Postavenie vajec vo vašom stravovaní a pri chudnutí

14.04.2010 07:36

Postavenie vajec vo vašom stravovaní a pri chudnutí

Aj Vy sa zamýšľate nad otázkou, či môžete konzumovať vajcia každý deň, či Vám nezhoršia Váš zdravotný stav, či Vám pomôžu pri Vašej snahe o zdravé chudnutie? Odborníci na výživu a stravovanie  tvrdia, že vajcia sú jedným z najvýživnejších jedál a odporúčajú každý deň aspoň jedno zjesť. Vedci zistili, že napriek tomu, že vajcia majú nízky obsah kalórii, sú bohatým zdrojom proteínov, vitamínu D, B12, selénu a cholínu. Slepačie vajce obsahuje v priemere 65,6 % vody, 34,4 % sušiny, zloženej z 12,1 % bielkovín, 10,5 % tukov, 0,9 % cukrov a 10,9 % minerálnych látok.

Vajcia – jesť alebo nejesť?  Vajcia patria k potravinám, ktoré majú v našich jedálnych lístkoch stabilné miesto, keďže obsahujú kvalitné živiny. Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Majú natoľko ideálne a komplexné zloženie nevyhnutných aminokyselín, že sú vzorom pre posudzovanie biologickej hodnoty všetkých bielkovín. Dôležité je, že bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa. Veľkú pozornosť si zaslúži zastúpenie tukov v žĺtku vajíčka, pretože obsahujú väčšie množstvo prospešných nenasýtených mastných kyselín oproti nasýteným, ktoré, ako vieme, hladinu cholesterolu v krvi zvyšujú. Nenasýtené tuky v ňom navyše spolovice tvoria najužitočnejšie viac nenasýtené, ktoré umožňujú vychytávanie "zlého" cholesterolu z krvi a významne znižujú aj  riziko tvorby krvných zrazenín. Dá sa teda povedať, že ak aj jeden vaječný žĺtok slepačieho vajca obsahuje 270 mg cholesterolu, pričom odporúčaná denná dávka je 300 mg, zároveň obsahuje aj užitočné látky, ktoré obsah škodlivého cholesterolu v krvi znižujú. Vrátane lecitínu podporujúceho odbúravanie tukov. Lecitín je vo vajíčku zastúpený v omnoho vyššej miere ako v sójových bôboch, z ktorých sa táto mastná látka získava na výrobu doplnkov výživy, pretože sú lacnejšie. Lecitín sa nachádza vo všetkých telesných bunkách vrátane mozgových a nervových. Majú vysokú výživnú hodnotu, predovšetkým vďaka zastúpeniu nenasýtených mastných kyselín. Ich pomer k nasýteným mastným kyselinám je zo zdravotného hľadiska priaznivejší ako u mnohých iných živočíšnych tukov.

Vitamíny a cholesterol vo vajciach
Vajcia sú významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, ale aj celého komplexu vitamínov B. Z minerálnych látok obsahujú najmä fosfor, železo a síru, v škrupine sa nachádza vápnik. K stále diskutovaným negatívam patrí obsah cholesterolu v žĺtku, ktorý predstavuje rizikový faktor najmä pri vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Odporúčaná denná dávka cholesterolu je 300 mg a jedno slepačie vajce obsahuje 270 mg. Skoro dvojnásobné množstvo sa nachádza v husacích, kačacích vajciach a vajciach morky, tie však u nás nezvykneme často konzumovať. Cholesterol zohráva v ľudskom tele dôležitú úlohu, je jeho nevyhnutnou súčasťou. Nájdeme ho v tele každého cicavca. Okrem iného je základným stavebným materiálom bunkových membrán, nachádza sa aj v žlčových kyselinách, ktoré sú nevyhnutné pre vstrebávanie tukov v čreve. A zdravý organizmus dokáže nadmerné množstvo cholesterolu sám priebežne odbúravať.

S bielou alebo hnedou škrupinou? Koľko ich zjesť?   Samozrejme, tak ako s ničím, ani s jedením vajíčok to netreba preháňať. Odporúčajú sa dve až tri vajcia týždenne. Špeciálny dôraz však treba klásť skôr na celkové zníženie prísunu živočíšnych tukov. Týka sa to, samozrejme, aj prípravy vajíčok vo forme obľúbenej kombinácie so slaninou a inou údeninou. Ak však človek je dostatočne pestrú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a chudé mäso, pravidelná konzumácia vajíčok by nemala predstavovať problém.

Slepačie vajcia majú bielu a hnedú škrupinu. Nie je medzi nimi nijaký rozdiel v kvalite, len vo vzhľade. Farba škrupiny je ovplyvnená typom nosnice. Odporúča sa nakupovať ich len obchodoch a supermarketoch, kde je istota, že prešli veterinárnou kontrolou. Pri kúpe domácich je nemožné overiť si dátum ich znášky i to, či boli po celý čas správne skladované. Skladovať ich možno 28 dní od znášky pri teplote 6 – 18 stupňov Celzia.

VĎAKA VAJCIAM SCHUDNETE

Vajcia zohrávajú tiež kľúčovú rolu v diétach a pri úbytku váhy, nakoľko vedci zistili, že jedno priemerné vajce má menej než 80 kalórii. Vajcia sú dôležité pre zdravie očí, správnu výživu organizmu a kontrolu optimálnej váhy.

Vajcia obohatené o zložky proti infarktu

Hladinu cholesterolu v krvi neovplyvňuje ani tak obsah samotného cholesterolu v prijatej potrave, ale predovšetkým nadmerný príjem nasýtených mastných kyselín a tzv. transmastných kyselín, ktoré sa nachádzajú najmä v lacných margarínoch, pokrmoch pripravených fritovaním, v hotových jedlách a podobne. Ak z potravy úplne vylúčime prísun cholesterolu, vlastnú tvorbu a odbúravanie cholesterolu v našom tele tým vôbec neovplyvníme – a tá je pre jeho hladinu rozhodujúca. Kedysi bolo vajíčko v rámci nízkocholesterolovej diéty prakticky takmer zakázané. Zistilo sa však, že cholesterol sa môže v krvi dokonca znižovať tzv. mechanikou spätnej väzby. To znamená, ak má telo veľký prísun cholesterolu z potravy, jeho tvorba organizmom sa zablokuje. Vajíčko navyše neobsahuje nijaké nasýtené tuky, nijaké nebezpečné transformy mastných kyselín, naopak, obsahuje lecitín znižujúci cholesterol a viacero vitamínov. Na trhu sú dokonca aj Omega vajcia, ktorých výnimočnosť spočíva vo vysokom obsahu omega-3 mastných kyselín a vitamínu E, nosnice sú totiž kŕmené surovinami bohatými na tieto zložky. Omega-3 mastné kyseliny obsahujú predovšetkým morské ryby, tých však jeme málo. Sú to pre život nevyhnutné mastné kyseliny, ktoré znižujú  riziko srdcovo-cievnych ochorení. Zatiaľ kým v bežnom vajíčku je 20 mg omega-3, v Omega vajci je týchto prospešných kyselín o 100 mg viac. Pritom z hľadiska energie i obsahu celkového tuku sú na tom rovnako. Podobne jestvujú aj vajíčka so zvýšeným obsahom selénu, ktorý je zas účinnou zbraňou proti rakovine.

 Pri alergii na vajcia opatrne pri ich konzumácii
Vajcia sú pomerne lacná potravina, ktorá sa vyznačuje ľahkým a mnohostranným využitím v našich jedálnych lístkoch. Vajcia je vhodné konzumovať uvarené na tvrdo, vo forme omelety alebo praženice, nie však v kombinácii napríklad so slaninou alebo inou údeninou. Proti prospešnosti vajec odborníci donedávna viedli pomerne tvrdú kampaň, dnes však názory na ich význam v našej výžive do značnej miery prehodnotili.V súčasnosti platí odporúčanie, že dve až tri vajcia týždenne sa na našich tanieroch pokojne môžu objaviť. Ak sa však v rodine vyskytuje alergia na potraviny, musíme byť opatrní vo výžive detí a riadiť sa radami pediatra, pretože sa môžu prejaviť vrodené dispozície. Potravinové alergény majú väčšinou bielkovinový charakter a vajcia patria k najvýznamnejším. Prejavy alergie môžu byť rôzne – či už je to pocit svrbenia jazyka, opuch pier, bolesti brucha, vracanie, hnačka, nechutenstvo, porucha vstrebávania živín, začervenanie a svrbenie kože, vyrážky, sťažené dýchanie, zvýšená tvorba hlienov, kašeľ alebo migréna. U dojčiat a malých detí sa okrem vajec najčastejšie stretávame s alergiou na bielkoviny kravského mlieka a na sóju.

Chránia surové vajcia hlasivky?
Vajcia sú údajne prospešné pre spevákov. Traduje sa, že ak ich pravidelne pijú v surovej forme, dokážu priaznivo vplývať na hlasivky. Je to však len mýtus a dosť rizikový. Surové vajcia v žiadnom prípade farbu hlasu ani spevácku kondíciu pozitívne neovplyvňujú. Práve naopak – vzhľadom na riziko hnačky a rôznych iných vážnych problémov, ktoré sú s konzumáciou tepelne neupravených vajec spojené, môže byť zdravotný stav ohrozený. Vajcia sú totiž významným rezervoárom salmonel, ktoré vyvolávajú obávané hnačkové ochorenie – salmonelózu. Konzumácia jedál, do ktorých sa pridávajú surové vajcia, je dnes preto v rámci spoločného stravovania zakázaná. Pri využívaní vajec v domácich podmienkach by sme mali dodržiavať preventívne opatrenia – kupovať len vajcia z veľkochovu, podliehajúce kontrole, s riadnym značením, bezpečným skladovaním a predajom v hygienicky vyhovujúcich podmienkach.

Chcem si pozrieť ďalšie novinky o chudnutí a stravovaní

V prípade, že potrebujete schudnúť a neviete ako, vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite)

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránke   www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk

 

 

 

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY