RYŽA je pri CHUDNUTÍ zradná. Rady na chudnutie a stravovanie.

31.05.2010 05:28

Ryža je jednou z mnohých príloh, o ktorých si mnohí chudnúci myslia, že pomocou jej zvýšenej konzumácie schudnú. Ale tak, ako u väčšiny potravín, jej vplyv na ľudské telo závisí ako od množstva, tak i od spôsobu prípravy. Je charakteristická svojou vysokou energetickou hodnotou, čo sa vám hodí, ak svoju energiu máte kde spotrebovať. Ak nie, môže vám konzumovanie ryže vo veľkých množstvách skomplikovať cestu ku štíhlej postave.Má aj vysoký glykemický index, tieto hladiny sa však pohybujú v nebezpečných číslach len vtedy, ak je ryža rozvarená. Správne uvarená ryža má prijateľný glykemický index. Najlepším riešením pre nasýtenie je hnedá ryža, s hodnotou glykemického indexu 55. Hlad vás neprepadne tak skoro ako po zjedení bielej ryže a jej trávenie bude tiež jednoduchšie.

Výsledkom ryžovej diéty je takmer na 100% jo-jo efekt. Práve vo chvíli, keď vás ryžová diéta prestane baviť, prejdete zas na "normálnu" stravu, čiže práve na tú stravu, ktorá vás doviedla ku obezite. A tak už zakrátko budete zase tuční. Ryžová diéta je za vami, kilá sú nazad. Opäť ste vytrápili svoje telo! Biela ryže je potravina, ktorá by sa mala jesť ako prvá pevná potravina po akejkoľvek hnačke.

Ryža sa skladá zo šupky, perikarpu alebo plevy a z endospermu alebo zrna samotného.
Ryža sa nazýva aj chlieb Ázie a väčšina jej produkcie pochádza z Číny, Indie, Bangladéša a Indonézie. Do Európy ju priviezli Arabi a zásluhou Holanďanov sa v 17. str. dostala do Severnej Ameriky a neskôr do Afriky.  Postupne sa rozšírila na celú  planétu a stala sa z nej najviac pestovaná obilnina na tejto planéte.

Nie je ryža ako ryža

Zrná bežne konzumovanej bielej, "zušľachtenej" ryže sú očistené od svojich povrchových vrstiev a tým zbavené dôležitých minerálnych látok a vitamínov (najmä skupiny B). Biela ryža tvorí teda výborný zdroj energie, je ale očistená od ďalších veľmi užitočných látok, ktoré sa nachádzajú v povrchových vrstvách jej zŕn. Jej príliš častá konzumácia môže viesť ku zhoršeniu zdravia, najmä u chorých na arteriosklerózu a srdcovo-cievne ochorenia alebo u ľudí s prechodnou a chronickou únavou. Biela ryža totiž neobsahuje najdôležitejšie látky, ktoré telo vďaka tejto potravine získava. Ide hlavne o minerálne látky a vitamíny a nerozpustnú vlákninu, ktoré nájdeme v ryži Natural - prírodnej ryži. Patrí medzi najideálnejšie potraviny zdravej výživy.

 

Najmä vďaka nerozpustnej vláknine je hnedá ryža významným pomocníkom pri ochoreniach tráviacej sústavy. Na vlákninu sa naviaže voda, čím vzniká špongiovitá zmes nasiaknutá vodou a tá jemným stierajúcim spôsobom čistí zažívací trakt. Úspech je ale podmienený dostatočným prísunom tekutín do organizmu. Hnedá ryža sa tým pádom považuje za súčasť prevencie proti rakovine pankreasu, žalúdka, hrubého čreva, ale aj prsníka, maternice, pažeráka, pečene a štítnej žľazy. Ak potrebujete posilniť kosti, zlepšiť stav kože po lupienke, posilniť mäkké alebo krehké vlasy a štiepiace sa nechty, hnedá ryža vám bude dobrým pomocníkom Hnedá, nerafinovaná ryža "celých zŕn" ponúka čo ľudské telo z hľadiska zdravej výživy potrebuje: nerozpustnú vlákninu, minerály a vitamíny. Hnedá ryža je ideálnou potravinou zdravej výživy, diétnych programov, rekonvalescencie či šetrného zaobchádzania s organizmom pri rôznych zdravotných problémoch, pretože je ľahko stráviteľná, kaloricky optimálna (bežná porcia ryže predstavuje približne 150 kalórií), neobsahuje cholesterol ani lepok, pomáha stabilizovať hladinu krvného cukru, odvádzať odpadové látky metabolizmu a znižovať krvný tlak. V kombinácii so strukovinami, napr. hrachom alebo šošovicou, predstavuje plnohodnotný zdroj bielkovín.

Naopak, príliš častá konzumácia bielej, rafinovanej ryže môže viesť podľa odborníkov k zhoršeniu zdravotného stavu – napríklad v prípade artériosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení alebo prechodnej či chronickej únavy.

Druhy ryže

Guľatá biela ryža
Táto ryža sa pri varení otvára a zostáva trochu kašovitá, preto je dobrá do dezertného pečiva a sladkých jedál, najmä však na prípravu ryžového nákypu.
Nelúpaná ryža
Nazýva sa tiež surová ryža. Je rovno z poľa, bez akejkoľvek úpravy. Pre svoju mimoriadnu tvrdosť nie je vhodná na konzumáciu pre ľudí.
Špicatá biela ryža
Zrná tejto ryže sú aj po dovarení celé a sypké. Prednostne sa používa do studených jedál ako ryžový šalát.
Celozrnná ryža
Je bohatšia na vitamíny a minerály ako biela ryža, ale treba ju dlhšie povariť a ťažšie sa žuje. Odporúča sa pred varením ju na niekoľko hodín namočiť. Zmäkčí ju aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy pridaných do vody, v ktorej sa varí.
Predvarená ryža
Táto tepelne spracovaná ryža je čiastočne rafinovaná. Ľahšie sa dá jesť ako celozrnná a zachováva si väčšinu vitamínov.

Vlastnosti ryže
Napriek tomu, že jedlá z ryže sú veľmi obľúbené, táto obilnina je najmenej výživná zo všetkých, najmä ak je rafinovaná – čistená.
Žiaden druh ryže neobsahuje viac ako 7% proteínov. Nemá ani žiaden gliadín, proteín, z ktorého sa vytvára pšeničný glutén, a preto je vhodná pre pacientov s celiakiou.
Proteíny v ryži sú chudobné na lyzín a tryptofán, dve esenciálne aminokyseliny, ale jej kombináciou so strukovinami sa tento problém vyrieši.
Tuky: to málo tuku, ktorý ryža obsahuje, je uložené v otrubách a klíčkoch. Mastné kyseliny, hoci v neveľkom množstve, sú nenasýtené a znamenajú veľkú biologickú hodnotu.
Uhľohydráty: predstavujú 4/5 hmotnosti ryžového zrna a takmer všetky sú vo forme škrobu.
Vitamíny: ryža, ale aj ostatné obilniny, nemajú žiadny vitamín A ani C, no celozrnná ryža obsahuje významné množstvo vitamínu B1 a E, v bielej ich je však veľmi málo.

Biela ryža ako hlavná potravina spôsobuje chronický nedostatok vitamínu B1, čo môže viesť k vážnej chorobe beri-beri. Treba ju kombinovať s inými potravinami, napríklad orechmi alebo strukovinami. Taktiež strava bohatá na ryžu môže byť príčinou anémie, čo sa pripisuje nízkemu obsahu železa v ryži. Preto ju kombinujte aj s ovocím a zeleninou bohatou na vitamín C.
Ryža sa odporúča pri hnačkových ochoreniach, pri diéte s nízkym obsahom sodíka, pri vysokom cholesterole, pri dne a artritíde. Ryžová diéta je jedným z návodov na chudnutie, ktorý nefunguje. Je to len iná redukčná diéta, ďalší z mnohých tragických návodov o rýchle zníženie hmotnosti. Obezity - nadváhy sa nedá zbaviť rýchlo.

Prečo je ryžová diéta nesprávny spôsob ako schudnúť?

  1. Je to riadne drastická diéta. Denný príjem neprekračuje 900 kcal. Jedna porcia 50g má len necelých 180 kcal. Videli ste už ako je to málo ryže? Zmestí sa do hrste. Takže jedna hrsť ryže 5x za deň a budete štíhli. Obdobné platí aj pri jedení iných potravín, ako základu na drastickú diétu, napr. čokoládu. Stačí 5 kociek čokolády denne a budete ešte štíhlejší. Naozaj sa z 5 kociek čokolády denne nepriberá a výsledok vás očarí.
    Hlavným problémom pri príjme tak malého množstva energie, ako je 900 kcal (samozrejme záleží na parametroch Vášho organizmu – vek, výška, pohlavie) je nedostatok živín pre organizmus. Aj pri konzumovaní vyváženej a odborníkmi navrhnutej stravy sa už pri príjme 900 kcal nedá zostaviť nutrične- výživovo kvalitný jedálniček. Niektoré látky už treba dodávať do tela formou náhrady. Niekoľko týždňov trvajúci nedostatok základných živín môže viesť ku vážnym zdravotným komplikáciám! Preto je aj voľba ryžovej diéty hazardom, zvlášť u ľudí vo vyššom veku.
  2. Ryža odvádza z tela vodu. V tom spočíva aj zdanlivý úspech kúry. Ryža obsahuje málo sodíka a telo sa odvodňuje. Nikto vás neupozorní, že nedostatok sodíka je pre telo rovnako nebezpečný ako jeho nadbytok. Ako môže odvodnenie prospieť, či skôr uškodiť srdcovo-cievnemu systému? Iba priťažiť. Od staroveku je známy fakt, že hustá krv nám môže iba poškodiť.
  3. Zaujímavé sú "detoxikačné účinky" kúry. Po krátkom čase dodržiavanie ryžovej diéty máte závraty a bolí Vás hlava. Možno si myslíte, že je to z návalu vylučovaných toxínov do krvi. Opak je však pravdou. Takto sa prejavuje nedostatok sodíka v tele. Namiesto zlepšovania stavu Vášho organizmu, ho vážne poškodzujete.
  4.  Nedostatok sodíka spôsobuje poruchy vodného režimu, únavu, bolesti hlavy, depresie, kŕče svalov, poruchy úsudku a schopnosti jasne myslieť. Úspech diéty je založený na poruche vodného režimu v tele. To je celý zázrak. Žiadna očista.
  5. Tráviaci proces je sprevádzaný zápchou. Potrava vám bude niekoľko dní hniť v črevách a produkovať toxíny.
  6. Ak túto kúru dodržíte, určite sa vám podarí zhodiť nabraté kilá. To je pravda, ale čo vás čaká a neminie po diéte, keď sa vrátite na normálnu stravu? Váš zničený organizmus si žiada živiny, ktoré ste mu dlho nedávali. Neustály hlad Vás núti konzumovať vysoko kalorické jedlá a potraviny. Priberáte rýchlejšie ako predtým. Dostavuje sa slávny jo – jo efekt. Po ukončení ryžovej diéty sa zvyčajne vaše stravovanie  vracia do starých koľají.
  7. Čo dodať na záver? Ryža za to nemôže. Mala by byť občas na našom jedálničku, samozrejme popri iných obilninách. Bol by som nerád, keby ste teraz na ňu zanevreli.

Nehľadajte takéto rýchle riešenia!

Ryžová diéta nie je riešenie. Skôr, než sa o ňu pokúsite zoznámte sa so základmi stravovania a zdravej výživy. Zistíte, že ryžová diéta je stratou času.

Ak chcete schudnúť, musíte vedieť aspoň základné informácie o tom, ako funguje organizmus človeka, niečo o výžive, o pohybe. Poviete si, takéto čítanie mi zaberie drahocenný čas. To je mrzuté. Ale dozviete sa, ako máte postupovať, aby ste schudli, aby ste zhodili kilá a už ich nenabrali.

Ryžová diéta Vám taktiež zaberie čas. Možno trocha schudnete a určite zas priberiete. Verte, nestojí to za to. Ak chcete schudnúť, nedá sa to dosiahnuť rýchlo. Žiadna rýchla diéta vám nepomôže.

Keď je už reč o ryži, je lepšie jesť ryžu natural. Naturálna ryža obsahuje viac vitamínov, preto sa odporúča. Avšak myslite aj na to, že ryža (aj ryža natural) má nezanedbateľnú energiu.

Energetické hodnoty ryže

100 gramov ryže má zhruba nasledovné energetické hodnoty:

Ryža

kJ

kcal

bielkoviny

sacharidy

tuky

Lúpaná ryža (suchá)

1470

350

6,5 g

79 g

0,5 g

Varená lúpaná ryža*

490

115

2 g

25 g

0,2 g

Ryža natural (nelúpaná)

1470

350

7,2 g

76 g

2,2 g

Varená ryža natural (nelúpaná)*

455

110

2,2 g

23 g

0,6 g

* Varená ryža bude mať odlišnú energetickú hodnotu, ak ju varíte s použitím tuku. V takom prípade musíte k uvedeným hodnotám pripočítať použitý tuk, napríklad, ak v recepte použijete 2 lyžice oleja na ktorom speníte cibuľku. Varená ryža má tiež odlišnú energetickú hodnotu v závislosti od toho, koľko je v nej vody.

Z toho vyplýva, že energetická hodnota "bielej" ryže v porovnaní s ryžou natural je prakticky rovnaká. Ryža natural však obsahuje oveľa viac vitamínov a minerálov. Preto ak už máte jesť ryžu, zdravšia je určite naturálna ryža.

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke  www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY