OVOCIE – jeho vplyv na CHUDNUTIE a ZDRAVIE. Rady na stravovanie a chudnutie

14.07.2010 06:06

OVOCIE – jeho vplyv na CHUDNUTIE a ZDRAVIE

Ovocie patrí medzi hlavné zložky zdravej a racionálne výživy. Ovocie je bohaté na sacharidy, vlákninu, draslík, veľa vitamínov a zdravie chrániace fytochemikálie. Živiny obsiahnuté v ovocí sú dôležité hlavne pre:
- zlepšenie zdravia
- zníženiu rizika nádorových ochorení, vysokého krvného tlaku
- podpora regenerácie po cvičení

Nie každé ovocie je na chudnutie

Problém je v tom, že mnohé druhy ovocia podporujú trávenie a po pár minútach po ich konzumácii vyvolajú ešte väčší pocit hladu. V  tomto smere je nebezpečné hlavne zelené jablko, ale aj jahody, hrušky a citrusové ovocie. Chuť do jedla podporujú aj marhuľa, banán a lesné ovocie

 

 HROZNO

– keďže obsahuje hroznový cukor, je vhodné skôr pre športovcov a ťažko pracujúcich ľudí. Aj keď vďaka svojej výživovej hodnote je energetickou bombou, patrí medzi najzdravšie ovocie.

289 kj/69 kcal

 AVOKÁDO

– pozor, najkalorickejšie ovocie v našom rebríčku. Obsahuje veľmi málo vody oproti iným druhom ovocia. Je to plod s vysokou nutričnou a kalorickou hodnotou. Je bohaté na tuky. Tip pre vás – skúste si ho dať namiesto syra, toto ovocie je oproti syru totiž o niečo menej kalorické.

784 kj/187 kcal

 JAHODY

– obsahujú vitamín C, draslík a železo a čo je dôležité, patria medzi menej kalorické plody a majú málo tuku. Tiež obsahujú veľa vody a takisto sú vhodné na chudnutie.

180 kj/43 kcal

BANÁN

– absolútne nevhodné ovocie na chudnutie. Obsahuje totiž veľa cukru. Je doslova energetickou bombou. Dva banány majú toľko energie, že ju spálite až po 90 minútach namáhavej činnosti.

398 kj/95 kcal

NEKTARÍNKY

– podobne ako melón aj toto ovocie príbuzné broskyni obsahuje veľa vody. V zrelom stave až 83 percent. Okrem toho, že sú málo kalorické, obsahujú draslík a vápnik.

152 kj/36 kcal

 ANANÁS

– aj toto ovocie sa zmestilo do prvej polovice rebríčka medzi plody, ktoré sú vhodné pri chudnutí. Urýchľuje totiž spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva.

196 kj/47 kcal

JABLKO

– obsahuje nielen dôležité vitamíny, ale aj vlákninu, ktorá je dôležitá pri správnom trávení. Tiež obsahuje veľa vody, je vhodné aj proti nespavosti.

255 kj/61 kcal

PAPÁJA

– síce podporuje spaľovanie tukov, s jej konzumáciou to nepreháňajte. Je to druhé najkalorickejšie ovocie. Má však veľa vitamínov, brzdí zápaly a čistí črevá.

590 kj/140 kcal

GRAPEFRUIT

– ideálne ovocie na chudnutie. Látka naringin, ktorú grep obsahuje, pôsobí dobre na trávenie, reguluje činnosť čriev a prečisťuje organizmus. Tiež podporuje metabolizmus cukrov.

172 kj/41 kcal

KIVI

– vitamínová bomba. Vitamín C, ktorého má kivi požehnane, podporuje spaľovanie tukov. Takže aj toto ovocie si môžete zaradiť do diéty.

207 kj/49 kcal

ČERVENÝ MELÓN

– jedzte ho do sýtosti. Obsahuje totiž 90 percent vody, takže okrem vitamínov, ktoré melón obsahuje, do seba dostávate v lete tak veľmi potrebné tekutiny.

110 kj/26 kcal

 SLIVKY

– ideálne spojenie vápnika a fosforu veľmi dobre pôsobí na kosti. Okrem toho má veľa vlákniny a tiež železa a vitamínov. V ovocí je asi 10 percent cukru.

225 kj/54kcal

 
Doporučená dávky dvoch až štyroch porcií denne sa môže zdať pomerne vysoká, ale toto množstvo sa dá skonzumovať prostredníctvom jedného alebo dvoch veľkých jedál. Pokiaľ len zriedka jete ovocie počas dňa, skúste ho zaradiť do raňajok. Banány a pomarančový džús sú populárnou formou raňajok a zároveň patria medzi nutrične najhodnotnejšie, takže vám umožnia dobrý štart do nového dňa. Bohužiaľ častá konzumácia banánov Vám prinesie nadváhu – obsahuje totiž veľa kalórií. Veľký pohár džúsu a veľký banán s kukuričnými vločkami predstavuje 4 porcie ovocia a dostatočne pokryjú potreby organizmu na celý deň.

Zdravie v ovocí

 

Účinok ovocia na zdravie človeka

ananás

pomáha pri poruchách trávenia

avokádo

pomáha pri poruchách spánku

banán

robí dobrú náladu

baza

pôsobí pri kašli a zachrípnutí

broskyňa

podporuje chuť do jedla

brusnica

podporuje chuť do jedla

citrón

pomáha pri pálení záhy

čerešňa

pomáha pri krvotvorbe

černica

pomáha pri zápale ďasien

čučoriedka

dobrá pri hnačke

dula

ochrana srdca a čriev

egreš

pomáha pri zápche

grep

pôsobí na ochranu buniek

hrozno

dobrý na mozog

hruška

dobrá pre mozog a nervy

jahoda

podporuje výmenu látok

jablko

podporuje trávenie

kiwi

posilňuje odolnosť organizmu

malina

podporuje tepny

mandarínka

podporuje výkonnosť

mango

zmierňuje zápal obličiek

marhuľa

funkcia ochrany buniek

medový melón

močopudný prostriedok

melón

pôsobí močopudne a očisťujúco

mirabelka

podporuje chuť do jedla

nektarínka

pôsobí močopudne, čistí krv

pomaranč

posilňuje odolnosť

ríbezľa

pomáha pri trávení

slivka

zvyšuje produkciu slín

rebarbora

pôsobí ako mierne preháňadlo

višňa

odvodňuje

vodný melón

obsahuje veľa minerálov

 

 

OVOCIE – zloženie, vplyv na organizmus

(niektoré druhy nie sú vhodné pri chudnutí)

 

Ananás

 Ananás začali pestovať juhoamerickí Indiáni. V roku 1514 ho doviezli Španieli do Európy, avšak o rozšírenie ananásu na svetové plantáže sa zaslúžili Portugalci. Od nich pochádza aj názov.

Medzi svetových producentov ananásu patria Azorské ostrovy, Malajzia, Čína, Havajské ostrovy, USA (Florida a Kalifornia), Srí Lanka, Borneo, India, Filipíny, Brazília, Kuba, Mexiko a celá karibská oblasť.

Od zakvitnutia do dozretia plodu prebehne, podľa odrody, 90 až 200 dní. Do obchodnej siete sa dodáva vyše 40 odrôd.

Dužina má 50 až 67 % objemu celého plodu a iba tá je jedlou časťou ovocia. Z dužiny tvorí 92 % šťava. Pre zaujímavosť: jedna tona ananásu obsahuje asi 570 litrov šťavy, pri priemyslovom spracovaní sa vyťaží 220 až 350  litrov obsahu.

Z hľadiska výživnej hodnoty je v ananáse cenný hlavne vysoký obsah cukrov. Bohatstvo vitamínov spočíva skôr v ich rozmanitosti ako v absolútnom množstve. Ananás ma tiež veľmi dobrý povzbudzujúci účinok, hlavne pri horúčke.

Účinky : má vysoký obsah enzýmov, najmä bromelínu. Tieto enzýmy pomáhajú pri uzdravovaní, zmierňujú rozličné zápaly a zlepšuje trávenie. Urýchľuje spaľovanie tukov a zabraňuje tvorbe tukového tkaniva. Odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy. Pomáha pri črevných poruchách a hnačke. Odstraňuje starecké škvrny. Zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme. Okrem vitamínu B12 a E poskytuje aj ostatné vitamíny, minerálne a stopové látky.

Množstvo :  v čase diéty konzumovať pol ananásu denne, jeden plátok pred každým jedlom. Časté konzumovanie čerstvého ananásu má blahodarné účinky. Čerstvo vytlačená šťava sa používa pri horúčkových ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza, ho považujú za afrodiziakum.

 

Banány

 Banán patrí medzi najstaršie kultúrne rastliny. Jeho pravlasťou je juhovýchodná Ázia. Banán je najväčšia bylina na svete. Pri hrúbke 60 cm a výške 10 m dosahuje hmotnosť až 5 ton! Je to tropická rastlina a rodí sa len v pásmach, kde je priemerná ročná teplota viac ako 20 oC a nikdy neklesne pod 15 oC. Banánové plantáže neznášajú vietor a veterná búrka je pre nich skutočnou katastrofou.

Najväčšia vývozná oblasť banánov je Latinská Amerika. Takzvané banánové republiky sú: Dominikánska republika, Costa Rica, Honduras, Nikaragua, Guatemala a Panama. V južnej Amerike je najväčší producent banánov Ekvádor. V Ázii sú najväčšie plantáže na Tchajvane.

Keď prerežeme plod, uvidíme že banán je bez semien. Len pár tmavých bodiek pripomína semeno jeho dávnych predkov. Banány majú výbornú výživnú hodnotu. Vďaka jemnej štruktúre  a dobrému látkovému zloženiu patria banány medzi ľahko stráviteľné potraviny a využíva sa preto okrem iného v kojeneckej výžive a pri vredových ochoreniach. Účinky :Vďaka obsahu tryptofanu je vynikajúcim antidepresívom, ktorý pozitívne vplýva na náladu. Sú ideálne pre ľudí, ktorí potrebujú vytrvalosť, silu a sústredenie. Majú vysoký obsah magnézia (36mg/100g) a draslíka (382mg/100g). Jeden-dva banány zlepšia náladu a pomáhajú zaspať. Množstvo : Jedzte ľubovoľné množstvo, pri diéte obmedzte ich konzumáciu.

 

Broskyne

 Broskyne pochádzajú z Číny, odkiaľ sa udomácnili aj v miernejších podnebných pásmach. V súčasnosti existuje vyše 2000 odrôd, čo svedčí o ich obľúbenosti. Šupka je žlto až červeno sfarbená, jemne plstnatá. Dužina je výrazne žltá.

Na konzumáciu v surovom stave sa najlepšie hodia mäkšie druhy, ktorých dužina sa dá ľahko oddeliť od kôstky. Tvrdšie odrody sa používajú na prípravu koláčov a kompótov.

 

Citrusové plody

Pravlasť citrusového ovocia je v Indii a v Číne. Z Ázie sa citrusové plody dostali už 2000 rokov pred n. l. do Perzie a Egypta a odtiaľ do Grécka pod názvom kitri a kedros. Boli to však horké plody, ktoré sa často užívali ako protijed po uštipnutí hadom.

Šťavnaté citrusové ovocie je jedným z najdôležitejších dodávateľov vitamínu C, minerálnych látok, cukrov a fyziologicky účinných kyselín. Je v ňom obsiahnutých okolo 150 rôznych látok.

Medzi citrusové ovocie patria: pomaranče, mandarínky, citróny a grapefruity.

 

Pomaranče

Pomaranč pochádza z juhovýchodnej Ázie. Odpradávna sa pestoval v Číne, odkiaľ sa jeho kultúra rozšírila do Indie a odtiaľ ju priniesli Portugalci v polovici 16. storočia do Európy.

Pomarančovník je po celý rok zelený strom. Môže dosiahnuť vek až 200 rokov. Za rok sa z jedného stromu urodí vyše 100 plodov. Aj keď poznáme vyše 200 druhov pomaranča, na spotrebiteľský trh prichádza len obmedzený počet vybraných druhov.

Medzi krajiny vyvážajúce pomaranče patrí Taliansko, Španielsko, Grécko, Brazília, Maroko, Tunisko, Alžírsko, Egypt, Cyprus, Libanon a Turecko.

 

Mandarínky

Citrusová sezóna začína mandarínkami. Dozrievajú podstatne skôr ako pomaranče. Pestujú sa prevažne v oblasti Stredozemného mora, hlavne v Španielsku, Grécku a Taliansku.

Mandarínky, to je veľká skupina odrôd, ktoré sa dodávajú do obchodnej siete. Sú to napríklad Mandarínka pravá, Satsuma, King-orange, Tangerine, Wilking, Tangor a Mucott.

Mandarínky sú pri preprave omnoho citlivejšie ako citróny a pomaranče. Hodia sa preto skôr na priame zásobovanie, než na skladovanie.

 

Citróny

Už od staroveku sa považuje citrón za občerstvujúce a liečivé ovocie. Je plodom citrónovníka. Kmeň citrónovníka má veľmi tvrdé drevo, ktoré sa používa na jemné rezbárske a sústružnícke práce. Rastie veľmi pomaly a dosahuje vysokého veku. Citrovník dáva približne 600 plodov pri trojitom zbere úrody. Citróny sú veľmi citlivé na mráz, už pri -3 oC sú vážne poškodené a podliehajú plesniam. Zbierajú sa 3-krát do roka.

Ako sa z citrónov získa čo najviac šťavy? Ak ich vložíme na 15 minút do horúcej vody, vytlačíme z nich takmer dvojnásobné množstvo šťavy. Pozor: V tomto prípade citróny nesmú byť chemicky ošetrené, lebo konzervačné látky preniknú až do plodu!

 Ako treba skladovať citróny? Určite nie v chladničke. Tam vysychajú a strácajú vôňu. Okrem toho od nich napáchnu ostatné potraviny. Radšej ich skladujme na chladnom, dobre vetranom mieste.

 

Grapefruity

Sú asi 2.5-krát väčšie ako pomaranče. Majú hladkú, výrazne žltú kôru. Pestujú sa hlavne v USA, Západnej Indii, Izraeli, Hondurase, Taliansku a v južnej Afrike. Na americkom trhu sa uplatňujú kyslé odrody, u nás v Európe skôr sladkokyslé. Účinky : Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakarotén, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami. Množstvo : Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C.

Ako sa dajú pomaranče a citróny ľahko vytláčať?  Plod pevne pritlačíme dlaňou a gúľame po stole. Potom sa z neho ľahšie vytlačí šťava a bude jej viac.

 

 

Datle

 Najstaršie zmienky o pestovaní datľovníka pochádzajú z Mezopotámie 4000 rokov p. n. l. Datľovník rastie v oboch pohlaviach. Palma dosahuje výšku až 30 metrov a nezriedka sa dožije viac ako sto rokov. Najlepšie plody dáva vo svojom tridsiatom roku.

Datle určené na vývoz sa sušia, a to buď prirodzenou cestou alebo v sušiarniach. Potom sa lisujú. Pred pokazením ich dobre chráni vysoká koncentrácia cukru. Do strednej Európy sa dovážajú až od 16. storočia a patria medzi najstaršie dovážané južné ovocie.

Palma datľová sa pestuje asi na 580 000 hektárov plochy a je rozšírená od Berberska na brehoch Atlantického oceánu cez severnú Afriku, Arabský polostrov, južnú Mezopotámiu, južný Irán až za pravý breh Indu. Ďalšie plantáže nájdeme v USA (Kalifornii a v Arizone).

Nielen chuťou, ale aj výživnou hodnotou sa datle podobajú medu. Obsahujú 60 až 70 % cukru. Ďalej majú 6 % bielkovín a vitamíny A a B1. Minerálov obsahujú 2 %. Využívajú sa hlavne ako dezertné ovocie.

 

Rebarbora

 Rebarbora je menej rozšírená. Podľa uplatnenia ju môžeme zaradiť medzi ovocie aj zeleninu. Pochádza zo strednej Číny, kde sa pestuje od nepamäti. Už asi 2700 rokov pred n. l. tu poznali liečebné účinky žltých koreňov na tráviace ústrojenstvo.

Poznáme asi 40 odrôd, ktoré sa navzájom líšia bohatými odtieňmi sfarbenia stopiek - od svetlozelenej až po červenú. Tieto odrody sa rozlišujú aj zastúpením jednotlivých organických kyselín, ktorých výskyt zapríčiňuje, že rebarbora zaháňa smäd - kyselina jablčná, citrónová, šťaveľová, jantárová, octová a mliečna. Najviac je zastúpená kyselina jablčná a potom šťaveľová.

Rebarboru si môžeme ľahko vypestovať v záhradke a môžeme ju pestovať na jednom mieste až 15 rokov!

 

Orechy

Orechy sú pre každú príležitosť. Sú jedným z najkoncentrovanejších zdrojov živín. Tuk, ktorý tvorí ich podstatnú časť pozostáva hlavne z nenasýtených mastných kyselín. Pomáhajú znižovať hladinu krvného cholesterolu, starajú sa o vytváranie nervového tkaniva a potrebného množstva protilátok. Podporujú tvorbu červených krviniek, povzbudzujú imunitný systém, pomáhajú pri anémii. Sú výbornou potravou pre ľudí s chorým srdcom. Odstraňujú nervové vyčerpanie, podráždenosť, depresiu a stres.

Významne pomáhajú pri liečbe sexuálnych problémov a neplodnosti. Vďaka nízkemu obsahu uhľohydrátov sú výbornou potravou pre diabetikov. Veľa jedál, ktoré poznáme a jeme aj v súčasnosti pôvodne pochádza z dažďového pralesa: brazílske orechy, paraorechy, kešu, ale aj čierne korenie, klinček, maniok, zázvor, škorica, ingrediencie prírodných čajov, korenie kurkuma, vanilka, avokádo, kokos, pomaranč, papaya, citrón, ananás, dyňa, arašidy, kukurica, baklažán, paprika, paradajka, ryža, cukor, jam, čokoláda, kakao, kola, káva, guava a koka.

Vitamín E a iné antioxidanty v orechoch, zelenej listovej zelenine a ďalších potravinách (nie doplnkoch výživy) môžu znížiť riziko infarktu a vzniku Alzheimerovej choroby. Dobrým riešením sú najmä mandle, ktoré obsahujú viac alfa-tocopherol vitamínu E, teda tú formu, ktorú telo dokáže absorbovať a využiť lepšie, ako iné potraviny. Tí, ktorí konzumovali najmenej dvakrát v týždni 28 g orechov mali o 47 % nižšiu šancu dostať srdcový infarkt a o 30 % menšiu možnosť vzniku srdcových ochorení než tí, ktorí orechy vôbec nekonzumujú. Málokto však vie, že sú aj nebezpečné. Pre vysoký obsah tuku sa orechy rýchlo kazia. Niektoré rýchlo plesnejú (môžu vznikať jedovaté aflatoxíny). Ak si dáte pozor na nezdravé, poškodené, či plesnivé jadrá, ostatné môžete konzumovať bez obáv o svoje zdravie.

Najznámejšie sú:

  • Brazílske paraorechy
  • Burské oriešky ( arašidy )
  • Jedlé gaštany
  • Kešu orechy
  • Kokosové orechy
  • Lieskové orechy
  • Makadamové orechy
  • Pekanové orechy
  • Pistácie
  • Píniové oriešky
  • Sladké mandle
  • Vlašské orechy

Orechy sú v našich krajoch symbolom zimného obdobia, mikulášskej nádielky alebo vianočného maškrtenia. Majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín (kyselina linolová a linoleová), bielkovín, minerálov a vitamínov. Ich konzumácia je prospešná pre pleť, nervovú sústavu a celkový rast a vývoj organizmu. Ideálne je, keď sú orechy súčasťou našich raňajok - v tejto dobe dodajú telu okamžitú energiu pre pracovný deň. Z botanického hľadiska sa jedná o suché nepukavé plody s tvrdou škrupinou a jedlým jadrom. Pojmom orechy sa označujú aj iné plody s jedlým jadrom - mandle, arašidy, kokosové orechy a iné. V kuchyni sa najčastejšie využívajú v oblasti Stredného Východu. Európania sa ich používaniu učili od Arabov, ktorí ich dávali nielen do omáčok a k hydine, ale pripravovali z nich nugát a iné cukrovinky. Rozšírili sa najskôr v Španielsku, kam boli dovezené počas nadvlády Maurov. V indonézskej kuchyni sú veľmi obľúbené mandle a kokosové orechy. Orechy sú zdrojom kyseliny alfa lipovej, ktorá je dôležitým antioxidantom. Konzumovať ich môžete priamo, alebo z nich vytvoriť chutný koláč. Orechy a semená sú často zabúdanou zložkou potravy. Vždy, keď to je možné, jedzte orechy surové a nesolené. Vyhýbajte sa praženým. Soľ je nevýhodná preto, že do tela dostanete nezmyselne vysoké dávky sodíka (zvýši sa krvný tlak, zadržanie vody spôsobí nárast hmotnosti). Navyše posolené oriešky sú chutné a človek ľahko neodolá a dá si viac, ako pôvodne chcel...

V súčasnosti sa tešia veľkej obľube konzumentov najmä pražené a solené oriešky. Tie na rozdiel od orechov v prirodzenom stave nemožno zaradiť medzi zdraviu prospešné potraviny. Pravidelná konzumácia orechov znižuje hladinu celkového aj "zlého" cholesterolu a triglyceridov. Jadro orechov je vnútorný obsah orechov. Nelúpané orechy možno upravovať rôznymi spôsobmi, ako sú sušenie, praženie, solenie a pod. Plody orecha kráľovského dáva bežne pestovaný strom v Slovenskej republike. Po zbere je nutné ich rýchlo usušiť a skladovať na suchých a chladných miestach. Jadro môže byť nažltlé až svetlo hnedé, tmavé škvrny sú známkou pomalého sušenia. Pestujú sa i odrody s jadrom načervenalým. Jadro by malo byť na prelome biele až nažltlé. Chuť jadra je príjemne olejnatá, niekedy mierne trpká až nahorklá.

Vlašské orechy : Vlašské orechy sú bohatým zdrojom draslíka, magnézia, zinku, medi, selénu a kyseliny folovej. Pôsobia upokojujúco a pozitívne vplývajú na mozog. Dodávajú energiu srdcu. Ich tienistou stránkou je 364 kalórií. . Výhodou vlašských orechov je, že je v nich dostatok telu prospešných omega mastných kyselín. Ak si ich však dáte namiesto večere s troškou medu, urobíte niečo pre svoje zdravie. : Lúpané strácajú veľa výživných vlastností. Vlašské orechy a mandle môžu znižovať hladinu cholesterolu, hoci orechy sú - paradoxne - mastné. Obsahujú vraj podobné účinné látky ako olivový olej. Vplyv konzumácie vlašských orechov a mandlí na zdravie organizmu je takmer rovnaký ako vplyv olivového oleja alebo olív, pretože orechy a mandle takisto obsahujú vysoko hodnotné esenciálne nenasýtené mastné kyseliny. Sú aj bohatým zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Vlašské orechy by sme podľa odborníkov na výživu mali konzumovať pravidelne, podľa možnosti po celý rok. Vďaka nim sa totiž naše telo dokáže vyrovnať s negatívnymi účinkami tukov, ktoré denne konzumujeme. Nazývajú sa aj anglické alebo perzské orechy. Zásluhu na rozšírení vlašských orechov do západnej a strednej Európy mal Karol Veľký, ktorý pestovanie orechov podporoval. Dajú sa zaobstarať vylúskané aj nevylúskané a majú široké využitie v kuchyni. Nezrelé zelené orechy v šupke sa nakladajú do alkoholu, zrelé plody môžeme priamo konzumovať alebo zomlieť do plniek, cukroviniek, šalátov, pečiva a ďalších vegetariánskych pokrmov. Používa sa aj orechový olej, ktorý však u nás zatiaľ nie je bežný. Z vlašských orechov sa lisuje vysoko kvalitný olej, ktorý je zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Nachádza sa v nich železo, selén, zinok, vitamín E a skupina vitamínov radu B. Väčšina vlašských orechov u nás predávaných pochádza z dovozu, napr. z Číny.

Lieskové oriešky : Ich história siaha hlboko do obdobia pred našim letopočtom. V Číne boli nielen výbornou pochúťkou, ale aj liekom, významné bolo ich postavenie v mytológii. Bohaté vetvičky liesky slúžili ako paličky pre bohov, bohyne. Vetvičky s lístkami boli symbolom šťastia, bohatstva a plodnosti. Pre niektorých ľudí sú lieskové oriešky neprijateľné kvôli vysokému obsahu kyseliny listovej. Citlivé osoby z nej majú pálenie záhy. Kyselina listová je však dôležitá pre ženy v prvom trimestri tehotenstva, lebo pomáha predísť niektorým vývojovým vadám. Majú veľa enzýmov a nenasýtených mastných kyselín. Lieskové orechy sú plody liesky veľkej a dozrievajú v auguste. Sú olejnaté, jedia sa priamo alebo sa z nich pripravuje orieškové maslo, cukrovinky, pridávajú sa do múčnikov. Sú výborné na dekoráciu. Lieskové oriešky sú veľmi dobre známou pochutinou, obsahujú až 60 % tuku, okolo 19 % bielkovín, 5 % cukru a ďalšie látky. Olej získavaný lisovaním sa používa hlavne v parfumérii a maliarstve. Pobyt v lieskových záhradách bol vhodnou inšpiráciou pre básnikov.

Arašidy ( Burské oriešky ) : Nie sú správne orechy, ale plody podzemnice olejnej, čo je vlastne strukovina. Podzemnica olejná je v podstate zelenina, čiže aj najčastejšie konzumované “orechy“ sú vlastne zelenina. Viac ako 2% svetovej populácie majú však na túto plodinu alergiu, ktorá sa môže prejaviť opuchnutím hrdla a môže hroziť udusenie. Arašidy pochádzajú z Južnej Ameriky. Pôvodne ich pestovali indiánski obyvatelia Brazílie a Peru, dnes sú arašidy významnou plodinou celého tropického a subtropického pásma. Obsahujú vitamín B, C, E, ale aj A. Lusk obsahuje niekoľko semien - orieškov. Tie sa často pražia, ale hlavne sa spracovávajú na arašidové maslo a olej. Arašidy sú vynikajúcim liekom na nervovú sústavu, podporujú krvotvorbu, pôsobia i pri chorobách srdca, krvného obehu a látkovej premeny. Arašidy môžu pomôcť pri kožných ochoreniach. Veľmi pozitívne účinky majú arašidy i pri ochrane pred zubným kazom. Väčšinu týchto vlastností má tiež arašidový olej.

Mandle : Sú jedným z najhodnotnejších druhov orechov. Okrem skvelej chuti vám dodajú 8 gramov vlákniny, 436 miligramov draslíku a 10 miligramov vitamínu E, no a k tomu samozrejme 332 kalórií. Sú bohaté na na vitamíny a minerály, fosfor a kálium, majú vysoký obsah železa. Mandle pochádzajú z teplých západoázijských oblastí zo stredozemnej dreviny podobnej broskyni, dnes sú hlavnými vývozcami ich sušených plodov Taliansko, Španielsko a Kalifornia, pestujú sa však aj v Maďarsku, Bulharsku, mandliam sa darí aj na južnej Morave a Slovensku. Delia sa na sladké a horké mandle. Mandle s bielymi kvetmi plodia horké mandle a s ružovými kvetmi sladké mandle. Sladké sa používajú v cukrárstve pri pečení pekárenských výrobkov, v teplej kuchyni a sú obľúbenou pochúťkou k vínu. Horké mandle sa priamo nekonzumujú, ale destiluje sa z nich mandľová aróma. Svoju horkastú chuť strácajú po olúpaní vo vriacej vode. Zdravá pochúťka pre každého. Mandle sa používajú celé alebo lúpané prevažne do šalátov, rizot, omáčiek alebo plniek. Mleté mandle môžu nahradiť niektoré druhy múky.

Kešu orechy : Kešu orechy sú plody tropického stromu ľadvinovníka západného a majú pôvod v Amerike. Postupne sa však rozšíril aj do iných oblastí sveta. Rastú jednotlivo ako tvrdý výčnelok dužinatého plodu. Najčastejšie sa predávajú solené, ale používajú sa tiež do pečiva. Čo sa týka prínosných látok podobajú sa na arašidy. Našťastie však na ne nie je alergických tak veľa ľudí. Kešu oriešky sú bohaté na vitamín D. Ide o semená kešu jabĺk. Používajú sa hlavne v Indickej kuchyni. Kešu oriešky sú bohaté na betakarotén, zinok, stopové prvky, ktoré podporujú rast buniek a zúčastňuje sa tiež na tvorbe spermii. Kešu oriešky pochádzajú z Indie, kde rastú na stromoch vysokých až 12 metrov. V Indii kešu orechy volajú „slonie vši“. U nás je vzácna ich škrupina, živica a kvalitné drevo.

Pekanové orechy : Pekanové orechy sú plody obrovského stromu, ktorý rastie v povodí Mississippi, Colorada a Ohia, ale aj v Mexiku, Číne, Indii a na Sicílii. Dosahujú výšky až 50 metrov, nie zriedkavo sa dožijú až 300 rokov. Znášajú mrazy až mínus 20 stupňov Celzia. Na jednom strome sa urodí až 50 kilogramov orechov, ohybné drevo stromu sa používa na výrobu lyží. Chuť pekanových orechov je síce oproti chuti bežných vlašských orechov mimoriadne lahodná ale, nemajú skoro žiadne stopové prvky či vitamíny, ktorými by vás mohli obohatiť. Pekanové orechy sú odrodou vlašských orechov, bohatých na vitamíny a minerálne látky. Pred lúpaním sa musia pekanové orechy namočiť do horúcej vody na 15 minút. Pekanové orechy sa používajú najmä na prípravu sladkých dezertov a múčnikov, ale možno sa stretnúť aj s ich slanou verziou.

Makadamové orechy : Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí sa s hrôzou dívajú na cenu týchto orechov u nás tešte sa. Je to kalorická bomba obsahujúca 400 kalórií v našej hrsti. Navyše sa v nich nenachádzajú skoro žiadne vitamíny až na stopový podiel vitamínu E. Šesť gramov vlákniny pri tej nutričnej hodnote a cene vám za to nestojí Makadam je vždyzelený strom z Austrálie. Bol nazvaný podľa svojho objaviteľa - dr. J. Mc Adama. Kvôli veľmi chutným a výživným orechom, , ktoré obsahujú vápnik, fosfor a vitamín B sa pestuje na plantážach aj na Havajských ostrovoch.

Kokosové orechy : O palme kokosovej písal s uznaním už Marco Polo. My poznáme jej orech, pre domorodcov z ostrovov, kde rastie, Zužitkujú ju na 100 percent (mlieko, olej, víno, ale i kmeň ako stavebný materiál). Okrem toho sa ďalej spracúva na kokosovú múčku. Je bohatý na vitamíny A, C a D.

 

Kliknite na zobrazenie celého článku.

 

PRIHLASUJEM SA NA ZASIELANIE NOVINIEK O CHUDNUTÍ A STRAVOVANÍ (kliknite)

 

Keď chcete schudnúť vyplňte tento   FORMULÁR NA CHUDNUTIE (kliknite), alebo si dajte vyhotoviť ANALÝZU VAŠEJ POSTAVY (kliknite)

 

Ďalšie informácie o tom ako postupovať pri chudnutí a stravovaní sa dozviete na stránkach  www.schudnut-ako.meu.zoznam.skwww.chudnutie.biznisweb.sk

 

Chcem si prečítať ďalšie rady - novinky o chudnutí a stravovaní (kliknite)

 

VYPLŇTE VŠETKY ÚDAJE

PRIHLÁŠKA NA CHUDNUTIE

REKLAMNÉ ODKAZY