranolčekov či opekaných zemiakov radšej zvoľte ako prílohu zeleninový šalát.

Ochutnajte: Syr kaškaval z ovčieho alebo kravského mlieka, je výživný a s vínom chutí výborne.

Grécko
Dajte si
: Grécka kuchyňa je bohatá na výborné špeciality, od gréckeho šalátu až po musaku. Výborným a diétnym jedlom je dolmades, teda vínne listy plnené ryžou, bylinkami, hrozienkami, prípadne mäsovým rizotom (3 dolamdes s mäsom majú asi 230 kcal).

Obmedzte:  V Grécku sotva nájdete sladší dezert ako baklava, inak typická pre Balkán aj Egypt, pozostáva z lístkového cesta, medu a orieškov a táto kombinácia vytvára nezameniteľnú sladučkú chuť – a poriadny prídel kalórií. 

Ochutnajte: Ryžou plnené paradajky alebo papriku (gemistes), chobotnicu na grile, či pravý grécky špenátový koláč.

Chorvátsko
Dajte si
: Výborné čerstvé ryby, ktoré majú v chorvátskej kuchyni nezastupiteľné miesto.
Obmedzte: Záhrebské rezne, plnené syrom a šunkou a vyprážané mäsité jedlá.
Ochutnajte: Crni rižot - čierne rizoto s plodmi mora.

Taliansko
Dajte si:
Výborné sú predjedlá ako prosciutto so žltým vychladeným melónom, špenát na rímsky spôsob s píniovými orieškami, alebo zelerový šalát.

Obmedzte: Bez pizze to asi nepôjde, veď neochutnať typické talianske jedlo by bolo veľkým kulinárskym hriechom. Napriek lákadlám však skúste radšej diétnejšie verzie s množstvom zeleniny, alebo klasickú Margheritu. Pizzu so slaninou, či salámou radšej v mene štíhlej línie vynechajte, rovnako ako lákavé tiramisu.

Ochutnajte: Cestoviny na rozličné spôsoby. Sú zdravé, ľahké a keďže 100 gramov cestovín má porovnateľnú energickú hodnotu ako pohár koly alebo vína, vôbec sa ich nemusíte vzdávať – a na rozdiel od koly vás aj zasýtia. Pozor ale na smotanové omáčky a kopce syra. Nechajte si poradiť od miestnych, ktorí robia cestoviny odlišné od tých, aké poznáme z našich pizzerií – budete prekvapení, ako vynikajúco chutia. 

Naučíme vás JESŤ MENEJ a NEHLADOVAŤ, dostanete JEDÁLNE LÍSTKY a RECEPTY na CHUDNUTIE

S nami dokážete SCHUDNÚŤ bez TABLETIEK a PRÍPRAVKOV, bez HLADOVANIA

VYUŽITE NAJLACNEJŠIE a NAJLEPŠIE CHUDNUTIE

Tu sa PRIHLÁSTE na CHUDNUTIE s nami (kliknite)

UŽ PO TÝŽDNI BUDETE MAŤ MENEJ KÍL a UŽŠÍ PÁS.

NÁVRAT NA NAJNOVŠIE ČLÁNKY O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY