PRIPRAVTE SI VIANOCE BEZ PRIBERANIA

10.12.2009 06:35

Vianočné sviatky bez stresu a priberania !

Tak, a už je tu koniec roka. Blížia sa sviatky pohody, pokoja. Vianočné sviatky však veľmi často prinášajú nielen pohodu a dobrú náladu, ale aj stres, zažívacie problémy, prejedanie sa a v konečnom dôsledku januárové diéty. Dobré jedlo k Vianociam patrí, ale nemalo by ho byť viac, ako znesieme. V súčasnosti sa totiž často stáva, že namiesto rodinnej pohody trávime čas v zdravotníckych zariadeniach so žlčníkovým záchvatom, vysokým tlakom a rôznymi zažívacími ťažkosťami.

 

 

Pred blížiacimi sa sviatkami a oslavami, obdobím „prejedania sa“, vám ponúkame  zopár rád,

ako toto obdobie prežiť bez zbytočných kíl naviac,

ktoré potom budete musieť prácne zhadzovať.

  •   Ráno začnite zdravými raňajkami bohatými na bielkoviny, pretože pokiaľ má telo dostatok výživy od rána, nepodlieha vianočnému pokušeniu na koláče,       údeniny a iné vianočné dobroty.  
  • Ideálnou náhradou je výživný bielkovinový nápoj rozmixovaný s mliekom, jogurtom, či nízkotučným tvarohom.
  •  Ráno začnite tým, že na sviatočný stôl vkusne pripravíte nakrájané jablká, ošúpané pomaranče, mandarínky. V priebehu dňa ich budete skôr konzumovať ako sladkosti, chlebíčky, či iné dobroty, a hlavne dodajú Vám tekutiny, cennú výživu a pomôžu Vás aj zasýtiť.
  • V každom prípade už od rána dodržiavajte pitný režim. Vhodná je voda, čaj, neperlivá minerálna voda, ktorú si môžete dochutiť citrónom. Dospelý človek by mal denne na 10 kg svojej váhy vypiť 3 až 4 dcl tekutín.
  • Pri slávnostnom obede si vyberajte predovšetkým jedlá s väčším obsahom bielkovín a ako prílohu zeleninu na všetky spôsoby.
  • Nikdy nesadajte k sviatočnému stolu hladný.
  • Pri posedeniach nahraďte chipsy, sušienky a chrumky ovocím, sušenými jablkami, či  tekvicovými semienkami.
  • Obmedzte konzumáciu tvrdého alkoholu, ktorý je veľmi kalorický. Výborná alternatíva je víno, alebo víno s perlivou vodou.
  • Alkohol bráni spaľovaniu tukov. Väčšina ľudí má tendenciu niečo jesť, keď pijú alkohol. Dochádza k tomu, že alkohol prevýši látky v potravinách, ktoré obsahujú najvyšší obsah kalórií, takže spaľovanie tuku z potravy je druhoradé. Takže čím viac vypijete alkoholu, tým viac kalórií dostávate, a tie sa premieňajú na viac tuku.
  • Ideálna kompenzácia vyššieho príjmu kalórií je ich zvýšený výdaj. Nezabudnite si preto na tieto dni naplánovať prechádzky či akýkoľvek druh športu. Budete sa lepšie cítiť a nebudete mať toľko príležitostí k maškrteniu.
  • Jedzte každé 3-4 hodiny. Jednou z najčastejších chýb, ktorých sa ľudia dopúšťajú, že jedia raz, dvakrát  denne. Pri takomto systéme stravovania určite priberiete. Ako si treba jedlo rozložiť? Ideálne je päť menších chodov namiesto jedného či dvoch väčších.
  • Šesťdesiat percent denného objemu potravy zjedzte do 14. hodiny. Kompenzovať vynechané raňajky obedom alebo vynechaný obed večerou patrí k najväčším stravovacím chybám. Pokiaľ sa vynechá niektoré z troch hlavných jedál, telo je v priebehu dňa unavené a dezorientované.

        Aj počas vianočných sviatkov si možno zvoliť zdravšiu a energeticky menej výdatnú stravu. Vo väčšine slovenských rodín je hlavným slávnostným chodom kapustnica a vyprážaná ryba s majonézovým šalátom.

Samotná kapusta je veľmi zdravá pre obsah vlákniny, vitamínu C a viacerých ďalších látok, podporuje trávenie a priaznivo ovplyvňuje črevnú bakteriálnu flóru. Ak si ju chceme kaloricky odľahčiť, pripravme si ju bez klobásy a mastného údeného mäsa, nezahusťujme ju smotanou a zápražkou z tuku a bielej múky, ale napríklad zemiakom. Sušenými hubami obohatíme kapustnicu nielen o nezameniteľnú vôňu a chuť, ale aj o ďalšiu dávku vlákniny.

 Namiesto nezdravého vyprážania na prepálenom oleji si môžeme rybu pripraviť rôznymi inými a najmä zdravšími spôsobmi - môžeme ju grilovať, piecť, dusiť, variť a na dochutenie pridať bylinky. A nemusí ísť len o tradičného vianočného kapra. Môžete ho nahradiť sladkovodnými alebo aj morský rybami.

V tradičnom zemiakovom šaláte je lepšie nahradiť majonézu jogurtovým dressingom. Vykŕmenú pečenú hus alebo kačicu môžeme vymeniť za morku. Jej mäso má približne polovičnú energetickú ako mäso z husi alebo kačice a obsahuje viac plnohodnotných bielkovín.

 Vianočné koláče znamenajú v našej strave nadmerný prísun kalórií, tukov a cukrov. Vhodnejšie je preto nahradiť ich čerstvým alebo sušeným ovocím, orechmi alebo semenami. Pri pečení môžete použiť celozrnnú múku, ťažké maslové krémy môžete vymeniť za jogurtové alebo tvarohové. Robte zvrchu otvorené koláče (bez vrchnej vrstvy cesta) – to vám pomôže použiť menej cesta a okamžite znížiť množstvo tuku a obsah kalórií na polovicu.

Veľmi chutné a osviežujúce môžu byť aj zákusky s ovocím zaliate želatínou. Znížiť energetickú hodnotu zákuskov môžeme čiastočne aj tým, že namiesto vymastenia a vysypania plechu múkou použijete papier alebo fóliu na pečenie.

Zemiakový šalát s jogurtovým dressingom

Suroviny: 600 g zemiakov, 200 g uvarených strukovín (fazuľa, šošovica, cícer), 80 g cibule, 100 g sterilizovaných uhoriek, 80 g mrkvy, 1 téglik bieleho jogurtu, sójová omáčka

Postup: Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke. Uvarené zemiaky olúpeme, nakrájame na kocky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu nastrúhanú najemno, kapustu nakrájanú na drobné rezance, uvarené strukoviny, sterilizované uhorky nakrájané na tenké rezančeky. Jogurt premiešame so sójovou omáčkou a pridáme k nakrájaným surovinám. Všetko spolu zľahka premiešame a podávame dobre vychladené.

Takže, ako by nemalo vyzerať Vaše štedrovečerné menu ?

 

Jedlo

Počet gramov

Počet kalórií  *

Bravčový rezeň smažený alebo

150

450

Vyprážaný kapor v trojobale

150

400

Zemiakový šalát s majonézou

250

400

Kapustnica s klobásou, smotanou

250

300

Celkovo teda skonzumujete až

1100 až 1150 kalórií

 

Čím by ste ho mali nahradiť?

 

Jedlo

Počet gramov

Počet kalórií *

Bravčové chudé na prírodno

150

320

Pstruh na prírodný spôsob

150

240

 

Kapustnica bez klobásy, smotany

250

200

Zemiaky pečené  alebo

250

200

Zemiakový šalát bez majonézy (jogurt)

250

300

Celkovo teda skonzumujete len

640 až 850 kalórií

 

Toto stojí za úvahu. Predídete tak mnohým problémom i strachu z nadváhy.

 

Konzumácie ktorých jedál, potravín, či nápojov by ste sa mali vystríhať?

 

Jedlo - potravina

Počet gramov

Počet kalórií *

Čabajka

100

500

Chipsy

100

500

Pšeničný chlieb biely

100

240

Pečivo čajové linecké

100

540

Coca cola, Pepsi cola, Sprite

1 dcl

40

Whisky, koňak, vodka, rum, gin, fernet

1 dcl

220 - 240

Vaječný koňak

1 dcl

330

Oriešky – Arašidy

100

650

  

Čím by ste ich mali nahradiť ?

 

Jedlo - potravina

Počet gramov

Počet kalórií *

Ražný chlieb

100

220

Jablčný závin

100

200

Šumivé vína

1 dcl

90 - 100

Džús – priemer

1 dcl

40

Víno červené, biele

1 dcl

50 - 60

 * Počet kalórií je uvedený v približných množstvách

     Vianočné sviatky so svojou atmosférou a zvyklosťami sú pre nás všetkých neopakovateľné a nenahraditeľné. Udržiavajme tradície našich predkov, z ktorých mnohé mali svoje racionálne

jadro a majú zmysel a neopakovateľné čaro aj v dnešnej dobe. Sú len raz v roku, užime si ich v zdraví a ak aj nejaký prehrešok voči zdravému stravovaniu spáchame, nemusíme sa tým stresovať, ak sa po celý zvyšok roka stravujeme rozumne. Jedna rada na záver : Všetkého len s mierou.

Prajeme Vám príjemné prežitie vianočných sviatkov.   

Viac o stravovaní sa dozviete na  www.nadvaha-dieta.meu.zoznam.sk

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY